Een Museumkaart voor de kinderen

7

Omdat wij praktisch in de achtertuin van de Efteling wonen, leek het ons vanzelfsprekend om een abonnement op dit pretpark te nemen zodra Dex en Odin vijf en drie jaar zouden zijn. Maar vooral de afgelopen anderhalf jaar zijn we daar langzaam maar zeker van terug gekomen. Want weet je hoe vaak wij in die laatste anderhalf jaar in de Efteling zijn geweest, of überhaupt in een attractiepark? Geen één keer. Nul, zero, nooit. Met andere woorden; we komen er nu al nooit.

Een Museumkaart voor onszelf en de kinderen

En het is niet zo dat we nooit een dagje weg gaan, integendeel zelfs, maar een pretpark is dan bij Dex en Odin eigenlijk nooit eerste keus. En ik ga er niet over liegen, maar stiekem ben ik daar wel erg blij mee. Een keertje is leuk, maar ik ben zelf niet zo dol op attractieparken en de bijbehorende drukte. Uitstapjes die wij alle vier wel erg leuk vinden zijn museumbezoekjes. Toen ik onlangs gewezen werd op het bestaan van de Museumkaart voor zowel kinderen als volwassenen, was ik meteen enthousiast. Dit is perfect voor ons!

tropenmuseum07 - Een Museumkaart voor de kinderen

De Museumkaart is een kaart waarmee je onbeperkt musea kunt bezoeken. Inmiddels zijn er al ruim 400 musea aangesloten, waaronder ook een groot aantal van onze favorieten. Een kaart voor volwassenen kost je 64,90 euro per jaar en voor een Museumkaart voor kinderen betaal je 32,45 per jaar. Voor een gezin (zoals wij) met twee volwassenen en twee kinderen, kun je dus voor 194,70 een heel jaar lang de leukste musea bezoeken (een Efteling-abo kost je per persoon 190 euro voor een jaar). Het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe vaak je naar een museum gaat, maar wij hebben dit bedrag er binnen de kortste keren uit.

Is een museum wel leuk voor kinderen?

Ik krijg trouwens regelmatig de vraag of een museum wel geschikt is voor kinderen. Op een familieverjaardag vroeg een oom onlangs nog of ik Dex en Odin wel een plezier deed met al die bezoekjes aan musea, want je kunt er toch alleen maar kijken? Het is heel jammer dat er mensen zijn die blijkbaar dat beeld hebben van een museum, want de meeste musea zijn juist uitstekend geschikt voor kinderen en naast leerzaam ook heel erg interactief. Daarnaast bieden veel musea zelfs een speurtocht door het museum aan om de kids tijdens hun bezoek extra bezig te houden (wat vaak niet eens nodig is).

Er zijn natuurlijk ook wel musea die minder geschikt zijn voor kinderen, maar dat is vooraf heel makkelijk te bepalen. Op de website van de Museumkaart staat bij de musea vermeld of ze kidsproof zijn. En ze hebben zelfs een speciale kinderwebsite, Museumkids, waar alle kidsproof musea bij elkaar staan en je kind een profiel kan aanmaken om deze musea zelfs te ‘inspecteren’ en beoordelen. Wat die website extra leuk maakt is de punten die je hiermee kunt verdienen, waardoor je kans maakt op de titel ‘Museuminspecteur van het Jaar’.

naturalisgif13 - Een Museumkaart voor de kinderen

Welke musea staan op onze lijst?

Voordat ik in mijn enthousiasme de Museumkaart ga bestellen, heb ik eerst gekeken naar welke musea wij komend jaar zeker heen willen en tot mijn blijdschap zijn de meeste daarvan met de Museumkaart te bezoeken. In oktober zijn we (zonder Museumkaart) met de kinderen naar het Tropenmuseum in Amsterdam geweest en toevallig begon Odin daar deze week weer over. Dat hij daar nog eens heen wilde, want hij vond de ‘vliegreis naar Marokko’ zo gaaf. Dex heeft het nog regelmatig over het uitstapje naar het Spoorwegmuseum dat we met Linda en zijn grote vriend Arda maakten een jaar geleden. Beide staan dus op die lijst en zijn met de Museumkaart te bezoeken.

Ook het Prehistorisch Dorp in Eindhoven is er eentje die we nog zeker een keer willen bezoeken, evenals Naturalis. Wij zijn afgelopen zomer naar de GIF!-tentoonstelling van Naturalis geweest, toen Naturalis zelf wegens verbouwing gesloten was. We waren het er toen al over eens dat we zeker nog eens terug gaan als dit Biodiversity Center zijn deuren weer opent. Onder andere vanwege het Tyrannosaurus skelet Trix, die daar dan weer tentoongesteld zal staan. Hier moeten we alleen nog wel even geduld voor hebben, Naturalis zal vanaf medio 2019 pas weer open gaan voor bezoekers.

naturalisgif05 - Een Museumkaart voor de kinderen

Een lange lijst

Naast de musea die we allemaal al eens eerder hebben bezocht, staan er ook nog een heleboel op de planning waar we nog niet eerder met de kinderen zijn geweest. Zo staat het NEMO Science Museum al een hele tijd bovenaan ons lijstje en hadden we daar zelfs al kaartjes voor. Helaas is het er door het overlijden van Mulan niet meer van gekomen en toen we wel weer gelegenheid hadden, waren de kaartjes verlopen. Dit geldt ook voor de kaartjes voor Museon. Maar lucky for us: beide te bezoeken met de Museumkaart!

Na het rondkijken op de website van de Museumkaart en de website voor kinderen, was onze lijst met ‘te bezoeken musea’ ineens tien keer zo lang, want wat zijn er veel leuke musea in Nederland waar ik voorheen het bestaan nog niet eens van wist, of waar ik nooit naar gekeken had als zijnde ‘geschikt voor kinderen’. Het Tropenmuseum is daar overigens een mooi voorbeeld van, terwijl die nu ver bovenaan de favorieten staat. Zo ontdek je nog eens wat!

Voordelen en nadelen

Een groot voordeel van zo’n Museumkaart is dat als je ergens in de buurt van een museum bent, je er veel makkelijker even binnenloopt. Als je eerst vijftig euro of meer neer moet tellen voor vier personen, dan denk je toch even drie keer na voordat je ‘zomaar een uurtje’ gaat kijken. En de meeste musea hebben regelmatig wisselende exposities of thema-weken, die je ook veel sneller bezoekt als je er niet steeds voor hoeft te betalen.

tropenmuseum15 - Een Museumkaart voor de kinderen

Het enige nadeel dat ik zou kunnen bedenken over de Museumkaart is dat de musea door heel Nederland verspreid zitten en je dus vaak wel wat langer onderweg bent. Maar wij hebben daar geen problemen mee en rijden graag een stukje voor een museum dat de moeite waard is. En als je toch die kaart hebt, kun je er ook voor kiezen om meerdere musea in de omgeving op dezelfde dag te bezoeken. Of ga lekker een keer met de trein, dat vinden de kinderen vaak ook al een uitstapje op zich!

Ook iets voor jou?

Is de Museumkaart ook iets voor jou en de kinderen? Dan kun je hem heel makkelijk bestellen via de website van Museumkaart. Er zijn overigens ook een aantal musea waar je hem ter plekke aan kunt schaffen, zodat je al gelijk gebruik kunt maken van je Museumkaart. In dat geval krijg je eerst een tijdelijke kaart en wordt de officiële Museumkaart naar je opgestuurd.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, former gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Mulan en ratjes Oscar & Sonic.

7 reacties

  1. Zijn jullie al naar Micropia naast Artis geweest?

    Of daar een museumkaart geldig is weet ik niet.

    Maar jullie zullen je daar zeker vermaken.

    Vrolijke groet,

  2. Ik twijfel nog of ik er een ga nemen. Voor Arda wel, maar of ik het er zelf uithaal? Misschien kunnen we samen naar nemo gaan met de jongens voor ons volgende uitstapje?!

  3. Wij hadden vroeger een abonnement op Artis en kwamen er ook heel vaak dus dan heb je het er makkelijk uit. Wij zijn verder ook musea fanaten, de kids komen er sinds ze heel klein zijn dus ze zijn er ook aan gewend. Dat scheelt erg denk ik ook.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: