De Nationale Voorleesdagen 2019 – 10 voordelen van voorlezen

9

Al vanaf het moment dat ik in groep 3 ‘boom, roos, vis’ leerde lezen en schrijven, ben ik gek op boeken. Ik lees meerdere boeken per week in de meest uiteenlopende genres, heb het huis er vol mee liggen en ben regelmatig in de bibliotheek te vinden. Ik ben dan ook maar wát trots dat Dex en Odin deze interesse voor boeken met mij delen. Al is ze dat natuurlijk wel met de paplepel ingegoten, want ze worden al vanaf hun geboorte bijna dagelijks voorgelezen.

De Nationale Voorleesdagen 2019

Wij vinden het (dagelijks) voorlezen niet alleen heel erg leuk, maar ook heel erg belangrijk en goed voor de ontwikkeling van de kinderen. Jammer genoeg zien niet alle ouders het nut van voorlezen. Daarom gaat over twee dagen de Nationale Voorleesdagen 2019 van start. Dit is een campagne van Stichting Lezen en Stichting CPNB om ouders van kinderen met een leeftijd van 0 tot 6 jaar te stimuleren om hun kinderen (meer) voor te lezen.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2019, van 23 januari tot en met 2 februari, zullen er rondom het thema ‘voorlezen’ diverse activiteiten georganiseerd worden. Een mooi voorbeeld hiervan is het Nationale Voorleesontbijt op 23 januari waarbij onder andere Bekende Nederlanders en kinderboekenauteurs komen voorlezen bij bibliotheken, basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Ook ‘onze bieb’, Bibliotheek Udenhout organiseert een voorleesontbijt waar schrijfster Mylo Freeman komt voorlezen. Odin gaat hier gezellig samen met oma naartoe (terwijl mama bij Dex op school gaat knutselen).

voorlezen01 - De Nationale Voorleesdagen 2019 - 10 voordelen van voorlezen

De voordelen van voorlezen

Ik vind de Nationale Voorleesdagen 2019 in ieder geval een geweldig initiatief, want kinderen die voorgelezen worden, hebben daar zowel op korte als op lange termijn voordeel van. Benieuwd naar wat die voordelen dan allemaal zijn? Ik zette ze voor je op een rijtje.

1. Betere taalontwikkeling/woordenschat

Voorlezen is in de eerste plaats natuurlijk vooral goed voor de taalontwikkeling en woordenschat. Kinderen die veel voorgelezen worden, leren niet alleen heel veel nieuwe woorden en hebben daardoor dus een grotere woordenschat, ze leren deze woorden ook veel sneller op de juiste manier in een zin te gebruiken. Door naderhand nog samen over een boekje te praten, wordt een kind ook gestimuleerd om zelf actief met de taal aan de slag te gaan.

2. Stimuleert inlevingsvermogen

Door het voorlezen van verschillende verhalen, komen kinderen in aanraking met diverse situaties. Een verhaal over iemand die ziek is, of in een heel ver land woont, zorgt er bijvoorbeeld voor dat kinderen door middel van de verhalen dingen beleven die ze normaal niet mee zouden maken. Hierdoor leren kinderen zich beter in te leven in andere/nieuwe situaties en kunnen zich makkelijker in een ander verplaatsen.

3. Betere communicatieve vaardigheden

In een verhaal vindt er altijd wel interactie plaats tussen de personages. Hierdoor leren kinderen heel veel over sociale omgangsvormen en het communiceren met anderen. Een grotere woordenschat maakt dit natuurlijk ook makkelijker. Daarnaast vindt er tijdens het voorlezen ook interactie plaats tussen jou en je kind, wat meteen een goede oefening is.

4. Zelf later ook meer lezen

Kinderen die door hun ouders vaak worden voorgelezen, ervaren hoe leuk het is om door middel van boeken dingen te beleven die je anders nooit zou meemaken. En plaatsen te leren kennen waar je normaal nooit zou komen. Dit zorgt er voor dat ze later zelf ook makkelijker en met veel plezier een boek zullen pakken om te lezen.

5. Dingen makkelijker begrijpen

Het voorlezen van boeken over verschillende onderwerpen zorgt ervoor dat kinderen veel meer meekrijgen van de wereld om hen heen. Daarnaast leren kinderen door de verhalen ook het principe van oorzaak en gevolg en worden emoties en gevoelens door kinderen sneller begrepen en herkend als ze daar in voorleesboekjes al regelmatig mee te maken hebben gehad.

6. Goede voorbereiding op nieuwe ervaringen

Door het voorlezen van boekjes kun je kinderen beter voorbereiden op nieuwe situaties. Als er een broertje of zusje op komst is bijvoorbeeld, bij een ziekenhuisopname of bij een verlies. Voor elk thema zijn wel passende boekjes te vinden. Daarmee maak je een gebeurtenis niet alleen bespreekbaar, maar kinderen kunnen ook een voorbeeld nemen aan hoe de hoofdpersonage met eenzelfde situatie omgaat.

7. Beter leervermogen

Kinderen die van jongs af aan voorgelezen worden, hebben daar ook op het voortgezet onderwijs nog plezier van. Dit heeft er onder andere mee te maken dat een goede taalontwikkeling natuurlijk de basis vormt voor alles wat je in de toekomst nog wilt leren. Maar ook het concentratievermogen en het luistervermogen is bij voorgelezen kinderen een stuk hoger.

8. Goede band ouder-kind

Alles dat je samen doet met je kinderen draagt bij aan een betere en hechtere ouder-kind band. Dit geldt natuurlijk ook voor het voorlezen. Want zeg nou zelf, er is toch niets fijner dan voor het slapen gaan nog even lekker tegen elkaar aan gekropen op bed samen een leuk boekje te lezen?

9. Betere nachtrust

Deze geldt vooral voor als je voor het slapen gaan voorleest in plaats van de kinderen nog even op de telefoon of tablet filmpjes te laten kijken. Dat laatste is namelijk heel slecht voor de nachtrust vanwege het licht dat van de apparaten af komt. Door voor het slapen voor te lezen in plaats van schermtijd te geven, zorg je ervoor dat kinderen makkelijker en rustiger in slaap vallen.

10. Stimuleert creativiteit/fantasie

Tot slot is voorlezen ook erg goed voor stimulatie van de fantasie en creativiteit van kinderen. Door de fictieve en fantasievolle verhalen leren kinderen zich dingen voor te stellen die ze in het dagelijks leven nooit mee zullen maken of zelfs onmogelijk zijn in het echt. Hierdoor leren ze dus makkelijker out-of-the box en verder dan het gangbare te denken.

bibliotheeklochal04 - De Nationale Voorleesdagen 2019 - 10 voordelen van voorlezen

Een Huis voor Harry

Ben je inmiddels wel overtuigd van de voordelen van voorlezen, maar heb je geen idee wat dan een geschikt voorleesboek zou zijn? Het kinderboek ‘Een Huis voor Harry‘ van Leo Timmers is dit jaar benoemd tot Prentenboek van het Jaar 2019 en is zeker het voorlezen waard. Prentenboeken die niet gewonnen hebben, maar wel in de top 10 staan, zijn De Kale Boom van Barbara de Wolf en Tamara Bos, Dino’s bestaan niet van Mark Janssen en De Gulzige Geit van Peter Horacek.

Jouw Nationale Voorleesdagen 2019

Lees jij regelmatig voor en welke boeken hebben dan de voorkeur? En gaan jullie dit jaar ook ergens een voorleesontbijt of andere activiteit na aanleiding van de Nationale Voorleesdagen 2019 bijwonen? Leuke voorleesboekentips zijn overigens ook altijd welkom!

Lees ook: Een bezoekje aan de Bibliotheek LocHalEen bezoekje aan de Bibliotheek LocHal

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

9 reacties

  1. Ik lees vaak voor aan mijn nichtjes en neefjes alhoewel ze er eerst een hekel aan hadden beginnen ze het langzamerhand leuker te vinden! Lezen is zeker erg belangrijk. Goed dat je er een blog aan wijdt.

  2. Ik moet zeggen dat nu ik ouder ben ik eigk amper meer lees, maar vroeger was ik er ook echt weg van! Mss komt t later nog weer terug. Merk dat ik er nu zegmaar een tijd voor maak..

  3. Als ik op mijn neefjes en nichtjes pas dan lees ik ze ook altijd voor. En mooi om te zien wat een interactie er dan is. Ze trekken helemaal het verhaal in.

  4. Het voorlezen is hier eenbeetje over, al vinden ze het nog wel leuk als ik het doe, maar ze lezen erg veel zelf. Ik zag ook altijd alleenmaat voordelen in voorlezen.

  5. Heerlijk om samen te lezen! We hebben thuis veel boeken en een bibliotheek pas. Voorlezen is niet zijn favoriet, samen lezen wel.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: