8 tips om goedkoop boeken te lezen

22

Ik ben echt gek op boeken en lees ze soms letterlijk in één ruk uit. Bij voorkeur lekker onder een dekentje op de bank, ’s avonds in bed, of in een heerlijk warm bad. Genieten! Wat alleen minder fijn is, is het bedrag dat je er vaak voor neertelt. Want goedkoop zijn boeken over het algemeen niet. Tussen de 10 en de 20 euro ben je toch al snel kwijt en als je zo’n 20 euro in één avond uitleest, loopt dat bedrag aardig op. Gelukkig zijn er voor zowel e-books als papieren boeken (en zelfs audioboeken) verschillende alternatieven die passen binnen elk budget.

Boeken voor ieder budget

Ik heb zelf in principe niet echt een voorkeur voor een e-book of een papieren boek, het ligt een beetje aan de situatie. Als ik op het ziekenhuis in de wachtkamer zit dan vind ik e-books makkelijker omdat ik die op mijn telefoon heb staan. Lig ik thuis lekker in bad, dan heeft een papieren boek mijn voorkeur. Daarnaast heb ik me overigens vorige week voor het eerst aan een audioboek gewaagd. Niet helemaal mijn ding, omdat ik zelf vier keer sneller lees dan dat het opgelezen wordt en ik me snel irriteer aan sommige stemmen. Maar tijdens mijn dagelijkse wandelingen of het vouwen van de was blijkt het toch stiekem wel ideaal. Dus ‘lees’ ik tegenwoordig drie boeken tegelijkertijd, een papieren boek, een e-book en een audioboek. En alle drie de boeken lees ik goedkoop, dankzij onderstaande budget tips.

Bibliotheek, Online Bibliotheek

Waarschijnlijk het meest voor de hand liggend, maar de bieb is een perfecte oplossing als je op zoek bent naar een manier om goedkoop boeken te lezen. Ikzelf ben lid van Bibliotheek Midden Brabant en betaal 60 euro per jaar voor een standaard abonnement. Voor dat geld kan ik bij maar liefst 15 aangesloten bibliotheken onbeperkt boeken lenen en (online) reserveren of verlengen.

Naast de papieren boeken, kun je met een standaard abonnement ook gebruik maken van de Online Bibliotheek waar je ruim 20.000 e-books en 2000 luisterboeken kunt lenen. Maak je net als ik dus gebruik van alle drie, dan heb je met een bieb-abonnement dus meteen een totaalpakket. Omgerekend kost dit dus 5 euro per maand. Kinderen tot 18 jaar zijn overigens gratis lid en er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd voor kids.

boeken02 - 8 tips om goedkoop boeken te lezen

Boekenhuisje, Boekenhopper, Minibieb

Eentje waar ik al eens eerder een blog aan heb besteed, hier heten ze Boekenhoppers maar op andere plaatsen worden ze ook wel Boekenhuisjes of Minibiebs genoemd. Dit zijn meestal kleine hokjes of kastjes met boeken. Deze kunnen gewoon openbaar buiten staan, maar ook bijvoorbeeld in of bij een winkel of horecagelegenheid. De boeken die daarin staan kun je lenen of ruilen voor boeken die je zelf uit hebt of niet leest.

Tijdens de wandelingen met mijn moeder komen we standaard wel langs één of meerdere Boekenhoppers in het dorp en nemen dan ook regelmatig een leuk boek mee naar huis. En natuurlijk vullen we het boekenhuisje dan ook weer aan met stapels boeken die we zelf al gelezen hebben. Zo lees je gratis de leukste boeken en maak je met je uitgelezen boeken ook anderen weer blij. Ik kwam onlangs trouwens uit op de website van Minibieb, waar je heel makkelijk per plaats kan zien waar je een Minibieb kunt vinden.

Kobo Plus

Kobo Plus is een ebook abonnement van Bol.com die je voor een bedrag van 9,99 per maand onbeperkt toegang geeft tot maar liefst 230.000 verschillende boeken. Deze boeken kun je via je telefoon, tablet of Kobo e-reader heel makkelijk downloaden en lezen. De eerste maand kun je Kobo Plus gratis uitproberen, dat heb ik een aantal maanden geleden dan ook gedaan. Het aanbod van Kobo Plus is echt gigantisch, alle genres zijn vertegenwoordigd.

Net zoals dat Neflix zijn Netflix Originals heeft, heeft Kobo Plus de Kobo Originals, boeken die alleen via Kobo Plus te lezen zijn. Daar heb ik er overigens nog geen van gelezen, dus ik weet niet of die boeken Kobo Plus extra de moeite waard maken. Een klein nadeel is wel dat de meest recente boeken vaak nog niet als Kobo Plus boek aangeboden worden en dus niet gratis te lezen zijn. Maar als je meerdere boeken per maand leest, is Kobo Plus toch een mooie dienst voor een leuk bedrag per maand. De eerste maand probeer je deze dienst trouwens gratis!

boeken04 - 8 tips om goedkoop boeken te lezen

Storytel

Eentje waar ik zelf nog geen ervaring mee heb, maar waar mijn zusje onlangs heel enthousiast over begon: Storytel. Deze abonnementsdienst draait voornamelijk om luisterboeken. Over de 100.000 audioboeken zijn via Storytel te beluisteren voor een bedrag van 9,99 per maand. Ook zijn er een aantal e-books beschikbaar via de Storytel-app, maar dat is slechts een heel klein gedeelte. Lees je liever boeken dan dat je ze beluisterd, dan is Storytel waarschijnlijk niks voor jou.

Ikzelf heb om die reden ook geen abonnement. Ik maak alleen gebruik van audioboeken op momenten dat ik wandel of het huishouden doe, dingen waar ik niet mijn gedachten bij hoef te houden, maar ook mijn handen niet vrij heb. Mijn zusje vind luisterboeken dan wel weer fijner dan leesboeken en heeft in de afgelopen weken volgens mij al meer boeken geluisterd dan ze in de jaren daarvoor gelezen heeft. Er staan overigens wel heel veel leuke titels tussen. En de eerste twee weken kun je het abonnement gratis uitproberen.

Kringloop, rommelmarkt

Dit is denk ik wel één van mijn favoriete budget tip voor boeken. Mijn moeder en ik komen wekelijks in kringloopwinkels en veel daarvan hebben echt een flinke collectie tweedehands boeken. De prijzen variëren per kringloopwinkel en bij sommige kringloopwinkels ook weer per boek. Zo kom ik bij een kringloopwinkel waar alle boeken maar 10 cent per stuk kosten en eentje waar je 25 cent per boek betaald. Bij een andere kringloop zitten de prijzen tussen de 1 en 3 euro, wat nog steeds heel goedkoop is voor boeken natuurlijk.

Ook op rommelmarkten worden veel boeken aangeboden voor soms nog geen euro. Met een beetje zoeken zitten daar echt pareltjes tussen. Ik heb op deze manier al een aantal keer nieuwe schrijvers ontdekt waar ik anders waarschijnlijk nooit aan begonnen zou zijn. En blijkt het toch niks te zijn, dan waren ze gelukkig niet heel duur en doneer ik ze gewoon aan een Boekenhuisje om er iemand anders blij mee te maken.

boeken01 - 8 tips om goedkoop boeken te lezen

Bookmate

Bookmate is net zoals Kobo Plus een online abonnementsdienst waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt digitale boeken kunt lenen en lezen. Ik heb Bookmate zelf nog nooit uitgeprobeerd, maar hij staat wel op mijn lijstje vanwege het grote aanbod boeken dat deze service heeft. Voor 10,99 euro per maand heb je namelijk de keuze uit maar liefst 850.000 boeken, waaronder ook een hoop bestsellers.

Daar moet wel de kanttekening bij gemaakt worden dat het overgrote deel van de boeken Engels is en er in verhouding maar weinig Nederlandse titels zijn. Voor mij is dat geen probleem aangezien ik een groot deel van de boeken toch al in het Engels lees, maar niet iedereen vindt dat natuurlijk fijn. Ook Bookmate laat je goedkoop kennis maken met hun service voor 0,99 euro voor drie maanden.

Bookchoice

Eentje die ik zelf onlangs ontdekt heb is Bookchoice. Weer een abonnementsdienst maar wel eentje die net wat anders werkt dan degene die ik hierboven al besproken heb. Bij Bookchoice betaal je namelijk een bedrag van 3,99 per maand en daarvoor krijg je maandelijks acht boeken in de vorm van zowel een e-book als audioboek. Je hebt dus geen keuze qua boeken, maar de boeken komen in tegenstelling tot andere abonnementen wel echt in jouw bezit en zijn ook nadat je je maandelijkse abonnement opzegt nog steeds van jou.

Ik heb Bookchoice nu zelf twee maanden geprobeerd en heb dus 16 boeken die ik zowel kan lezen als luisteren (de eerste maand was ook hier weer gratis overigens). Sommigen van die boeken spreken me niet echt aan, maar er zitten wel leuke en recente boeken tussen. Zo zat er zowel in de selectie van november als die van december een boek bij dat de Goodreads Choice Awards 2018 heeft gewonnen. En al zitten er voor die 4 euro per maand maar twee of drie leuke boeken bij, dan is dat nog goedkoop.

boeken03 - 8 tips om goedkoop boeken te lezen

Boekenfestijn

Op verschillende locaties in Nederland en Belgie vind elk jaar het Boekenfestijn plaats, een grote boekenbeurs waar nieuwe boeken voor kortingen tot wel 90 procent verkocht worden. Allemaal outlet-boeken, licht beschadigde boeken of laatste exemplaren. Van sommige boeken liggen hele stapels, terwijl je bij andere titels geluk moet hebben er op uit te lopen. Persoonlijk vind ik dit een erg leuke beurs om te bezoeken. Wij gaan meestal naar de editie in Eindhoven.

Ik moet hier wel eerlijk bij zeggen dat dit vergeleken met andere budget boeken tips niet het meest goedkope alternatief is. Het is zeker goedkoper dan in de winkel en sommigen boeken heb je echt voor een prikkie, maar er liggen ook wel boeken tussen die in mijn ogen nog redelijk duur zijn. Maar goed, met legen handen zul je nooit naar huis gaan en de entree is gratis.

Nog meer boeken goedkoop lezen

Tot zover mijn budget boeken tips. Zo zie je maar dat je met een beetje opletten en rondkijken ook lekker goedkoop boeken kunt lezen (of luisteren). Het is trouwens ook de moeite om winkels als de Kruidvat en Action in de gaten te houden, want ook daar vind je nog wel eens leuke titels voor een paar euro. En online zijn ook regelmatig leuke e-books gratis te downloaden. Voor de Android-telefoon zijn er zo een heleboel gratis e-books te downloaden en hetzelfde geldt voor de App Store van Apple.

Heb jij zelf ook nog leuke of handige budget tips op het gebied van boeken? Of waar haal jij zo goedkoop mogelijk je boeken vandaan? Laat dat vooral even weten in de reacties. Niet dat ik nog niet voldoende boeken heb, maar alle tips zijn welkom!

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

22 reacties

 1. Ja, boeken!! Ik ben een heuse fan van de bibliotheek, daar haal ik bijna al mijn leesvoer vandaan. Oh, en via Hebban waar ik deelneem aan leesclubs en winacties. Dit jaar heb ik op die manier toch best wat boeken gekregen 🙂

 2. Ik heb net terug een bibliotheek pasje gekocht.
  Ik kocht altijd boeken, maar nu dat het budget thuis minder is, vond ik toch beter om dat terug te doen!

  Ik ben ook de ‘oppasser’ van het boekenhuisje hier in de buurt!

 3. Ik lees ook heel veel, ik haal elke drie weken boeken bij de bieb en ruil ook boeken in boekenhuisjes, al doe ik dit ook altijd op vakantie op de campings, hier staan tegenwoordig ook vaak boeken die geruild kunnen worden, ideaal.

 4. Als je echt veel boeken leest dan zijn die abonnementen voor e-books wel echt ideaal. Ik lees nu zelf ook e-books, maar het liefst heb ik toch een echt boek in de hand. Voor mij zou dus de tip om bij de kringloop te gaan halen de beste zijn haha.

 5. Wat een fijne tips! Zelf woon ik helaas niet echt dichtbij een bibliotheek waardoor het altijd een enorme drempel is om er eens binnen te stappen. Maar ga eerst maar eens de enorme stapel boeken die ik heb liggen eens lezen. Maak hier echt te weinig tijd voor vrij..

 6. Ik lees te weinig om je daarover te adviseren. Ik denk ongeveer 3 boeken per jaar te lezen en dat ook meestal tijdens vakantie. Mijn vrouw leest wel heel veel met haar reader, maar die download te gratis van een website uit Brazilië. Daar zul je niet zoveel aan hebben denk ik 😉 Story-tel laatst wel even geprobeerd. Op zich wel goed, maar ik vond het aanbod nog wat karig, dus over een tijdje nog maar eens weer proberen als het aanbod wat beter is

 7. Wij hebben hier vlakbij wel drie boekenhuisjes dus daar ruil ik regelmatig een paar boeken. Nou moet ik zeggen dat ik de laatste jaren zelf nog maar amper lees door tijdgebrek maar ik heb mijn liefde voor lezen aan mijn dochter doorgegeven (yeah) dus het is vooral voor haar dat is steeds in die huisjes koekeloer. En als ze echt hele specifieke titels zoekt dan koop ik ze meestal op Marktplaats.

 8. Ik koop altijd boeken omdat ik ze altijd zelf graag wil houden. Ik koop zelf veel spirituele of onderneming gerichte boeken. Ik ben geen romanlezer.

 9. Ik koop meestal mijn boeken tweedehands. Ik hou van echte boeken, en lees ebooks enkel op vakantie. Door ze tweedehands te kopen (vaak bij de bib voor €0.50 per boek) kan ik aan mijn boekverslaving voldoen zonder de bank te breken. Mijn huis daarentegen, dat barst uit zijn voegen met al die boeken LOL

 10. Wat een handige tips! Mijn zoon heeft een bieb pasje en ik koop ze zelf, of ontvang ze als recensie exemplaren ;). Zo heb ik altijd wel wat te lezen!

 11. Wat ik vaak top vind op vakantie is dat andere mensen boeken achterlaten en jij die van jou ook kan achter laten zodat je nieuwe boeken kan ontdekken.

 12. Marielle mandemakers on

  In ziekenhuizen staan tegenwoordig ook grote boekenkasten waarvan het assortiment vaak aangevuld of vervangen wordt. Ik heb hier al heel wat boeken gekocht de laatste maanden. In loon op zand hrb je in het oude rabobank kantoor ook een boekenbank zitten. Mis je daar iets dan kun je het vragen… ze hebben nml nog een hele kelder vol waar ik toen even mocht kijken

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: