Recensie: Max de Kat, samen winnen (of verliezen)

13

Tijdens het Spellenspektakel was Dex bij het zien van een spel op de stand van Sunny Games meteen enthousiast. Terwijl ik zelf nog half bij een andere stand stond te kijken, zaten Dex en Odin al samen met papa aan een tafeltje bij het desbetreffende spel met een boom en een aantal houten beestjes. Max de Kat bleek dit spel te heten. Een spel dat jaren terug al verscheen bij Sunny Games, maar sinds kort in een nieuw 3-dimensionaal en kleurrijk jasje is gestoken.

maxdekat02 - Recensie: Max de Kat, samen winnen (of verliezen)

Met elkaar, niet tegen elkaar

Terwijl de drie heren, na een korte uitleg aan de slag gingen, raakte ik in gesprek met Steven, de oprichter van Sunny Games. Vol enthousiasme vertelde hij over Sunny Games en hoe ze coöperatieve spellen in Nederland op de kaart zetten. Want dat is Max de Kat ook, een coöperatief spel. Een spel waarbij je niet tegen elkaar speelt, maar mét elkaar. En dat vind ik niet alleen een erg toffe en vernieuwende manier van spelletjes spelen, maar ook erg goed voor de ontwikkeling van de kinderen. Want zeg nou zelf, welke vaardigheden zouden later beter van pas komen; strijden of samenwerken? Dex en Odin vonden het samenwerken bij Max de Kat ook erg leuk en waren dolenthousiast dat we het spel van Max de PR Manager (niet de kat) mee naar huis kregen om te recenseren.

Max de Kat heeft honger

Max de Kat bestaat uit een speelbord met een grote boom in het midden, twee dobbelstenen, vier ‘lekkernijen’ voor Max en een houten kat, eekhoorn, vogel en muis. Zoals al benoemd is Max de Kat een coöperatief spel met als doel de eekhoorn, de muis en het vogeltje uit de klauwen van Max te houden en dit drietal veilig naar de boom te brengen. Hiervoor gooi je om de de beurt met de twee dobbelstenen die voorzien zijn van groene en zwarte vlakken. Bij een groen vlak mag je één van de drie kleine beestjes vooruit zetten, bij een zwart vlak loopt Max een vakje vooruit. De mogelijkheden zijn dus steeds twee vakjes vooruit voor Max, twee vakjes vooruit voor één van de beestjes of één stapje voor beide.

maxdekat03 - Recensie: Max de Kat, samen winnen (of verliezen)

Er zitten natuurlijk wel wat addertjes onder het spreekwoordelijke gras. Zo is er voor elk van de drie beestjes een vakje waardoor ze een kortere route kunnen nemen, maar kan Max van alle drie deze shortcuts gebruik maken. Komt Max te dichtbij dan heb je gelukkig een aantal lekkernijen beschikbaar die je in overleg in kunt zetten, zodat het hongerige poezebeest weer terug naar zijn mand rent. Maar houd er rekening mee dat je die maar vier hebt en dus ook maar vier keer in kunt zetten.

maxdekat04 - Recensie: Max de Kat, samen winnen (of verliezen)

Niet zo makkelijk als het lijkt

Omdat Dex en Odin hun potje Max de Kat op het Spellenspektakel wisten te winnen, vroeg ik me af of dit spel niet te makkelijk zou zijn. Maar geloof mij als ik zeg dat schijn bedriegt. Max kan door het nemen van kortere routes ineens zo snel over het bord gaan, dat je daar echt continu op bedacht moet zijn. Vooruit denken en op het juiste moment een lekker hapje inzetten, daar ging het bij ons vooral op het begin nog regelmatig mis. Voor mijn gevoel was Max dan nog ver genoeg bij de diertjes vandaan, terwijl er eigenlijk maar één beurt nodig was om Max zijn maag te vullen met een lief klein konijntje.

Het eerste potje dat we thuis speelden (want ik deed zelf ook fanatiek mee) kregen we alleen het vogeltje in veiligheid gebracht. En een aantal van de daaropvolgende potjes ging het al niet veel beter. Maar des te groter was de vreugde toen het ons wél lukte om zowel de eekhoorn, als de muis en het vogeltje te redden. Het is ook zo leuk om dan samen te winnen en geen verliezers te hebben. Aan de andere kant is samen verliezen ook minder erg dan alleen verliezen (en als je Odin heet, dat ook nog acht keer door grote broer Dex ingewreven te krijgen). Een beetje onder het mom van ‘gedeelde smart is halve smart’.

maxdekat06 - Recensie: Max de Kat, samen winnen (of verliezen)

Omgaan met teleurstellingen

Meestal lukt het wel om toch één of twee diertjes in veiligheid te brengen, waardoor je bij Max de Kat ook niet zo snel helemaal verliest. Niet dat het erg is om te verliezen bij een spelletje. Sterker nog, ik vind het juist goed dat er regelmatig een potje verloren wordt. Wij zijn geen ouders die hun kinderen altijd met opzet laten winnen. Niet omdat we zelf graag winnen (nou ja, normaal gesproken wel natuurlijk) maar omdat het ook belangrijk is dat ze tegen hun verlies kunnen en om leren gaan met teleurstellingen. Iets waar dit spel ook uitstekend geschikt voor is. Ik was zelfs een beetje verbaasd over hoe makkelijk Dex accepteerde dat we niet alle potjes wonnen, terwijl hij daar normaal wel redelijk op gebrand is.

maxdekat05 - Recensie: Max de Kat, samen winnen (of verliezen)

Naast dat Max de Kat op verschillende vlakken erg leerzaam is, is het ook gewoon een erg leuk spel dat niet te lang duurt per ronde. Afhankelijk van hoe goed je de muis, eekhoorn en vogel bij Max uit de buurt weet te houden, duren de potjes tussen de 5 en 15 minuten. Dit is vooral voor Odin (3,5 jaar) een prima lengte om zijn aandacht er bij te houden. Al is het vanwege de coöperatieve aard van het spel ook niet heel erg als er een speler vroegtijdig stopt. Je kunt dan gewoon met twee spelers of zelfs alleen verder spelen.

Enthousiast

Sunny Games heeft met deze vernieuwde versie van Max de Kat een geweldige game neergezet. De oudere versie was wat betreft spelervaring natuurlijk wel gelijk. Maar waar we de vorige editie op basis van zijn uiterlijk misschien zouden laten liggen, want dat is toch waar kinderen in eerste instantie naar kijken, trok deze versie Dex direct aan. Ook het samenwerken vinden Dex en Odin allebei erg leuk (en is voor ons ook leuk om naar te kijken). Ondanks dat ik meer een hondenmens ben dan een kattenmens, ben ik erg enthousiast over Max de Kat en denk ik dat we hem maar moeten houden. 😉

maxdekat07 - Recensie: Max de Kat, samen winnen (of verliezen)

*Deze blog in ontstaan uit een samenwerking, maar ondanks dat geef ik altijd mijn persoonlijke en eerlijke mening.

85%
85%
Leerzaam én Leuk

Max de Kat is een erg leuk en leerzaam bordspel waarbij je moet samenwerken om een drietal bosdiertjes in veiligheid te brengen. Hierbij trainen kinderen op een speelse manier hun communicatieve vaardigheden en leren vooruit te denken. Dit coöperatieve spel is laagdrempelig voor jongere kinderen, maar zeker niet te eenvoudig voor de wat oudere spelers. Zoek je een leuk, niet competitief voor kinderen (Odin is 3,5 en kon er al goed mee uit de voeten), dan koop je met Max de Kat zeker geen kat in de zak.

  About Author

  Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

  13 reacties

  Leave A Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: