DIY scrunchie haarelastiek – Back to the 90’s

7

Ik ben gek op vintage en retro. Ik heb vooral een zwak voor leuke vintage stofjes en spaar retro consoles en games. Maar ook andere ‘spullen van vroeger’ maken mij blij, zo kocht ik een tijdje terug geweldige vintage gebaksbordjes van bruin bloemetjesglas en heb van die schattige retro koffiekopjes met heerlijk kitscherige groene en oranje bloemetjes erop. Love it! Ik ben dan ook helemaal happy met het thema van de Crea Cross deze week: Retro!

En dit keer weer een leuk en eenvoudig naaiproject, want ik laat zien hoe je zelf een scrunchie haarelastiek maakt. Van die schattige, stoffen haarelastieken uit de jaren negentig. Ik kan mezelf nog heel goed herinneren dat zusjelief en ik ze vroeger in het paars en roze hadden, van een soort satijnachtig stof (overigens noemden wij ze toen geen scrunchies maar ‘froezels’). Maar natuurlijk kun je ze met bijna elke soort stof maken, het is maar net wat je voorkeur heeft!

scrunchie diy01 - DIY scrunchie haarelastiek - Back to the 90's

Scrunchie haarelastiek

  • Lapje stof van 56 x 9 cm
  • Stuk dun elastiek van 22 cm

scrunchie diy03 - DIY scrunchie haarelastiek - Back to the 90's

Werkbeschrijving

Knip een stofje van 56 bij 9 centimeter (of 50 bij 7 centimeter voor een kleinere variant) uit een lap stof naar keuze. Bij voorkeur neem je hiervoor wat dunner katoen, dan valt de scrunchie het mooist. Ikzelf heb gekozen voor een vrolijk kersenstofje en maak er ook gelijk één met rode stipjesstof. Leg je stofje met de goede kant naar beneden en vouw een randje van ongeveer 1 centimeter naar binnen. Deze kun je netjes plat strijken of (lekker snel) even vastspelden.

scrunchie diy04 - DIY scrunchie haarelastiek - Back to the 90's

Vervolgens vouw je de stof over de gehele lengte doormidden met de goede kant naar binnen. Let erop dat het omgevouwen randje niet terugvouwt. Speld de stof vast en naai beide kanten over de lengte aan elkaar, ongeveer een centimeter vanaf de kant.

scrunchie diy05 - DIY scrunchie haarelastiek - Back to the 90's
scrunchie diy06 - DIY scrunchie haarelastiek - Back to the 90's

Nu ga je het tunneltje dat je gecreëerd hebt omdraaien, zodat de goede kant weer naar buiten zit. Dit gaat het makkelijkste met het gebruik van een veiligheidsspeld. Deze speld je aan één kant van je tunnel vast en haalt hem vervolgens helemaal door de tunnel, waardoor je de stof zelf er ook stapje voor stapje doorheen trekt. Wanneer je de goede kant naar buiten hebt, strijk je de stof netjes vlak en zorg je ervoor dat de naad plat aan de linker- of rechterkant ligt.

scrunchie diy07 - DIY scrunchie haarelastiek - Back to the 90's

Neem een stuk elastiek van ongeveer 22 centimeter (een dikte van ongeveer 6 millimeter is hiervoor perfect) en haal deze ook door middel van een veiligheidsspeld door het tunneltje. Zorg ervoor dat je het andere uiteinde tegenhoudt, zodat deze niet ook in het tunneltje verdwijnt. Knoop vervolgens de twee uiteinden aan elkaar en trek de elastiek een beetje rond in het stof zodat de knoop niet precies bij de opening zit.

scrunchie diy08 - DIY scrunchie haarelastiek - Back to the 90's

De uiteinden van het stof zitten nu door de elastiek al praktisch tegen elkaar aan. Dit is ook de bedoeling. De kant met de omgevouwen rand wordt nu als het ware een stukje over de onafgewerkte kant geschoven, zodat de tunnel helemaal rond gaat. Als het onafgewerkte uiteinde ongeveer een centimeter in de afgewerkte kant zit, is dat voldoende. Zorg wel dat ze echt helemaal rondom in elkaar geschoven zitten (dus niet zoals op bovenstaande foto).

scrunchie diy09 - DIY scrunchie haarelastiek - Back to the 90's

Zorg dat de in elkaar gestoken uiteinden netjes plat liggen en het elastiek helemaal naar de binnenkant is geschoven. Speld de scrunchie haarelastiek hier aan elkaar en naai ongeveer een millimeter vanaf de afgewerkte rand over de stof heen. Je naait hem op dat punt dus over de breedte op elkaar. Mocht je dat niet mooi vinden, kun je er ook voor kiezen om het helemaal rondom met de hand te doen, maar deze manier is een stuk makkelijker en wanneer de scrunchie elastiek in het haar zit, zie je er niks van.

scrunchie diy11 - DIY scrunchie haarelastiek - Back to the 90's

En dan is scrunchie haarelastiek helemaal klaar voor gebruik! Omdat dit zo’n snel een eenvoudig project is, kun je er makkelijk een aantal tegelijk maken in verschillende leuke stofjes. Of speel met het formaat van de stof om diverse maten te maken. Ik vind ze in ieder geval zelf heel erg leuk (jammer dat mijn haar te kort is). Maar ik heb nog wel héél leuk Frozen stof voor mijn petekindje met wél lang haar!

Ga ook terug naar de jaren ’90

Dit was mijn retro-knutselproject voor deze week. Hij is zo eenvoudig dat je er zelfs met heel weinig naai-ervaring mee aan de slag kunt. En het is een fijn project om wat restjes stof op te werken. Mocht je deze scrunchie haarelastiek ook gemaakt hebben, laat dat dan vooral even weten! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat.

Op zoek naar meer leuke DIY-naaiprojecten? Kijk dan ook eens bij mijn tutorial om een eigen duurzame shopper te maken, of wat dacht je van een leuk keycord?  Ben je zelf creatief geweest met het thema retro?  Vergeet dan ook je link/foto/bericht niet te delen in onderstaande linkparty:
Inlinkz Link Party

scrunchie diy10 - DIY scrunchie haarelastiek - Back to the 90's

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

7 reacties

  1. super leuk idee, ik wilde er steeds eentje kopen maar vond niet het juiste printje. Dus je hebt me op een idee gebracht. Ik had deze al als klein kind in, maar toen waren ze voornamelijk van velvet stof.

  2. Dit is echt een DIY die mij zoveel frustratie, huilende dochter en geld gaat besparen. Mijn dochtertje heeft kroezend haar(3 soorten op 1 hoofd) normale elastieken knopen als een gek en moet ik eruit knippen. Met veel tranen tot gevolg scrunchies zijn ideaal maar vond ze altijd zo duur in de winkel. Nu kan ik ze mooi zelf maken dat is daar nooit eerder aan gedacht heb!!! ‍♀️

  3. Erg leuk! Ik heb er net een paar gemaakt voor mijn dochter en ons buurmeisje. Wel met de kleinere maten, want mijn dochter is nog maar 4. Ook het elastiek heb ik korter afgeknipt (18 cm). Bedankt voor je DIY!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: