Zo maak je zelf een duurzame shopper

18

We hebben 2018 uitgezwaaid en 2019 verwelkomd. Een nieuw jaar vol nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden en nieuwe projecten! Eén van die nieuwe projecten die wekelijks een plekje op mijn blog zal hebben is de Crea-Cross 2019. Crea-Cross is een challenge waarbij je elke donderdag je creaties binnen een wekelijks thema kunt delen in een linkparty. Dit hoeven geen recente projecten te zijn, maar het leek mij leuk om wél elke donderdag een nieuwe DIY online te zetten. Uiteraard binnen het thema. Deze week is dat thema: Nieuw!

Crea-Cross 2019

Overigens is de Crea-Cross op zich niet nieuw, maar een project dat inmiddels voor het derde jaar georganiseerd wordt door Ilse van Kreanimo, in samenwerking met Melanie van BMellow en Natascha van Mama Duizendpoot. Om mee te doen aan deze leuke creatieve challenge, hoef je geen blogger te zijn, iedereen kan zijn of haar creativiteit tentoonstellen via de wekelijkse linkparty (link staat onderaan deze blog), door middel van foto’s, Youtube-filmpjes, Facebook/Instagram posts of andere artikelen. Zolang het maar binnen het thema past.

Mijn eerste Crea-Cross project binnen het thema nieuw is een hele handige en duurzame shopper! Ik heb er inmiddels een hele stapel van en gebruik ze echt dagelijks. Waarom deze tas binnen het thema ‘Nieuw’ past? Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met duurzaamheid. Een stoffen shopper is natuurlijk al een stuk duurzamer dan een plastic tas, maar daarnaast maak ik deze shoppers van tweedehands dekbedovertrekken/gordijnen/tafelkleedjes. Ik maak dus van iets ‘ouds’ weer iets ‘nieuws’.

duurzameshopper01 - Zo maak je zelf een duurzame shopper

Een duurzame shopper

  • 2 lapjes stof van 45 x 50 cm voor de buitenkant
  • 2 lapjes stof van 45 x 50 cm voor de binnenkant
  • 2 repen van 55 x 8 cm van de buitenkant-stof voor de hendels
  • 2 repen van 55 x 8 cm van de binnenkant-stof voor de hendels
duurzameshopper02 - Zo maak je zelf een duurzame shopper

Werkbeschrijving

Kies twee verschillende stofjes die je leuk vindt matchen (of juist helemaal niet als dat je smaak is). Ikzelf kijk altijd bij kringloopwinkels voor leuke dekbedovertrekken of gordijnen (die wat steviger zijn). Uit één eenpersoonsdekbedovertrek haal je al snel een aantal van deze tassen. Ik koos voor deze shopper twee verschillende dekbedovertrekken die toevallig qua kleur en print mooi bij elkaar passen. Ze hebben me bij elkaar ongeveer 3 euro gekost. Knip daaruit de maten zoals hierboven beschreven. Overigens is de duurzame shopper ook binnenstebuiten te gebruiken, waardoor je van beide prints plezier hebt.

duurzameshopper04 - Zo maak je zelf een duurzame shopper duurzameshopper03 - Zo maak je zelf een duurzame shopper

Je neemt eerst de vier stroken van 55 x 8 centimeter. Die vouw je over de gehele lengte door midden zodat er een goede vouw in zit. Voor de duidelijkheid kun je hierbij gebruik maken van een strijkijzer, maar dat vind ik altijd zo’n gedoe dus wrijf ik de vouw er met de hand in. Daarna vouw je hem weer open en vouw je de stof vanuit de buitenkant naar binnen, zoals bovenstaande foto aan de linkerkant. Zorg dat ook hier de vouwen er duidelijk in zitten en vouw hem daarna dubbel over de middelste vouwlijn. Speld dit vervolgens goed vast.

duurzameshopper05 - Zo maak je zelf een duurzame shopper

Dit doe je met alle vier de stroken, vervolgens neem je van beide stoffen één band en legt deze gespiegeld op elkaar, zodat aan elke kant van de band één opening zit. Op deze manier blijft de band aan allebei de kanten even dik. Speld ze zo op elkaar en vergeet daarbij niet de spelden die er nog in zaten allemaal te verwijderen (zodat je er bij het naaien geen over het hoofd ziet). Stik vervolgens helemaal rondom, ongeveer een milimeter vanaf de rand. Dit doe je uiteraard twee keer, zodat je twee banden hebt.

duurzameshopper06 - Zo maak je zelf een duurzame shopper

Leg nu de twee lappen stof die je voor de buitenkant hebt gekozen met de goede kanten op elkaar. Speld ze vast en naai, ongeveer een centimeter vanaf de rand, ze rondom aan elkaar. Hierbij laat je één van de korte kanten open zoals te zien is op bovenstaande foto, dit wordt de opening van de tas. Hetzelfde herhaal je met de stoffen voor de binnenkant. Je hebt nu twee losse ‘zakken’. Doordat de duurzame shopper aan twee kanten te gebruiken is, heb je in principe natuurlijk geen binnen- of buitenkant, maar je snapt wat ik bedoel.

duurzameshopper07 - Zo maak je zelf een duurzame shopper

De volgende stap is een beetje lastig uit te leggen, dus hopelijk geeft bovenstaande foto voldoende duidelijkheid. Je gaat nu namelijk de blokbodem van je duurzame shopper erin maken. Dit doe je door de twee dichtgenaaide hoeken van de zak uit elkaar te trekken, zodat de naden precies boven elkaar komen te liggen. Op 5 centimeter vanaf de punt speld of teken (ik doe altijd beide voor het gemak) je de hoeken af en naait daar overheen. Dit doe je vier keer, beide hoeken van elke zak.

duurzameshopper08 - Zo maak je zelf een duurzame shopper

Vouw nu één van de zakken met de goede kant naar buiten, je hoeft hierbij geen rekening te houden met welke kant je uiteindelijk wilt gaan gebruiken, want dat kan je te allen tijden nog veranderen. De blokbodem is nu goed zichtbaar en het lijkt zelfs al een beetje op een shopper. Als je een iets smallere of bredere bodem wilt, kun je zelf spelen met de breedte door de 5 centimeter te vergroten of te verkleinen. Stop vervolgens de zakken ineen, met de goede kanten tegen elkaar, de zak die je zojuist omgedraaid hebt gaat dus in de andere zak.

duurzameshopper09 - Zo maak je zelf een duurzame shopper

Speld de twee zakken nu op de zijnaden en in het midden vast met een speld, zodat ze precies gelijk liggen. Daarna steek je de banden die je eerder maakte tussen de binnen en de buiten stof, dus steeds tussen twee verschillende stoffen. Let er hierbij op dat de kleur van de banden matcht aan de kleur waar ze tegenaan liggen (tenzij je de stof van de binnenkant als band voor de buitenkant wilt, dan doe je het juist andersom) en de band niet gedraaid ligt. De uiteinden moeten 7 centimeter van de zijnaden af liggen en ongeveer een halve centimeter boven de tas uitkomen. Als je dat gedaan hebt, liggen beide banden precies boven elkaar wanneer je het zakje plat neerlegt (zie foto).

 

duurzameshopper10 - Zo maak je zelf een duurzame shopper duurzameshopper11 - Zo maak je zelf een duurzame shopper

Naai nu de twee zakken helemaal rondom aan elkaar, met in het midden een gat van ongeveer 7 á 8 centimeter. Deze opening is nodig om de duurzame shopper vervolgens te kunnen draaien zodat de goede kanten aan de buitenkant zitten. Je kunt een dun stokje of breinaald gebruiken om de hoekjes netjes naar buiten te duwen. Duw nu één van de twee ‘zakken’ in de andere en speld de opening dicht. Tot slot stik je nog een keer helemaal rondom, ongeveer een milimeter vanaf de rand, waarbij je meteen de opening netjes dichtnaait. En klaar is je duurzame shopper!

duurzameshopper12 - Zo maak je zelf een duurzame shopper

Zelf aan de slag!

Ik hoop dat mijn tutorial duidelijk genoeg was en dat je zelf ook aan de slag gaat met deze duurzame shopper. Zoals ik al zei, gebruik ik ze praktisch dagelijks en ik weet inmiddels uit ervaring dat ze echt heel sterk zijn. Ik heb ze al volgepropt met boeken, boodschappen, flessen frisdrank, zonder problemen. En wat helemaal handig is, je vouwt ze heel makkelijk op en stopt ze in je handtas zodat je er altijd eentje bij hebt!

Op zoek naar meer leuke naaiprojecten? Probeer dan ook eens een leuk keycord of (zonne)brillenzakje. Ben je zelf ook creatief geweest binnen het thema ‘Nieuw’, vergeet dan vooral je link niet te delen in de linkparty:
Inlinkz Link Party

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

18 reacties

    • Vorig jaar kwam ik er pas halverwege het jaar achter wat crea-cross was, dus toen niet meer meegedaan, dit jaar wel vanaf het begin 🙂

    • Sommige dingen zijn zo eenvoudig dat je ze over het hoofd ziet 😉 haha heb ik zelf ook regelmatig

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: