DIY: Hondenkoekjes met twee ingrediënten

9

Net voordat we afscheid hebben moeten nemen van onze lieve Mulan, heb ik een tutorial/recept geschreven voor heel eenvoudige hondenkoekjes met twee ingrediënten. Deze heb ik daarna eigenlijk niet meer geplaatst en ik wist ook niet of ik dat überhaupt nog ging doen. Maar omdat ik het zonde vind om het recept niet te delen en Mulan toch wel gek was op deze koekjes, heb ik besloten hem toch maar online te zetten.

Niet alleen voor honden

Deze hondenkoekjes zijn niet alleen heel eenvoudig, maar ook nog eens gezond, erg goedkoop en leuk om samen met kinderen te maken. De enige twee ingredienten die je nodig hebt zijn namelijk potjes babyvoeding en volkoren tarwemeel. De koekjes zijn overigens ook uitstekend geschikt voor knaagdieren, onze ratjes Sonic en Oscar zijn ook razendsnel als ze deze hondenkoekjes kunnen scoren.

hondenkoekjes01 - DIY: Hondenkoekjes met twee ingrediënten

Hondenkoekjes met twee ingrediënten

  • Babyvoeding (geen potjes met een complete maaltijd)
  • Volkoren tarwemeel
  • Een mengkom
  • Een deegroller
  • Uitsteekvormpjes naar keuze

Bereidingswijze

Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden. Bedek ook vast een bakplaat met bakpapier en leg deze vast klaar, zodat de uitgestoken koekjes er meteen op kunnen.

hondenkoekjes02 - DIY: Hondenkoekjes met twee ingrediënten hondenkoekjes03 - DIY: Hondenkoekjes met twee ingrediënten

De verhouding tussen babyvoeding en volkoren tarwemeel is 1:2. Dus voor één potje babyvoeding voeg je tweemaal diezelfde hoeveelheid tarwemeel toe. Ik gebruik daar het uitgespoelde potje van de babyvoeding voor, die ik twee keer met meel vul. Qua babyvoeding kun je verschillende smaken gebruiken, zowel groente als fruit. Neem alleen niet de potjes waar complete maaltijden in zitten. Ik heb dit keer drie verschillende potjes van Olvarit gebruikt: Wortel, banaan en tuingroenten. Gooi de babyvoeding en de tarwemeel bij elkaar in een mengkom en meng alles met een vork goed door elkaar.

hondenkoekjes04 - DIY: Hondenkoekjes met twee ingrediënten

Zodra het een vastere vorm krijgt kun je verder gaan met handmatig kneden. Het is de bedoeling dat je een stevige, goed kneedbare bal krijgt die niet uit elkaar valt en ook niet plakt. Sommige soorten fruit of groente zijn wat vochtiger dan andere. Blijft je deeg plakkerig of extreem zacht, doe er dan wat extra meel bij. Wordt het heel droog of valt het uit elkaar, voeg dan in hele kleine stapjes water toe.

hondenkoekjes05 - DIY: Hondenkoekjes met twee ingrediënten

Vervolgens rol je het deeg uit op een vlakke ondergrond. Gebruik eventueel een beetje meel om te voorkomen dat je deeg aan het oppervlak blijft plakken. Zorg ervoor dat het deeg niet te dun of te dik uitgerold wordt, anders kan het verbranden of worden de koekjes van binnen niet gaar. Ideaal is een dikte van 6 á 7 millimeter. Daarna is het een kwestie van de koekjes uitsteken, wat ook voor kinderen een leuke bezigheid is.

hondenkoekjes06 - DIY: Hondenkoekjes met twee ingrediënten

Leg de uitgestoken koekjes op de met bakpapier bedekte bakplaat en zorg ervoor dat ze elkaar hierbij niet aanraken. Heel veel ruimte hoeft er niet tussen te zitten, aangezien ze hun grootte en vorm behouden. Het overgebleven deeg kun je opnieuw kneden, uitrollen en uitsteken. Zet de bakplaat vervolgens voor ongeveer 20-25 minuten in de oven. Dit kan variëren, afhankelijk van de dikte van het deeg en het soort groente/fruit dat is gebruikt.

hondenkoekjes08 - DIY: Hondenkoekjes met twee ingrediënten

Laat de hondenkoekjes goed afkoelen en bewaar ze daarna in een koektrommel of andere afgesloten bak. Hierdoor kunnen de koekjes iets zacht worden, maar dat kan geen kwaad voor de smaak of houdbaarheid. Heb je liever harde/krokante koekjes, dan kun je ze in een papieren zak bewaren. Deze hondenkoekjes blijven minimaal twee weken goed.

hondenkoekjes10 - DIY: Hondenkoekjes met twee ingrediënten hondenkoekjes07 - DIY: Hondenkoekjes met twee ingrediënten

Helaas geen foto van Mulan die deze koekjes opeet. Maar zoals ik al zei, zijn ook de ratjes dol op deze hondenkoekjes met twee ingrediënten. En omdat zowel babyvoeding als volkoren tarwemeel ook gewoon voor menselijke consumptie zijn, demonstreert Odin dat ook wij deze hondenkoekjes met een gerust hart kunnen proberen.

Meer DIY voor huisdieren

Ben je op zoek naar meer tutorials van projecten voor je huisdier? Eerder legde ik ook al uit hoe je zelf leuke knaagspeeltjes voor ratten of andere knaagdieren maakt. Ben jij ook wel eens creatief bezig voor je hond/kat/konijn/vogel of ander huisdier? En ga je deze hondenkoekjes met twee ingrediënten ook eens maken?

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

9 reacties

  1. als eerste: gecondoleerd. wat verschrikkelijk. Ik moet er niet aan denken dat mijn schat er niet meer zal zijn, maar helaas is hij al oud en stram. Maar koekjes bakken voor de hond heb ik eigenlijk nooit aan gedacht. wel erg leuk en lekker voor de hond

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: