Waarom ik niet van kerst houd

18

Het is kerstmis. Al weken liggen de winkels vol met kerstkransjes, kerststollen, kerstballen, kerstmutsen, kerstkaarten, kersthapjes, kerstkleding, kerstlichtjes en vergeet de foute kersttruien niet. Deze kerststemming wordt benadrukt door vrolijke kerstmuziek uit speakers die net wat harder staan dan normaal. Sommigen hebben ruim voor Sinterklaas hun kerstboom of zelfs complete kerstdorp al opgetuigd en uitgestald staan en probeer maar eens buiten te komen zonder overdonderd te worden door felle al dan niet knipperende of gekleurde lampjes.

Ik houd niet van kerst

Voor veel mensen is dit een geweldige periode. De kerstboom (en de rest van het huis aan de binnen- en buitenkant) versieren, gezellig tijd doorbrengen met familie en alle drie de Home Alone-films weer eens bekijken… Het klinkt bijna relaxt en ongedwongen. Maar zo voelt het niet. Niet voor mij in ieder geval. Want ik houd niet van kerst. Ik was daarom eigenlijk ook niet van plan om er op mijn blog aandacht aan te besteden. Maar toen bedacht ik me: waarom schrijf ik dan niet gewoon over de redenen waarom ik niet van kerst houd?

kerst2018 02 - Waarom ik niet van kerst houd

Verplichte gezelligheid

Ik ben echt een familiemens en vind het dan ook erg gezellig om tijd door te brengen met mijn familie. Samen met het gezin van mijn zusje eten we elke maandag lekker bij mijn ouders en ondanks de grootte van onze familie gaan we met veel plezier naar de verjaardag van elke oom, tante, neef en nicht. Maar met de feestdagen, dan is het ineens zo’n ‘ding’. Families die elkaar verder heel het jaar praktisch niet zien, komen dan quasi-gezellig samen, omhelzen elkaar en vertellen hoe blij ze zijn elkaar weer eens te zien. Want het was tenslotte al weer zo lang geleden. Alsof bijvoorbeeld 21 februari of 16 juni geen acceptabele data zijn om je familie te bezoeken. Dat dat alleen maar met kerst kan, omdat het dan zo hoort.

Wij brengen eerste en tweede kerstdag overigens wel door met familie hoor, maar niet met mensen die we normaal niet ook regelmatig zien. Eerste kerstdag gaan we lekker cliché gourmetten bij mijn ouders. In plaats van vandaag, dus voor mijn gevoel verzetten we onze samen-eet-avond gewoon een dagje, wat ik helemaal prima vind. Tweede kerstdag komen mijn schoonvader en zijn vriendin hier mee pizza’s bakken op de pizzarette. Hier hebben wij verder geen sjieke kerstoutfits voor gekocht. Sterker nog, waarschijnlijk zit ik gewoon in een hemdje met warm vest, een fijne jeans en mijn comfortabele Dr. Martens aan tafel. Net als vanavond, kerstavond, terwijl Edwin boven een serie kijkt en ik achter de laptop een blog tik.

Kerst is commercieel

Een ander irritatiepunt wat betreft kerst is het feit dat het allang niet meer gaat om de geboorte van het kindje Jezus (niet dat ik zo Katholiek ben), maar het tegenwoordig één groot commercieel circus is. Cadeaus voor onder de boom worden massaal gekocht en heb je trouwens al eens gekeken wat een beetje hippe kerstballen kosten? Er worden serieus kerstballen verkocht voor meer dan 30 euro per bal! Een mooie kerstoutfit mag uiteraard ook niet ontbreken en anders moet je toch op zijn minst een foute kersttrui aanschaffen. Voor dat luxe kerstdiner wat ook bakken vol geld mag kosten (tenzij je gewoon lekker in je casual outfit met Docs eronder gaat gourmetten).

Ook is kerst een mooi moment om je hele adressenboekje naast fijne feestdagen ook meteen het aller- allerbeste voor het komende jaar te wensen. Kost je wel wat kaarten en postzegels, maar dan ben je er wel weer voor een jaar vanaf. Tot twee jaar terug deden wij hier overigens wel fanatiek aan mee hoor. We lieten kerstfoto’s maken van de kids, ik ontwierp een kaartje, die lieten we op mooie kwaliteit afdrukken en daar ging een hele stapel van op de post. Tegenwoordig wensen we iedereen gewoon digitaal fijne feestdagen en de mensen die ons dierbaar zijn laten we liever de rest van het jaar merken dat we aan ze denken. In de vorm van bijvoorbeeld een leuk kaartje of cadeautje, maar dan niet per se tijdens kerst.

kerst2018 01 - Waarom ik niet van kerst houd

Kerstversiering en -lichtjes

Waar anderen niet weten hoe snel ze na Sinterklaas (of zelfs ervoor al) de kerstboom in huis moeten halen, doe ik vooral mijn best om heel die kerstversiering buiten de deur te houden. Op zich snap ik wel waarom mensen een versierde kerstboom en kaarsjes op tafel sfeervol vinden, maar ik raak gestresst van zo’n drukke kerstboom in huis, kerstlichtjes en de bijbehorende muziek. Ik denk dat dit te maken heeft met mijn hooggevoeligheid, omdat ik vooral ook erg gevoelig ben voor licht en geluid. Dit geldt overigens ook voor Dex en Odin, die beide ook hooggevoelig zijn.

Wijzelf hebben om die reden geen kerstboom of andere kerstversiering in huis. Vorig jaar hadden we wel leuke raamstickers in kerstthema op de raam zitten, maar daar ben ik dit jaar eigenlijk niet aan toegekomen. Maar ondanks dat we het thuis op deze manier zo prikkelarm mogelijk houden, ontkom ik tijdens de decembermaand toch nooit aan een continue overprikkeling. Want echt overal wordt de kerstsfeer je als het ware door je strot geduwd. Ik ga ‘s avonds altijd wandelen met mijn moeder en momenteel kun je geen twee passen lopen zonder kerstverlichting te zien. Op sommige voorgevels worden zelfs complete lichtshows geprojecteerd.

Eenzaamheid tijdens de feestdagen

Nu ben ik zelf gelukkig niet eenzaam, maar ik ben me tijdens de decembermaand wel altijd extra bewust van de hoeveelheid mensen die eenzaam zijn. Vooral in bijvoorbeeld bejaardenhuizen is dit percentage schrikbarend hoog. En de eenzaamheid komt voor die mensen ook veel harder binnen tijdens deze dagen die normaal toch in het teken horen te staan van samenzijn. Ik denk dat dit ook weer met mijn hooggevoeligheid te maken heeft, want ik voel me hierom rond de kerstdagen en jaarwisseling ook altijd een beetje down en verdrietig. Alsof ik letterlijk de eenzaamheid van mensen om me heen voel. En misschien is dat ook wel echt zo…

kerst2018 03 - Waarom ik niet van kerst houd

Het is overal druk (en herrie)

Mensen die mij persoonlijk kennen of mijn blog al wat langer volgen, die weten dat ik behoorlijk introvert ben en absoluut niet van drukte houd. En probeer één of twee dagen voor kerst maar eens op je gemak ergens boodschappen te doen of het in je hoofd te halen om iets leuks te gaan doen met de kinderen. Dan kom je er al snel achter dat nog 12 miljoen Nederlanders datzelfde idee op hetzelfde moment hadden. Kortom het is echt overal druk! Uiteraard proberen we dat zoveel mogelijk te ontwijken, thuis spelletjes doen met de kids is bijvoorbeeld ook leuk, maar er helemaal aan ontsnappen valt helaas niet mee.

Daar komt ook nog bij dat kerstliedjes voor veel winkels en andere openbare gelegenheden voldoende reden zijn om de volumeknop van de radio wat verder open te draaien. En ja, dat valt in mijn ogen onder ‘herrie’. Niet alleen houd ik niet zo van kerstliedjes, ik kan ook erg slecht tegen harde muziek. En alsof kerstmuziek nog niet vervelend genoeg is, heb ik vandaag ook al de eerste vuurwerk-knallen gehoord. Dit neemt vanaf nu dus dagelijks toe in hoeveelheid, tot en met 1 januari…

De leuke kant van de feestdagen

Op de school en peuterspeelzaal van Dex en Odin is uiteraard wel veel aandacht besteedt aan het thema kerst, dus het is niet zo dat onze kinderen er niks van meekrijgen. Afgelopen donderdagavond had Dex bijvoorbeeld kerstviering op school, waarbij alle zelf een aantal hapjes mee moesten nemen. Natuurlijk doen wij hier gewoon met plezier aan mee en werd Dex sjiek aangekleed en met een bordje vol kerst-hapjes op school af gezet. Superleuk! Ik merk wel dat ook Dex en Odin de afgelopen weken overprikkeld zijn door alle spanningen rondom kerst.

Maar gelukkig hebben ze nu twee weken kerstvakantie en heeft Edwin ook anderhalve week vrij, waardoor we lekker veel tijd als gezin door kunnen brengen en ‘s morgens niet hoeven te haasten om op tijd op school/werk te zijn. Dat wordt heerlijk samen gezelschapsspelletjes doen, met Flynn spelen en knuffelen, Mario Karten, een museum bezoeken en gewoon lekker lui op de bank Netflix kijken (misschien zelfs Annie, want al houd ik niet van kerst, Annie vind ik dan stiekem wel weer leuk).

Hoe ziet jouw kerst er uit?

Heb jij wel een stijlvol versierde kerstboom staan en hangt je foute kersttrui al klaar? Of houd je ook niet zo van kerst en breng je de komende dagen ook liever rustig en zonder verplichtingen door? Ik ben heel benieuwd hoe jouw kerstplanning er dit jaar uit ziet! Oh en voordat ik het vergeet: Merry Christmas! 😉

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, former gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Mulan en ratjes Oscar & Sonic.

18 reacties

 1. I love your grape kabob Santa stick on Instagram! Right now I’m enjoying crocheting a shawl with some multi colored yarn my brother got me for Christmas and reading a romance comic. We finished baking some treats. Thankfully it’ll be a quiet time at home this year with closest family members. I’ll be watching Les Miserables with my boyfriend later in the week. A cozy Christmas!

 2. Enigszins kan ik me in jouw mening vinden. Wij hebben in de huiskamer dan wel een kerstboom staan, maar daar blijft het wel bij. Ik kan niet zo rot tegen al die drukke kerstversiering. Bij een ander hartstikke leuk, net zoals tuincentra, maar thuis liever niet. Cadeautjes doen wij wel aan maar tot op zekere hoogte. Voor de kids 3 cadeautjes en voor ons zelf 2 (waarvan 1 standaard ieder jaar een douchefoam van Rituals is). De Kerstdagen worden meestal gevierd met onze ouderlijke gezinnen dus niet de hele familie. Voor mij hoeft massale ook niet zo.

 3. Ik hou dus ook niet van kerst. Grotendeels om dezelfde redenen die jij noemt. Alleen overgevoeligheid heb ik dan weer geen last van. Wat voor mij op nummer één staat is dat de feestdagen dingen benadrukken waar ik de rest van het jaar geen last van heb en waar ik dan weer geïrriteerd van raak, dat ik me daar opeens wel druk om maak.

  Ik ben bijna altijd alleen en heb nauwelijks vrienden en familie. Dat vind ik normaal gesproken geen probleem Maar met de feestdagen viert iedereen steevast met iedereen, behalve met mij. Ik voel me dan nogal een loser en daarnaast voel ik me stiekem ook wel wat eenzaam. Dat is dus helaas niet iets wat alleen ouderen ervaren. Ben namelijk 43. 🙂 ik blokkeer dit gevoel overigens al jaren door gewoon zo hard mogelijk te roepen dat ik helemaal niks met kerst heb. Dat is dus eigenlijk maar deels de waarheid. 🙂

  Het goede nieuws is dat kerst maar twee dagen duurt en oud en nieuw, ach dat is ook zo weer over.

 4. Het moet idd n verschrikkelijk moeilijke maand zijn voor mensen die eenzaam zijn. Heel erg triest is dat. Lief om bij stil te staan.

 5. Ik snap je heel goed! Wij vieren normaal wel altijd kerst maar door wat ruzie vieren wij het dit keer niet echt. We zijn wel gezellig samen maar normaal zouden we er op uit gaan etc. Ik vindt het altijd leuk om samen weg te gaan, omdat we sowieso niet echt veel samen zijn. Maar soms is het wel een beetje te geforceerd inderdaad. Wel vindt ik alle kerstversiering, kaartjes en films heel gezellig, de muziek mag van mij wel wegblijven haha. Alsnog wens ik je fijne feestdagen.

 6. Wat goed dat je hier over schrijft! Ik ben zelf ook geen fan van kerst, omdat wij geen famillie hebben om het mee te vieren (iedereen woont in het buitenland). Ik ben dus ook niet echt fan van kerst.
  Toch heb ik dit jaar zelf gezorgd voor een leuke kerst door met een groep meiden elkaar lieve kerstkaarten te sturen. Zo was kerst toch nog een beetje leuk!

 7. Hier ook liefst een rustige Kerst zonder verplichtingen en te veel gedoe. Hoewel ik het bij mijn ouders dan altijd wel weer gezellig vind. Maar goed, daar doen we ook “normaal”. Geen opsmuk en andere overdreven dingen.

 8. Soms ben ik echt blij dat er nog mensen zijn die zeggen dat ze niet van kerst houden. Ik ook niet. Waarom? I don’t know. Gewoon omdat het allemaal zo gekunsteld is en je moet persé gelukkig zijn op deze dag. Misschien is er wel iets gebeurd waarom je kerst niet zo leuk vind en is het een minder prettige dag. Best mogelijk.
  Daarom ben ik steeds blij dat het 2 januari is en de hele decembermaand weer 11 maanden ver is.

 9. Mijn vrouw is helemaal gek van kerst en dat is in alles te merken. Ik vind het allemaal maar commerciële onzin. Van mij hoeft het niet per sé. Gezellig samen eten mag van mij de eerste week van februari ook wel. Maar goed. Ik ben ieder geval blij dat het weer voorbij is. Kerstboom gaat morgen weer naar de zolder en dan kunnen we weer normaal doen met zijn allen.

 10. Ik kan me gedeeltelijk vinden in je mening het is inderdaad commercieel en verplicht gezellig doen, maar dat is oud & nieuw toch ook?? Daarnaast is het wel een mooie gelegenheid om familie en vrienden te zien want je hebt immers allemaal vrij!

 11. ik moet ook heel eerlijk zeggen dat ik weer blij ben dat het voorbij is. Ik vind het altijd een “moetje” een verplichting. ik ben er eigenlijk zooooo klaar mee.

 12. Ik snap je post helemaal, en ervaar veel dingen hetzelfde. De druk die er op Kerstmis ligt vind ik ook niet prettig. En inderdaad is de oorspronkelijke Kerstgedachte behoorlijk ondergesneeuwd onder het commerciële geweld.

 13. Je hebt gelijk niet alles aan Kerst is leuk. Maar ik hou wel van die periode vooral door de mooie verlichtingen overal en de gezelligheid – niet van de overvolle drukte uiteraard 🙂

 14. Heerlijk dat je hier over schrijft! Voor mij hoeft het allemaal ook niet zo. Onze boom is dan ook zeer rustig met doorzichtige en parelmoer ballen. De lampjes staan alleen in de avond aan (op de stilstaande stand!) en kerstmuziek vind ik verschrikkelijk! Ik vind het prima dat die dagen weer voorbij zijn

 15. Ik houd erg van kerst, ik heb er zulke goede herinneringen aan van vroeger en ik houd van de kerstversieringen/lichtjes in een anders zo donkere grauwe maand. Nu is het wel zo dat omdat mijn moeder overleden is en ik gescheiden ben en de rest van de familie in het buitenland is we al een jaar of 6 het klein vieren. Alleen de kids en ik. Dat voelt soms wat eenzaam en dan zou ik willen dat we al die familieverplichtingen hadden. Daarom reizen we eigenlijk altijd met kerst. Dit jaar voor het eerst niet in al die jaren en daarom was een kerstboom hebben op zich al bijzonder onder we die meestal niet hebben omdat we niet thuis zijn.

 16. Jij houdt niet van kerst? Oh jeetje. Ik vind het een heerlijke tijd van het jaar. De gezelligheid, de cadeautjes en de drukte. Ik kan daar wel van genieten.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: