Vintage theekop kaarsjes DIY

29

Samen met mijn moeder bezoek ik regelmatig kringloopwinkels. Niet omdat we iets nodig hebben, maar gewoon omdat we er graag rondlopen (al gaan we eigenlijk ook nooit met lege handen naar huis). Maar goed, je weet ook pas of je iets nodig hebt, als je het ziet. Zo ging het onlangs ook met een paar superschattige, kitscherige kop-en-schoteltjes. Nooit geweten dat ik die dingen nodig had, totdat ik ze zag staan en meteen wist wat ik ermee ging doen. Omtoveren tot vintage theekop kaarsjes.

Kringloopspulletjes upcyclen

Ik haal eigenlijk heel veel materiaal voor ‘projecten’ uit kringloopwinkels, omdat je daar gewoon zoveel leuke, originele en unieke spulletjes hebt, die je met een beetje fantasie geweldig kunt upcyclen. Soms ga ik met een bepaald project in mijn hoofd op zoek naar iets. Maar veel vaker bedenk ik ter plekke een project als ik iets leuks tegenkom of neem ik het vast mee en verzin er later een bestemming voor. In dit geval zag ik de kaarsjes al voor me op het moment dat ik de kopjes en schoteltjes kocht. Ben jij er ook zo verliefd op? Dan heb je geluk, want ik vertel je precies hoe jij ze ook heel eenvoudig zelf maakt!

theekopkaarsjes01 - Vintage theekop kaarsjes DIY

Vintage theekop kaarsjes

 • Leuke kopjes en schoteltjes naar keuze
 • Kaars(en) of restjes kaarsvet
 • Lontjes (8 tot 10 cm)
 • Twee pannen die in elkaar passen
 • Lijmpistool
 • Eventueel een thermometer

Werkbeschrijving theekop kaarsjes

De eerste stap is natuurlijk het vinden van leuke theekopjes. Misschien heb je er zelf nog een aantal staan die je niet meer gebruikt. Is dit niet het geval, neem dan zeker eens een kijkje bij een kringloopwinkel. Daar hebben ze meestal meer dan voldoende keuze. Mijn kop-en-schoteltjes kocht ik voor tien cent per stuk bij mijn favo kringloopwinkel ‘n Habbekrats in Tilburg.

theekopkaarsjes02 - Vintage theekop kaarsjes DIY

Doe in de grootste pan een laagje water en breng dat aan de kook. Snijd of breek ondertussen de kaars of het kaarsvet in stukken en stop dat in de bovenste pan. Mijn kaars komt van de Action, maar je kunt ook restjes kaarsvet van oude kaarsen gebruiken of nieuw kaarsenwas kopen en daar eventueel kleurstoffen aan toevoegen. Als het water kookt, zet je de kleinere pan met kaarsvet in de grote pan zodat deze au bain-marie kan smelten. De ideale temperatuur is tussen de 70 en 90 graden, dit kan een beetje variëren.

theekopkaarsjes04 - Vintage theekop kaarsjes DIY theekopkaarsjes06 - Vintage theekop kaarsjes DIY

Terwijl het kaarsvet smelt, warm je het lijmpistool op. Is deze op temperatuur, lijm dan de lontjes mooi in het midden van de kopjes en lijm vervolgens de kopjes stevig op de schoteltjes vast. Let erop dat je voldoende lijm gebruikt, want de onderkant van de kopjes zijn vaak een beetje hol. Hierdoor moet er wat meer lijm in, of kun je ze op de randen vastlijmen. Zoals ik in dit geval gedaan heb.

theekopkaarsjes05 - Vintage theekop kaarsjes DIY theekopkaarsjes08 - Vintage theekop kaarsjes DIY

Vergeet niet om tussendoor het kaarsvet in de gaten te houden. Met een vork kun je het kaarsvet regelmatig even doorroeren zodat hij wat gelijkmatiger smelt. Afhankelijk van de hoeveelheid kaarsvet, kan het smelten ook best even duren. Wacht gewoon rustig af totdat alle kaarsvet helemaal gesmolten is en je een mooie transparantje (kokend hete!) vloeistof hebt.

theekopkaarsjes07 - Vintage theekop kaarsjes DIY

De lijm waarmee je de kopjes en lontjes hebt gelijmd is ondertussen al goed afgekoeld. Zet de kopjes klaar zodat je er makkelijk bijkunt met het hete kaarsvet. Nu kun je het vet van het gasfornuis halen en voorzichtig in de kopjes gieten. Ikzelf heb een oude ijzeren pollepel gebruikt om het kaarsvet in de kopjes te scheppen, omdat ik dat fijner vind. Hoe je het erin krijgt maakt verder niet zoveel uit, zolang je er maar rekening mee houdt dat het heet is.

theekopkaarsjes09 - Vintage theekop kaarsjes DIY theekopkaarsjes10 - Vintage theekop kaarsjes DIY

Let er tijdens het vullen ook op dat de lontjes netjes in het midden blijven. Wanneer je klaar bent met vullen is het handig om een aantal stokjes of potloden te gebruiken die je per twee op de rand van het kopje legt, met daartussen het lontje. Zo blijft het lontje mooi gecentreerd en zakt ook niet weg in het kaarsvet. Laat de kaarsjes nu een aantal uren rusten. Je zult zien dat het kaarsvet redelijk snel gestold lijkt, maar de binnenkant is dan vaak nog niet helemaal uitgehard. Ga er tussendoor dus niet steeds aan voelen of in prikken.

theekopkaarsjes11 - Vintage theekop kaarsjes DIY

Als het kaarsvet na een aantal uur helemaal gestold is, dan kun je de stokjes of potloden weghalen. Je zult zien dat het kaarsvet iets is ingezakt in het midden, dit komt door het afkoelen van het vet en is eigenlijk niet te voorkomen. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de lontjes op de juiste maat knippen als deze te lang zijn. Knip ze ook niet te kort, zo’n één tot anderhalve centimeter is prima. En klaar zijn je vintage theekop kaarsjes!

theekopkaarsjes14 - Vintage theekop kaarsjes DIY

Een aantal tips

In de zomer is het een leuk (en praktisch) idee om kaarsvet van citronella-kaarsen te gebruiken, als je ze dan buiten aansteekt houden ze insecten op afstand. En natuurlijk zijn deze vintage theekop kaarsjes ook heel erg leuk om cadeau te geven. Zet er één of meerdere op een dienblad en verpak het leuk in cellofaan met lintjes eraan. Of je houdt ze gewoon lekker zelf en zet ze net als mij met een groepje bij elkaar op tafel. Toevallig vond ik drie identieke kopjes, maar ook een aantal verschillende bij elkaar kan een heel leuk effect hebben.

theekopkaarsjes13 - Vintage theekop kaarsjes DIY

Meer DIY projecten

Op zoek naar andere DIY projecten? Neem dan ook een kijkje bij mijn tutorial om zelf een brillenzakje te maken. Of wat dacht je van een eenvoudige (en goedkope) manier om niet plakkende, fijn ruikende speelklei te maken?

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

29 reacties

 1. Wat leuk om dat in “oude” kopjes te maken. Eerder gebruikte ik idd restjes kaarsen, hele regenbogen kwamen er dan uit. Maar dit met een nieuwe kaars vind ik ook een goed idee. Even naar de kringloop is toch fijn om af en toen te doen. Herkenbaar hoor.

  Groet Jeanine

 2. Oh dit is echt schattig! Ik ben er ook gek op. Onlangs ook bij de kringloop vintage kopjes gescoord, alleen weet ik niet wat ik ermee moet haha!Dit is een idee dus!

  • Grappig! Ja ik koop soms ook dingen omdat ze er leuk uit zien, zonder dat ik er echt al een bestemming voor heb. Dat komt vaak vanzelf wel

  • Dat viel nog wel een beetje tegen, met kokend water steeds nagespoeld, maar ik ga wel uitkijken naar een oude pan die ik er gewoon voor kan gaan gebruiken en niet perse helemaal schoon hoeft naderhand.

 3. Superleukk dit wil ik ook gaan proberen, ik ben zelf ook echt gek op de kringloop winkel.
  Ik ga een variant maken met plakjes sinaasappel en viooltjes door transparant of wit kaarsvet zodat je ze er nog doorheen kunt zien.
  Ik heb meteen zin om creatief te zijn door je post.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: