10 redenen om het Spellenspektakel 2018 te bezoeken

17

Wij zijn gek op games! Waar dit vroeger, toen we nog geen kinderen hadden, voornamelijk videogames waren, spelen we tegenwoordig ook graag bord- en kaartspellen. Niet alleen Edwin en ik, ook Dex en Odin hebben inmiddels een aardige collectie spelletjes in de kast staan. Als fanatieke gamers zijn wij natuurlijk erg blij dat onze kinderen deze interesse met ons delen. En wat is er dan leuker om als gezinsuitje een beurs te bezoeken die helemaal in het teken staat van deze gezamenlijke passie: het Spellenspektakel 2018!

Het Spellenspektakel 2018

Het Spellenspektakel is de grootste Nederlandse spellenbeurs die jaarlijks gehouden wordt in het Beursgebouw in Eindhoven. En het Spellenspektakel 2018 is alweer de vijfentwintigste editie. Niet alleen demonstreren verschillende uitgevers hun nieuwste spellen, je kunt ze vaak ook zelf uitgebreid uitproberen bij één van de vele spellentafels. Op de Facebook van het Spellenspektakel 2018 ontvang je dagelijks updates over de uitgevers en spellen die dit jaar aanwezig zijn, waardoor onze lijst met ‘uit te checken’ spellen steeds langer wordt. Tien daarvan heb ik voor jullie op een rijtje gezet (op alfabetische volgorde). Tien spellen en dus tien redenen om sowieso het Spellenspektakel 2018 te bezoeken.

 • 1. Azul – Asmodee

  Azul wist in de eerste instantie mijn aandacht te trekken door de stijlvolle verpakking. Maar goed, ‘never judge a book by his cover’, geldt natuurlijk ook voor de dozen van spelletjes, dus heb ik er een aantal recensies over opgezocht. Die maakten mij alleen maar enthousiaster, want het blijkt een spel te zijn dat perfect geschikt is voor twee spelers (want waar tover je in hemelsnaam nog even een of meerdere vrienden vandaan nadat de kinderen in bed liggen?). Daarnaast doet het me ook een beetje denken aan het spel Patchwork, wat wij ook regelmatig met veel plezier samen spelen.

spellenspektakel azul - 10 redenen om het Spellenspektakel 2018 te bezoeken spellenspektakel dinobattle - 10 redenen om het Spellenspektakel 2018 te bezoeken
 • 2. Dino Battle – Pumpkin Games

  Met Dex als dinogek (want ja mama, ik word later dino-expert!) kan een spel over dinosauriërs natuurlijk niet overgeslagen worden. Dino Battle is een kaartspel waarbij het allemaal draait om de voedselketen van deze prehistorische monsters. Zo zijn kleine dinosauriërs de prooi van middelgrote dino’s. Die worden op hun beurt weer weer opgejaagd door grote dino’s, die de kleintjes niet de moeite waard vinden. Totdat ze zelf op het menu staan van een groep samenwerkende kleine dinosauriërs. Eten of gegeten worden dus in Dino Battle. Ondanks dat dit kaartspelletje een advies-leeftijd vanaf acht jaar heeft, denk ik dat Dex dit ook erg leuk gaat vinden.

 • 3. Doornroosje – SmartGames

  De kinderen zijn gek op SmartGames! Afgelopen zomer mochten ze beide een reisspelletje uitkiezen van deze uitgever en daar hebben ze nog steeds veel plezier van. Doornroosje is ook weer zo’n titel die hoge ogen zal gooien bij Dex en Odin. Want, draken, ridders en ook nog een doolhof! Doornroosje heeft verschillende manieren van spelen. Zo kun je als dappere ridder de prinses redden, kan de prinses als geëmancipeerde vrouw zelf de uitgang zoeken, of zorg je er als draak voor dat niemand het doolhof verlaat. Wat ik zelf zo geweldig vind aan de spellen van SmartGames, is dat ze geschikt zijn voor één speler en een heel hoog educatief gehalte hebben.

spellenspektakel doornroosje - 10 redenen om het Spellenspektakel 2018 te bezoeken spellenspektakel laq - 10 redenen om het Spellenspektakel 2018 te bezoeken
 • 4. LaQ – Boosterbox

  LaQ is niet echt een spel, maar echt heel gaaf constructiespeelgoed uit Japan, superleuk dat deze dus aanwezig is op het Spellenspektakel 2018. Het heeft een hoge educatieve waarde en eindeloos veel mogelijkheden. Er zijn zeven verschillende vormen LaQ-steentjes en daarmee kun je in principe alles maken. Dat bewijzen de verschillende thema-sets ook wel die verkrijgbaar zijn. Naast diverse basissets zijn er bijvoorbeeld ook dino-sets, animal-sets en sets met robots of zeedieren. Dex en Odin zijn dol op dingen bouwen. Noem het overigens nooit zomaar een bouwwerk, want alles wat ze creëren wordt hier consequent ‘kunst’ genoemd (onderschat jezelf tenslotte nooit). Hier zouden dus oneindig veel kunstwerken mee gemaakt kunnen worden.

 • 5. Rara Wat Ben Ik Kids – Clown Games

  In de auto doen we regelmatig het spelletje ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Dex heeft dan altijd de grootste lol, want die vindt dat soort raadspelletjes blijkbaar hilarisch. Zeker als hij kan winnen (al dan niet op een eerlijke manier). Rara Wat Ben Ik Kids is daarom denk ik ook wel een spelletje dat Dex heel leuk gaat vinden. Iets moeilijker dan onze autospelletjes, maar wel minimaal even grappig. Je speelt dit spel met 2 tot 6 spelers, ieder met een hoofdband met kaartje erop. Hierop staat wat jij bent en door middel van slimme vragen te stellen moet je daar achter komen.

spellenspektakel rarawatbenik - 10 redenen om het Spellenspektakel 2018 te bezoeken spellenspektakel sosdino - 10 redenen om het Spellenspektakel 2018 te bezoeken
 • 6. SOS Dino – Asmodee

  Nog een dino-titel in ons lijstje. Bij deze heb ik een beetje mijn twijfels in hoeverre hij al geschikt is voor Dex. Maar goed, dat is natuurlijk het grote voordeel van het Spellenspektakel; je kunt demonstraties van de spellen bekijken of ze zelf uit proberen. SOS Dino is in ieder geval erg mooi vormgegeven en ook de beschrijving van het spel klinkt interessant. In SOS Dino is het de bedoeling dat je samenwerkt om vier dinosauriërs in veiligheid te brengen. Dit doe je door middel van het plaatsen van tegels en uit te kijken voor lava en meteorietenregen.

 • 7. The Climbers – 999 Games

  Dex heeft pas in de klas voor het herfstthema een hele hoge blokkentoren moeten bouwen zodat ‘Eduardo de Eekhoorn’ bij de dennenappel kon die aan een draadje aan het plafond hing. Daar was hij zo enthousiast over en hij had zo goed nagedacht over de hoogte van de ‘treden’ zodat die niet te hoog waren voor Eduardo en over welke blokken overbodig waren et cetera. Mooi om te zien hoe goed hij is in probleemoplossend denken. Toen ik The Climbers zag, moest ik daar gelijk aan denken. Ook bij dit spel is het de bedoeling om een zo hoog mogelijke toren te bouwen en moet je daarbij met verschillende dingen rekening houden. Ik ben dan ook erg benieuwd naar dit spel en wat Dex er van gaat vinden.

spellenspektakel theclimbers - 10 redenen om het Spellenspektakel 2018 te bezoeken spellenspektakel themind - 10 redenen om het Spellenspektakel 2018 te bezoeken
 • 8. The Mind – White Goblin Games

  Meer kinderspelletjes dan spellen voor Edwin en mij in dit lijstje. The Mind is er dan wel weer eentje die me voor onze (bijna) wekelijkse gamenight leuk lijkt. Een kaartspel waarbij je niet mag communiceren, maar wel als een team moet samenwerken… Dat klinkt saai, onmogelijk en heel fascinerend tegelijkertijd. En het maakt mij er heel nieuwsgierig naar. Wat zo leuk is aan The Mind is dat het een spel is waarbij je niet tegen elkaar, maar met elkaar speelt. Een voordeel voor Edwin hierbij is dat hij niet verdrietig hoeft te zijn omdat ik hem weer eens ingemaakt heb met een spel. 😉

 • 9. Tricky Dungeon – Pumpkin Games

  En nog eentje die me leuk lijkt voor onszelf: Tricky Dungeon. Tricky Dungeon is een kaartspelletje, een slagenspel om precies te zijn. Dit is er ook weer eentje die me vooral trekt omdat hij me een beetje doet denken aan een andere leuk spel dat we een tijdje terug ontdekt hebben, namelijk het kaartspelletje Claim. Daarnaast ben ik dol op mooie artwork in spellen en dat zit hierbij wel goed. Bij Tricky Dungeon is het de bedoeling om gouden munten te verdienen door het kiezen van een held waarmee je de dungeon betreedt. Elke held heeft een eigen manier om deze gouden munten te verdienen en het is aan de tegenspelers om dat juist te voorkomen. Ik schat dit in als een spel dat je als beginner makkelijk oppikt, maar waar voor een gevorderde speler erg veel diepgang in zit.

spellenspektakel trickydungeon - 10 redenen om het Spellenspektakel 2018 te bezoeken spellenspektakel wolfkracht10 - 10 redenen om het Spellenspektakel 2018 te bezoeken
 • 10. Wolfkracht 10 – Megablue

  We kennen allemaal het verhaal van de wolf en de drie biggetjes wel, ook Dex en Odin vinden dit een erg leuk verhaal. Wolfkracht 10, een spel dat hierop gebaseerd is, moet dan ook zeker wel in de smaak vallen bij mijn twee kleine varkentjes. In Wolfkracht 10 speel je één van de biggetjes die zijn huis op moet bouwen voordat de wolf komt. Hiervoor maak je gebruik van een draaischijf waarmee je bouwtegels van stro, hout of steen kunt verdienen. Is jouw huisje opgewassen tegen de blaaskrachten van de grote boze wolf? Ik denk dat Wolfkracht 10 ook al wel geschikt is voor Odin, dus het lijkt mij een leuk spel dat ze samen kunnen doen.

Nog veel meer te beleven

Tot zover tien van de games waar wij nieuwsgierig naar zijn. Stiekem zijn het er nog veel meer hoor. En worden er waarschijnlijk ook nog wel nieuwe aanwezige spellen aangekondigd de komende anderhalve week. Maar met dit lijstje zijn we al wel een tijdje zoet. Daarnaast worden er op het Spellenspektakel 2018 ook verschillende toernooien georganiseerd, zijn er spellenclubs aanwezig en kun je je pas ontdekte spellen gelijk aanschaffen in de spellenwinkels die er staan. Ook is er een Kinderplein waar kinderen vanaf 4 jaar onder toezicht van pedagogisch medewerkers heerlijk kunnen spelen, terwijl papa en mama over de beurs gaan.

Ben jij inmiddels net zo enthousiast als wij? Het Spellenspektakel 2018 vindt plaats in het Beursgebouw Eindhoven en is te bezoeken op 10 en 11 november. Tickets hiervoor zijn aan de kassa verkrijgbaar, maar je kunt ze ook vast goedkoper online bestellen. Dus wie weet, zie ik je daar!

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

17 reacties

 1. Dag Mama van Dex en Odin,

  Wat leuk dat jullie onze spellen beschrijven. Dat waarderen we als jong bedrijf .
  Als je bij ons langskomt meld het even dan krijg je bij aankoop van 1 van de spellen die je hier noemt de andere gratis.

  Pumpkin Games
  Tot op spellenspektakel.

  • Wat superlief! Wij komen zondag zeker langs voor de spelletjes en een visitekaartje achter te laten. Tot dan! ๐Ÿ™‚

 2. Wat leuk, spelletjes. We deden dat vroeger regelmatig met de familie…
  Ik ga toch eens polsen bij mijn zussen of ze het leuk vinden om af en toe weer eens een spelletjes avond in te plannen.

 3. super leuk dat dit er is. Vroeger deden wij ook altijd spelletjes thuis, vond ik echt gezellig. helaas nu niet veel tijd meer voor, of ik moet er gewoon tijd voor vrij maken

 4. Ik vind het altijd weer knap en bijzonder om te zien welke spelletjes mensen weten te verzinnen. Je moet er toch maar opkomen. Dit lijkt me zeker een bezoekje waard.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: