Maak zelf een sensory fles (of schudinstrument)

3

Hij is een beetje last minute, de Crea-Cross van deze week. Het thema is carnaval. Drukte, chaos, kroegentochten, te harde muziek, mensen die veel te veel zuipen en ‘lekker gek’ denken te doen. Over iets meer dan een week barst het weer los in Noord-Brabant, Limburg en inmiddels ook in steeds meer andere locaties in Nederland. En het zal je na mijn niet al te positieve opsomming van dit oorspronkelijk kerkelijke feest waarschijnlijk niet verrassen, maar daar vind ik nou echt helemaal niks aan. Voordat ik kinderen had, sloot ik me meestal gewoon vier dagen op in huis met een paar leuke games en snacks.

Superheld

Maar mét kinderen ontkom je er eigenlijk niet meer echt aan en aan de ene kant is dat stiekem ook wel weer leuk. Zo ben ik klassenouder in de kleuterklas van Dex en daar zijn we, net als vorige jaar, al een aantal weken fanatiek aan het knutselen met de kids. Vogels van papier maché voor de schooloptocht volgende week vrijdag. En ja, dat vind ik wel leuk. Niet vanwege carnaval, maar wel vanwege de creativiteit van de kinderen. En zo is het met het Crea-Cross thema vandaag ook. Carnaval kan me gestolen worden, maar de sensory fles (of het schudinstrument zodat het beter binnen het thema past) is wel héél leuk om te maken. Alleen of samen met de kinderen.

sensorybottle01 - Maak zelf een sensory fles (of schudinstrument)

Sensory fles/Sensory bottle

  • Een leeg plastic flesje
  • Een aantal gekleurde lintjes
  • Iets dat ‘rammelt’, kraaltjes/rijst/steentjes
  • Leuke vulling, pompoms/glitter/confetti/veertjes/etc.

sensorybottle02 - Maak zelf een sensory fles (of schudinstrument)

Werkbeschrijving

Dit project is geschikt en ook heel erg leuk samen met de kinderen te doen. Omdat het zo eenvoudig is en je zoveel creatieve vrijheid hebt is het ook ideaal voor hele jonge kindjes. Het enige waarbij jouw hulp nodig is, is in principe het gaatje in de dop maken. Hiervoor gebruik je een hamer en een redelijk dikke spijker, zodat je een gat in het midden kunt maken voor de lintjes.

sensorybottle03 - Maak zelf een sensory fles (of schudinstrument)

Neem een stuk of zes lintjes in een kleur naar keuze. Dit zijn dunne satijnen linten van de Action en die zijn hier prima voor te gebruiken. Knip ze af op de lengte die jij graag wilt en haal ze met een grove naald door het gat in de dop. Wanneer je ze er allemaal doorheen hebt gekregen (mocht het wat stroef gaan, trek de naald er dan met een tangetje doorheen voor een betere grip) knoop je de linten aan de binnenkant van de dop aan elkaar. Dit is een redelijk dikke knoop, maar als je de uiteinden kort afknipt valt hij in de dop en zie je er niks van.

sensorybottle04 - Maak zelf een sensory fles (of schudinstrument)

Ik kan nu een heel uitgebreide beschrijving maken, maar verder komt het er eigenlijk op neer dat je de dingen die je als vulling hebt verzameld, in het flesje stopt. De volgorde maakt niks uit, je kunt alles wat niet te groot is voor het flesje als vulling gebruiken en je kunt eindeloos varieeren in thema’s/kleuren/inhoud. Het enige waar je op moet letten is dat er tenminste één ding in zit dat rammelt. Ik heb in dit geval gekozen voor leuke gekleurde kraaltjes, maar rijst doet het bijvoorbeeld ook perfect en geeft ook weer een heel ander rammelgeluidje.

sensorybottle05 - Maak zelf een sensory fles (of schudinstrument)

Wanneer je tevreden bent over de inhoud van je sensory bottle, draai je de dop met lintjes er stevig op en klaar is klara. Bij kleine kinderen is het handig om de dop erop vast te lijmen om te voorkomen dat ze hem opendraaien. Wil je de sensory fles nog extra versieren, dan kun je bijvoorbeeld nog kraaltjes aan de uiteinden van de lintjes knopen, of kraaltjes/schelpjes/steentjes aan de buitenkant van de fles plakken. Ook een leuk idee is een sensory fles in een zee-thema. Stop er wat zand in dat je op het strand hebt meegenomen, doe er wat glitter doorheen, gevonden kleine schelpjes en wat kraaltjes voor de kleur. Of vul je sensory fles met alleen maar dingen in een bepaalde kleur.

sensorybottle08 - Maak zelf een sensory fles (of schudinstrument)

Vind je knutselen met de kinderen ook zo leuk en zoek je nog inspiratie of creatieve projecten met kinderen? Kijk dan ook eens bij de tutorial voor sieraden met gesmolten strijkkralen of maak samen een eigen Nebula Jar! Heb je zelf ook iets gecreëerd binnen het thema ‘Carnaval’, deel dan je blog/bericht/foto in onderstaande linkparty: Inlinkz Link Party

Lees ook: Een masker voor kleine superheldenFotolijstje met Scrabble letters

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

3 reacties

  1. Lipstickencupcakes on

    Super leuk gemaakt. Ik denk ook he geschikt voor mijn cliënten in de gehandicaptenzorg

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: