Recensie: LEGO DC Super Villains

4

Ik ben altijd al dol geweest op de LEGO-games. Batman, Star Wars, Harry Potter, Indiana Jones, Pirates of the Carribean, Jurassic World… Ik heb ze bijna allemaal op de volle 100 procent uitgespeeld. En terwijl ik ze speelde, vaak in mijn eentje, stelde ik me voor hoe geweldig het zou zijn om ze later samen met mijn eigen kinderen te kunnen spelen. Samen strijdend tegen het kwaad in de knotsgekke LEGO-wereld. Ja, dat zag ik wel zitten.

Mijn eigen mini-gamers

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en heb ik mijn eigen twee mini-gamers die daarnaast ook nog eens gek zijn op LEGO. Onlangs bracht Warner Bros. de nieuwste toevoeging aan de lange reeks LEGO-games uit: LEGO DC Super Villains en wij mochten die uitproberen. Odin zijn handjes zijn nog een beetje klein voor de Xbox One-controller (hij is overigens wel verbazend goed in Mario Kart op de Switch), maar Dex kon niet wachten om samen met mama los te gaan.

legodcsupervillains02 - Recensie: LEGO DC Super Villains

Speel de schurk in LEGO DC Super Villains

In LEGO DC Super Villains speel je, zoals de titel al doet vermoeden, niet als superhelden maar kruip je in de huid van de schurken uit het DC universum. Onder andere Lex Luthor, The Joker en Harley Quinn zijn in deze game jouw bondgenoten. Terwijl deze slechteriken de wereld een stukje minder veilig maken, komen de good guys, de Justice League, in aanraking met hun dubbelgangers van Earth-3. Deze zogenaamde superhelden uit een andere dimensie noemen zichzelf de Justice Syndicate en geven de Justice League een enkeltje Earth-3.

Al snel komen onze villains er achter dat de Justice Syndicate zich slechts voor doen als superhelden, terwijl ze in werkelijkheid snode plannen hebben om de aarde te veroveren. Daar moet een stokje voor gestoken worden. Niet eens per se om de wereld te redden, maar vooral om te bewijzen dat zij op deze aarde nog altijd de grootste schurken zijn.

legodcsupervillains06 - Recensie: LEGO DC Super Villains

Maak je eigen schurk

Voordat je aan je avontuur in LEGO DC Super Villains begint, maak je eerst je eigen personage die zij-aan-zij zal strijden met de DC-schurken. De mogelijkheden hierbij lijken eindeloos. Elk onderdeel van je LEGO-poppetje is aan te passen, huidskleur, haar, kleding, accessoires en je kunt je personage twee superkrachten naar keuze geven. Omdat je geen idee hebt welke je het beste van pas zullen komen, is dit natuurlijk gewoon een gok.

Dex vond het samenstellen van een eigen poppetje al een spel op zich (en ik moet toegeven dat dat ook best leuk is om te doen). ‘Kan het hoofd ook blauw?’ ‘Ik wil tweeverschillende kleuren armen.’ ‘Laat eens zien welke hoedjes allemaal kunnen.’ ‘Kan ik er nog één maken?’ Het duurde dan ook best lang voordat we aan de daadwerkelijke game konden beginnen.

legodcsupervillains03 - Recensie: LEGO DC Super Villains

Slopen en bouwen

LEGO DC Super Villains bestaat uit maar liefst 15 levels die je, afgewisseld door grappige filmpjes, meenemen door de humoristische verhaallijn van de game. In elk level sloop en bouw je verschillende LEGO-creaties, los je puzzels op en versla je vijanden. Bij de kleinere vijanden is dat gewoon een kwestie van erop los slaan, bij de grotere komen er meestal ook wat puzzel-elementen bij kijken.

Je komt ook verschillende elementen tegen waarbij je een personage met een bepaalde superkracht nodig hebt. Zo kan de Joker bestuurbare explosieven de wereld in sturen, kan Poison Ivy de groei van planten beïnvloeden en is Reverse Flash extreem snel. In de verhaalmodus heb je maar de beschikking over een aantal personages en zul je regelmatig onderdelen tegen komen waar je op dat moment niks mee kunt. Deze zijn voor de verhaallijn ook niet noodzakelijk, maar als je alles wilt verzamelen en de game op 100 procent uit wilt spelen, kun je het level wel in freeplay-modus herhalen met de geschikte personages.

legodcsupervillains04 - Recensie: LEGO DC Super Villains

Leuke extra’s

Want zoals in elke LEGO-game, zijn er ook in elk level van LEGO DC Super Villains een aantal te verzamelen items. In dit spel zijn dat onder andere rode blokjes, gouden blokjes en een graffiti-tag. Ook kun je per level de status ‘Super Schurk’ behalen met een bepaald aantal muntjes, welke je verdient door zoveel mogelijk dingen te slopen. Daarnaast is er ook nog een grote open wereld waar je tussen de levels door korte opdrachten uit moet voeren en waar je verschillende minigames en races kunt spelen.

Deze open wereld is aan de ene kant een leuke toevoeging aan de game, maar aan de andere kant voelt het ook als een onderbreking van de verhaallijn en de levels. Maar goed, dat is mijn mening, Dex dacht daar dan weer heel anders over. Die vond het vrij rondlopen in de open wereld dan juist weer een geweldige afwisseling op de levels (waarbij mama hem in zijn ogen soms net teveel vertelde wat hij moest doen).

Voor beginnende en ervaren schurken

Het voordeel van LEGO-games is dat ze zowel geschikt zijn voor hele jonge gamers (Dex is 5 jaar) maar ook erg leuk zijn voor de ervaren gamers. Met Dex speelde ik bijvoorbeeld gewoon de levels zonder me al te veel druk te maken om de extra’s die per level te behalen zijn. Je kunt ook oneindig vaak dood gaan zonder steeds opnieuw te moeten beginnen. Dit is vooral voor jonge gamers ideaal, want als Dex twintig keer hetzelfde stuk over moet doen, dan heeft hij het zo gezien.

legodcsupervillains05 - Recensie: LEGO DC Super Villains

Heb je al wat meer ervaring en haal je graag alles uit de game, dan ben je na het uitspelen van de verhaallijn nog uren en uren zoet met het behalen en verzamelen van alle extra’s in de freeplay-modus en open wereld. En vergeet de achievements (Xbox One) of trophies (PlayStation 4) niet die je kunt verdienen door het behalen van bepaalde doelstellingen. Ikzelf ben wat dat betreft echt een achievement-hunter (mijn Whatsapp-melding is het ‘achievement unlocked’-geluidje), waardoor ik sommige levels wel drie keer doorloop om alles te halen.

Perfecte moeder-zoon spel

Zowel Dex als ik hebben LEGO DC Super Villains met veel plezier gespeeld. Het valt nog niet mee om een spel te vinden dat geschikt is om samen te spelen met een vijfjarige. Zeker omdat wij geen voorstander zijn van de kids expres laten winnen en veel games competitief zijn. Bij LEGO-games is het juist de bedoeling dat je samenwerkt en kan de tweede speler heel makkelijk meedoen of halverwege stoppen zonder dat dat gevolgen heeft voor de game. Dit maakt LEGO DC Super Villains voor ons een perfect moeder-zoon spel.

legodcsupervillains01 - Recensie: LEGO DC Super Villains

Ga ook het slechte pad op

Ben jij op zoek naar een game die je lekker samen met je kinderen kunt spelen, die ook voor jezelf nog eens erg leuk is voor jezelf? Kruip dan samen lekker in de huid van de bad guys in LEGO DC Super Villains. Overigens is het leuk als je bekend bent met de personages uit het DC Universum, maar dit is geen must om alsnog veel plezier te beleven aan de game.

LEGO DC Super Villains is verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One, PC en Nintendo Switch en onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

*Deze blog bevat producten die ik ontvangen heb, maar ik geef hierover altijd mijn persoonlijke en eerlijke mening.

90%
90%
Badass!

LEGO DC Super Villains is een erg leuke game waarbij samenwerking een belangrijke rol speelt. De game is geschikt voor zowel erg jonge als wat oudere spelers. Schaam je daarom niet om als vader/moeder stiekem 's avonds alleen of samen verder te spelen (dat deden wij ook). LEGO DC Super Villains biedt meer dan genoeg afwisseling om niet eentonig aan te gaan voelen. En zit volgepropt met zoveel extra's dat je na het uitspelen van de verhaalmodus nog uren en uren bezig kunt zijn met het verzamelen en vrijspelen van alles in de freeplay-modus.

  About Author

  Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

  4 reacties

  1. Lijkt mij een groot voordeel dat als je dood gaat je verder kunt spelen waar je gebleven bent. Dat lijkt mij ook iets voor mij. Ze hebben er weer een leuk thema van gemaakt.

  Leave A Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: