De Komeet – Doktoren van de Staat (Recensie)

9

In mijn tijd als gamejournalist heb ik een hoop leuke en interessante mensen leren kennen. De meeste daarvan spreek ik eigenlijk nooit meer, maar volg ik nog wel op Facebook. Eentje daarvan is Johan Lubbers, waarvan ik onlangs voorbij zag komen dat hij zijn eerste boek heeft uitgegeven. Aangezien dat ook al jarenlang mijn (helaas nog niet gerealiseerde) droom is, heb ik daar echt heel veel bewondering voor. Daarnaast spreekt het verhaal me ook erg aan, dus heb ik zijn boek besteld en ben ik nu de trotse eigenaresse van een gesigneerd exemplaar van De Komeet – Doktoren van de Staat.

Young Adult Fantasy

Doktoren van de Staat is een Young Adult Fantasy verhaal over een wereld waarin magie een belangrijke rol speelt. Die magie komt voort uit een komeet die elk jaar over de aarde vliegt, iedereen die onder de komeet geboren is, bezit over magische krachten. Waar deze krachten vroeger onder andere werden ingezet voor oorlogsdoeleinden, met alle gevolgen van dien, mogen magiërs hun gaven nu alleen nog maar gebruiken bij het genezen van mensen. De staat houdt hier streng toezicht op en laat mensen bovendien fors betalen voor hun genezing. Het is voor magiërs daarnaast ook verboden om mensen op eigen initiatief gratis te behandelen. Maar hoelang blijft dit een houdbare situatie, met rebellen die tegen deze regels in gaan, mensen met dubbele agenda’s en magiërs die gaan twijfelen aan de oprechtheid van de staat?

doktoren van de staat02 - De Komeet - Doktoren van de Staat (Recensie)

Myrthe, Thoran, Leon en Oswald

Dit fantasy verhaal laat je afwisselend in de huid kruipen van maar liefst vier personages. In het eerste hoofdstuk maak je kennis met Myrthe, een meisje dat er pas achter komt dat ze een magiër is nadat haar beste vriend door haar toedoen is gestorven. Haar vader staat niet achter de manier waarop de staat met magiërs omgaat en heeft daarom zijn dochters gaven geheim gehouden. Myrthe is echter vastbesloten haar krachten ten goede te gaan gebruiken, tegen haar vaders wil. Een andere magiër die bij toeval achter zijn krachten komt is Thoran, de tweede hoofdpersoon in Doktoren van de Staat. Thoran is een arme jongen die is gaan stelen om te overleven. Tijdens één van zijn rooftochten vangt hij echter iets op dat niet voor zijn oren geschikt was en raakt betrokken bij zaken waar hij beter buiten had kunnen blijven.

Leon is de derde personage waarmee je kennis maakt. Leon wist wel vanaf het begin dat hij een magiër is en mag zich dan ook een dokter van de staat noemen. In eerste instantie is hij hier heel trots op, maar al snel merkt hij dat de staat wel erg veel geld vraagt voor de genezingen. Wanneer een jongen ernstig ziek is en zijn ouders de genezing niet kunnen betalen, komt Leon voor een lastige keuze te staan. Tot slot kijken we mee over de schouder van de inquisiteur. Oswald wil kosten wat het kost de magiërs, waaronder ook de rebellen, onder bedwang houden en is er op gebrand om de rebellenleider terecht te laten staan.

Vlot verhaal

Al deze hoofdpersonen kennen elkaar of zullen elkaar later in het boek ontmoeten, waardoor de vier verhaallijnen langzaam maar zeker steeds meer met elkaar verstrengeld raken. Het is hierbij erg mooi om te zien hoe je bepaalde gebeurtenissen van meerdere kanten meekrijgt en hoe de hoofdpersonages daarbij op elkaar reageren. Alle vier de hoofdpersonages hebben hun eigen redenen en motieven voor hun keuzes en maken tijdens het verhaal ook een persoonlijke ontwikkeling door. Dit maakt het verhaal erg realistisch en maakt het heel makkelijk om je al dan niet te identificeren met een hoofdpersonage. Mijn favoriet was zonder twijfel Myrthe. Het verhaal zelf kent een aantal onverwachte plottwists en heeft een open einde dat zeker vraagt naar meer.

doktoren van de staat03 - De Komeet - Doktoren van de Staat (Recensie)

Wat ik bij fantasy verhalen nog wel eens een nadeel vind, is dat ze snel geneigd zijn om langdradig te worden. Nu snap ik dat dat vaak noodzakelijk is omdat je de lezer niet alleen kennis moet laten maken met personages, maar ook een hele nieuwe wereld moet schetsen, met afwijkende regels en -omgevingen en magie. Dit is bij Doktoren van de Staat totaal niet het geval, dit boek is zo geschreven dat je de wereld en het magie-systeem op een heel natuurlijke manier leert kennen. Hierdoor leest het verhaal heerlijk vlot weg en voelt het nooit langdradig. Dit maakt deze young adult fantasy in mijn ogen ook heel geschikt voor beginnende fantasy-lezers.

Een vervolg op Doktoren van de Staat?

De titel die op het boek vermeld staat: De Komeet: Boek 1 – Doktoren van de Staat doet vermoeden dat er nog een vervolg aankomt. Dit heb ik natuurlijk nagevraagd bij Johan en hij wist me te vertellen dat er inderdaad ideeën zijn voor een tweede boek binnen deze wereld. Echter is hij momenteel bezig met het schrijven van een ander (losstaand) boek binnen hetzelfde genre. Deze ga ik ook absoluut in de gaten houden, want ik ben na het lezen van dit boek fan!

Ben jij ook benieuwd naar Doktoren van de Staat, of naar Johan’s toekomstige boek(en)? Houd dan vooral de website van Johan Lubbers in de gaten of ga dit geweldige fantasy verhaal gewoon zelf lezen!

85%
85%
Aanrader!

De Komeet - Doktoren van de Staat is een geweldig young adult fantasy boek dat vlot wegleest en daardoor ook geschikt is voor beginnende fantasy-lezers. De vier verhaallijnen zijn stuk voor stuk spannend en komen uiteindelijk op een verrassende manier bij elkaar. Als Johan Lubbers dit als debuut weet te schrijven, ben ik heel benieuwd naar meer!

  About Author

  Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

  9 reacties

  1. Ben eigenlijk niet zo van de fantasy-verhalen, maar je review maakt me onverwachts toch enthousiast. Wat mij inderdaad nog weleens tegenstaat, is het langdradige. Klinkt goed in elk geval. En extra leuk dat je de schrijver kent. Maakt het lezen denk ik nog leuker.

  2. Ik ben zelf niet zo’n fan van fantasy verhalen. Iets van psychologie vind ik altijd wel interessant 🙂

  Leave A Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: