Walk Down Memory Lane #1: Tekenfilmseries

17

Het lijkt misschien oneindig lang geleden, de tijd dat wij zelf nog kinderen waren. In die tijd hadden we nog helemaal geen Netflix, Videoland of On Demand. We hadden zelfs geen DVD’s, maar waren afhankelijk van videobanden en keken gewoon wat er op dat moment op TV was. Mijn zusje en ik hebben heel wat uurtjes Kindernet, Cartoon Network en Fox Kids gekeken in die tijd en heel wat tekenfilmseries voorbij zien komen.

Nostalgische tekenfilmseries

Tekenfilms waarvan het jammer is dat ze nooit meer uitgezonden worden en tekenfilms die je eigenlijk allang vergeten was. Een korte Google-sessie bracht de nodige nostalgische gevoelens naar boven en nog meer ‘oh jaaaa!’-momenten. Het lijkt me dus leuk om een aantal keer terug te blikken op de tekenfilmseries waarvoor wij vroeger aan de buis gekluisterd zaten. Dus vandaag de eerste vijf nostalgische tekenfilmseries (op willekeurige volgorde).

Beugelbekkie

‘Kijk nouuuuu, ik ben een beugelbekkie!’ Beugelbekkie gaat over het pubermeisje Sharon Spitz, die zoals de titel van de serie al doet vermoeden, een beugel heeft. Dat stukje ijzerwerk in haar mond brengt haar regelamatig in gênante, hilarische en bizarre situaties.

Beugelbekkie werd vanaf 2001 uitgezonden op de Nederlandse televisie met Angela Schijf als de stem van Sharon. De tekenfilmserie kent drie seizoenen en 78 afleveringen. Een groot deel daarvan is via Youtube terug te kijken (aanrader!).

Samurai Pizza Cats

De Samurai Pizza Cats zijn een drietal katten die overdag als dekmantel pizza verkopen, maar in werkelijkheid strijden tegen het kwaad. Officieel komt deze anime-serie uit Japan en was daar bekend onder de naam Kyattō Ninden Teyandē, maar is in aangepaste vorm in Amerika opnieuw geproduceerd en later dus ook in Nederland verschenen. Ik was in ieder geval fan!

Samurai Pizza Cats bleek een wereldwijde hit en werd vanaf 1993 in Nederland uitgezonden op Fox Kids. De originele Japanse serie bestaat uit 54 afleveringen en de Amerikaanse remake kent 52 afleveringen.

Totally Spies

Ik vond Totally Spies vroeger zo geweldig en ik keek er echt naar uit om met Sam, Clover en Alex op avontuur te gaan. Dit drietal vriendinnen zitten nog op school, maar werken daarnaast als geheime spionnen voor WOOHP (World Organization Of Human Protection). Deze organisatie heeft als doel de wereld beschermen tegen de meest uiteenlopende (soms hilarische) bedreigingen. Jerry is hun baas bij WOOHP en voorziet hun voor elke missie van leuke gadgets. Een beetje a la James Bond, waarnaar ook regelmatig subtiel verwezen wordt in de serie.

Deze animatieserie is gestart in 2001 en telt maar liefst 156 afleveringen. Ik kom er nu trouwens pas achter dat de laatste episode van de serie nog maar vier jaar geleden is verschenen en ik waarschijnlijk dus aardig wat afleveringen nog niet gezien heb. Binnenkort maar eens gaan bekijken!

Dexter’s Laboratory

Op Cartoon Network keek ik vroeger graag naar Dexter’s Laboratory, zo’n leuke en grappige serie was dat. Dexter’s Lab gaat over (uiteraard) Dexter. Dexter is een genie en heeft een geheim laboratorium in zijn kamer achter een boekenkast, waar zelfs zijn ouders niets vanaf weten. Helaas voor hem weet zijn zusje Dee Dee er wél vanaf en doet er alles aan om daar elke aflevering opnieuw een puinhoop van te maken.

Dexter’s Laboratory is gestart in 1996 en de laatste aflevering van deze 78 episodes lange serie is in 2003 verschenen.

Alfred Jodocus Kwak

‘Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk.’ Dit liedje van Herman van Veen was de eindtune van Alfred Jodocus Kwak, ook verzonnen door Herman van Veen trouwens. Alfred Jodocus Kwak is dus een tekenfilmserie van Nederlandse bodem, over de eend Alfred. Alfred verliest op jonge leeftijd zijn ouders en broertjes/zusjes en wordt dan door Henk de Mol, een vriend van zijn ouders opgevangen. Samen met Henk woont hij in een grote klomp in Groot Waterland en beleeft van daaruit verschillende avonturen.

Alfred Jodocus Kwak verscheen in 1989 bij de VARA en de laatste aflevering is in 1991 uitgekomen. Deze tekenfilmserie kent dus twee seizoenen en in totaal 52 afleveringen.

Vijf keer nostalgie

Tot zover de eerste terugblik op vijf tekenfilmseries van vroeger. Zijn het allemaal bekende titels voor jou en heb je ze zelf ook bekeken toen je jonger was? Ik heb nog een hele lijst met ‘oude tekenfilms’ klaarstaan en bedenk me er steeds meer als ik er over nadenk. Maar als je er zelf eentje hebt die zeker niet mag ontbreken in de één van de lijstjes, laat het dan zeker even weten!

Terug naar het heden

Benieuwd naar wat de kinderen tegenwoordig allemaal kijken? In een andere blog deelde ik een aantal favoriete Netflix tekenfilms en series van Dex en Odin.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

17 reacties

  1. Oooh, ik herinner me deze inderdaad wel. Maar dan niet dat ik ze zelf keek maar mijn kinderen toen ze nog klein waren. Zelf groeide ik op met Maja de Bij en Heidi.

  2. Grappig, ik ken sommige series hierboven niet. Wij keken vooral Kindernet en Villa Achterwerk vroeger. Vond zelf Rembo & Rembo hilarisch, hield van de avonturen van Bassie & Adriaan (stiekem nog steeds trouwens, zou zo een hele serie bingewatchen) en Telekids met Carlo en Irene. Ook leuk voor een volgend lijstje misschien: Tom Sawyer, Jack the mad Pirate (zoiets, met een rat in elk geval – heel droog), Hey Arnold, Robinson Sucro en The Racoons.

    • Hier staan ook een hoop bekende tussen inderdaad. Rembo & Rembo moest ik altijd zo om lachen! πŸ™‚

  3. Haha leuk, jij bent duidelijker stukken jonger dan ik πŸ˜‰ Mijn dochter keek altijd Beugelbekkie en Totally spies haha dus ik ken het nog wel.

  4. het lijkt iet lang geleden: het IS lang geleden! In het Media museum in Hilvrsum heb ik een tijdje terug nog eens gekeken naar kinderseries waar ik als kind van smulde. Nou die waren toch een beetje gedateerd. ( maar nog steeds leuk )

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: