Bird Box – Boek versus Film

8

Nadat we de kids op oudejaarsavond in bed hadden gelegd en begonnen aan onze zorgvuldig geplande bank-hang- avond, hadden we nog geen idee met welke film we de tijd tot aan middernacht op zouden vullen. Totdat we Bird Box zagen staan in het Trending-lijstje op Netlifx en Sandra Bullock ons over wist te halen om deze Netflix Original te bekijken. Op dat moment hadden we nog totaal geen idee van de hype rondom Bird Box (en de belachelijke Bird Box Challenge).

Bird Box, boek en film

Toen ik Bird Box naderhand googlede kwam ik er wel achter dat deze dystopische thriller gebaseerd is op het gelijknamige boek van Josh Malerman. Een boek dat begin 2014 het levenslicht zag en sindsdien in verschillende talen is uitgegeven (waaronder Nederlands). Ik ben gek op verfilmde boeken en vind het leuk om boek en film beide te lezen/kijken en ze vervolgens met elkaar te vergelijken.

Nu heeft het om eerlijk te zijn wel mijn voorkeur om altijd éérst het boek te lezen en me daarna pas aan de film te wagen. Maar aangezien Bird Box een impuls-film was en ik pas naderhand achter het bestaan van het boek kwam, is het dit keer andersom. Maar goed, vandaag dus een vergelijking tussen het boek en de film Bird Box.

Einde van de wereld

In Bird Box lijkt het einde van de wereld in zicht als een onzichtbare entiteit de mensheid tot waanzin en zelfmoord drijft. Hiervoor is fysiek contact niet nodig, slecht een blik op dit kwaadaardige monster is al voldoende om jezelf op de meeste gruwelijke manieren van het leven te beroven. Wanneer dit tot de overlevenden doordringt, houden ze zich zoveel mogelijk schuil in huizen met geblindeerde ramen en verlaten deze enkel in geval van nood en geblinddoekt.

Dit geldt ook voor Malorie, de hoofdpersonage in dit verhaal, die zwanger is wanneer de hel losbreekt. Na vijf jaar lijkt de situatie nog steeds even uitzichtloos en staat ze er inmiddels ook nog eens helemaal alleen voor met twee jonge kinderen. Haar enige hoop is een veilige nederzetting aan dezelfde rivier waar haar huis aan grenst. Maar daarvoor zal ze met haar vierjarige kinderen geblinddoekt kilometers stroomafwaarts moeten over de rivier. In de hoop dat de beloofde veilige haven nog bestaat.

De film ‘mist’ iets

Zowel de film als het boek schetsen een post-apocalyptische wereld die beklemmend aanvoelt door het onzichtbare gevaar. Wat dat betreft zijn de dingen die je niet kunt zien vaak enger dan hetgeen je wel ziet. In de film wordt ‘het monster’ weergegeven als een windvlaag met daarin wat blaadjes, bijgestaan door een onheilspellend deuntje. Op zich weet dit de sfeer wel aardig over te brengen, al lijkt er wel iets te ‘missen’.

Iets dat het boek wel heeft. In een boek heb je natuurlijk veel meer mogelijkheden om iets dat je niet ziet er toch te laten ‘zijn’. Je bent daarbij veel vrijer in het beschrijven van emoties, gevoelens en sfeer. Dat is overigens ook één van de redenen dat ik in 99 procent van de boekverfilmingen toch de voorkeur geef aan het boek. Een andere reden is dat ik graag zelf mijn fantasie gebruik bij het creëren van de beschreven wereld en personages (al is er niks mis met Sandra Bullock natuurlijk). Ook is een boek over het algemeen veel uitgebreider dan een film.

birdbox02 - Bird Box - Boek versus Film

Een grimmiger verhaal

Om een film niet uren en uren te laten duren, wordt er vaak behoorlijk geknipt in het originele verhaal en wordt soms zelfs de hele verhaallijn omgegooid. Helaas is dit bij Bird Box ook het geval. Niet dat dit het een slechte film maakt, want ik heb hem echt met veel plezier (en spanning) zitten kijken, maar na het lezen van het boek was ik toch teleurgesteld over de film. Omdat ik niets wil spoilen, kan ik geen specifieke voorbeelden noemen, maar het boek gaat veel dieper in op gebeurtenissen en personages en is een heel stuk grimmiger en akeliger dan de film. Die is in vergelijking met het oorspronkelijke verhaal zelfs nog behoorlijk geromantiseerd.

Met het romantiseren van dit dystopische verhaal is waarschijnlijk geprobeerd om het gebrek aan sfeer en emotie te compenseren. En dat is op zich niet erg, want zoals ik al zei, is het een prima film en weet Sandra Bullock haar mannetje zelfs geblinddoekt uitstekend te staan. Als ik het boek nooit gelezen had, was ik waarschijnlijk ook wel wat positiever geweest over de film. Maar als ik moet kiezen tussen het verhaal van het boek en het verhaal van de film, dan ga ik zonder twijfel voor het boek!

En jij?

Heb jij de film Bird Box al bekeken, of het gelijknamige boek gelezen? Misschien ben je dat na het lezen van deze vergelijking wel van plan of juist niet meer. Laat het vooral even weten! En beloof me meteen dat je niet mee gaat doen aan die belachelijke Bird Box Challenge, waarbij mensen geblinddoekt rond gaan lopen en zelfs auto gaan rijden. Ik bedoel… What. The. F*ck?

De film vind je trouwens op Netflix en het boek Bird Box is zowel in paperback als in e-bookformaat te vinden op Bol.com.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

8 reacties

  1. Ik heb t boek niet gelezen en t ook nog. Jet gezien. Op de een of andere manier spreekt t me niet aan. Mss dat ik t ooit toch eens zal kijken, maar t staat niet bovenaan mn lijstje zegmaar.

  2. Het is zo vaak dat het boek beter is dan de film, maar dat komt ook, omdat je de gaten met je eigen gedachten invult. Ook zijn er in boeken vaak scenes die je aanspreken en dan baal je dat dat stuk mist. Het overkomt me zelden dat ik de film of serie beter vind/vond dan de boeken.

  3. Ik vond de film echt helemaal niks! Wat een …… die zoiets verzint en nog grotere …… die het nadoet haha. Nu blijkt dus uit jouw verhaal dat er ook nog een boek van is en dat het verhaal daar wat breder is. Verklaart mijn gedachte dat het verhaal zo dun is. Ze hadden er beter een serie van kunnen maken……..

  4. Ik vond het boek ook beter dan de film. Het boek las ik geloof ik een jaar geleden, waardoor ik wel wat dingen was vergeten. Maar ik herinner het me als beter.

  5. Ik heb het boek en de film beide niet gezien/gelezen, en op 1 of andere manier spreekt het me ook niet echt aan terwijl ik er al heel veel over gehoord heb van anderen. Misschien ga ik me toch maar eens wagen aan de film!

  6. Het boek staat al even op mijn te-lezenlijstje. De film hebben we onlangs bekeken. Ik ben heel benieuwd om beiden te vergelijken. Meestal vind ik de boeken beter dan de film.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: