Waarom ik Peppa Big ongeschikt vind

20

Na mijn blog over de favoriete Netflix-programma’s van Dex en Odin, waarin ik liet weten niet zo blij te zijn met Odin’s interesse in Peppa Big, kreeg ik de vraag wat ik daar dan zo vervelend aan vond. Ik denk dat je niet heel veel afleveringen gezien hoeft te hebben om daar zelf achter te komen. Maar om iedereen die tijd (en waarschijnlijk wat irritaties) te besparen, geef ik daar natuurlijk graag uitgebreid antwoord op.

Disclaimer:  Degene die meer dan alleen deze blog van mij lezen, hadden dat ongetwijfeld al wel door, maar dit artikel moet natuurlijk met een flinke korrel zout genomen worden ;). Neem het astjeblieft niet te serieus en sla hem anders gewoon even over!

Peppa Big gaat over het biggetje Peppa dat samen met haar ouders en broertje George in een huis woont. Samen met haar broertje, maar soms ook met vriendjes en vriendinnetjes (zoals Zoë Zebra en Kelly Konijn) beleeft ze allerlei leuke avonturen is ze dagelijks ongehoorzaam en doet ze lekker waar ze zin in heeft. Helaas is Odin helemaal weg van dit bloed-irritante biggetje en staat hij hier regelmatig op. Maar goed, daardoor kan ik jullie nu wel haarfijn uitleggen wat er allemaal mis is met Peppa Big en waarom deze serie verbannen zou moeten worden.

Peppa Big maakt lawaai

Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelden mee kijk als de kids Netflix kijken, aangezien ik dat altijd een mooi moment vind om even snel wat in huis te doen. Maar ook vanaf een afstandje hoef je niks te missen van Peppa Big’s avonturen, want er komt zoveel lawaai uit die afleveringen. Alsof ze alle geluiden van elk lawaaierig stuk speelgoed bij elkaar hebben gezocht en die in elke aflevering van Peppa Big hebben gepropt. Het zijn namelijk stuk voor stuk aaneenschakelingen van geschreeuw, gegil, gelach, getoeter, gebonk, gehuil, geknal, gepiep en geknor.

Peppa Big hoeft niet te luisteren

De ouders van Peppa Big doen wel regelmatig een halfbakken poging om hun roze biggendochter te laten gehoorzamen, maar als Peppa tegen ze in gaat, heeft dat nooit consequenties. Sterker nog, ongeacht hoe ongehoorzaam, vervelend en irritant Peppa zich gedraagt, haar ouders vinden alles hartstikke grappig en hilarisch. Verschillende afleveringen eindigen dan ook met Peppa, broertje George en hun ouders rollend over de grond om een of andere streek van Peppa.

Zo is er een aflevering waarbij Peppa en George aan het spelen zijn en hun kamer een complete bende is. Die moeten ze eerst op gaan ruimen van hun ouders. Wanneer ze dit weigeren, lachen Papa en Mama Big erom en maken er een wedstrijdje van. Wanneer alles is opgeruimd, willen Peppa en George het onderste speelgoed uit de kist en gooien alles weer terug op de grond. Nou ja, lacht Papa Big, het was tenminste heel even opgeruimd, waarna ze met zijn vieren dubbel liggen van het lachen.

Peppa Big heeft een irritante verteller

Ondanks de herrie waar geen einde aan lijkt te komen en de streken die Peppa uithaalt, krijgt het roze varken het ook nog voor elkaar om aan één stuk door te praten over alles wat ze ziet, wat ze doet, wat ze leuk vindt en vooral wat ze niet leuk vindt. Alsof dat soms al niet genoeg onnodige extra informatie is, kent de tekenfilmserie ook een ‘verteller’. Een meneer die eigenlijk alles wat er gebeurd nog eens extra benoemt.

Springen Peppa en haar broertje George in een modderpoel, dan vertel meneer de verteller ons dat Peppa en George in een modderpoel springen. Is Peppa aan het tekenen, dan wordt ons verteld dat Peppa een tekening aan het maken is. Thanks, Captain Obvious, maar dat zien we zelf ook wel. Kinderen zijn niet dom, die hoeven echt niet alles voorgekauwd te krijgen.

Peppa Big doet aan body shaming

In praktisch elke aflevering van deze tekenfilmserie (die geschikt zou moeten zijn voor jonge kinderen) maakt Peppa Big haar vader belachelijk vanwege zijn ‘dikke buik’. Niet alleen Peppa maakt zich daar overigens schuldig aan, ook Mama Big lacht er smakelijk om en doet er soms nog een schepje bovenop. Wie heeft in hemelsnaam bedacht dat zoiets überhaupt grappig zou zijn, laat staan in een kinderprogramma. Niet alleen leren kinderen hierdoor dat het okay is om mensen belachelijk te maken om hoe ze eruit zien, maar ze krijgen ook nog het idee dat je geen respect hoeft te hebben voor je ouders.

In één aflevering krijgen Peppa en George een boomhut van Opa en Oma Big en mag je er van Peppa alleen in als je het geheime wachtwoord zegt. Dat wachtwoord is: Papa’s dikke buik. Papa Big is hier duidelijk door gekwetst, maar daar wordt door iedereen (inclusief Opa en Oma Big) keihard overheen gewalst en hard om gelachen. En wanneer papa de boomhut in wil, blijkt hij zo dik dat alleen zijn hoofd er nog maar bij past, terwijl hij normaal bijna even groot is als Mama Big die er wel met gemak in past.

Peppa Big heeft een rotkarakter

Dit kwam natuurlijk uit het vorige punt ook al wel naar voren, maar Peppa is gewoon absoluut geen leuk ‘kind’. En al zeker niet iemand die je als voorbeeld of rolmodel voor je eigen kind wilt zien. Ze pest haar broertje, sluit hem buiten als ze met vriendinnen speelt, haalt hem naar beneden. Over haar vriendinnen (en eigenlijk over iedereen) speelt ze de baas en ook weet ze alles beter dan anderen. Ze heeft geen respect voor volwassenen en heeft totaal schijt aan de regels die haar ouders haar opleggen.

Niet dat haar ouders heel veel regels hebben overigens. Ook hier gaat het totaal mis, want Papa en Mama Big vinden alles goed wat Peppa doet. Zelfs als ze het halve huis afbreekt, rollen ze met zijn allen lachend over de grond. Eén lijn trekken doen ze ook niet, want als Peppa’s vader belachelijk wordt gemaakt vanwege zijn gewicht en duidelijk laat merken dat dat niet okay is, heeft mama de grootste lol.

Een verbod op Peppa Big

Ik denk dat wel duidelijk is waarom Peppa Big in mijn ogen niet geschikt is als tekenfilmserie voor kinderen. Natuurlijk is juist dit verschrikkelijke varkenskind bij Odin en heel veel andere kinderen favoriet. Laten we vooral hopen dat deze Peppa Big-periode in huize Rooijakkers snel voorbij is, of dat Peppa binnenkort zo snel mogelijk van Netflix verbannen wordt. Overigens is deze rebelse big in China al daadwerkelijk verboden. En in Australië is er één episode van de buis gehaald, waarin gezegd wordt dat spinnen geen kwaad kunnen, terwijl dat in Australië natuurlijk wel degelijk het geval is.

Mogen jouw kinderen kijken?

Laat jij jouw kinderen naar Peppa kijken? En ben je daar ook niet zo blij mee, of heb je er niet zoveel problemen mee? Of misschien zijn er nog wel andere tekenfilms en kinderprogramma’s die wat jou betreft verboden mogen worden. Ik ben heel benieuwd!

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

20 reacties

 1. Ik heb zelf geen kinderen, maar deze post brengt wel weer wat herinneringen naar boven van toen ik in Ierland een stage volgde. Daar kwam opeens een werknemer op visite die eigenlijk nog met kraamverlof was. Zij had niet alleen een baby’tje, maar ook een wat ouder dochtertje die, je raadt het al, dol was op Peppa. Er werd toen ook gevraagd of ik voor haar wat afleveringen op wilde zoeken op YouTube en ik werd ook gek van dat lawaai!

  Peppa is inderdaad een vreselijk kreng. Ik hoop dat kinderen het vooral leuk vinden vanwege de kleurtjes en nog niet teveel snappen van de rest.

 2. Peppa Big Fan on

  Mijn zoon kijkt dagelijks naar Peppa Big.. dat ze irritant is, de baas speelt dat soort dingen inderdaad.

  Maar je kunt er ook iets mee doen toch? Wanneer ik met met mijn zoon Peppa Big kijk, leg ik hem dingen uit.. Papa Big z’n dikke buik bijvoorbeeld… Je kunt er op anticiperen door te zegggen dat dat niet netjes is .. en dat kun je met zoveel dingen doen…

  Wanneer mijn zoon nu naar Peppa Big kijkt zegt die zelf al wat goed of fout is..

  Sterker nog zelfs in het openbaar doet die het.. Er was een kindje aan het spelen. Niet van Nederlandse komaf volgens mij.. buitengesloten door iedereen.. oudere kinderen noemde dat ventje van alles.. kort verhaal hij hoorde er niet bij. Mijn zoontje zei dat mag je niet doen want dat is niet lief.

  Iedereen leuk gespeeld en hij geeft zelf aan dat mag niet hè mama net als Peppa.. dus ja het is maar hoe je het zelf wil bekijken.. dan maar geen Peppa Big als het allemaal niet goed is.. Ik bedoel het hoeft niet aan te staan toch?

 3. Die Pippa klinkt inderdaad erg irritant. Ik kan me er wel wat bij voorstellen dat je liever niet hebt dat je kinderen daarnaar kijken. Vooral dat lawaaiige is vervelend.

 4. Mijn kinderen hebben hier eigenlijk nooit naar gekeken dus ik kan er niet over meepraten. Ik kan me voorstellen dat je liever niet hebt dat je kinderen er naar kijken.

 5. Ik heb er wel veel over gehoord, maar ik heb het eigenlijk nog nooit gezien… En dat is misschien maar goed ook als ik dit lees 🙂

 6. Juliette - Strongbody.nl on

  Mijn kinderen (die jonge volwassenen zijn) moesten erg lachten om een clipje met Peppa Big en ik snap wel wat je bedoelt. Voor de rest ken ik het niet, maar zo te lezen is het inderdaad niet geschikt voor kieine kinderen. Grappig dat zo’n irritante karikatuur een grote aantrekkingskracht op kinderen heeft he?

 7. Ik vind het zn onzin wat hier gezegt wordt.
  Mijn kinderen vinden het ook leuk en ik kijk dit liever dan pokomon ofspiderman zeg maar met al dat geweld wapens neen dat is gezond om naar te laten kijken.
  En met kamer opruimen nou zo is het in werkelijk heid toch ook zo is de kamer van mijn dochter keurig netjes zo weer een bende zowat leef laat ze kind zijn volwassen zijn ze lang genoeg dat gezeur om niks!

 8. Lipstickencupcakes on

  Behalve al de punten die je benoemd hebt waar ik me ook mateloos aan irriteer, lijken hun hoofden ook een beetje op piemels.

 9. Begrijp je helemaal!!! Ik heb twee tieners, dan wordt het pas leuk 😉 Gelukkig hebben ze geen grote mond en zijn ze netjes naar anderen toe, maar als je ziet waarnaar ze soms kijken verbaasd het mij soms wel. Je kan helaas niet alles tegenhouden.

 10. Ik vind vooral de kinderprogramma’s in het algemeen zo druk! In België heb je Bumba, en kinderen worden daar toch hyperkinetisch van, van die flip-clown?!

 11. Ondanks dat het artikel al wat ouder is, wil ik toch even reageren. Ik heb een totaal ander beeld bij de tekenfilmserie Peppa Big. In tegenstelling tot veel andere tekenfilms komt er geen geweld in voor, geen enge monsters, geen rare verhaallijnen, wel onschuldige humor. Aan het eind van iedere aflevering ligt de familie Big plat van het lachen. Wat is daar mis mee? Het gaat over alledaagse dingen en dat met een knipoog. Vaak is de boodschap goed: geen ruzie maken, niet aanstellen etc. Er is een stem die vertelt wat er gebeurt. Hoezo is dat een probleem? Heel soms wordt gezegd dat papa Big een dikke buik heeft. Dat is feitelijk juist: hij heeft ook een dikke buik. Ik heb met mijn kinderen nagenoeg alle afleveringen gezien en wij vonden ze erg leuk. Met name papa Big is grappig met zijn onhandige acties. Al met al één van de leukere kinderseries en echt niet zo irritant als hier wordt beweerd.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: