Nebula Jar DIY – Heelal in een potje

17

De Crea-Cross van deze week heeft het thema toekomst, wat natuurlijk een heel breed onderwerp is, want in de toekomst is tenslotte alles mogelijk! In de toekomst hebben we waarschijnlijk zelfbesturende auto’s, of beweegt iedereen zich voort door middel van een jetpack. Misschien ontwikkelt iemand in de toekomst wel een app waardoor we met dieren kunnen praten. Of wie weet is het in de toekomst wel mogelijk om nebula uit de ruimte in een potje te bewaren. Want dat zou pas écht cool zijn en heel erg futuristisch.

Dat klinkt dus als een perfect project voor de Crea-Cross van deze week, je eigen Nebula in een potje maken. Dex en Odin zijn beide gek op alles wat met de ruimte en astronauten te maken heeft. Odin’s slaapkamer wordt binnenkort zelfs helemaal in ruimtethema opgeknapt en Dex heeft het nog steeds over de ‘Naar de Ruimte’-workshop die hij vorig jaar bij Sandra van Curiosityworld gedaan heeft. Samen een stukje van de galaxy in een glazen potje (of eigenlijk meer een flesje) knutselen, dat zagen de jongens dus wel zitten. En natuurlijk delen we de tutorial weer, zodat jij ook aan de slag kunt met je Nebula in een potje.

nebulajar01 - Nebula Jar DIY - Heelal in een potje

Nebula Jar, heelal in een potje

  • Een leuk glazen potje of flesje
  • Een pak witte watten
  • 2 of 3 kleuren voedingsmiddelenkleurstof
  • Glitterlijm (of eventueel losse glitters)

nebulajar08 - Nebula Jar DIY - Heelal in een potje

Werkbeschrijving

Neem een leuk glazen potje of flesje. Ik heb een leeg woksaus-flesje van de Jumbo gebruikt, die toevallig een mooie matchende kleur dop heeft. Maar elk potje of flesje is prima. Zet twee of drie bekers of glazen met water klaar, zorg dat dit bij elkaar voldoende is om het potje mee te vullen en voeg per glas één kleurstof toe. Hoeveel kleurstof je gebruikt is afhankelijk van hoe fel je de kleuren wilt hebben. Ik koos voor de kleuren roze/paars/blauw omdat ik dat echt ‘Nebula-kleuren’ vind en gebruikte aardig wat kleurstof.

nebulajar02 - Nebula Jar DIY - Heelal in een potje

Voordat je het potje gaat vullen, leg ik eerst uit hoe je de glitters toe gaat voegen aan je Nebula Jar. Gebruik je net als ik glitterlijm, dan is het de bedoeling dat je die een beetje uitsmeert over de watten, net voordat je ze in het Nebula pot stopt. Gebruik je losse glitters dan kun je ze er tussendoor steeds met beetjes tegelijk ingooien.

nebulajar03 - Nebula Jar DIY - Heelal in een potje

Het vullen van je Nebula jar doe je in lagen, je begint met een laagje (in dit geval) blauwe kleurstof, daar stop je watten met glitterlijm in zodat deze goed onderstaan. Er kunnen best veel watten in en je kan ze best stevig aanduwen, of juist wat minder stevig als je dat mooier vindt. Heb je ongeveer 1/3e van het potje gevuld met blauwe kleurstof en watten, dan begin je dit keer met de watten (met glitterlijm) en giet er daarna pas de volgende kleurstof overheen. In mijn geval was dat paars. Vul deze laag net zoveel aan met watten, glitter en kleurstof totdat je tevreden bent.

Je kunt hier het beste een eetstokje of breinaald voor gebruiken, als je die een paar keer een stukje dieper langs het glas steekt, mengen de kleuren ook net wat makkelijker. De laatste kleurlaag gaat op dezelfde manier, eerst watten met glitter, dan de derde kleurstof en vervolgens aanvullen met watten/kleurstof totdat het naar je zin is.

nebulajar04 - Nebula Jar DIY - Heelal in een potje
nebulajar09 - Nebula Jar DIY - Heelal in een potje

Dit project is ook perfect geschikt en erg leuk voor kinderen, Dex en Odin vonden het geweldig om de watjes erin te stoppen en het geheel tussendoor steeds aan te duwen. Let er wel op dat de kleurstoffen erg af kunnen geven en (weet ik inmiddels uit ervaring) niet zo heel makkelijk van je handen af gaan. Dus bij deze een tip die ik zelf in het vervolg ook beter ter harte kan nemen: draag latex handschoenen! Deze foto was overigens nadat ik mijn handen al met schuurmiddel heb proberen te wassen.

nebulajar05 - Nebula Jar DIY - Heelal in een potje

Het enige dat je nu nog hoeft te doen is de dop op de pot of fles te draaien (eventueel met wat lijm in de schroefdraad tegen openschieten) en klaar is je Nebula Jar, oftewel je eigen stukje heelal in een potje! Super leuk ter decoratie in je huiskamer, al zal dit exemplaar in de slaapkamer van Dex of Odin verdwijnen. En moet ik er waarschijnlijk nog eentje maken om ruzie te voorkomen.

Maak ook je eigen Nebula pot!

Dat was mijn creatieve DIY binnen het thema ‘Toekomst’. Mocht je je ook gaan wagen aan de Nebula Jar (vooral doen, want het is echt heel eenvoudig), dan wens ik je heel veel knutselplezier! Ik vind het ook erg leuk om het resultaat van anderen te zien, dus voel je vooral vrij om een foto van jouw Nebula Jar op mijn Facebook-pagina achter te laten.

Op zoek naar meer leuke DIY-projecten die je samen met je kinderen kunt doen? Kijk dan ook eens bij mijn tutorial om zelf klei te maken, of maak leuke sieraden van gesmolten strijkkralen met de kids. Ben je ook creatief geweest binnen het thema ‘Toekomst’?  vergeet dan ook je link niet te delen in onderstaande linkparty:
Inlinkz Link Party

nebulajar07 - Nebula Jar DIY - Heelal in een potje

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

17 reacties

  1. Geweldig creatief idee dit! Moest wel even lachen om je gekleurde handen, je bent er duidelijk vol overgave voor gegaan, haha!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: