Recensie: De tatoeëerder van Auschwitz

2

Ik zou De tatoeëerder van Auschwitz, geschreven door Heather Morris, zelf niet zo snel hebben gepakt als ik hem in de bibliotheek of boekenwinkel zag liggen. Eigenlijk vooral om de reden dat ik de voorkeur geef aan young adult, fantasy en thrillers (bij voorkeur een combinatie daarvan). Maar hij zat bij de acht November-titels van Bookchoice, waardoor ik hem als e-book en audioboek ontving en ik hem uit nieuwsgierigheid op Goodreads heb opgezocht. Daar bleek hij genomineerd voor de Goodreads Choice Award 2018 en besloot ik het verhaal toch een kans te geven.

De tatoeëerder van Auschwitz

De tatoeëerder van Auschwitz speelt zich, zoals de titel al doet vermoeden, af tijdens de Tweede Wereldoorlog in het concentratiekamp Auschwitz. Lale Sokolov wordt vanuit Hongarije naar dit verschrikkelijke kamp gebracht en neemt zich vanaf de allereerste dag voor dat wat er ook gebeurt, hij hier levend uit gaat komen. Al snel wordt hij door de SS benoemd tot ‘Tätowierer’ en is zijn dagelijkse taak het nummeren van alle nieuwe gevangenen.

Een taak die Lale haat, maar die hem wel extra privileges oplevert zoals meer rantsoen en vrijheid binnen het kamp. Hiermee probeert hij niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van zijn medegevangenen wat draaglijker te maken. Op een dag verschijnt er een jonge vrouw aan zijn tatoeëer-tafel, dit is Gita oftewel ‘34902’ zoals het nummer luidt dat hij op haar arm moet tatoeëren. Lale is op slag verliefd en tussen alle gruwelijkheden en ellende bloeit er iets moois tussen hen. Ze beloven elkaar te overleven en hieruit te komen om samen gelukkig te worden.

Misleidende tagline

Laat ik voorop stellen dat ik geen spijt heb van mijn keuze om De tatoeëerder van Auschwitz te lezen. Het is een erg mooi en aangrijpend liefdesverhaal dat zich afspeelt op één van de meest onwaarschijnlijke plaatsen om liefde en geluk te vinden. Echter staat er als tagline onder de titel van het boek ‘Het waargebeurde verhaal van de uitzonderlijke liefde tussen gevangenen 32107 en 34902’. Een korte online zoektocht vertelde mij dat dat niet helemaal waar is en daar ook al het nodige over geschreven en gespeculeerd is.

tattoeerdervanauschwitz01 - Recensie: De tatoeëerder van Auschwitz

De tatoeëerder van Auschwitz is in feite een historische roman die gebaseerd is op het verhaal van Lale en Gita. Dat Lale de tatoeëerder was in Auschwitz klopt wel, evenals het feit dat hij en Gita elkaar daar ontmoet hebben, verliefd zijn geworden en na hun bevrijding zijn getrouwd. Maar een heleboel feiten over Auschwitz zijn niet historisch correct of niet te verifiëren. Zo leefden mannen en vrouwen in Auschwitz, in tegenstelling tot het boek, strikt gescheiden en kon Lale in het kamp aan penicilline komen terwijl dat in die tijd nog praktisch niet beschikbaar was. En eerlijk is eerlijk, met die wetenschap lees je zo’n boek toch heel anders dan wanneer je denkt dat alles wat erin staat waargebeurd is.

Het liefdesverhaal van Lale en Gita

Marketingtechnisch heeft de suggestie van een waargebeurd verhaal zijn uitwerking overigens niet gemist, want De tatoeëerder van Auschwitz is vertaald naar maar liefst 17 talen en is in ruim 40 landen uitgegeven. En dat was waarschijnlijk ook precies de reden ervan, want om eerlijk te zijn zou ik het boek zelf ook nooit gelezen hebben als het slechts werd aangeprezen als historische roman. Maar goed, laat je de historische correctheid ter zijde en lees je De tatoeëerder van Auschwitz als zijnde fictie, dan is dit boek alsnog de moeite waard.

Het liefdesverhaal van Lale en Gita in Auschwitz wordt door Heather Morris erg mooi beschreven, ongeacht welke details kloppen met de werkelijkheid en welke niet. Naast de hoofdpersoon en zijn grote liefde, worden ook de andere personages levendig beschreven en wordt Auschwitz neergezet als de onheilspellende en grimmige plek vol gruwelijkheden die het destijds ongetwijfeld geweest is. Op de achterkant van het boek staat al verklapt dat Lale en Gita elkaar na hun ontsnapping terugvinden, maar toch weet De tatoeëerder van Auschwitz je tot de laatste bladzijde in spanning te houden over de afloop.

Indrukwekkend verhaal

Ben jij ook benieuwd naar deze historische roman die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog? Ik kan je De tatoeëerder van Auschwitz zeker aanraden, maar houd wel in gedachten dat lang niet alle feiten in het verhaal kloppen. De papieren versie van De tatoeëerder van Auschwitz bestel je hier, lees je liever digitaal, ga dan voor het e-book.

Vind je boeken over het algemeen stiekem ook te duur? Lees dan vooral mijn tips om goedkoop boeken te lezen even door!

70%
70%
Meeslepend

De tatoeëerder van Auschwitz is een erg mooi, meeslepend liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is jammer dat veel feiten en gebeurtenissen in het boek niet kloppen met de werkelijkheid, terwijl dit wel gesuggereerd wordt. Maar kun je daar doorheen kijken, dan is De tatoeëerder van Auschwitz absoluut de moeite waard om te lezen. Ook als het, net als mij, niet echt je genre is.

  About Author

  Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

  2 reacties

  Leave A Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: