Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken

15

Als we met de kinderen ergens heen willen, maar eens geen zin hebben om daarvoor een eind te moeten rijden, dan komen we als snel uit op Ballorig. Dat vinden Dex en Odin heel leuk en wij vermaken ons daar ook wel aan een tafeltje met drinken en wat lekkers. Maar als we kunnen kiezen, dan gaat onze voorkeur toch ook uit naar de combinatie spelen én uitdaging. Nu kwam er pas op Facebook een berichtje voorbij van een vriendin (thanks Ilona!) die bij het Ontdekstation 013 in Tilburg was geweest. Enthousiast liet ik dat aan Edwin zien: dit is écht iets voor ons!

Ontdekstation 013 ontdekken

En zo kwam het dat wij zo’n twee weken later op een zaterdagochtend, samen met ome Etienne en nichtje Rubi, naar het Ontdekstation 013 reden. Toen we de grote fabriekshal, die vroeger gebruikt werd om treinen in te repareren, binnen kwamen werden we vrolijk welkom geheten. We hingen onze jassen op en kregen een rondleiding en uitleg over wat er allemaal te doen was. Aan de blije snoetjes van Dex, Rubi en Odin te zien, hadden ze er alle drie zin in.

ontdekstation013 01 - Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken

De kinderen begonnen hun ontdekkingstocht bij een grote groene plaat waar je houten latjes in verschillende vormen op kon drukken drukken met klittenband om zo je eigen knikkerbaan te maken. Heel anders dan de GraviTrax-baan waar de jongens thuis graag mee spelen, maar leuk genoeg om er meteen een tijdje zoet mee te zijn. Toen ze klaar waren met de knikkerbaan, gingen Dex en Rubi met een grote bak Lego-steentjes spelen terwijl Odin gelijk door liep naar de scraphoek.

ontdekstation013 03 - Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken

Knutselen in de scraphoek

Stiekem was ik ook meteen enthousiast over deze scraphoek, want hier kun je van oude apparaten iets nieuws creëren. De kids mogen naar hartenlust de apparaten open schroeven, uit elkaar halen, onderdelen verwijderen, aan elkaar lijmen met een lijmpistool om er zelf iets anders van te maken. Toen wij er aankwamen was er een groep van de scouting al fanatiek aan het scrappen en sloot Odin er samen met papa gezellig bij aan. Hij had al snel bedacht dat hij een robot ging maken en zocht het materiaal bij elkaar dat hij daar voor wilde gebruiken.

Heel veel scrap-materiaal lag er op dat moment jammer genoeg niet, maar met een beetje fantasie kom je gelukkig ook een heel eind. En Odin wist samen met papa van een aantal routers, een gebogen stang en nog wat losse onderdelen toch een erg leuke robot in elkaar te zetten. Het was ook gewoon een genot om te zien hoe fanatiek en enthousiast hij was bij het creëren van zijn kunstwerk. ‘Papa, dit moet er nog op.’ ‘Papa, dit worden de oren en er horen ook nog ogen bij.’ ‘Hij is nog niet klaar, we moeten nog meer zoeken dat er bij past.’

ontdekstation013 04 - Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken ontdekstation013 05 - Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken

Een boot?

Omdat Odin nog iets te klein is om een lijmpistool te hanteren, deed Edwin dat natuurlijk. Maar Odin bepaalde wat waar gelijmd moest worden. Dex en Rubi kwamen uiteindelijk ook mee knutselen in de Scraphoek en ook zij begonnen enthousiast met het bij elkaar zoeken van onderdelen voor hun project. Dex was minstens zo enthousiast als Odin en onder zijn toeziend oog mocht ik (omdat het echt niet anders kon) zijn bedenksel in elkaar lijmen.

ontdekstation013 08 - Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken

Nog niet helemaal zeker wat het zou worden (maar abstracte kunst is tenslotte ook kunst), werd er geconcentreerd op los geschroefd, geknipt en geplakt. Een PlayStation-controller werd er in verwerkt, de bovenkant van een afstandbediening, losse knopjes moesten op de juiste plekken vastgelijmd worden, er kwamen nog twee spuitmondjes van schoonmaakproducten bovenop. Uiteindelijk hebben we samen besloten dat het eigenlijk wel een boot zou kunnen zijn.

ontdekstation013 14 - Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken

Raketlancering

Onder het scrappen werd er nog een raketlancering-demonstratie gehouden, waar we onze werkzaamheden natuurlijk wel even voor konden onderbreken. Door middel van luchtdruk werd een soort van fles-raket met hoge snelheid weggeschoten. En het leuke was, dat mochten de kinderen zelf doen! Samen met één van de medewerkers mochten Dex en Odin beide een raket lanceren en die van Dex kwam wel hééééél erg ver wist hij me trots te vertellen. Toen ik naderhand informeerde naar de mogelijkheden voor een kinderfeestje, wilde hij bij degene die hem hielp met de lancering ook nog even bevestigd hebben dat zijn raket inderdaad het allerverst ging en stelde hem daarnaast nog tachtig andere vragen over de fles-raketten.

Films opnemen met het green screen

Het Ontdekstation 013 heeft ook een ‘green screen’, waar de kinderen filmpjes van zichzelf kunnen maken. Ze kunnen dan zelf een achtergrond onder een camera leggen, waardoor het lijkt alsof je je in voor dat decor bevind. Zo waren er bijvoorbeeld achtergronden van het jeugdjournaal, een bosgebied en een snelweg. Daarnaast stond er een kledingrek en een aantal kisten met accessoires, waar de kinderen zich mee uit konden leven. Als je een groen doek voor je houdt dan verdwijn je op beeld, waardoor je bijvoorbeeld ook alleen je hoofd in het decor kunt laten zweven. Dus daar werd ook uitgebreid mee geëxperimenteerd en gelachen.

ontdekstation013 06 - Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken ontdekstation013 07 - Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken

Eén groot feest vonden ze het alle drie en ze stonden zich dan ook heerlijk uit te sloven en aan te stellen voor de camera. Of moet ik alle vijf zeggen, want Edwin en Etienne hadden ook de grootste lol met het maken van de grappige filmpjes. En het was ook echt heel leuk, want hoe vaak heb je de kans om te spelen met de mogelijkheden van een green screen. Het is niet zo dat we die thuis hebben staan.

ontdekstation013 09 - Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken

Leuke proefjes doen

We sloten ons bezoek aan het Ontdekstation 013 af met de Scheikundeshow, waar de kinderen allemaal een lab-jas en een veiligheidsbril op kregen (want veiligheid voor alles) om vervolgens een aantal leuke scheikundige proefjes te mogen doen. Zo maakten ze eetbaar slijm en een mini-raket die ze zelf buiten mochten lanceren. Odin kreeg het bij één van de proefjes voor elkaar om de hele inhoud van zijn bekertje over zijn lab-jas en de grond te gooien, maar hierbij is uiteraard niemand in gevaar gekomen.

ontdekstation013 10 - Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken ontdekstation013 12 - Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken

Er vielen nog veel meer dingen te ontdekken, waaronder een tekenlokaal waar je je eigen digitale kunstwerk kunt tekenen. Deze ging helaas pas tegen het einde van de dag open, dus daar hebben we dit keer niet op gewacht. Maar goed, meer dan genoeg reden om binnenkort gewoon nog eens te gaan. Wat overigens ook voor Edwin en mij geen straf is, want het is gewoon écht héél erg leuk bij het Ontdekstation 013.

ontdekstation013 11 - Het Ontdekstation 013, uren spelen en ontdekken

Echt iets voor jou?

Mocht je nu, net als wij, ook denken; ‘dat is écht iets voor ons!’. Dan kun je er op woensdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur terecht en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De geadviseerde leeftijd op de website is 4 tot 14 jaar, maar voor Odin was het met zijn 3,5 jaar ook zeker de moeite waard. Voor meer informatie, extra openingstijden of speciale activiteiten kun je even kijken op de website van het Ontdekstation 013.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, former gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Mulan en ratjes Oscar & Sonic.

15 reacties

 1. Wat leuk dat jullie hier naar toe zijn gegaan!
  Alex en Madelief vonden het ook superleuk! Vooral Alex was weg van de scraphoek!
  Wij waren er al later op de middag en het tekenlokaal was ook open. Vond ikzelf ook erg leuk.
  Wíj willen er ook weer eens naar toe gaan.

  • Volgende keer willen we inderdaad wat later op de dag gaan, zodat ze ook kunnen tekenen! Maar hier was de scraphoek ook een hit inderdaad, heel origineel ook.

 2. Mieke | mieksmind on

  Wat leuk voor de kids! Op strijp s in Eindhoven hebben ze ook zoiets, wellicht leuk om eens te doen?

  • Thanks voor de tip Mieke, daar ga ik zeker eens naar kijken, Eindhoven is ook perfect te doen voor ons qua afstand 🙂

  • Ik weet niet of dit op veel andere locaties is, het is in ieder geval wel een erg cool concept.

 3. Dat is echt iets leuks voor kinderen! Spelen en leren tegelijk. Ik snap wel dat die scoutinggroep daar ook ging spelen. Het ziet er heel leuk uit.

 4. Oh wat geweldig. Zo gaan de dingen echt leven voor de kids.
  Ik kan mij een excursie herinneren van toen ik een jaar of 10 was. Zijn we ook naar zo iets gegaan. Zelf zeepjes maken. Met stroom in de weer enz enz. Dit soort “ontdek en doe-hallen” zouden ze meer moeten maken.

 5. Wat een leuke plek voor jong en oud! Ik kan mij wel voorstellen dat ze zich daar uren kunnen vermaken en ook graag nog eens terugkomen

 6. Dat is leuk om eens te doen. Beter dan dat ze de hele middag achter de ipad op de bank hangen. Houd wel van dit soort activiteiten!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: