Ik ben een ‘boek’ in de Human Library Tilburg

7

Iedereen heeft vooroordelen. Misschien niet openlijk of misschien niet eens bewust, maar iedereen heeft ze. Ik zie mezelf als een heel ruimdenkend en empathisch persoon en besef heel goed dat je pas over iemand kunt oordelen als je een tijdje in zijn of haar schoenen hebt gestaan. Maar toch betrap ook ik mezelf er héél soms op dat ik te snel een oordeel over iemand vorm, een vooroordeel dus. Sinds ik als ‘boek’ deel uitmaak van de Human Library Tilburg, ben ik me daar nog meer bewust van. En dat is nu ook precies het doel van dit schitterende project.

Wat is de Human Library?

Ik probeer regelmatig aan mensen uit te leggen hoe mooi de Human Library is en waarom iedereen er minimaal eentje zou moeten bezoeken. Maar wat houdt dat nou precies in, zo’n Human Library? De naam zegt het eigenlijk al, een menselijke bibliotheek. In plaats van boeken, ‘leen’ je er mensen met een verhaal. Mensen waar vaak vooroordelen over bestaan, zoals bijvoorbeeld een ex-verslaafde, een transeksueel, een autist, een veteraan, een tatoeage-man, iemand met MS en mijn titel dit jaar is ex-eetstoornis. Brandpunt maakte daar tijdens de vorige editie een filmpje over waarin het heel mooi uitgelegd wordt en een aantal van mijn mede-boeken aan het woord komen.

De Human Library Tilburg is vrij en gratis te bezoeken en vindt dit jaar plaats op 25 januari in de Bibliotheek LocHal. Als bezoeker ga je het gesprek aan met een ‘boek’ waar je (onbewust) vooroordelen over hebt of graag wat meer over wilt weten. Hiervoor krijg je maximaal een half uur, wat redelijk lang klinkt, maar uit ervaring weet ik dat de tijd voorbij vliegt en het na die dertig minuten vaak echt afgekapt moet worden. De boeken dienen na het gesprek in dezelfde (emotionele) staat weer ingeleverd te worden.

Mijn Human Library Tilburg

Via nicht en beste vriendin Linda, maakte ik twee jaar geleden kennis met het concept Human Library en kwam de vraag of het mij niet leuk leek om hier als het boek ‘Diabetes’ aan mee te werken. Ondanks dat ik vanuit mijn introversie niet zo makkelijk een gesprek aan ga met vreemden en het me dus héél erg spannend leek, was ik wel meteen enthousiast. Mensen informeren over en helpen met de acceptatie van hun diabetes is iets dat ik sowieso al wel deed en Human Library sluit daar perfect op aan.

Daarnaast is het gesprek aan gaan met vreemden over een onderwerp dat voor mij héél belangrijk is, ook een mooie manier om uit mijn comfortzone te treden en mijn wereld te verbreden. Super zenuwachtig ging ik mijn eerste gesprek in en even zo opgelucht en enthousiast kwam ik een half uur later weer terug in de ‘boekenkast’ (waar de boeken wachten op lezers). Tussen de gesprekken met bezoekers in de leeszaal door, is er ook heel fijn contact met de boeken onderling. Zaken die je normaal niet zo snel bespreekt, op het schoolplein bijvoorbeeld, worden hier heel openhartig op tafel gegooid en er is vooral heel veel respect voor elkaar.

humanlibrarytilburg01 - Ik ben een 'boek' in de Human Library Tilburg
humanlibrarytilburg02 - Ik ben een 'boek' in de Human Library Tilburg

Een nieuwe titel

Ik heb nu twee jaar als ‘Diabetes Type 1’ de Human Library Tilburg gedaan en heb na de laatste editie voor mezelf besloten dat ik wel een andere, gevoeligere titel aan zou durven. Eentje waar heel wat meer mensen mee worstelen dan met diabetes en die ook een grotere impact op het leven heeft. Ik ga de komende Human Library Tilburg namelijk onder de boektitel ‘Ex-Eetstoornis’ praten over mijn gevecht tegen een eetstoornis. Onderstaande tekst staat ook samen met mijn foto op de Facebook-pagina van het evenement Human Library Tilburg:

Ex-eetstoornis

Ik ben eigenlijk nooit echt te dik geweest en ik hecht ook weinig waarde aan uiterlijk. Maar toch heb ik mezelf jarenlang uitgehongerd, hing dagelijks brakend boven de wc, ben opgenomen geweest in een anorexiakliniek en bijna overleden aan de gevolgen van een eetstoornis. En waarom? Want het ging helemaal niet, zoals vaak gedacht wordt, om het afvallen en dun willen zijn. Dat is bij eetstoornissen eigenlijk nooit de oorzaak, maar juist het gevolg van achterliggende problemen…

Inmiddels ben ik bijna tien jaar verlost van mijn eetstoornis en wil mijn verhaal graag delen. Niet alleen om de vooroordelen weg te nemen en meer begrip te vragen. Maar ook om te laten zien dat het mogelijk is om uit de hel, die eetstoornis heet, te komen. En dat het het absoluut waard is daarvoor te vechten.

Ben jij geïnteresseerd in mijn gevecht? Kom mij dan lezen op Human Library Tilburg!

humanlibrarylogo - Ik ben een 'boek' in de Human Library Tilburg

Kom ook een boek lezen

Ik kijk in ieder geval weer heel erg uit naar de aankomende Human Library Tilburg. Leuk om alle boeken en andere mensen die erbij betrokken zijn weer terug te zien en fijne en openhartige gesprekken te hebben met bezoekers en geïnteresseerden. Overigens valt deze editie van de Human Library Tilburg gelijk met de officiële opening van de LocHal Bibliotheek, er is die dag (en dat hele weekend) dus nog veel meer te doen naast het lezen van menselijke boeken.

Lijkt het jou leuk of interessant om een bezoekje te brengen aan de Human Library? Voel je dan vooral welkom! Het evenement vindt plaats op vrijdag 25 januari van 13.00 uur tot 18.30 uur in de LocHal Bibliotheek Tilburg en de toegang is gratis. En wie weet tref ik je dan daar wel aan mijn tafeltje, al zijn er natuurlijk nog véél meer mooie, interessante en inspirerende ‘boeken’ om te lezen.

Lees ook: Een bezoekje aan de Bibliotheek LocHal

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

7 reacties

  1. Van dit fenomeen heb ik nooit gehoord, maar ik vind het echt geweldig. Is het nog een beetje druk op zo’n dag, is dit de eerste keer? Leuk dat je je hiervoor openstelt!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: