GraviTrax, bouw je eigen interactieve kogelbaan

21

Dex en Odin zijn beide altijd al gek geweest op dingen bouwen of in elkaar zetten. Kastelen van blokken, een compleet parcours van wegdelen inclusief parkeerplaatsen en natuurlijk een rotonde, ‘kunstwerken’ van Lego, zelfs een heel buizennetwerk van wc-rolletjes… Je kunt het zo gek niet bedenken, of het wordt hier gebouwd. Wat vooral Dex ook erg leuk vindt, is wat hij noemt ‘een boobytrap maken’. Wij noemen dat een Rube Goldbergmachine, een soort van baan die een hele kettingreactie aan gebeurtenissen in werking stelt.

gravitrax01 - GraviTrax, bouw je eigen interactieve kogelbaan

GraviTrax, een interactieve kogelbaan

Heel succesvol zijn zijn boobytraps nog niet, maar het is leuk om te zien dat hij daar zo in geïnteresseerd is. Wij proberen dat interesse van de kinderen in dat soort dingen ook altijd te stimuleren en zijn daarom eigenlijk non-stop op zoek naar leuk uitdagend (en bij voorkeur educatief) speelgoed. Toen wij van Ravensburger hun nieuwste speelgoed uit mochten proberen, het interactieve kogelbaan-systeem GraviTrax, was ik dan ook razend enthousiast.

gravitrax02 - GraviTrax, bouw je eigen interactieve kogelbaan gravitrax03 - GraviTrax, bouw je eigen interactieve kogelbaan

Bouwschema’s, opdrachten of zelf bouwen

GraviTrax is een kogelbaan-systeem waarmee je helemaal naar eigen inzicht een kogelbaan in elkaar kunt zetten. Hiervoor kent dit systeem verschillende bouwelementen, waaronder rails in drie verschillende lengtes, blokjes om de hoogte in te werken, transparante etages, bochtjes, splitsingen, wissels en een magnetisch kanon. Met de GraviTrax Starter Set heb je alles in huis om je kogelbaan-avontuur te beginnen. Wil je groter, hoger of meer, dan zijn er nog diverse uitbreidingen te koop, bijvoorbeeld extra basisonderdelen, een looping, een katapult of een kogelslinger. Ik ging met Dex en Odin aan de slag met de Starter Set en deel graag mijn bevindingen met jullie.

gravitrax06 - GraviTrax, bouw je eigen interactieve kogelbaan

De GraviTrax Starter Set wordt geleverd met een duidelijke beschrijving van alle onderdelen en hun mogelijkheden en twee instructieboekjes. Eentje met bouwschema’s, hier staan een aantal kogelbanen met drie verschillende moeilijkheidsgraden in, die je stap voor stap na komt bouwen. Het tweede instructieboekje bevat een aantal opdrachten in zes verschillende niveau’s. Zo krijg je bijvoorbeeld een kogelbaan te zien waarbij geen hoogteblokjes afgebeeld staan en moet je zelf uit gaan proberen hoeveel er nodig zijn om de kogel de finish te laten bereiken. Naast het volgen van bouwschema’s of het uitvoeren van opdrachten, kun je natuurlijk ook gewoon je eigen creativiteit gebruiken en zelf een baan verzinnen.

gravitrax04 - GraviTrax, bouw je eigen interactieve kogelbaan

Leuk en leerzaam

Omdat GraviTrax een adviesleeftijd vanaf 8 jaar hanteert en Dex en Odin (5 en 3 jaar) daar nog een aantal jaartjes onder zitten, zijn wij begonnen met het namaken van de verschillende bouwschema’s. Onder het toeziend oog van mama ging ze dat perfect af en na een aantal banen van een makkelijker niveau, gingen we al snel over tot ‘de moeilijkste baan’. Voor Dex kijken wij over het algemeen sowieso al naar speelgoed met een adviesleeftijd vanaf een jaar of 7 á 8, dit zodat het hem voldoende uitdaging geeft.

gravitrax08 - GraviTrax, bouw je eigen interactieve kogelbaan

GraviTrax bleek op rekengebied al meteen een hele goede oefening te zijn voor zowel Dex als Odin. Bij elk stap in het instructieboekje staat namelijk boven het plaatje precies hoeveel stuks je per onderdeel nodig hebt. Fanatiek telden ze de juiste hoeveelheid hoogteblokjes en rails-delen en maakten ze van de hoogteblokjes stapeltjes van de juiste hoogte. Dex doet de hogere stapeltjes en Odin neemt de stapeltjes van 2 of 3 blokjes voor zijn rekening.

Probleemoplossend denken

De opdrachten waarbij je zelf de ontbrekende rails aan je kogelbaan toe moet voegen bleken ook goed te doen voor Dex en Odin en daarnaast ook nog erg in de smaak te vallen. Lekker passen en meten welke lengte rails waar hoort te liggen, waardoor ze meteen hun ruimtelijk inzicht trainen en probleemoplossend leren denken. Dit geldt ook voor de opdrachten waarbij je de juiste hoeveelheid hoogteblokjes moet plaatsen zodat de kogel door middel van zwaartekracht de finish bereikt. Dit kostte echter nog net wat meer moeite en wat hulp van mama. Al verwacht ik dat Dex dit, na wat oefening, binnen de kortste keren ook wel zelf moet kunnen.

gravitrax05 - GraviTrax, bouw je eigen interactieve kogelbaan

De laatste spelvariant van de GraviTrax kogelbaan is het vrij bouwen, wat Dex graag in zijn eentje doet. Kind van zijn moeder, want ik maak ook graag mijn eigen creaties zonder bemoeienis van anderen. Hele parcours wist hij te leggen met de onderdelen die bij de startersset van deze knikkerbaan geleverd werden. Niet allemaal even functioneel, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dat vrij bouwen ook nog wel lastig vind. Simpele dingen zijn wel te doen, maar banen waarbij drie knikkers rondgaan, elkaar nergens raken en allemaal netjes finishen, dat valt nog niet mee. Dex zijn favoriete onderdeel hierbij was het magnetisch kanon, een plaatje waar knikkers voor liggen die met grote snelheid wegschieten wanneer er aan de andere kant een knikker tegenaan komt.

gravitrax07 - GraviTrax, bouw je eigen interactieve kogelbaan gravitrax10 - GraviTrax, bouw je eigen interactieve kogelbaan

Ook geschikt voor jongere kinderen

Waar ik normaal geen groot fan ben van knikkerbanen (je weet wel, van die felgekleurde buisjes en baantjes die je in elkaar zet) ben ik wel echt razend enthousiast over het GraviTrax Interactief Kogelbaan-systeem. Het is zo’n inventief systeem, met zoveel mogelijkheden en uitbreidingen en het is ook nog eens goed voor (onder andere) het ruimtelijk inzicht, probleemoplossend denken en het tel- en rekenvermogen van de kids. De adviesleeftijd zou ik ook met een korreltje zout nemen, want ook voor jongere kinderen is dit zeker leuk en leerzaam speelgoed.

gravitrax11 - GraviTrax, bouw je eigen interactieve kogelbaan

Heeft de GraviTrax knikkerbaan dan helemaal geen minpunten, vraag je je af? Ik moet eerlijk zeggen dat er inderdaad wel iets is dat ik er aan op te merken heb. Maar dat is eigenlijk vooral in combinatie met Odin’s jonge leeftijd en de bijbehorende onstuimigheid. De rails-delen liggen namelijk in de andere elementen gehaakt maar zitten niet echt vastgeklikt. Hierdoor vallen ze er redelijk makkelijk uit als je de kogels er op zijn ‘Odin’s’ uit probeert te halen. Lomp dus. Maar goed, je legt ze er ook weer heel eenvoudig terug in, dus echt een probleem is dat natuurlijk niet.

Bouw zelf ook een kogelbaan

Ik ben nu ook heel benieuwd naar een aantal van de uitbreidingen die te verkrijgen zijn, dus misschien zit daar nog iets leuks tussen voor tijdens de feestdagen. Ben je zelf ook op zoek naar iets leuks voor de kinderen, iets waar ze lang plezier van gaan hebben, dan zou ik de GraviTrax kogelbaan van Ravensburger zeker overwegen! Je shopt hem onder andere bij Bol.com.


*Deze blog bevat producten die ik ontvangen heb, maar ik geef hierover altijd mijn persoonlijke en eerlijke mening.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, former gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Mulan en ratjes Oscar & Sonic.

21 reacties

  1. Ik ben zo blij met je artikel, ik zag dit al vaker voorbij komen en dacht al dit is echt iets voor mijn jongens voor op hun verlanglijstje en ik ben nu helemaal overtuigd. Gaaf!

  2. Superleuk speelgoed! Ik had hem begin dit jaar al op de speelgoedbeurs gezien en wat toen ook er onder de indruk van de vele mogelijkheden. Gegarandeerd vele uren speelplezier

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: