Gigantische stroomstoring, gigantische problemen?

36

‘Gigantische stroomstoring ontregelt Midden-Brabant’, was vanmorgen één van de nieuwberichten op verschillende nieuwssites. Maar goed, dat konden wij op dat moment niet lezen, want we hadden dus geen stroom. We hadden ook geen internet via 4G en zelfs het mobiele netwerk lag er uit. Alsof je in één klap afgesloten bent van de buitenwereld. Nou ja niet helemaal, want we vergeten het wel eens, maar de buitenwereld bevindt zich ook gewoon letterlijk buiten, als je de voordeur uitstapt. Zeker vanmorgen, aangezien de halve buurt zonder stroom (en koffie) buiten stond.

Grote stroomstoring

Niemand had nog een idee wat er aan de hand was (want ja…) en hoe groot het probleem precies was. Het was inmiddels tijd om Dex naar school te brengen, maar zusje Patricia was er nog niet met Rubi. Even bellen waar ze bleven ging ook niet dus zijn we maar vast gaan lopen (naderhand bleek dat de spoorbomen waar ze overheen moeten dicht zaten vanwege de stroomstoring). Op het schoolplein ging het uiteraard nergens anders over, Tilburg zou ook zonder stroom zitten, Waalwijk, Goirle, Oisterwijk, Kaatsheuvel. Dex vond het allemaal wel een beetje spannend. ‘Juffrouw, er is helemaal geen stroom meer, ik denk dat door de televisietoren komt’. Zijn juf wist hem gerust te stellen, want er zijn ook heel veel dingen waar je geen stroom voor nodig hebt, zoals buiten spelen!

stroom05 - Gigantische stroomstoring, gigantische problemen?

Dat klopt, maar wat zijn er veel dingen waar we wél stroom voor nodig hebben. En wat zijn we daar tegenwoordig pijnlijk afhankelijk van. Ik ben me daar eigenlijk constant wel een beetje bewust van, maar op een ochtend zoals deze sloeg bij mij de paniek toch wel lichtelijk toe. We wisten natuurlijk niet hoever de stroomstoring reikte en waar die door veroorzaakt werd, maar stel dat we dagen zonder stroom zouden zitten. Winkels zitten ook zonder stroom, probeer in geval van nood maar eens een hulpinstantie te bereiken zonder netwerk, de inhoud van je vriezer kun je na twee dagen wel weggooien en die van je koelkast niet veel later, stoplichten en spoorbomen werken niet. En wat dacht je van liften, automatische deuren, pin- en betaalautomaten.

Medische hulpmiddelen

En dat is dan allemaal nog wel te overzien en te overleven voor een aantal dagen. Maar ook medische apparatuur werkt op stroom. In het ziekenhuis hebben ze gelukkig de beschikking over noodstroom, waardoor acute zorg gewoon door kan gaan. Maar er zijn ook heel veel mensen die thuis en in het dagelijks leven afhankelijk zijn van stroom. Ik heb een insulinepomp en een glucosesensor en -meter, mijn leven hangt letterlijk af van elektriciteit. Dat is een gedachte die ik normaal al niet zo prettig vind, maar vanmorgen werd ik toch wel even extra met mijn neus op de feiten gedrukt.

Nu hebben we wel voldoende batterijen in huis om een stroomstoring een tijdje uit te zingen, maar ‘normale’ batterijen die je in de supermarkt koopt (als dat überhaupt mogelijk is tijdens zo’n storing) gaan misschien een paar uur mee. Mijn insuline mag trouwens ook maar een bepaalde tijd buiten de koelkast. Daarnaast heeft mijn glucosemeter alleen een accu die opgeladen kan worden. En laat dat ding nu gisteravond lage batterijspanning aangegeven hebben en ik daarbij gedacht hebben: die red het nog wel tot morgen. Heel dom, maar het was al bijna twaalf uur en wie verwacht er de volgende morgen nou zo’n stroomstoring?

stroom04 - Gigantische stroomstoring, gigantische problemen?

Potentiële rampscenario’s

Toen ik van school terug naar huis liep, werd er langzaam meer bekend over de oorzaak, een storing in een verdeelstation in Tilburg Noord. Blijkbaar was er daar ook een flinke explosie (zelfs hier was een knal te horen) en was door een kettingreactie daarop een groot deel van Midden-Brabant getroffen. Daarmee kon ik meteen mijn hele lijst met potentiële rampenscenario’s (met bovenaan een super-zonnestorm) wegstrepen en was het slechts wachten totdat dit door de energieleverancier werd opgelost. En uiteindelijk sprongen tot mijn opluchting alle lampen in huis aan. Al-le-maal ja, want Dex had vanmorgen voor de zekerheid alle lampen getest om te controleren of de stroom echt overal af was. Ziggo heeft er overigens nog wel een hele tijd uit gelegen daarna. Wat heel vervelend was, want Edwin had de hele week cursus waar hij vanuit thuis op afstand aan kon deelnemen en hij nu dus via de 4G op zijn telefoon moest volgen.

Afhankelijk van elektriciteit

Nu heeft de stroomstoring achteraf zo’n anderhalf uur geduurd en hebben we een dag zonder internet gezeten (Thanks, Ziggo), wat uiteindelijk heel erg mee viel. Echt grote gevolgen had het dus gelukkig niet, al ben ik me wel weer héél bewust van het belang van elektriciteit (en internet). Het is zo bizar hoe ‘normaal’ het tegenwoordig is om 24/7 de hele wereld letterlijk binnen handbereik te hebben. Even Googlen, even WhatsAppen, even online shoppen, even een online meeting met collega’s aan de andere kant van de wereld. Je hoeft eigenlijk nergens de deur (of zelfs je stoel) voor uit, alles gaat online, digitaal en/of automatisch.

Totdat een halve provincie zonder stroom zit, zelfs koffiezetten een uitdaging blijkt te zijn en mensen door de brandweer uit liften gered moeten worden. Dan blijkt maar weer eens hoe afhankelijk we stiekem zijn in een maatschappij waarin onafhankelijkheid zo belangrijk is.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

36 reacties

 1. Juliette - Strongbody.nl on

  Ja wat een enge gedachte he? We zijn zo afhankelijk van elektriciteit. Er was er zelfs een tv serie over. Helaas weet ik de naam niet meer want ik wilde dat heel graag kijken. De wereld zou er heel anders uit zien!

 2. Je bent echt enorm afhankelijk van elektriciteit inderdaad. Dat je tv of internet het even niet doet lijkt me wel een keer heerlijk, maar je moet wel kunnen communiceren en op de één of andere manier op de hoogte kunnen blijven van alles wat er gebeurt.

  • Inderdaad, televisie of internet overleven we nog wel even, maar gewoon niks of niemand kunnen bereiken enzo, brrr

  • Precies! Het leek wel heel lang te duren voor mijn gevoel haha. Ook omdat we niet wisten hoelang het precies zo zou zijn.

 3. We zijn ontzettend afhankelijk van stroom, ik weet nog een paar jaar geleden toen zou mijn zus overkomen uit Amerika en was er bij Schiphol, maar ook bij mijn ouders geen stroom. Ik kreeg ze niet te pakken en dan besef je netels jullie nu hoe afhankelijk je bent.

 4. We hoorden er van, gelukkig zitten we meer naar het oosten.
  Als het moet kunnen we met andere middelen kamperen masr thuis zonder stroom te zitten is lastig.
  Straks ook nog zonder gas..

 5. Allereerst: heel goed geschreven. Daarnaast kan ik me de paniek wel voorstellen. Zeker trouwens als je leven afhangt van elektriciteit maar ook omdat je gewoon niks weet. Tegelijkertijd is een dag zonder internet misschien ook wel lekker, al zou ik dan liever zelf de keus willen maken dan dat de netbeheerder dat voor me doet

 6. Ik herken mij helemaal in wat je zegt, je weet pas wat je mist als het er even niet meer is. En alles wat je normaal doet zonder erbij na te denken is ineens een dingetje!

 7. Je komt er pas achter hoe afhankelijk je van iets bent zodra je het niet meer hebt.
  Gelukkig duurde deze stroomonderbreking niet zo heel lang. Dat zou voor het bedrijfsleven kapitalen gekost hebben.

 8. Bizar eigenlijk dat we zo onhankelijk zijn. Je staat er pas echt bij stil als zoiets gebeurd eigenlijk. Maar het lijkt me opzich wel een goede ervaring 🙂

 9. Eigenlijk een heel trieste zaak ja. Wij hebben 13 jaar in de tropen gewoond en daar was stroomuitval een onderdeel van het leven, dus voor ons is het niet zo raar en we weten ons te behelpen, al is het andere koek nu we weer geremigreerd zijn, want inderdaad: hier hangt alles af van elektriciteit.

 10. in het dorp waar ik woon, breken regelmatig kables af door verzakking ( wij wonen op veengrond )en dan zit de wijk weer uren zonder stroom..ik werd het zo zat dat ik een nood agregaat heb laten aanleggen. Het heeft geholpen : we hebben heen stroom storing meer gehad

  • Dat is wel ideaal dan! Nu is dat hier niet nodig, maar als het vaker gebeurt zou ik dat ook wel overwegen.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: