Recensie: het familiespel Cacao

2

Het is waarschijnlijk niet iets dat je een vrouw vaak zult horen zeggen, maar ik heb niet echt iets met chocolade. Ik vind af en toe een stukje wel lekker hoor, Chocolonely met noga of karamel zeezout bijvoorbeeld. Of de heerlijke bonbons van de chocolaterie waar mijn zusje werkt (die zijn serieus goddelijk!). Maar over het algemeen is chocolade niet echt iets waar ik heel enthousiast van wordt. Totdat ik het spel Cacao met de uitbreiding Chocolatl van White Goblin Games uit mocht proberen. Wie had gedacht dat ik ooit nog eens zou blij zou worden van een doosje cacao?

Cacao verbouwen en verhandelen

In het kleurrijke spel Cacao sta je in de schoenen (die ze waarschijnlijk niet eens dragen) van het stamhoofd van één van de maximaal vier stammen die strijden om het meeste goud. Dit doe je door het verbouwen en het vervolgens zo gunstig mogelijk verhandelen van, uiteraard, cacao. In de uitbreiding Cacao: Chocolatl ga je nog een stapje verder door onder andere de cacao tot chocolade te verwerken. Maar daarover in een aparte recensie meer.

cacao05 - Recensie: het familiespel Cacao

Aan de slag

Cacao bestaat uit vier dorpsborden in de kleuren rood, geel, paars en wit, hier sla je onder andere je cacao op en kun je verdiende zonfiches op kwijt. Per kleur zijn er elf stamledentegels met daarop steeds een huisje en vier stamleden, wisselend verdeeld over de vier zijden van de tegel. Deze ga je tijdens het spelen aan de oerwoudtegels leggen, waarvan er achtentwintig in het spel zitten. Verder vind je in Cacao nog houten cacaovruchten, per kleur een waterdrager, zonfiches en gouden munten met een waarde van 1, 5 of 10 goudstukken.

Je begint het spel door de oerwoudtegels op zijn kop neer te leggen en de bovenste twee er omgedraaid naast te leggen. Ook de stamledentegels worden per stamhoofd omgedraaid en daarvan krijgt iedere speler er drie in zijn hand. Twee oerwoudtegels komen diagonaal met de punten tegen elkaar op tafel te liggen, een enkele cacaoplantage en een markt met een verkoopprijs van twee. Dit is het begin van je speelveld. De waterdragers beginnen op je speelbord bij het vakje -10 en de munten, fiches en cacaovruchten leg je als bank naast het speelgebied.

cacao09 - Recensie: het familiespel Cacao

Schaakbord-patroon

Elke speler mag tijdens zijn beurt één stamledentegel aan het speelveld leggen. Deze moet altijd met minimaal één zijde aan een oerwoudtegel grenzen en mag niet tegen andere stamledentegels gelegd worden. Ook oerwoudtegels mogen elkaar met geen enkele zijde aanraken. Hierdoor ontstaat er als het ware een schaakbord-patroon van oerwoud- en stamledentegels. Wanneer er een stamledentegel aan een oerwoudtegel wordt gelegd, dan activeer je daarmee de stamleden die aan die zijde aan de oerwoudtegel grenzen en voer je de daarop staande actie uit.

Zo zijn er cacaoplantagetegels waarbij de speler één of twee cacaovruchten krijgt per stamlid dat eraan grenst en markttegels met een verkoopwaarde van twee, drie of vier goudstukken per cacaovrucht. Ook zitten er goudmijn tegels tussen waarbij de speler direct één of tweegoudmunten krijgt, watertegels waardoor je je waterdrager één of meerder plaatsen vooruit mag zetten op je dorpsbordje, cultusplaatsen voor zonfiches en tempels die je aan het einde van het spel voordeel op kunnen leveren.

Stamledentegels en oerwoudtegels

De oerwoudtegels worden aangelegd wanneer er na het spelen van een stamledentegen, twee stamledentegels aan hetzelfde lege oerwoudveld grenzen. In sommige gevallen moeten er dan zelfs twee oerwoudtegels in één beurt gespeeld worden. Degene die aan de beurt is bepaald welke van de twee openliggende oerwoudtegels er op welke plek gelegd worden. Grenzen deze vervolgens aan de stamlidtegel van een tegenstander, dan wordt ook die tegel geactiveerd, ondanks dat ze niet aan de beurt aan.

cacao07 - Recensie: het familiespel Cacao

Nadat de stamledentegel en de eventuele oerwoudtegels gespeeld zijn, worden de oerwoudacties uitgevoerd. De speler bepaald zelf in welke volgorder hij dat doet. Worden er bijvoorbeeld plantage- en markttegels geactiveerd, dan kan het vanwege de plek in je opslagveld (je kunt maximaal vijf cacaovruchten kwijt) gunstig zijn om ervoor te kiezen eerst te verkopen en dan pas nieuwe bij te pakken. Is het opslagveld nog leeg, dan doe je het natuurlijk juist andersom.

Tactisch inzicht

De waterdrager die op je dorpsbordje op de -10 staat, kun je vooruit plaatsen door één of meerdere stamleden aan een watertegel te laten grenzen. Elk stamlid is een stapje en je hebt drie stappen nodig om in ieder geval uit de min te komen. Alle extra stappen leveren je goudstukken op. De zonfiches verdien je door stamleden aan de cultusplaatstegels te leggen. Deze fiches geven je een groot voordeel tegen het einde van het spel, want zijn alle oerwoudtegels gespeeld dan mag je deze inzetten om je stamledentegel over een andere tegel van jezelf te leggen. Hierdoor activeer je met een beetje geluk meteen vier oerwoudkaarten.

cacao06 - Recensie: het familiespel Cacao

Cacao is een spel dat je redelijk snel onder de knie hebt en ook erg geschikt is als familiespel voor kinderen vanaf een jaar of zeven á acht (Dex was met zijn 5,5 jaar nog net iets te jong helaas) en voor beginners. Maar ondanks dat, zit er stiekem toch ook een tactisch randje aan en is vooruitdenken erg belangrijk, waardoor dit spel ook voor gevorderde spelers de moeite waard is. En eerlijk is eerlijk, met vier (of drie spelers) beleef je het meeste plezier aan dit spel, maar wij hebben ons met zijn tweeën ook meer dan vermaakt met Cacao. Een spel dat net zo verslavend is als chocolade (maar gelukkig niet dikmakend is) en hier nog regelmatig op tafel zal verschijnen.

Ook stamhoofd worden?

Speel jij ook graag spelletjes en heb je altijd als eens stamhoofd willen zijn of je eigen cacaoplantage willen starten (wie wil dat nou niet)? Dan zou ik Cacao zeker eens proberen! Binnenkort verschijnt hier ook de recensie van de uitbreiding, voor nog meer variatie op het spel. Op zoek naar andere leuke spellen van White Goblin Games? Neem dan zeker even een kijkje bij mijn recensies over Claim en Alles aan Boord?!

80%
80%
Verslavend

Cacao van White Goblin Games is een vermakelijk familiespel, geschikt voor een leeftijd vanaf ongeveer zeven jaar. Daarnaast vergt het spel stiekem toch ook wel weer het nodige tactisch inzicht en vooruitdenken, waardoor ook gevorderde spelers zich niet zullen vervelen. Cacao is met maximaal vier stamhoofden te spelen, maar ook aan een goed uitgebalanceerde versie voor twee spelers is gedacht. Perfect dus voor als je net als wij 's avonds vaak maar met zijn tweetjes bent. Wij zijn in ieder geval verslaafd!

  About Author

  Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

  2 reacties

  Leave A Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: