Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

18

Afgelopen weekend was het dan zover, het Spellenspektakel in het Beursgebouw Eindhoven. En wij waren daar natuurlijk bij. Dex en Odin hadden er al vroeg op de ochtend zin in, wat vooral te merken was aan hoe ze hyperactief door het huis stuiterden. Logisch natuurlijk. Want naast dat ze de hele dag spelletjes mochten uitproberen en lekker mochten spelen op het Kinderplein, gingen we er ook nog eens met de trein naartoe. Als dat geen dubbel feest is!

Treinend naar het Spellenspektakel

Nu hoefden we maar een heel klein stukje met de trein en stapten, na een treinreis van maar liefst een kwartier, om tien over tien uit op Eindhoven Centraal. Een korte wandeling later stonden we voor het Beursgebouw, waar een behoorlijke rij bij de kassa stond. Gelukkig waren wij al voorzien van tickets en konden we meteen doorlopen. Dex en Odin keken hun ogen uit, want overal waar je keek zag je spellen en zaten mensen spelletjes te spelen. Ondanks dat drukte en chaos niet niet echt mijn ding is, voelde ik me hier eigenlijk gelijk thuis. Want met mijn achtergrond als gamejournalist zijn spelletjes en games dan weer wél helemaal mijn ding.

spellenspektakel01 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

Draken en schatten bij HABA

We besloten eerst een rondje te gaan lopen om te kijken wat er allemaal te doen was, maar blijven eigenlijk bij één van de eerste stands die we tegenkwamen al hangen. Bij HABA werd de aandacht van de kids namelijk al snel getrokken door de kleurrijke kinderspellen die daar klaar lagen om gespeeld te worden. Nadat Dex en Odin allebei een tasje met een leuk minispelletje van HABA hadden ontvangen (voor de eerste 60 kinderen die zich daar meldden) zijn we aan een tafel gaan zitten waar allemaal houten beestjes lagen, met in het midden een houten krokodil en een dobbelsteen. Dier op Dier bleek dit te zijn. Een spel waar je om de beurt een of twee houten beestjes op de krokodil moet stapelen zonder dat er iets af valt. Dit eerste spel was meteen een hit bij zowel Dex als Odin.

spellenspektakel03 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!) spellenspektakel02 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

Op de tafel achter ons lag het spelletje Fonkelschat, eentje die ik al eerder benoemde in mijn blog als titel die we graag wilden proberen. Kwam dat even mooi uit! Een enthousiaste en vriendelijke man legde ons de spelregels uit en we konden aan de slag met een vuurspuwende draak en een stapel ijsringen met daarin diamantjes. Alleen het thema draken en edelstenen is al perfect voor Dex, meneer was alleen daarom al behoorlijk enthousiast. Nu moet ik eerlijk zeggen dat het ook wel echt een leuk spelletje was en het ook voor Odin goed te doen was. Ik kreeg langzaam maar zeker het gevoel dat dit nog wel eens een duur dagje kon gaan worden… Mijn moeder had ons gevraagd meteen rond te kijken voor Sinterklaas-cadeautjes, dus in mijn hoofd maakte ik ondertussen notities van eventuele kanshebbers (waaronder Fonkelschat dus).

spellenspektakel04 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

Samenwerken in plaats van strijden

De volgende stand waar we bleven hangen, nadat ik uit de rekken met ‘licht beschadigde games’ voor vijftien euro Super Mario Match had gevist, was die van Sunny Games. Sunny Games is een speluitgever die zich helemaal richt op het ontwikkelen van coöperatieve spelletjes. Spellen waarbij je dus niet tegen elkaar speelt, maar juist samen moet werken om te winnen. Je speelt als het ware samen tegen het spel. Bij digitale games is dit concept al wel een tijdje bekend, zo ben ik zelf heel erg fan van de LEGO-games die ook allemaal co-op te spelen zijn. Bij gezelschapsspellen zie je deze manier van spelen iets minder, maar daar wil Sunny Games dus verandering in te brengen. Ik ben in ieder geval vóór!

spellenspektakel05 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

Max de Kat was één van de twee nieuwe spellen die je bij Sunny Games uit kon proberen en ook het spel waar Dex en Odin al bij zaten nog voordat ik bij de vorige stand afgerekend had. Het doel van het spel is om samen een muis, eekhoorn en vogeltje in veiligheid te brengen voordat de kat ze opeet. Als ik al niet enthousiast was over het principe van coöperatieve spellen, dan was ik dat wel nadat ik de kinderen ermee bezig zag. Samenwerken in plaats van tegen elkaar strijden. Daarnaast is samen verliezen ook minder erg dan in je eentje verliezen, terwijl je tegenstander dat er ook nog even subtiel inwrijft. Ze hadden overigens dit potje gewonnen. Ben je benieuwd naar dit spel? Houd de blog dan in de gaten, want wij kregen Max de Kat mee naar huis om te reviewen!

Vechtende dino’s bij Pumpkin Games

Na een korte pauze met lekkere donuts en suikerwafels, liepen we langs Pumpkin Games. In één van mijn vorige blogs heb ik het gehad over een tweetal van hun games die we zeker wilden gaan uitproberen, Dino Battle voor de kids en Tricky Dungeon voor Edwin en mij. Ik kreeg toen een berichtje van Pumpkin Games dat ze het leuk vonden dat ik hun games benoemde en ik het even moest zeggen als ik langskwam. Dan kreeg ik bij aankoop van één van de twee spellen, de andere er gratis bij. Echt super lief! We hadden al gemerkt dat het uitproberen van spellen voor onszelf er met de kinderen niet echt bij was, dus Tricky Dungeon hebben we helaas nog niet kunnen testen. Maar nadat we wel een aantal potjes van Dino Battle hadden gespeeld met de jongens, waren die zo enthousiast dat we beide spellen genomen hebben.

spellenspektakel06 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

Patrick, de eigenaar van Pumpkin Games, was zelf ook aanwezig en had nog een leuke verrassing voor Dex en Odin. Omdat hij gelezen had dat onze kinderen zo gek zijn op bouwen, mochten we het spel Bloqs meenemen in ruil voor een review erover. Bloqs is een spel waarbij het de bedoeling is om als eerste een perfecte kubus te bouwen van drie blokjes breed, hoog en diep. Dit spel is in Azië heel populair en staat zelfs op de Japanse Mensa-lijst. Momenteel is Bloqs bij Pumpkin Games uitverkocht, maar Patrick heeft laten weten dat er plannen zijn deze opnieuw uit te gaan brengen. Dus ook van deze (en Dino Battle/Tricky Dungeon) binnenkort een recensie online!

spellenspektakel07 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

Leerzame en kleurrijke spelletjes

Bij binnenkomst van het Spellenspektakel had Dex de stand van SmartGames al gezien, met ‘een vossenspelletje’, waar hij blijkbaar zijn zinnen op had gezet, dus dat was onze stop. SmartGames is overigens sowieso één van mijn favoriete speluitgevers, vanwege de educatieve aard van de spellen en het feit dat ze alleen te spelen zijn. Een extra pluspunt voor het mooie en kleurrijke design van deze slimme spelletjes, wat bij Dex in ieder geval al indruk maakte. Maar liefst vier spellen heeft hij uitgeprobeerd: Jumpin’, Squirrels Go Nuts, Doornroosje en IQ Stars. Natuurlijk vond Dex ze allemaal even leuk toen ik ernaar vroeg, dus weer een denkbeeldige notitie voor de Sint.

spellenspektakel08 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!) spellenspektakel09 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

Spelen, bouwen en knutselen

Dex en Odin hadden ondertussen (we liepen tenslotee al wel een aantal uren rond) wel even genoeg van het uitproberen van spelletjes, dus zijn samen met papa naar het Kinderplein gegaan om daar nog even lekker te spelen. Wat was dat ideaal zeg, er was zoveel te doen voor de kinderen. En er liepen meer dan voldoende pedagogisch medewerkers rond om alles in de gaten te houden en de kinderen te vermaken. Ze konden er bouwen, spelen, knutselen en verschillende spelletjes doen. In principe had Edwin niet bij de kinderen hoeven te blijven, maar ik denk dat hij wel even toe was aan een pauze. Of misschien wilde hij stiekem ook even spelen daar. 😉

spellenspektakel13 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!) spellenspektakel11 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

Ondertussen kon ik nog wel even een rondje over het Spellenspektakel lopen, contacten leggen met uitgevers, een aantal spellen voor volwassenen bekijken en niet te vergeten, shoppen voor Sinterklaas-oma. Voor Odin koos ik Doornroosje van SmartGames en het stapelspelletje Dier op Dier van HABA en Dex krijgt met Sinterklaas Jumpin’, Squirrels Go Nuts (Speelgoed van het Jaar 2018) van SmartGames en Fonkelschat van HABA. We kunnen dus wel zeggen dat de kinderen weer genoeg spelletjes te spelen hebben. Voor onszelf kochten we eigenlijk alleen Tricky Dungeon, maar we hadden al besloten dat we volgend jaar gewoon twee dagen naar het Spellenspektakel moeten gaan. Eén keer met de kids en één keer zonder, zodat we ook voor onszelf spellen kunnen uitproberen.

spellenspektakel14 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

Nog lang niet alles gezien en gedaan

Na bijna de héle dag te hebben rondgelopen en gespeeld op het Spellenspektakel, liepen we bepakt en bezakt weer naar het station. Wat een geweldig evenement is het Spellenspektakel. Voor alle leeftijden is er meer dan genoeg te zien en te doen (en te kopen). En dan hebben we nog niet eens alles gezien, omdat we daar simpelweg geen tijd voor hadden. Zo waren er verschillende competities, hadden diverse spellenwinkels leuke aanbiedingen en stonden er rekken vol met nieuwe en tweedehands games voor leuke prijsjes. Ideaal voor als je op zoek bent naar een spel dat niet meer in de winkel te koop is. Grote kans dat je die hier nog wel tegenkomt.

spellenspektakel12 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

Van alle ontvangen en aangeschafte spellen kun je de komende weken recensies verwachten, dus ben je benieuwd naar één van onze nieuwe spellen, houd mijn blog dan in de gaten. Dit kan ook door de Facebook-pagina van Mama van Dex en Odin te volgen, of via de Mama van Dex en Odin-Instagram.

spellenspektakel16 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

Tot volgend jaar?

Heb je het Spellenspektakel dit jaar gemist? De datum voor volgend jaar is ook al bekend. Op 9 en 10 november 2019 zal het Spellenspektakel weer te bezoeken zijn in het Beursgebouw Eindhoven. Wij zijn in ieder geval weer van de partij, jij toch ook?

Winnen Winnen Winnen!

Bij SmartGames ontving ik ook nog twee testversies van het spelletje Pirates Jr. Hide & Seek. Een kartonnen versie met een aantal opdrachten om uit te proberen. Eentje daarvan mag ik weggeven! Dus wil jij een keer kennis maken met de leuke, leerzame spellen van SmartGames, dan is dit je kans! Laat in een reactie onderaan weten dat je meedoet met de winactie en voor wie jij dit testspel wilt winnen!

spellenspektakel15 - Spelletjes spelen op het Spellenspektakel (incl. winactie!)

*Deze blog in ontstaan uit een samenwerking, maar ondanks dat geef ik altijd mijn persoonlijke en eerlijke mening.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

18 reacties

  1. Gaaf! Wij zijn ook dol op smartgames. Ik zou deze wel willen testen samen met mijn kinderen. Als wij uitgespeeld zijn dan mag het spelletje mee naar mijn werk (een basisschool)

  2. Wat leuk allemaal! Kan me goed voorstellen dat je je daar goed kunt vermaken. Vanuit het hoge noorden is het alleen wel erg ver weg helaas πŸ™

  3. Ik kan me helemaal voorstellen dat de kinderen dit gaaf vonden. Maar ook dat je graag nog wel zelf ook had willen gaan en spelletjes waar je samen moet werken doen wij ook vaker. Ik weer niet of ze hier al te oud zijn (10&9) maar anders doe ik graag mee met de winactie

  4. Zo jammer dat we niet konden afgelopen weekend, want was ook graag gaan kijken. Mijn kinderen zijn gek op de spelletjes van SmartGames, dus ik doe graag mee

  5. Dier op dier is een leuk spel! Wij hebben het ook al een paar jaar en wordt graag gespeeld.

    Wat betreft de winactie, leuk! Bij Daan is de pocket game IQ FIT favoriet. Deze zit ook in mijn handtas als we ergens gaan lunchen bijvoorbeeld. Ideaal!

  6. Mijn zoon is gek van de spellen van Smart Games. Deze ken ik nog niet. Mocht de winactie nog open zijn, dan doe ik graag mee voor hem. πŸ˜‰

  7. lijkt me super leuk om heen te gaan. helaas is onze dochter dan jarig dus ben bang dat het niet gaat lukken

  8. Mijn zoontje is dol op spelletjes! Ik weet zeker dat zijn ogen staan te glunderen om weer nieuwe spelletjes te mogen uit proberen en stiekem van mama te winnen! Ik waag een gokje voor hem

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: