Leuke DIY boekenlegger hoekjes

10

Wat heb ik een hoop leuke reacties gehad op mijn duurzame shopper van de Crea-Cross van vorige week! Vandaag weer een nieuwe Crea-Cross met een nieuw thema en deze week is dat ‘voorlezen’. Een thema dat mij erg aanspreekt, omdat ik voorlezen of lezen in het algemeen erg belangrijk vinden. Wij streven er dan ook naar om Dex en Odin dagelijks voor te lezen. Niet alleen omdat ze dat superleuk vinden, maar ook omdat het erg goed is voor de taalontwikkeling.

De Nationale Voorleesdagen 2019

Deze Crea-Cross valt mooi twee weken voor de Nationale Voorleesdagen van dit jaar. Het zal geen toeval zijn dat je zo nog mooi de tijd hebt om jezelf aan een eventueel project binnen dit thema te wagen. Ik maak dit keer een schattige boekenlegger die je heel eenvoudig om de hoekjes van je favoriete voorleesboek schuift (ook te gebruiken voor volwassen boeken overigens), zodat je weet waar je gebleven bent. Natuurlijk leg ik je hieronder weer stap voor stap uit hoe jij ook zo’n leuke boekenlegger hoekjes maakt.

boekenhoekje001 - Leuke DIY boekenlegger hoekjes

Boekenlegger Hoekjes

  • 3 verschillende lapjes stof van 10 x 10 cm
  • 1 stukje plakvlieseline van 10 x 10 cm
  • 1 driehoekje plakvlieseline (een vierkantje van 10 x 10 cm diagonaal over de helft)
boekenhoekje02 - Leuke DIY boekenlegger hoekjes

Werkbeschrijving

Kies drie verschillende stofjes uit die je leuk bij elkaar vindt passen. Twee daarvan gebruik je voor de voor en achterkant van het vierkantje. Het derde stofje wordt het hoekje dat over de bladzijden van het boek valt. Deze vouw je diagonaal over de helft, houd daar rekening mee bij hoe de print van de stof valt. Ik kies voor de eerste twee stofjes altijd een rustig printje en voor het hoekje iets met een diertje/poppetje/bloemetje erop. Knip vervolgens uit alle drie een vierkantje van 10 x 10 cm. Vervolgens knip je ook twee even grote vierkantjes uit de vlieseline, waarvan je er eentje diagonaal over de helft knipt (het hoekje dat daarvan overblijft kun je voor een tweede boekenlegger gebruiken.

boekenhoekje03 - Leuke DIY boekenlegger hoekjes

Leg het vierkante stukje vlieseline met de plakkant op de achterzijde van één van de vierkante stukjes stof. Het driehoekje plakvlieseline leg je op het stukje stof dat je voor het hoekje gekozen hebt, op de manier zoals je op bovenstaande foto ziet. Let er goed op dat de plakkant tegen de stof aan zit en strijk de plakvlieseline vast op de stof. Nadat je dit gedaan hebt, vouw je van het stofje met het driehoekje vlieseline ook een driehoek, door de stof gewoon over de vlieseline te vouwen.

boekenhoekje04 - Leuke DIY boekenlegger hoekjes boekenhoekje05 - Leuke DIY boekenlegger hoekjes

Vervolgens leg één van de vierkante stofjes met de goede kant naar boven, dit wordt de voorkant van je boekenlegger die dus achter het hoekje zichtbaar zal zijn. Daarbovenop leg je het hoekje, ook met de goede kant naar boven. En als laatste leg je de achterkant van je boekenlegger er bovenop, zodat deze met de goede kant tegen de andere stof aan ligt. Mocht dit niet helemaal duidelijk zijn, dan zie je op de foto’s hierboven hoe het eruit moet komen te zien.

boekenhoekje06 - Leuke DIY boekenlegger hoekjes

Speld de drie lagen stof nu goed op elkaar en stik helemaal rondom, ongeveer een centimeter vanaf de kant. Laat hierbij een paar centimeter open voor het keren. Knip daarna de vier hoekjes af, maar blijf wel net iets van de naad af, zodat deze niet loslaat. De volgende stap is het omkeren van je boekenlegger hoekje. Afhankelijk van hoe stevig de vlieseline is die je gebruikt hebt, kan dit een beetje lastig gaan. Voor iets stuggere vlieseline is een wat grotere opening daarom ook wel handig.

boekenhoekje07 - Leuke DIY boekenlegger hoekjes

Gebruik een stokje of breinaald om de hoekjes van je boekenlegger goed naar buiten te duwen (ik gebruik hier altijd Chinese eetstokjes voor) en zorg dat hij mooi plat ligt. Vouw de opening die je voor het keren hebt gebruikt netjes dicht en speld dat indien nodig vast met een paar speldjes. De laatste stap is het helemaal rondom stikken van je boekenlegger, ongeveer een milimeter vanaf de kant. Hiermee naai je ook meteen de opening dicht en zorg je ervoor dat je boekenlegger hoekje netjes plat blijft.

boekenhoekje08 - Leuke DIY boekenlegger hoekjes

En taadaaaa! Je boekenlegger hoekje is klaar. Ze zijn zo eenvoudig en snel te maken, dat je net zo makkelijk wat meer stofjes uitknipt en er meteen een aantal maakt. Ze zijn namelijk niet alleen heel leuk voor kinderboeken, maar ze misstaan ook niet in boeken voor volwassenen.

boekenhoekje09 - Leuke DIY boekenlegger hoekjes

Zelf aan de slag!

Tot zover mijn tweede Crea-Cross project, dit keer binnen het thema voorlezen. Ik hoop dat de uitleg duidelijk genoeg is, maar voel je anders vooral niet bezwaard om vragen te stellen. Dex en Odin hebben in ieder geval een paar leuke boekenlegger hoekjes voor in de voorleesboeken. Feest voor de kids en voor mama! Lees jij de kinderen ook regelmatig voor?

Op zoek naar meer leuke naaiprojecten? Kijk dan ook eens bij mijn duurzame shopper van vorige week! Ben je zelf ook creatief geweest binnen het thema ‘Nieuw’, vergeet dan vooral je link niet te delen in de linkparty:
Inlinkz Link Party

boekenhoekje10 - Leuke DIY boekenlegger hoekjes

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

10 reacties

  1. Wat een leuke boekenleggers! Ik zou er niet zo snel aan denken om ze van stof te maken. Ik moet toch echt eens mijn naaimachine van de kast halen.

  2. Wat een leuk idee. Ik vraag mij af of ik het eerst allemaal moet omlocken ivm eventueel rafelen

  3. Wat een leuk idee! Ik heb nog een heleboel stofjes liggen… Maar eens achter de naaimachine kruipen als ik een gaatje in de planning heb!

  4. Ik heb eens van deze boekenleggerhoekjes gemaakt van papier. Dat was heel erg leuk! Het boekje van de vis heb ik gekregen toen ik in de kleuterklas zat, hartstikke leuk!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: