Wij zijn regelmatig in de bibliotheek te vinden. Voornamelijk in de Bibliotheek Udenhout, maar ook de grote bibliotheek in het centrum van Tilburg bezochten we af en toe. Inderdaad ‘bezochten’, want eind vorig jaar heeft Bibliotheek Midden Brabant voorgoed zijn deuren gesloten, om ze begin dit jaar op een nieuwe locatie weer te openen. En wát voor een locatie, voortaan vind je deze bieb namelijk onder de naam Bibliotheek LocHal in de Tilburgse Spoorzone.
Een beetje geschiedenis
Misschien zegt dat je niet zoveel en vraag je je af waarom ik zo enthousiast ben over een bibliotheek en de plek waar die zich nu bevindt. Maar de Spoorzone is een gebied met industriële gebouwen die van 1868 tot 2011 vooral dienst deed als hoofdwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen. Hier werden dus treinen gerepareerd en onderhouden. Na de sluiting is een deel van de Spoorzone aangewezen als beschermd gemeentelijk erfgoed en kwamen er plannen te liggen om de gebouwen een nieuwe invulling te geven. Zo heeft de locomotiefhal (oftewel LocHal) de bieb onder zijn dak gekregen en het Ontdekstation 013 (waar wij graag komen) bevindt zich ook in een gebouw van de Spoorzone.
Bibliotheek LocHal
De officiële opening van de Bibliotheek LocHal vind plaats op 25, 26 en 27 januari met allerlei leuke activiteiten, waaronder de Human Library waar ik dit jaar voor de derde keer deel van uit zal maken. Maar voor die tijd is de bieb al wel gewoon te bezoeken en worden er al verschillende rondleidingen gegeven. Samen met mijn moeder ging ik vorige week dinsdag alvast een kijkje nemen.
Mijn moeder ging in eerste instantie vooral voor mij mee, want heel geweldig klonk ‘een bieb bekijken’ haar niet. Maar eenmaal binnen was ze bijna nog enthousiaster dan ik over de bibliotheek in de LocHal. Ze hebben echt hun best gedaan om de industriële uitstraling van de oorspronkelijke fabriekshal te behouden en dit te combineren met de rust en het comfort die bij een bieb hoort. En dat is goed gelukt, de vier verdiepingen tellende bibliotheek is als het ware om de originele constructie heen gebouwd, iets waar duidelijk goed over nagedacht is.
Mijn favoriete bieb
Toen we weer buiten stonden zei mijn moeder dat ze alleen maar oog had voor de mooie architectuur, dat was zo indrukwekkend dat ze geen boek had gezien! Toch waren ze er volop, de boeken. Ik had ze wel gezien, verspreidt over de vier verdiepingen. Kasten vol, afgewisseld met voldoende werkplekken (waaronder stilte werkplekken), relaxte stoelen om een huiskamer idee te creëren en een trap die ook dienst doet als soort van open zitpodium.
De bibliotheek in de LocHal is vanaf nu dan ook mijn favoriete bibliotheek en ook de mooiste die ik ooit bezocht heb. Een plek waar ik (als Odin vanaf maart ook naar school gaat) mezelf wel zie zitten, lekker rustig achter mijn laptop, schrijvend voor mijn blog. En tussendoor kan ik dan in het stadscafé bij de hoofdingang wat eten. Nou ja, waarschijnlijk neem ik dan eerder zelf wat te eten mee. Want het feit dat ik er vrijwillig voor kies om eventueel ergens anders te gaan zitten werken dan lekker introvert thuis, is voor mij al heel wat. Kun je nagaan hoe mooi en rustgevend de LocHal is.
Kidsproof
Bibliotheek LocHal is overigens ook erg leuk voor kinderen. De kinderhoek is in samenwerking met de Efteling ingericht. Uiteraard in de stijl van de Efteling met kasten in de vorm van levensgrote sprookjesboeken, boekenbakken in de vorm van potloden en plekjes waar je lekker weg kunt kruipen om een boekje te lezen of puzzel te maken. En op dat vlak is er meer dan voldoende keuze.
Afgelopen weekend heb ik daarom Edwin en de kinderen op sleeptouw genomen om óók te gaan kijken en samen boekjes uit te zoeken. Dex is de afgelopen tijd helemaal weg van de woestijn en Odin vind het menselijk lichaam super interessant. Van beide onderwerpen hebben we een aantal boeken uitgezocht om mee naar huis te nemen. Maar niet voordat de kids (en papa) lekker samen hebben zitten/liggen lezen en puzzelen in de sfeervolle kinderboekenhoek. Voor herhaling vatbaar!
Een lege LocHal
Een leuk detail trouwens… In de jaren dat de Spoorzone leeg stond, waren de mooie industriële fabriekshallen natuurlijk een geweldig decor voor urban fotografie. Daarom hebben ze in die periode een paar keer de Spoorzone opengesteld om (hobby)fotografen de kans te geven er foto’s te maken en zijn daar zelfs fotografie-wedstrijden rondom georganiseerd. Mijn moeder is daar destijds twee keer gaan fotograferen, waardoor ik nu ook leuke foto’s heb van de locomotiefhal, voordat de bibliotheek erin zat.
Jouw bibliotheek
Bezoek jij ook regelmatig de bibliotheek, met of zonder kids? Wist je trouwens dat er bij de meeste biebs ook verschillende leuke activiteiten en cursussen worden georganiseerd? Als jouw bibliotheek een eigen Facebook-pagina heeft is het zeker de moeite die te volgen om op de hoogte te blijven.
Lees ook: 10 voordelen van voorlezen – Ik ben een ‘boek’ in de Human Library Tilburg
2 reacties
IK ga ook heel graag naar de bied, vooral om boeken te lenen voor mijn zoon xx
Mijn zoon heeft wel een Bieb pas, maar we gaan te weinig… Nou moet ik ook zeggen dat de kasten hier in huis uitpuilen met boeken, we kunnen bijna zelf een bieb beginnen 😉