De naam van onze border collie puppy wordt…

48

Twee dagen terug vertelde ik over het verdriet om Mulan, onze lieve border collie die wij in de zomervakantie onverwachts in hebben moeten laten slapen. Hoe hij deel uitmaakte van ons gezin en hoe leeg het huis nu voelt. Maar tegelijkertijd kon ik jullie deelgenoot maken van onze vreugde over een border collie puppy die we over een aantal weken in ons gezin op mogen nemen. Vandaag vertel ik jullie over de voorbereidingen, de trainingsplannen en… hoe ons puppenkind zal gaan heten!

Een border collie puppy

Onze toekomstige border collie puppy is geboren op dierendag en is vandaag dus precies drie weken oud. Gisteren kregen we via de Facebook groep, waar we met de fokker en de andere nieuwe eigenaren in zitten, zo’n schattig filmpje toegestuurd. Zeven pluizige, onbeholpen en onhandige zwart-witte bolletjes die stoeiend en spelend over elkaar heen duikelen. Zo mooi, schattig en tegelijkertijd zo grappig om te zien. Zeker omdat ze afgelopen zaterdag nog niet heel veel meer dan liggen, kruipen en een poging tot staan deden.

bordercolliepup04 - De naam van onze border collie puppy wordt...

Kennismaking met de puppy’s

Want ja, afgelopen zaterdag mochten de nieuwe eigenaren voor het eerst zelf een kijkje komen nemen bij het puppygeluk. Wat had ik daar naar uit gekeken! Nadat we de kinderen die ochtend naar opa en oma hadden gebracht, zaten we enthousiast en zelfs een beetje nerveus in de auto naar Limburg. Okay, alleen ik was nerveus volgens Edwin. Of laten we het anders gewoon ‘vol spanning’ noemen. In ieder geval, ik kon niet wachten om ze ‘live’ te zien. Bewapend met een camera en een ‘kraamcadeautje’ voor de fokkers, Pia en Math (hoort er toch een beetje bij he), stonden we onszelf, na een ritje van drie kwartier, te vergapen aan de zeven zwart-witte schatjes.

bordercolliepup08 - De naam van onze border collie puppy wordt...

Wat waren ze lief en schattig en pluizig en mooi en knap! Nadat we een tijdje hadden genoten van de puppy’s (die overigens nog kleiner waren dan ze op de vele foto’s en filmpjes leken) en de nodige foto’s hadden geschoten, zijn we lekker buiten gaan zitten bij een aantal van de andere toekomstige eigenaren. We zitten met diezelfde mensen in de puppy-Facebook groep, dus leuk om ze ook gelijk eens in het echt te ontmoeten. Terwijl we gezellig kletsten, knuffelde ik ondertussen Lynn en Gary (de papa en mama van onze puppy) en alle andere border collies van Pia en Math. Stuk voor stuk zo’n lieve en sociale honden!

We hebben al een naam!

Hét gespreksonderwerp was natuurlijk puppy’s en alles wat daar mee te maken heeft. Ook kwam de vraag voorbij of iedereen al een naam heeft voor hun toekomstige border collie puppy. Ja die hebben we! Het had even wat voeten in de aarde, want Edwin was het niet meteen eens met mijn
(uiteraard geweldige) suggesties, maar uiteindelijk zijn we op een hele mooie naam uitgekomen: Flynn! Bonuspunten als het je opgevallen is, maar onze pup, of onze Flynn zoals we hem nu kunnen noemen, wordt vernoemd naar zijn moeder Lynn! Daarnaast is Flynn een Ierse naam en komen de border collies oorspronkelijk uit Ierland.

bordercolliepup06 - De naam van onze border collie puppy wordt...

Flynn dus. We weten alleen nog niet welke van de vijf reutjes onze Flynn wordt. Het kiezen van de pups gebeurt over ongeveer twee weken, dan wordt er op volgorde van je plek op de wachtlijst gekozen welk hondje je wilt. Nu zijn wij de vijfde op die lijst, dus hoeven wij niet te kiezen, maar ik weet zeker dat wij het hondje gaan krijgen dat het beste bij ons past. Wij gaan nadat iedereen zijn keuze heeft gemaakt, kennismaken en knuffelen met de border collie puppy die onderdeel van ons gezin gaat worden, met Flynn! Vorige keer hebben we de kinderen bewust thuis gelaten, maar die mogen dit keer ook mee. En dan is het nog maar twee weken wachten voordat we Flynn op mogen gaan halen.

Goede voorbereiding

Tot die tijd hebben we nog mooi even voor de laatste voorbereidingen. Net als bij het uitkiezen van een geschikte fokker, ben ik ook erg kritisch over welke hondenschool, wat voor soort halsband/tuigje, welk voer en welke huisdierenverzekering we gaan nemen. Het voer heb ik me nog niet heel erg in verdiept, al heb ik dat bij Simba en Mulan wel gedaan en die hebben altijd Prins Croque gekregen. Dus ik verwacht daar weer op uit te komen. Prins is een Nederlands bedrijf (dus het voer voldoet zeker aan de Nederlandse en Europese eisen) dat hoogwaardig hondenvoer maakt zonder geur-, kleur- en smaakstoffen en ze zijn dierproefvrij. Destijds hebben we gekozen voor een krokante brok omdat dat beter zou zijn voor het gebit, maar een geperste brok heeft op zijn beurt ook weer voordelen.

bordercolliepup02 - De naam van onze border collie puppy wordt...

Halsbandje of tuigje?

Een halsbandje en riem liggen al klaar voor onze pup, die heb ik onlangs al besteld in een mooie turquoise kleur, samen met een tuigje en iets bredere riem voor als Flynn wat groter wordt. Simba en Mulan hebben als pup ook een halsbandje gehad en daarna altijd een hondentuigje. Ik ben persoonlijk meer fan van een tuigje omdat daar de druk bij trekken op de borst komt en niet op de keel van de hond. Nu is het natuurlijk de bedoeling dat honden leren om niet te trekken aan de riem, maar alsnog vind ik zelf een tuigje wat vriendelijker.

bordercolliepup07 - De naam van onze border collie puppy wordt...

Ik zie wel eens mensen wandelen met een trekkende hond aan een halsband die dan bijna geen adem krijgt doordat de band de luchtpijp dichtdrukt. Verschrikkelijk vind ik dat! Ik hoef er denk ik niet meer bij te vermelden dat ik dus ook echt ANTI-slipkettingen/prikbanden/stroombanden ben. Dierenmishandeling in mijn ogen, vooral de laatste twee. De reden dat ik ze als puppy nog wel een halsbandje om geef is dat je die sneller aan krijgt als ze snel naar buiten moeten, vanwege de zindelijkheid. En met een halsband hebben ze net wat meer bewegingsvrijheid, wat als kleine pup wel fijn is.

Dansen met de hond

Net als met Simba en Mulan, willen we ook met onze nieuwe border collie pup weer een puppycursus en eventueel vervolgcursussen gaan volgen. Met Simba en Mulan zaten we bij Hondentrainingscentrum De Wolf in Tilburg. Deze hondenschool heb ik toen uitgekozen vanwege zijn beloningsgerichte manier van trainen en het feit dat ze slipkettingen ook gewoon helemaal niet toestaan. Ik heb nu natuurlijk ook weer rondgekeken naar andere hondenscholen in de omgeving, maar er vallen er al een heleboel af vanwege het wél toestaan van een slipketting. Dan kun je wel de keuze hebben om die zelf niet te gebruiken, maar het feit dat ze hem wel goedkeuren is voor mij een reden om verder te kijken. Om een lang verhaal kort te maken, ook voor Flynn kom ik als beste optie uit bij HTC De Wolf. Waar hij dus ook al ingeschreven staat.

bordercolliepup03 - De naam van onze border collie puppy wordt...

Als Flynn oud genoeg is dan wil ik met hem dogdancing gaan doen, daarvoor staan we nu al op een wachtlijst, want die zijn blijkbaar best lang. Ondertussen volg ik op Facebook en Instagram al verschillende pagina’s en accounts van de baasjes van honden (vaak border collies) die filmpjes met tips en tutorials voor leuke kunstjes en oefeningen delen. Leuke voorbeelden daarvan zijn de pagina’s van Kikopup en Holly & Ace.

bordercolliepup01 - De naam van onze border collie puppy wordt...

En dan nu wachten…

En dan is het nu een kwestie van wachten, nog ongeveer een maand! Normaal lijkt een maand voorbij te vliegen, maar als je ergens zo erg naar uitkijkt als wij naar onze border collie pup, dan gaan de dagen ineens een stukje langzamer. We tellen nu eerst maar af naar de dag dat we weten welke puppy onze Flynn gaan worden.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

48 reacties

  • Dan is het ook heel verstandig om het niet te doen inderdaad. Ik werk vanuit thuis en deel mijn eigen uren in, de pup zit dus praktisch nooit alleen.

 1. Wat een schatjes!!! Prins is zeker een goed merk hondenvoer. En krokant en geperst hebben allebei hun voordelen ja 🙂 leuk hoor zo’n kleine pup!

  • Ja krokant of geperst moet ik nog even goed naar kijken, ik wil ook niet over een tijdje moeten switchen

  • Daar twijfel ik ook niet aan idd! Ik heb al foto’s gezien van een vorig (inmiddels volwassen) nest van dezelfde papa en mama en dat zijn ook allemaal zo’n mooie honden!

  • Dankje! Ja ik zou ze ook allemaal wel mee willen nemen, maar voorlopig heb ik aan één mijn handen denk ik ook wel vol 🙂

  • Alle puppy’s zijn leuk he, maar als het je eigen puppy is, is het nog veel leuker (en spannender)

 2. Ik ken het gevoel helemaal, van het verdriet maar ook het wachten op tot dat je je nieuwe huisgenoot mag gaan ophalen, lijkt eeuwen te duren maar mooi vooruitzicht!

  • Zo dubbel dan he… Maar het wachten duurt wel erg lang inderdaad, terwijl normaal de dagen voorbij lijken te vliegen 😉

  • Dankje! In het echt zijn ze nog kleiner dan ze op de foto’s lijken haha, dat viel mij tijdens het bezoeken op.

 3. Leuk is dat als je alles kan volgen op Facebook. Dat had ik ook met mijn hond. Zo kun je echt al bonden met je pup zonder dat ‘ie al thuis is

  • Spitsuurvrouw on

   Wat een leuk vooruitzicht om zo’n knappe en schattige puppy mee naar huis te kunnen nemen. Hopelijk kan hij het gemis wat minder zwaar maken. Prachtige naam hebben jullie gekozen 🙂 !

 4. Ik snap je punt met straffende hondenriemen ook helemaal. Heb zelf cavia’s als huisdier, en ja die kun je trainen, maar ik heb dit ook op een belonende manier gedaan. Merk dat ze mij hierdoor totaal niet eng vinden, en veel liever zijn

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: