De positieve kant van diabetes type 1

4

Je vraagt je nu waarschijnlijk af hoe er in hemelsnaam een positieve kant kan zitten aan een chronische ziekte die zoveel impact op je leven heeft als diabetes type 1. En om heel eerlijk te zijn heeft het bij mij ook jaren en jaren geduurd voordat ik ook maar een sprankeltje positiviteit in heel die rotziekte kon ontdekken. En dat kost me soms nog steeds moeite. Maar het bestaat, de positieve kant van diabetes, de goede dingen die deze auto-immuunziekte gebracht heeft en de ‘voordelen’ van chronisch ziek zijn.

Niet om te bagatelliseren

Ik wil hiermee overigens het hebben van diabetes type 1 (of welke chronische ziekte dan ook) echt niet bagatelliseren. Begin dit jaar heb ik mijn 20-jarig diabetes jubileum ‘gevierd’ en in die twintig jaar heb ik zowel letterlijk als figuurlijk alle hoogte- en dieptepunten al wel eens meegemaakt. De voordelen van diabetes wegen dan ook lang niet op tegen de lange lijst nadelen. En als er morgen genezing mogelijk was, dan zou ik jankend van geluk vooraan staan om mijn kapotte bètacellen te laten fixen of vervangen.

Maar toen ik de diagnose diabetes type 1 kreeg, werd me op het ziekenhuis verteld dat het over tien jaar waarschijnlijk wel te genezen zou zijn. Dat wordt, inmiddels ruim twintig jaar later, nog steeds gezegd. En ondanks dat er in de afgelopen twintig jaar heel veel veranderd en verbeterd is en de genezing van diabetes type 1 steeds dichterbij komt, kan dat nog steeds wel tien jaar duren. En tot die tijd zal ik het toch moeten doen met dat diabetische lijf van mij en alles wat daarbij komt kijken. En dan is het fijn om ook de dingen te kunnen zien die diabetes type 1 me heeft opgeleverd, in plaats van alleen te kijken naar wat het van me heeft afgepakt.

diabetespositief05 - De positieve kant van diabetes type 1
 • Verantwoordelijkheid

  Als diabetes type 1-patient ontwikkel je al heel snel een groot gevoel van verantwoordelijkheid. Dit moet ook wel, want je maakt meerdere malen per dag medische beslissingen die hele grote gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. En die beslissingen hangen van zoveel verschillende factoren af, dat je bijvoorbeeld niet zomaar even kan gokken hoeveel insuline je nodig hebt voor een maaltijd. Indirect ben je daardoor ook verantwoordelijk voor je omgeving. Stap je met een (naderende) hypo in de auto of ga je gewoon werken, dan kun je daar ook anderen mee in gevaar brengen. Dat verantwoordelijkheidsgevoel neem je automatisch mee in situaties die niet met diabetes te maken hebben.

 • Empathie

  Empathie of inlevingsvermogen is in mijn ogen een erg belangrijke positieve kant van diabetes. Anderen zien aan de buitenkant niet dat je diabetes hebt en kunnen zich vaak geen voorstelling maken van de impact in het dagelijks leven, waardoor er nog redelijk wat onbegrip en vooroordelen bestaan over diabetes. Maar hierdoor realiseer je je wel hoe vervelend het is als mensen over je oordelen zonder dat ze in je schoenen hebben gestaan en weten waar jij doorheen gaat. Als logisch gevolg leef je je daarom ook makkelijker in anderen in of doet daar in ieder geval meer moeite voor.

 • Veerkracht & Doorzettingsvermogen

  Het vermogen om tegenslagen te verwerken en vooral niet op te geven. Veerkracht en doorzettingsvermogen zijn twee eigenschappen die je noodgedwongen ontwikkelt als diabeet. Gewoon omdat je wel moet, omdat je regelmatig te maken krijgt met (kleine) tegenslagen en dagelijks geconfronteerd wordt met de gevolgen van diabetes. Je kunt ook niet een dagje vrij nemen of een korte vakantie van je diabetes inlassen, maar moet er 24/7 mee dealen. En geloof mij, daar komt soms wel wat doorzettingsvermogen bij kijken. En het accepteren van dingen zoals ze zijn, gaat je om diezelfde reden ook steeds beter af. Meestal dan.

 • Oplossingsgericht denken/denken in mogelijkheden

  Eentje die het meteen goed doet op je cv, maar ook zeker onder ‘postieve kant van diabetes’ valt. Diabetes is een groot onderdeel van je leven, maar het is niet de bedoeling dat het je leven helemaal gaat bepalen. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat je niet teveel kijkt naar wat je allemaal niet of minder makkelijk kan door de diabetes. Maar vooral kijkt naar wat je nog wél kan en welke alternatieven of mogelijkheden er daarnaast zijn. En stel dat je ergens bent, een hypo (lage suiker) krijgt en je hebt helemaal niks van dextro of andere suiker bij hebt? Dan is niks doen gewoon geen optie en zul je hoe dan ook een oplossing moeten verzinnen. Iets wat je steeds makkelijker af gaat.

 • Zelfdiscipline

  Degene die mijn blog over hoe een dag met diabetes type 1 eruit ziet hebben gelezen, weten wat er allemaal bij komt kijken. En weten dat elke hap die je eet en elke activiteit gevolgen heeft voor je suikers en de manier hoe je daar op moet reageren. Om dit dag in dag uit vol te kunnen houden, heb je aardig wat discipline nodig. Dus ook dit is er weer eentje die je je in de loop van de tijd vanzelf eigen maakt. Nu ben ik zelf overigens niet overal even gedisciplineerd in hoor, maar wanneer het nodig is weet je dat je beschikt over die zelfdiscipline. Omdat je hem eigenlijk al dagelijks toepast.

 • Vooruit kijken/denken

  Ik ga nu eten, maar wil over anderhalf uur fanatiek gaan lopen… Ik moet dus eigenlijk insuline geven voor de hoeveelheid koolhydraten die ik eet, maar omdat ik me daarna in ga spannen kan ik beter wat minder insuline spuiten om hypo’s te voorkomen. Ik ga een paar uur van huis. Heb ik nog voldoende insuline in mijn insulinepomp voor de hele dag, of moet ik vast wisselen? Heb ik een resereve-infuus bij voor het geval hij losraakt? Hebben insulinepomp/glucosesensor/prikmeter allemaal nog voldoende stroom, of moet er eerst nog iets opgeladen worden? Heb ik dextro of suiker bij voor het geval ik in een hypo terecht kom? Zomaar wat dagelijkse voorbeeldjes van ‘vooruitdenken’. Iets wat je eigenlijk de hele dag doet, vooruitdenken en de dag plannen. Niet alleen handig op diabetes-gebied, maar ook een voordeel in het normale dagelijks leven.

 • Bewuster leven

  Mensen die gezond zijn weten vaak niet hoe gelukkig ze zichzelf mogen prijzen en vinden dat denk ik al snel vanzelfsprekend. Totdat het niet meer vanzelfsprekend is. Ik ben me door mijn diabetes heel bewust van het feit dat dingen ook ineens afgelopen kunnen zijn. Ik ging op twaalfjarige leeftijd tenslotte ook met een blaasontsteking naar de huisarts en kwam twee weken later met diabetes type 1 uit het ziekenhuis. Hierdoor leef je denk ik vanzelf bewuster en geniet je makkelijker van de kleine dingen die voor anderen zo normaal lijken. Omdat je weet dat wat vandaag normaal is, dat morgen misschien wel niet meer is.

 • Vriendschappen

  En als laatste, maar zeker niet de minste belangrijke positieve kant van diabetes, het contact met lotgenoten. Waaruit ook hele fijne vriendschappen kunnen ontstaan. Dit is natuurlijk wel iets waar je zelf voor open moet staan, maar ik heb in verschillende diabetes Whatsapp-groepen gezeten waar ik een heleboel mensen heb leren kennen die ik anders nooit ontmoet heb. Een aantal daarvan heb ik dagelijks contact mee in een kleinere Whatsapp-groep. Ondanks dat we elkaar voornamelijk online spreken, delen we heel veel en is dat wel echt een fijne vriendschap. Mijn suikervriendjes. 😉

diabetespositief04 - De positieve kant van diabetes type 1

De positieve kant van diabetes

Tot zover de positieven kanten van diabetes. Misschien was ‘wat diabetes me opleverde’ of ‘waarom diabetes me een beter mens maakt’ ook wel een goede titel voor deze blog. Nu wil ik overigens niet beweren dat al het bovenstaande enkel en alleen door de diabetes komt, want sommige dingen moeten ook al wel een beetje in je zitten of je moet er voor openstaan. Maar ik ben er wel zeker van dat het hebben van diabetes type 1, of welke chronische ziekte dan ook, een aantal van deze eigenschappen op zijn minst heel erg versterkt. Zonder diabetes had ik veel minder zelfdiscipline nodig gehad, of was denken in oplossingen ook niet zo cruciaal in mijn leven.

Natuurlijk wegen al deze positieve puntjes niet op tegen de ziekte zelf en de gevolgen daarvan, maar ik denk wel dat diabetes mij in zekere zin een beter mens maakt. Vergeet ik trouwens nog één belangrijk positief punt (een beetje zelfspot moet kunnen): diabetes type 1 is de enige ziekte waarbij cupcakes gezien mogen worden als ‘medicijn’ en letterlijk je leven kunnen redden. 😉

Ook positief?

Heb jij zelf ook een chronische ziekte (niet per se diabetes) en lukt het jouw daar de positieve kant van in de te zien? Wie weet heb je nog wel andere positieve punten die je deels ‘te danken’ hebt aan een chronische ziekte. Daar ben ik dan ook wel heel benieuwd naar. Laat dat vooral even weten in de reacties!

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

4 reacties

 1. Mijn complimenten voor deze fijne en positieve post. Wat een boel positieve kanten heb je benoemd! Ik vind het mooi als je zo de positieve dingen uit op zich minder fijne dingen in het leven kunt halen!

 2. Positief in het leven staan is zo belangrijk. Je laat je er in elk geval niet door leiden dat je chronisch ziek bent. Goed zo!!

 3. Ik lees deze blogpost met plezier. Jij hebt het een en ander nu zelf onder controle en je kunt er mee leven.

  Voor anderen, bijvoorbeeld kinderen en hun ouders is dat nog een hele zoektocht.
  De Stichting Zorgeloosmetdiabetesnaarschool geeft hierin ondersteuning.

  Mag ik jou vragen om de volgende link:

  https://www.zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl/nieuws/school-mag-zorg-aan-leerlingen-met-diabetes-niet-zomaar-weigeren

  in jouw netwerk te verspreiden?

  Vriendelijke groet,

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: