Zelf kristal zeepjes maken van de Action

11

Dex zei laatst dat als hij heel veel geld had, hij de Action voor me zou kopen, omdat hij weet dat ik dat zo’n leuke winkel vind. Ik weet nog steeds niet helemaal zeker of dat ik dat leuk of gênant vind, want ga ik dan écht zo vaak naar de Action? Waarschijnlijk wel. En ik ga ook nooit met lege handen naar huis. Zo kwam ik een paar dagen geleden thuis met (onder andere) twee leuke DIY projecten voor de kids: Make Your Own Crystal Soap en Make Your Own Lip Balm. Zelf kristal zeepjes maken en zelf lippenbalsem maken.

zelfkristalzeepjesmaken01 - Zelf kristal zeepjes maken van de Action

Zelf zeepjes maken

Dex en Odin zijn beide gek op (edel)stenen en kristallen, dus vooral de doos ‘zelf kristal zeep maken’ was erg populair bij de jongens. Die hebben we dan ook als eerste uitgeprobeerd. Deze do-it-yourself setjes van het merk Grafix kosten overigens 4,72 euro per stuk. Ik was dan ook vooral benieuwd wat voor kwaliteit we konden verwachten voor dat geld. Op de verpakking zien de zeepjes er namelijk echt heel mooi en stijlvol uit. Maar zoals Odin vaak zegt: dat merken we vanzelf!

zelfkristalzeepjesmaken03 - Zelf kristal zeepjes maken van de Action

De verpakking bevat drie stukjes kleurloze zeep, drie potjes geur/kleurstoffen, een plastic roerstaafje, glittertjes, een plastic mal en een duidelijke beschrijving van de werkwijze in meerdere talen. Zelf kristal zeepjes maken blijkt met deze set heel eenvoudig. Een kind kan de was doen, of zeepjes maken dus, als je de beschrijving moet geloven. Om te beginnen snijd je de zeep in een aantal stukken. Deze is redelijk zacht, dus dit kunnen jongere kinderen gewoon zelf doen met een bot mes. Vervolgens stop je de zeep in een magnetron-veilig bakje en zet deze een aantal seconden in de magnetron. Als de zeep helemaal gesmolten is, haal je het bakje eruit en kun je de vloeibare zeep in de mal gieten. De vloeibare zeep is erg heet, dus kijk uit met kinderhandjes!

zelfkristalzeepjesmaken04 - Zelf kristal zeepjes maken van de Action zelfkristalzeepjesmaken05 - Zelf kristal zeepjes maken van de Action

Tegenvallende geur/kleurstoffen

De volgende stap is het toevoegen van de geur/kleurstoffen en de glittertjes. In de beschrijving staat heel duidelijk hoeveel druppeltjes je moet gebruiken om een mooie felle kleur te krijgen. Vier voor felle kleuren en twee of drie voor pastelkleuren. Helaas werkt dat in de praktijk niet zo. Nadat we driekwart (zo’n 12 druppels) van de paarse kleurstof met lavendelgeur in de mal hadden gespoten, kleurde het zeepje slechts heel licht roze. Ook begon de zeep meteen te stollen toen hij werd gegoten, waardoor we eigenlijk weinig tijd had om de kleurstoffen er aan toe te voegen. De glitter hebben we daarom maar achterwege gelaten.

zelfkristalzeepjesmaken06 - Zelf kristal zeepjes maken van de Action zelfkristalzeepjesmaken07 - Zelf kristal zeepjes maken van de Action

Nadat de kleurstoffen (en als je tijd hebt de glitters) zijn toegevoegd aan je zeep, moet je deze een tijdje laten staan zodat hij helemaal kan stollen. Doordat er erg veel van de geur/kleurstof moest worden toegevoegd, lijkt de zeep niet helemaal goed uit te harden en blijft er bovenop een vochtig laagje liggen. Deze hebben we er met keukenpapier afgeveegd, om vervolgens de kristal zeepjes uit de mal te drukken.

zelfkristalzeepjesmaken08 - Zelf kristal zeepjes maken van de Action

Trotse kids

Het eindresultaat ziet er nog best leuk uit, al komt het niet eens in de buurt van de afbeeldingen op de verpakking en zijn ze in de beschrijving wat optimistisch over de sterkte van de kleurstoffen. Maar goed, de kinderen vonden zelf kristal zeepjes maken één groot feest en zijn super trots op hun creaties. En dat is uiteindelijk toch waar het om gaat, dus wat dat betreft is het die 4,72 euro wel waard.

zelfkristalzeepjesmaken10 - Zelf kristal zeepjes maken van de Action

Meer DIY projecten

Benieuwd naar meer doe-het-zelf setjes van de Action? Lees dan ook mijn blog over de Krimpie Dinkie set die we een tijdje terug uitgeprobeerd hebben. Binnenkort zullen we ter vergelijking ook glitterzeepjes van SES gaan maken, in de hoop dat die iets beter aan de verwachtingen voldoen en proberen we natuurlijk de DIY lippenbalsem uit. Welke knutselsets van de Action heb jij al eens uitgeprobeerd en wat vond je er van?

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

11 reacties

 1. Goede en duidelijke review. Het resultaat is niet wat ze beloven als ik het zo lees, maar de kinderen hebben wel los gehad aan het proces.

  Ik ga je post delen op mijn review blog. Ik houd van dit soort duidelijke en eerlijke reviews!

 2. Wat leuk, die zeepjes maken, echt iets voor mijn creatieve kleindochter.
  Ik kom veel bij de Action, maar heb dit nog niet gezien.
  Volgende week eens even kijken.
  Bedankt voor de tip.

 3. Ik heb deze set ook al zien liggen bij Action en vind het eigenlijk best leuk! Aline is er nog even te klein voor, maar ik zie het zeker wel gebeuren dat we zo iets aanschaffen als ze er oud genoeg voor is!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: