Sieraden van gesmolten strijkkralen (DIY)

9

Strijkkraaltjes, daar zijn Dex en Odin gek op. We hebben dan ook behoorlijk wat strijkkralen, in alle kleuren van de regenboog, inclusief glow-in-the-dark, glitter en neon. Verder hebben we een hele bak vol kralenbordjes in verschillende vormen en maten. Ik heb zelfs een apart strijkijzer zonder stoomfunctie dat ik, naast andere knutselprojecten, gebruik om de kralen-creaties van de jongens te strijken. Maar behalve het vol leggen van kralenbordjes en deze strijken, kun je nog veel meer leuke dingen doen met deze kleine, gekleurde kraaltjes. Zo kun je van gesmolten strijkkralen hele leuke armbandjes en kettingen maken!

Kraaltjes smelten en rijgen

Natuurlijk kun je de strijkkralen ook gewoon laten zoals ze zijn en ze op die manier aan een koord of elastiek rijgen. Maar persoonlijk vind ik dat er niet zo heel leuk uit zien. Door de strijkkralen eerst in de oven te smelten, worden ze platter en breder en zien ze er aan een ketting of armbandje geregen een heel stuk leuker uit. Daarnaast vinden Dex en Odin het ook heel interessant om te zien hoe de kraaltjes in de oven zacht worden en inzakken. Heb jij ook bakken vol strijkkraaltjes en wil je er eens iets nieuws mee proberen, dan vind je hier een duidelijke tutorial om zelf ook strijkkralen te smelten in de oven.

Sieraden van gesmolten strijkkralen

  • Strijkkralen in verschillende kleuren
  • Bakpapier
  • Elastiek of koord voor armband of ketting
  • Eventueel een aantal leuke bijpassende andere kralen

Werkbeschrijving

strijkkralen smelten01 - Sieraden van gesmolten strijkkralen (DIY)

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zorg dat deze helemaal vlak ligt. Dit is belangrijk omdat je de kraaltjes nu één voor één rechtop op het bakpapier neer moet zetten. Dit kost even wat geduld en tijd, maar is in principe goed te doen. Is de oven voorverwarmd en staat de bakplaat vol met kraaltjes, schuif de bakplaat dan heel voorzichtig in de oven (zodat de kraaltjes niet omvallen).

strijkkralen smelten02 - Sieraden van gesmolten strijkkralen (DIY)

De strijkkralen moeten op 175 graden ongeveer een kwartiertje in de oven. Afhankelijk van de kraaltjes (de neon versies smelten hier sneller dan andere) en de oven kan dit iets langer of korter zijn, spiek dus regelmatig even hoever ze al gesmolten zijn. Zien ze er plat en gesmolten genoeg uit, dan kun je ze er gewoon uithalen.

strijkkralen smelten03 - Sieraden van gesmolten strijkkralen (DIY)

Laat ze even afkoelen op de bakplaat en schuif ze daarna met een spatel voorzichtig los van het bakpapier. En klaar zijn je gesmolten strijkkralen! Ik heb in totaal drie platen vol gelegd met kraaltjes, maar zoals je op de foto’s kunt zien, had ik ze best wat dichter bij elkaar kunnen leggen.

strijkkralen smelten04 - Sieraden van gesmolten strijkkralen (DIY) strijkkralen smelten06 - Sieraden van gesmolten strijkkralen (DIY)

Zijn de strijkkraaltjes goed afgekoeld dan is het tijd voor de kinderen om ze aan een ketting of armbandje te gaan rijgen. Voor een ketting kun je een koord gebruiken. Waxkoord is hier heel fijn voor en Dex en Odin gebruiken hier nylon draad van 1 mm dik. Voor een armbandje is dun elastiek koord fijn omdat je de armband dan heel makkelijk aan en uit kunt doen.

strijkkralen smelten8 - Sieraden van gesmolten strijkkralen (DIY)

Werk de ketting (of armband) eventueel nog af met wat leuke matchende kralen en knoop de uiteinden stevig aan elkaar. Tadaaaaa, klaar is je sieraad van gesmolten strijkkralen! Hier vinden de kinderen het leuk om kettinkjes te maken en deze aan mensen cadeau te geven. Leuk doosje of papiertje er omheen en een tekening erbij en je hebt een super origineel cadeautje voor bijvoorbeeld oma’s en tantes.

Ook aan de slag!

Mocht je geïnspireerd zijn om ook aan de slag te gaan met dit leuke en eenvoudige DIY-project, maar niet zoveel strijkkralen hebben. Neem dan eens een kijkje bij kringloopwinkels of houd speelgoedbeurzen/markten in de gaten. Hier komt het overgrote deel van onze strijkkralen ook heel goedkoop vandaan.

Op zoek naar andere leuke knutsel-ideeën die je samen met de kinderen kunt doen? Eerder schreef ik al een tutorial over het bakken van eenvoudige hondenkoekjes en liet ik zien hoe je zelf speelklei maakt. Wat zijn jouw favoriete creatieve projecten met de kids?

strijkkralen smelten05 - Sieraden van gesmolten strijkkralen (DIY)

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

9 reacties

  1. Wat een leuke manier om lekker creatief bezig te zijn! Als kind kon ik uren bezig zijn met creaties van strijkkraaltjes, maar zoiets hebben we nooit gedaan. Super tof!

  2. Wat een super leuke DIY. Dit ga ik aan mijn nichtje laten zien. Laatst maakte we van strijkkralen een haarelastiek met een strijkkralen strikje erop. Blij dat ze ermee is. Hier zal ze ook heel erg blij mee zijn!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: