Heel eenvoudig je eigen keycord maken

6

Iedereen heeft er thuis waarschijnlijk wel een aantal liggen, keycords (of lanyards, zoals ze ook wel genoemd worden). Super praktisch om bijvoorbeeld sleutels of je telefoon aan te hangen. Bedrijven delen ze graag uit als promotiemateriaal, met het logo van het desbetreffende bedrijf erop gedrukt. Ook niks mis mee, maar je kunt ook heel eenvoudig je eigen keycord maken. In een stofje naar keuze en zonder dat je gratis reclame loopt voor een verzekeringsmaatschappij of autobedrijf.

Zelf heb ik er inmiddels al wel honderd gemaakt en blijf het leuk vinden om ze te maken en als kleine cadeautjes weg te geven (want wat moet ik tenslotte met honderd keycords). Zo heeft Dex ze op school al eens voor zijn verjaardag getrakteerd. Voor elk kindje een keycord in de lievelingskleur, met zijn of haar naam erop en een doosje koekjes eraan. Dex vond het geweldig om ze uit te delen en de kinderen waren er dol op. En dat terwijl het helemaal niet zoveel werk is en je er maar een klein stukje stof voor nodig hebt. Benieuwd hoe jij deze keycords zelf kunt maken? Ik laat het je stap-voor-stap zien in deze gratis DIY: keycord maken!

Een keycord maken

  • 1 lapje stof van 90 x 8 cm (niet elastisch/bij voorkeur katoen)
  • 1 musketonhaakje 20 mm brede achterkant
  • Eventueel een sleutelhangerring/leuke sleutelhanger
keycord diy01 - Heel eenvoudig je eigen keycord maken

Werkbeschrijving

Knip eerst je lapje stof op de juiste maat. Vind je hem iets te kort of wil je hem juist niet te lang, dan kun je de lengte naar eigen inzicht aanpassen. Ikzelf gebruik voor zowel mezelf als de kinderen altijd een lapje stof van 90 centimeter.

keycord diy02 - Heel eenvoudig je eigen keycord maken keycord diy03 - Heel eenvoudig je eigen keycord maken

Vouw de stof over de gehele lengte door midden, vouw hem weer open en vouw vervolgens de twee randen naar het midden toe. Daarna vouw je hem weer dubbel, waardoor je dus eigenlijk vier lagen stof op elkaar gevouwen hebt. Op de linkse foto zie je hoe het eruit moet zien als je de twee randen naar binnen hebt gevouwen, op de rechtse foto zie je het resultaat van de tweede keer dubbel vouwen. Je kunt dit met een strijkijzer doen, zodat de vouwen er strak in zitten. Ik vouw het gewoon met de hand en gebruik ruim voldoende spelden om de vouw erin te houden.

keycord diy05 - Heel eenvoudig je eigen keycord maken

Het aan elkaar naaien van de uiteinden van het keycord kun je op veel manieren doen en ook tijdens verschillende momenten in het proces. Ik heb er verschillende geprobeerd en dit is absoluut niet mijn favoriete manier. Hierdoor krijg je geen dikke ‘bult’ omdat er ergens 8 of zelfs meer lagen stof bij elkaar komen en zie je ook nergens onafgewerkte uiteinden. Voordat je hieraan begint, is het heel belangrijk dat je eerst de musketonhaak aan het keycord rijgt. Daarna vouw je beide uiteinden van je keycord een stukje open en legt er ééntje met de goede kant naar beneden op je werkvlak. Vouw hiervan het uiteinde ongeveer een centimeter naar binnen en leg vervolgens het andere uiteinde er bovenop. Deze hoeft niet eerst gevouwen te worden.

keycord diy06 - Heel eenvoudig je eigen keycord maken

Speld de twee uiteinden op deze manier aan elkaar. Controleer wel even goed of je het keycord niet per ongeluk gedraaid hebt en de musketonhaak er goed aan zit. Het handigste is om hem aan de goede kant te spelden. Ikzelf speld hem eerst altijd aan de achterkant (zoals hij op de vorige foto ligt) en verplaats dan de spelden naar de voorkant. Dit geeft het netste resultaat bij het aan elkaar naaien van de uiteinden.

keycord diy04 - Heel eenvoudig je eigen keycord maken

Naai de twee uiteinden van je keycord aan elkaar door ongeveer een milimeter vanaf de rand van de bovenste laag te stikken. Bovenstaande foto laat hopelijk duidelijk zien wat de bedoeling is. Vervolgens vouw je verbonden uiteinden op dezelfde manier als de rest van het keycord. Gebruik weer voldoende spelden om alles netjes op zijn plek te houden.

keycord diy12 - Heel eenvoudig je eigen keycord maken

Je hebt nu de vorm van het keycord eigenlijk al, de stof loopt helemaal rond en heeft een breedte van ongeveer 2 centimeter. De volgende stap is het stikken van het keycord. Dit doe je twee keer. Eerst stik je ongeveer een milimeter vanaf de rand helemaal rondom de open kant die door spelden bij elkaar gehouden wordt. Daarna doe je hetzelfde met de gesloten kant. Ik begin altijd met naaien aan de tegenovergestelde kant van waar de uiteinden aan elkaar zitten, omdat dat het punt is waar het keycord in je nek zit en die dus het minste opvalt.

keycord diy07 - Heel eenvoudig je eigen keycord maken

Vouw het keycord vervolgens dubbel om de musketonhaak heen. Hierbij moet je er voor zorgen dat het punt waar de stof aan elkaar genaaid zit anderhalve centimeter van de musketonhaak vandaan zit. Dit is namelijk het punt waar je de musketonhaak vast gaat naaien, Precies over de stiknaad die er al zit. Als je een stofje met een patroon of afbeeldingen hebt gebruikt, kun je nu nog kijken welke kant je aan de voorkant wilt, want het is de bedoeling dat de stiknaad aan de achterkant komt. Zit hij zoals je wilt, dan naai je een aantal keer vooruit en achteruit over de bestaande naad, zodat de musketonhaak mooi vast zit.

keycord diy08 - Heel eenvoudig je eigen keycord maken keycord diy09 - Heel eenvoudig je eigen keycord maken

Je kunt er eventueel nog een sleutelhangerring of een leuke sleutelhanger aan hangen. Dit vind ik er zelf altijd wel leuk uitzien en voegt net wat meer toe. Voor deze Super Mario keycord heb ik er een leuke sleutelhangerring in de vorm van een ster en een Mushroom-bedeltje aan gehangen. Wat ook kan, is een naam of andere tekst van flexfolie erop drukken of strijken, om je keycord te personaliseren. Of bijvoorbeeld een leuk (gehaakt) bloemetje op het koord naaien. Wat dat betreft zijn er zoveel mogelijkheden en is het vooral een kwestie van je fantasie gebruiken.

keycord diy11 - Heel eenvoudig je eigen keycord maken

En dan is je hippe, zelfgemaakte keycord helemaal klaar voor gebruik! Ik ben zelf helemaal happy met mijn Super Mario keycord. Alleen jammer dat ik er hooguit een halve dag van heb kunnen genieten, want toen ontdekten Dex en Odin hem en was ik hem kwijt. Maar goed, zoals ik al zei, zijn ze snel en eenvoudig te maken, dus dan gaan we gewoon een nieuwe keycord maken.

Ga jij ook een keycord maken?

Dankzij deze tutorial kun jij nu ook je eigen keycord maken! Mocht je dat gaan doen of gedaan hebben, laat het dan vooral even weten, want ik vind het altijd leuk om jullie creaties te zien. Op zoek naar andere leuke naai projecten? Ik schreef ook al een tutorial voor een (zonne)brilzakje (waar overigens ook een telefoon in past).

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

6 reacties

  1. Bedankt, ga nu ook zelf keycord maken, wist geeneens dat dit kon. Word er blij van.

    • Wat leuk om te horen! Ben benieuwd naar het resultaat als je hem gemaakt hebt! πŸ™‚

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: