Een knuffeldoekje vol labeltjes maken

11

Weer een nieuwe tutorial voor de Crea-Cross en deze week is het thema ‘knuffel’. Ik heb dat thema redelijk vrij geïnterpreteerd en maak vandaag geen echte knuffel, maar een knuffeldoekje vol met vrolijk gekleurde labeltjes. Daarom worden ze ook wel een labeldoekje genoemd. Deze knuffeldoekjes heb ik via mijn bedrijfje altijd heel veel verkocht, want ze zijn zo lekker zacht en jonge kindjes zijn gek op het friemelen aan de labeltjes. Vandaag vertel ik jullie hoe je ze zelf maakt!

Teveel knuffels

Knuffels zijn hier in huis overigens echt een ‘ding’, zowel Dex als Odin zijn er gek op. Af en toe tot irritatie van mama, want er komen er steeds meer bij en denk maar niet dat er ook maar ééntje weg mag. Een paar maanden geleden heb ik het gewaagd om een paar knuffels naar ons sponsorkindje in Gambia te sturen, toen Dex erachter kwam dat ‘eekhoorntje’ weg was, (waar hij overigens al een jaar niet meer naar om keek) heeft hij er ‘s avonds weken om gehuild. Tot ik uit medelijden maar een nieuwe heb gekocht… Over een paar jaar nog meer eens proberen de knuffelcollectie wat te verkleinen.

knuffeldoekje01 - Een knuffeldoekje vol labeltjes maken

Knuffeldoekje/Labeldoekje

 • 1 lapje stof naar keuze van 24 x 24 cm
 • 1 lapje minkydot/fleece/badstof van 24 x 24 cm
 • 16 verschillende leuke lintjes/labeltjes

knuffeldoekje02 - Een knuffeldoekje vol labeltjes maken

Werkbeschrijving

Kies een leuk katoenen stofje naar keuze voor de voorkant van het knuffeldoekje. Voor de achterkant kun je net als ik kiezen voor minkystof met bolletjes erin, dat is mijn favoriet voor baby’tjes omdat die stof zo heerlijk zacht is en fijn aanvoelt. Maar ook badstof of fleece werkt hierbij prima. Knip uit beide stofjes een vierkant lapje van 24 x 24 centimeter. De minkystof knip ik altijd net wat ruimer, omdat die nogal rekt en glijdt tijdens het vastspelden en naaien. Verder knip je zestien lintjes op een lengte van 5 tot 9 centimeter. Het leukste is als je hierin flink varieert. Iets minder lintjes kan natuurlijk ook en heb je niet zoveel verschillende, kun je ook een aantal dubbele nemen.

knuffeldoekje03 - Een knuffeldoekje vol labeltjes maken
knuffeldoekje04 - Een knuffeldoekje vol labeltjes maken

Leg het lapje katoen met de goede kant naar boven en speld de zestien dubbelgevouwen rondom, vier aan elke zijde. Dit doe je met de dichte kant van de labeltjes naar binnen en de open kant op de rand. Zoals ook te zien is op bovenstaande foto’s. Ze hoeven niet allemaal netjes op dezelfde afstand van elkaar te zitten, het is juist leuk om daarin een beetje te variëren. Naar vervolgens ongeveer één of twee milimeter vanaf de rand helemaal rondom, zodat alle labeltjes vastzitten. Dit heeft twee functies. Zo kunnen ze namelijk niet gaan schuiven als je de onderkant erop naait. En de labeltjes zitten een keer extra vastgenaaid en komen daardoor minder makkelijk los.

knuffeldoekje05 - Een knuffeldoekje vol labeltjes maken

De volgende stap is het op elkaar spelden van de bovenkant (met de labeltjes) en de onderkant. Zorg dat de onderkant met de goede kant naar boven ligt en leg daar de stof met labeltjes met de goede kant naar beneden bovenop. De twee goede kanten liggen nu dus tegen elkaar aan. Let er goed op dat alle labeltjes plat naar binnen liggen zodat je ze nergens tussen stikt. Gebruik hiervoor meer dan genoeg spelden, want vooral de minkystof is erg glad en glijdt anders alle kanten uit.

knuffeldoekje06 - Een knuffeldoekje vol labeltjes maken
knuffeldoekje07 - Een knuffeldoekje vol labeltjes maken

Is dat gebeurt, dan stik je ongeveer een centimeter van de rand rondom het labeldoekje en laat een paar centimeter open om hem nog te kunnen draaien. Knip overtollige stof rondom weg en draai het knuffeldoekje om door de opening. Met een breinaald of potlood (ik gebruik meestal een eetstokje van de Chinees) duw je vervolgens de hoekjes goed naar buiten. Speld de opening dicht en gebruik ook weer voldoende spelden om de stoffen rondom netjes op elkaar te houden.

knuffeldoekje10 - Een knuffeldoekje vol labeltjes maken

Nu hoef je alleen nog maar een keer helemaal rondom te stikken, ongeveer 2-5 milimeter van de kant (net wat je mooi vindt) en je knuffeldoekje is helemaal klaar voor grijpgrage babyhandjes. Door één labeltje te vervangen voor een wat langere of in één van de vier hoeken een langer lint te naaien, maak je ook heel eenvoudig een lusje voor de speen aan.

knuffeldoekje11 - Een knuffeldoekje vol labeltjes maken

Maak zelf een knuffeldoekje!

Dat was mijn tutorial voor vandaag. Heel veel succes met het maken van je eigen labeldoekje! Heb je zelf geen baby meer, dan zijn ze natuurlijk ook superleuk om als kraamcadeautje te geven. Voor deze heb ik zelf ook al wel een hele leuke bestemming. 😉

Op zoek naar meer leuke naaiprojecten? Kijk dan ook eens bij mijn duurzame shopper die ik twee weken eerder maakte, of de boekenleggers van vorige week. Heb je zelf ook een creatief project binnen het thema ‘Knuffel’, voel je dan vrij om je link/foto/bericht te delen in onderstaande linkparty:
Inlinkz Link Party

Lees ook: Heel eenvoudig je eigen keycord makenZelf een (zonne)brilzakje maken

knuffeldoekje09 - Een knuffeldoekje vol labeltjes maken

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

11 reacties

 1. Dit vind ik zo leuk, ik heb er ook één gemaakt voor mijn zoontje voordat hij gebeuren werd. Toch had hij een voorkeur voor de andere doekjes… Jammer maar helaas 😉

 2. Aaaah wat leuk! Dit had ik vroeger moeten hebben toen ik klein was. Toen duimde ik en wilde ik altijd een washandje met het labeltje erbij hihi.

 3. Super mooi gemaakt! Geen kinderen hier, ook niet op komst. Maar toch ga ik binnenkort toch eens zo’n doekje maken, zie ze heel veel voorbij komen en vindt ze hartstikke leuk!

  • Overal en nergens Tine, ik heb er van de Xenos, Action en een aantal van het Stoffenspektakel. Net waar ik kom en iets leuks zie liggen 🙂

 4. Wat leuk om te maken.
  Ga gauw op zoek naar lapjes en lintjes.
  Leuk om het samen met een kraamcadeautje te geven.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: