Mijn goede voornemens voor 2019

6

Ik doe eigenlijk nooit echt mee aan de ‘goede voornemens voor het nieuwe jaar’, omdat ik vind dat je op elk moment een goed voornemen kan maken. Zo maakte ik eerder in het jaar al een lijst met persoonlijke doelen voor 2018/2019, keek ik terug op mijn doelen voor 2017/2018 en hebben we een paar maanden geleden besloten om één dag in de week vleesvrij te eten. Ik bedoel, 12 maart of 20 augustus zijn bijvoorbeeld ook prima dagen om te starten of te stoppen met bepaalde gewoontes. Maar bij het lezen van de goede voornemens van andere bloggers, denk ik ook wel na over mijn goede voornemens voor 2019.

Sommigen daarvan werk ik al een tijdje aan, anderen ‘komt het steeds niet van’, lukken nog niet zo goed, of ben ik gewoon nog niet aan toegekomen. Dus misschien is een nieuw jaar stiekem toch wel een mooi moment om ook mijn goede voornemens eens op een rijtje te zetten. Wie weet is het net dat duwtje in de rug dat ik nodig heb om ze tot een succes te maken. Dus ondanks mijn jarenlange (goede) voornemen om geen goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar, dit jaar ook mijn lijstje met goede voornemens voor 2019!

Gezonde(re) levensstijl

Ik wandel inmiddels al ruim anderhalf jaar (bijna) dagelijks zo’n 5 tot 10 kilometer en daarnaast ben ik gelijktijdig wat meer op gaan letten qua snoepen. Hierdoor ben ik toch al ruim 15 kilo afgevallen. Daar ben ik natuurlijk supertrots op en wil ik ook vooral blijven doen! Maar er is op het gebied van gezonde voeding nog veel ruimte voor verbetering binnen ons gezin. De kids krijgen eigenlijk net wat te makkelijk en te vaak een snoepje of koekje en ik ben de laatste tijd regelmatig moe waardoor er snel even iets gehaald wordt. Daarnaast ben ik de keren dat ik wel kook erg gemakzuchtig en volg ik wekelijks zo’n beetje hetzelfde simpele ‘kookschema’. Hier wil ik echt verandering in brengen, door gevarieerder en vooral ook gezonder te gaan koken/eten en ook bewuster om te gaan met het geven van zoetigheid aan de kinderen.

voornemens2019 03 - Mijn goede voornemens voor 2019

Ruimte/orde creëren in huis

Ze zeggen niet voor niets dat de chaos in huis een afspiegeling is van de chaos in je hoofd, of dat je door je huis op te ruimen ook in je hoofd opruimt. Ons huis is over het algemeen redelijk chaotisch en vol, een grote opruiming staat daarom al zo’n twee jaar op de planning. Tot nu toe met niet al te veel resultaat. Het komende jaar wil ik daar wel echt mee bezig gaan. Ik weet nog niet precies hoe ik dat aan ga pakken, waarschijnlijk kast voor kast, kamer voor kamer. Ik heb wel pas van iemand de tip gekregen om het boek Opgeruimd! van Marie Kondo eens te lezen. Nu is de KonMari-methode veel te drastisch voor mij, maar er staan ongetwijfeld voldoende tips in waar ik een eigen draai aan kan geven.

Sparen

Nog eentje die we elke maand proberen, maar tot nu toe elke maand toch niet zo heel goed in blijken te slagen, sparen. Nu ben ik natuurlijk heel erg goed in het sparen van… alles eigenlijk. Behalve geld. Ik doe altijd wel erg prijsbewust de boodschappen en koop een hoop dingen ook gewoon tweedehands. Maar daarnaast kopen we ook een hoop spullen ‘gewoon voor de leuk’, wordt er regelmatig eten gehaald (want moe etc etc) en hebben we verschillende abonnementen en diensten lopen waar we eens wat kritischer naar moeten kijken. Elke maand een bedrag sparen moet niet onmogelijk zijn, dus ook dat is een heel mooi doel om het komende jaar naartoe te werken.

Duurzaamheid

Met duurzaamheid houden we ons eigenlijk al wel een tijdje bezig. Zo kopen we bijvoorbeeld al een hoop kleding tweedehands bij vintage- en kringloopwinkels. Ook dingen als boeken, speelgoed en spelletjes worden tweedehands aangeschaft. Dingen waar we zelf op uitgekeken zijn of niet meer nodig hebben, worden doorgegeven via bijvoorbeeld een Weggeefhoek op Facebook of gaan naar de kringloopwinkel. Een tijd terug zijn we ook begonnen met één dag in de week geen vlees meer te eten. Iets waar Edwin nog een beetje aan moet wennen, maar wat mij erg goed bevalt. En zo kan ik nog wel meer voorbeelden noemen waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met duurzaamheid en de wereld om ons heen. Dat willen we komend jaar natuurlijk gewoon blijven doen en ook hierbij geldt dat er nog voldoende ruimte is voor verbetering.

Zelfontwikkeling & Persoonlijke groei

De afgelopen jaren speelt zelfontwikkeling en persoonlijke groei ook een erg belangrijke rol in mijn leven. Hier ben ik op verschillende manieren en vlakken mee bezig. Ik volg bijvoorbeeld online (universitaire) cursussen, lees veel boeken over uiteenlopende onderwerpen, en probeer bewust vaker ‘nee’ te zeggen. Naast mijn eigen ontwikkeling ben ik natuurlijk ook dagelijks bezig met de ontwikkeling en persoonlijke groei van de kinderen. Het blijkt dat ik hier om een aantal redenen nog dichter bovenop moet zitten (mooie blog voor een ander keer) en dat is dan ook iets waar ik me komend jaar op wil richten.

voornemens2019 02 - Mijn goede voornemens voor 2019

Planning Blog

En tot slot heeft één van mijn goede voornemens voor 2019 betrekking tot mijn blog. Deze heeft sinds de start een flinke groei doorgemaakt (ik had zelfs al visitekaartjes nodig!) en een steeds duidelijkere invulling en richting gekregen. Hier ben ik heel erg trots op en ik wil die groei dan ook zeker doorzetten. Waar ik tot nu toe eigenlijk weinig structuur had in mijn blogs (op één vast wekelijks item na), ben ik sinds een week begonnen met het maken van een duidelijke planning voor mezelf. Welke blogs ga ik voor wanneer schrijven en inplannen, nieuwe vaste items, ideeën voor leuke content… Alles wat meer gestructureerd en overzichtelijk. Hier gebruik ik momenteel een jaaragenda voor die ik enkel en alleen gebruik voor mijn blogs. Of dit de beste manier is of dat ik over ga op een ander systeem weet ik nog niet, maar de eerste stappen zijn in ieder geval met succes gezet!

Mijn goede voornemens voor 2019

Tot zover mijn goede voornemens voor 2019. Gelukkig zij het niet allemaal ‘nieuwe’ voornemens, maar zitten er ook tussen waarbij het vooral een kwestie is van vol blijven houden wat ik al doe. Ondanks dat ik nogal sceptisch ben over het maken van goede voornemens voor het nieuwe jaar, het toch wel fijn en overzichtelijk is om mijn doelen voor de komende tijd op een rijtje te hebben. Plus nu ik ze op mijn blog heb gezet, heb ik meteen een stok achter de deur om in ieder geval mijn best te doen er iets van te maken.

Jouw goede voornemens voor 2019

Nu ben ik natuurlijk ook heel erg benieuwd naar de goede voornemens die jij jezelf voor 2019 hebt gesteld (misschien ben ik dan ook een beetje jouw stok achter de deur). En hiermee zijn we dan aan het einde gekomen van mijn laatste blog voor 2018. Bij deze wens ik al mijn lezers alvast een hele fijne jaarwisseling en een geweldig 2019. Dat al jullie dromen, doelen en goede voornemens maar uit mogen komen. Tot volgend jaar!

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

6 reacties

 1. Ik kan je nog wel uitnodigen voor wat groepen op FB, die in het teken staan van minimaliseren enzo. Dat staat voor komend jaar ook zeker weer op de planning
  Wij eten bepaalde gerechten zonder vlees, niet wekelijks maar ik vind vlees ook gewoon duur. Ik maak ook elke week een menuplan zodat we weten wanneer we wat gaan eten en of het iets heel makkelijk is vanwege een drukke dag ofzoiets.
  Blog planning vind ik ook weer zo’n dingetje. Heb vandaag een planner binnen gekregen en hoop dat ik daarmee structuur op diverse vlakken kan brengen

  • Toevallig gisteren boodschappen gedaan aan de hand van een weekplan/lijstje 😉 dus bedankt voor die tip. Scheelt een hoop 🙂

 2. Ik heb een goede tip om beter te gaan sparen. (vind ik althans 😉 ) Maak een Excel bestand waarin je je vaste lasten onder elkaar zet. Maak daarbij een schatting van wat je per maand kwijt bent aan boodschappen en cadeautjes en nog een beetje extra voor leuke dingen. Kijk dan hoeveel van het salaris er over is en stel daar een automatisch sparen voor in een paar dagen nadat normaal je salaris binnen is (zo voorkom je dat het eraf gaat als je salaris er nog niet is als dat vanwege weekend een paar dagen later is, bij mij staat die bijvoorbeeld op de 26ste, terwijl mijn salaris meestal de 23ste komt) Zo gaat je geld automatisch naar je spaarrekening en zie je het dus niet. Het oogt heel anders als er 100 euro op je rekening staat dan wanneer er nog 300 staat. Bij 300 denk je misschien ow dat kan ik nog wel kopen. Bij 100 euro op je rekening denk je toch eerder nou laat ik het maar niet doen. Mocht je toch echt kleding nodig hebben oid dan heb je binnen 2 tellen via de bank app een beetje geld terug gehaald van je spaarrekening.
  Daarnaast kijk je zodra je het nieuwe salaris binnen hebt even wat er over was van je vorige salaris en maak je dit verschil ook meteen over naar je spaarrekening.
  Op deze manier spaar je meer dan je doorhebt. 🙂 Succes!!

  • Thanks Linda, dat is wel echt een heel fijne tip idd! Ik moet sowieso alle uitgaven eens in kaart gaan brengen, want ook dat heb ik nog niet gedaan. Maar zodra dat gebeurd is, is deze tip ook veel makkelijker in praktijk te brengen.

 3. Ik wens je heel veel succes met het behalen van je goede voornemens. Ga je ook elke maand je voortgang bijhouden, of pas aan het eind van t jaar kijken of t gelukt is?
  Ik heb zelf nog geen voornemens of doelen op papier gezet dit jaar. Ik was het wel van plan, maar nog geen tijd voor gehad om er goed voor te gaan zitten. Dat is alvast geen goed begin he?

  • Elke maand denk ik niet, maar ik wil wel regelmatig de updates bijhouden, misschien per voornemen of als soort van overzichtsblog. Nog even kijken hoe ik dat ga doen 🙂 Maar het is wel een goede stok achter de deur om dat te gaan doen he 🙂

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: