Onze Kinderboekenweek 2018 activiteiten

12

Afgelopen week was het Kinderboekenweek 2018, van 3 oktober tot 14 oktober om precies te zijn. Het thema voor dit jaar was ‘Vriendschap’, een super-thema als je het mij vraagt! Het hebben en onderhouden van hechte vriendschappen is erg fijn, maar daarnaast is het ook belangrijk om open te staan voor nieuwe ontmoetingen. Want vriendschappen kunnen overal opbloeien, ongeacht de leeftijd. En vaak ontstaan juist onverwacht de mooiste vriendschappen. Het is daarom geweldig dat de Kinderboekenweek dit bij kinderen (en stiekem ook bij de ouders) onder de aandacht brengt. Ook wij besteedden hier daarom met de jongens aandacht aan.

Tim en zijn vriendje Proxy

Vorig jaar heeft Dex alleen op school iets meegekregen van de Kinderboekenweek. Het thema was toen ‘Griezelen’ en ik vond de kinderen nog net te jong om daar echt actief iets mee te gaan doen. Inmiddels zijn ze een jaartje ouder en is het thema van dit jaar dus ook iets geschikter. Omdat Dex altijd met veel plezier naar de workshops van Curiosityworld gaat, hadden we hem voor Kinderboekenweek 2018 opgegeven voor een lezing en workshop van Curiosityworld in de bibliotheek in Tilburg over het jongetje Tim dat vriendschap sluit met Proxy de Alien. Natuurlijk een fictief verhaal, maar wel met een educatief sausje (of een educatieve lezing met een fictief randje?).

kinderboekenweek2018 01 - Onze Kinderboekenweek 2018 activiteiten

In ieder geval was het weer een erg interessante en leerzame lezing, ook Odin (eigenlijk iets te jong) zat geconcentreerd te luisteren. Na de lezing volgde er nog een workshop, waarbij de kinderen zelf een UFO of ander ruimte-tafereel konden knutselen. Superleuk! Er was vanuit de bieb nog veel meer te doen vanwege de Kinderboekenweek, zo kon je op de polaroidfoto in een groot hart van purschuim. Alle foto’s werden op het hart geprikt en daar kon je dan nog een prijs mee winnen. Maar ook samen een paar boekjes uitkiezen om thuis te lezen, vonden Dex en Odin geweldig. Deze bieb was namelijk wel heeeeeeel groot, volgens Dex, veel groter dan ‘onze’ bieb. Dus, zo gezegd zo gedaan!

kinderboekenweek2018 02 - Onze Kinderboekenweek 2018 activiteiten

Kinderboekenweek 2018 Knuffelslaapfeest

Die ochtend was er ook een knuffelslaapfeest geweest in de Tilburgse bibliotheek. Kinderen konden vrijdagavond met hun knuffel naar een verhaaltje komen luisteren, de knuffels bleven vervolgens slapen en konden zaterdagochtend weer opgehaald worden onder het genot van een voorleesontbijt. Helaas wisten wij dit van te voren niet, maar toen we de foto’s daarvan op Facebook voorbij zagen komen, was Dex er meteen helemaal vol van. Dat wilden zijn knuffels ook wel! Toen ik de Kinderboekenweek 2018 agenda van de bieb doorkeek, zag ik dat er de vrijdagavond/zaterdagochtend daarop nog een knuffelslaapfeest zou zijn, maar dan in Udenhout. In ons eigen dorp, veel makkelijker kon niet!

Afgelopen vrijdagavond zaten we dus rond 19.00 uur op de bieb in Udenhout, samen met Linda en Dex zijn vriendje Arda. Dex met zijn hondje Dobbetje-Bobbetje en Odin met zijn teckel Teckeltje (de beestjes kunnen maar een naam hebben). Het bedje voor alle knuffels die zouden blijven overnachten op de bieb was al gespreid en terwijl er nog een verhaaltje voorgelezen werd, konden de kinderen nog even lekker knuffelen met hun pluizige vriendjes. Na het verhaaltje werden alle knuffels liefdevol ingestopt en welterusten gekust voor de nacht. Toen Odin zich realiseerde dat Teckeltje daar echt zou blijven, was het even huilen. Maar de mevrouw van de bieb beloofde heel goed op Teckeltje te passen en uiteindelijk ging Odin gerustgesteld mee naar huis.

kinderboekenweek2018 04 - Onze Kinderboekenweek 2018 activiteiten kinderboekenweek2018 05 - Onze Kinderboekenweek 2018 activiteiten

Ondeugende knuffels

Thuis was het nog wel even spannend, want hoe zouden Dobbetje-Bobbetje en Teckeltje het hebben? Zouden ze vriendjes zijn met de andere knuffeltjes of zouden ze al slapen? Gelukkig was het maar één nachtje slapen en was het de volgende ochtend al weer tijd om ze op te gaan halen. Odin dacht dat Teckeltje misschien wel ondeugend geweest zou zijn en Dex zei dat Dobbetje-Bobbetje waarschijnlijk wel een boekje had gelezen als hij niet kon slapen. Om 10 uur stonden we weer fris en fruitig bij de bibliotheek om de knuffels op te halen en er achter te komen hoe de nacht verlopen was.

Toen alle kinderen weer herenigd waren met hun pluizige vriendjes, werden de foto’s van de afgelopen nacht op een beamer getoond. Op de eerste foto’s lagen de knuffels allemaal heel braaf te slapen, maar de daaropvolgende foto’s lieten zien dat de knuffels een bewogen nachtje achter de rug hadden. Zo zagen we dat ze samen een aantal puzzels gemaakt, hebben, fanatiek verstoppertje hebben gespeeld, de koelkast hebben geplunderd, stiekem een kijkje hebben genomen in het magazijn en geprobeerd hebben te ontsnappen. Dobbetje-Bobbetje was zelfs bovenop een hoge klok geklommen! Elke keer als Odin’s Teckeltje voorbij kwam op de foto’s glunderde hij van trots en riep: ‘Dat is mijn Teckeltje, ik zie mijn Teckeltje, kijk dan wat Teckeltje nu weer doet!’

kinderboekenweek2018 10 - Onze Kinderboekenweek 2018 activiteiten kinderboekenweek2018 11 - Onze Kinderboekenweek 2018 activiteiten
kinderboekenweek2018 12 - Onze Kinderboekenweek 2018 activiteiten kinderboekenweek2018 13 - Onze Kinderboekenweek 2018 activiteiten

Bovenstaande vier foto’s zijn gemaakt door Bibliotheek Udenhout.

Voorleesontbijt

Na het bekijken van de foto’s was het tijd voor nog een leuk verhaaltje onder het genot van een lekker (en behoorlijk uitgebreid) voorleesontbijt. Odin had af en toe meer oog voor de foto’s van de nacht waarin ZIJN Teckeltje regelmatig voorbij kwam, dan voor het verhaaltje, terwijl Dex wel één en al oor was. Maar goed, als ze het maar naar hun zin hebben gehad. En dat hadden ze wel, want het was echt zo leuk voor de kinderen. En super georganiseerd, met de grappige foto’s van de avonturen van de knuffels, de voorleessessies en het ontbijt. Ik denk overigens dat ze bij de bieb zelf ook wel de nodige lol hebben gehad bij het maken van de foto’s, dat lijkt me namelijk ook hilarisch om te doen.

Grappig dat ik bij de bibliotheek in Tilburg zelf als boek meedoe aan de Human Library, maar er verder nooit bij stil heb gestaan dat eigenlijk elke bieb wel regelmatig leuke activiteiten heeft, ook voor kinderen. Wij kwamen er voorheen alleen om af en toe een boekje te lezen of te lenen. Maar sinds Kinderboekenweek 2018 volg ik zowel Bibliotheek Udenhout als Bibliotheek Tilburg op Facebook zodat ik op de hoogte blijf van dit soort leuke activiteiten.

kinderboekenweek2018 07 - Onze Kinderboekenweek 2018 activiteiten kinderboekenweek2018 08 - Onze Kinderboekenweek 2018 activiteiten

En jij?

Heb jij met de kinderen aandacht besteed aan de Kinderboekenweek 2018? Of neem je wel eens deel aan de activiteiten die bij de bibliotheek georganiseerd worden (dit zijn niet alleen activiteiten voor kinderen overigens)? Ik kan je in ieder geval aanraden om de bibliotheek bij jou in de buurt te volgen of af en toe te kijken welke activiteiten er georganiseerd worden.

kinderboekenweek2018 09 - Onze Kinderboekenweek 2018 activiteiten

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

12 reacties

  1. Wat leuk dat je op deze manier aandacht besteed aan het knuffelslaapfeest in de bibliotheek in Udenhout. Het was erg leuk dit te organiseren voor de kleine vriendjes onder ons. Fijn dat de kinderen genoten hebben.

  2. Super leuk allemaal! Ik vind het echt zo goed dat er een kinderboekenweek bestaat, dus ik besteed er zeker aandacht aan. En gelukkig ook op school besteden ze heel veel aandacht eraan

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: