De Visite-tag: hoe gastvrij zijn wij?

30

Ik ben door Ingrid van BlogsbyIngrid getagd in de Visite-tag, super leuk! De naam verklapt al een beetje waar deze tag over gaat: over het ontvangen van visite en hoe wij daar mee omgaan. Met andere woorden, hoe gastvrij zijn wij? Ik denk dat wij wel redelijk gastvrij zijn. Ik ben natuurlijk wel erg introvert en op mezelf, waardoor ik niet altijd mensen om me heen hoef te hebben, maar dat wil absoluut niet zeggen dat ik het niet gezellig vind als we bezoek krijgen.

Onaangekondigd bezoek ontvangen of liever van te voren afspreken?

Om eerlijk te zijn ben ik, net als dat ik niet zo van verrassingen houd, ook niet zo heel dol op onaangekondigd bezoek. Natuurlijk is iedereen altijd welkom en als ik gewoon thuis ben zal ik echt niemand wegsturen. Maar ik vind het wel fijn dat ik van te voren weet dat er visite komt. Nu moet ik daar wel bij zeggen dat het ook nog scheelt wie er langs komt. Mijn moeder komt bijvoorbeeld regelmatig onaangekondigd langs en andersom ook, dat vind ik nooit zo erg. Of een tante die toevallig in de buurt is en dacht: laat ik eens kijken of Daan thuis is. Dat vind ik dan ook nog wel gezellig.

Voor het bezoek langskomt nog even snel boodschappen doen?

Als we echt niks in huis hebben wel, maar iets te drinken en een koekje hebben we meestal wel in huis. Ik ben ook niet zo iemand die zich heel erg uitslooft als er visite is en heel de tafel vol met nootjes en hapjes gaat zetten. Met verjaardagen dan ga ik wel graag ‘all the way’ en ook nog eens alles in het thema van het feestje (bij de kinderverjaardagen), maar als er ‘gewoon zomaar’ visite komt dan is het meestal thee/frisdrank en een koekje.

Visite kan spontaan mee-eten tijdens het avondeten?

Spontaan mee-eten vind ik niet zo handig, want daar houd ik geen rekening mee bij het boodschappen doen. Als het van te voren afgesproken is, is het natuurlijk geen probleem. Zo gebruiken we de Pizzarette nog wel eens met vrienden of familie, maar zoals ik al zei, dan weet ik dat bij voorkeur graag een week van te voren. Tenzij het om één persoon gaat, bijvoorbeeld mijn moeder of een klasgenootje van Dex (wat nog niet voorgekomen is overigens), dan heb ik vaak nog wel voldoende.

visite03 - De Visite-tag: hoe gastvrij zijn wij?

Het huis opruimen en schoonmaken voor de visite?

Ja! Dat is ook één van de redenen waarom ik niet zo gelukkig word van onverwacht visite, ik ben met bepaalde dingen behoorlijk chaotisch en het huishouden is er daar één van. Ik heb ook absoluut geen huishoudelijk inzicht en ben soms jaloers op mensen die daar wel heel erg efficiënt en praktisch in zijn. Dus ja, als er bezoek langskomt dan moet ik inderdaad nog snel even wat opruimen en stofzuigen. Vooral kinderspeelgoed en mijn creatieve (ontplofte) chaos in mijn atelier. Wat dat betreft is het ook wel handig om af en toe visite te ontvangen, dan blijft het in ieder geval een beetje netjes. Al zal ons huis er nooit uitzien alsof het zo in zo’n hip blaadje a la VT Wonen thuishoort. Maar dat is dus ook nooit mijn ambitie geweest.

Is jouw huis op dit moment visite-proof?

Voor mijn maatstaven is het huis momenteel prima visite-proof. Moet ik erbij vermelden dat dat deels komt doordat we gisteren toevallig visite hadden en daarom de boel al een beetje opgeruimd hadden? Aan de andere kant vind ik het ook niet zo’n probleem als het niet heel netjes is als er visite komt (ligt ook wel een beetje aan het soort visite natuurlijk). Het is wel altijd schoon, wat ik zelf belangrijker vind dan dat er nergens speelgoed op spullen liggen.

Rekening houden met kinderen die meekomen?

Aangezien we zelf ook twee kinderen hebben, hoeven we niet echt rekening te houden met andere kids. We hebben meer dan voldoende speelgoed, alles wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen staat al veilig opgeborgen en ranja, koekjes, snoepjes en chipjes hebben we ook voldoende in huis. Het enige waar we nu niet meer op berekend zijn, zijn baby’tjes, maar ook daarvoor hebben zo wat babyspeelgoed van Dex en Odin van zolder getoverd. Dus: Kidsproof: Check!

Schoenen uit alstublieft?

Dat doen we zelf ook nooit. Dus tenzij je nog verse hondenpoep onder je schoenen hebt zitten (en die kans wil ik niet helemaal uitsluiten, aangezien niet iedereen hier in de buurt dat netjes opruimt…) mogen schoenen gewoon aanblijven. Graag zelfs, als je zweetvoeten hebt! Ik loop zelf overigens ook niet graag op blote voeten of sokken. Odin wel, die doet het liefst zodra hij thuis komt (of beneden, nadat hij ze net vijf minuten eerder boven aan heeft gekregen) zijn schoenen en sokken uit.

visite05 - De Visite-tag: hoe gastvrij zijn wij?

Onverwachts blijven overnachten is geen probleem?

Als je het geen probleem vindt om buiten onder het afdak op de loungebank te slapen niet nee… Maar even serieus, onverwacht of überhaupt blijven overnachten is hier eigenlijk niet echt een optie. Vooral omdat we gewoon letterlijk geen logeermatras hebben of een plek waar we een matras kwijt kunnen. Behalve in de huiskamer misschien. En daarnaast hecht ik heel veel waarde aan mijn eigen personal space en vind ik het gewoon geen fijn idee dat ik ‘s nachts andere mensen tegen kan komen in mijn huis. Klinkt lekker gast-onvriendelijk, maar zo is het zeker niet bedoeld.

Neem gezellig je hond mee?

Tot mijn verdriet is onze eigen hond Mulan pas overleden, waardoor we zelf geen hond meer hebben. Mulan kon, nadat hij en ik jaren terug zijn aangevallen door een grotere hond, niet goed meer overweg met de meeste andere honden. Dus toen was je hond meenemen voor ons geen optie. Maar als Fikkie of Bello niet de gewoonte hebben alles wat op de grond ligt te slopen, ze niet tegen het meubilair aan pissen en met kinderen overweg kunnen, zijn honden nu zeker welkom.

Zelfgemaakte hapjes en lekkernijen of liever iets makkelijks?

Deze vraag had ik eigenlijk al een beetje beantwoord. Tijdens verjaardagen maak ik verschillende dingen zelf, waaronder mijn eigen favoriet: Monchou-taart in glaasjes. Maar als er visite komt dan houd ik het bij iets makkelijks. Een pak koekjes bijvoorbeeld, of een lekker plakje cake. En voor de kinderen zet ik dan meestal wel een bakje chips op tafel of wat snoepjes.

visite02 - De Visite-tag: hoe gastvrij zijn wij?

Doe alsof je thuis bent of graag zelf de touwtjes in handen hebben?

Visite mag zich uiteraard gewoon thuis voelen hier, maar de controlefreak in mij vind het niet fijn als het bezoek bijvoorbeeld zelf drinken uit de koelkast gaat halen of in de voorraadkast op zoek gaat naar koekjes. Behalve mijn moeder en zusje, dat voelt zo vertrouwd dat ik daar geen problemen mee heb. Ik zou bij anderen ook nooit zelf de koelkast in duiken of het theewater alvast aanzetten. Tenzij ze dat zelf nadrukkelijk aangeven.

Als je mag kiezen tussen te vroeg, precies op tijd of te laat bezoek ontvangen bij een afspraak?

Op tijd graag! Ik ben vaak nog met van alles bezig van te voren, snel nog even die blog afschrijven, de was tussendoor nog even in de wasmachine, oh ja er moest nog even gestofzuigd worden en de kinderen moeten nog naar bed… Te laat komen vind ik trouwens misschien nog wel vervelender, omdat ik daar zelf altijd zo secuur en stipt in ben.

Bezoekers mogen de toiletbril omhoog laten staan?

Dat is nu echt zoiets waar ik me totaal niet druk om maak. Zowel Edwin als Dex kijken daar ook nooit naar dus hij staat regelmatig omhoog. Dan doe ik hem gewoon weer omlaag voordat ik erop ga zitten. Geen probleem. Belangrijker vind ik dat als mannen staand plassen, dat ze dan wel netjes richten en ik niet naderhand de hele wc schoon hoef te maken.

visite04 - De Visite-tag: hoe gastvrij zijn wij?

Ik verwacht dat mijn visite even helpt met opruimen?

Ik vind het heel lief als ze het aanbieden, maar dat doe ik het liefste gewoon zelf. Ten eerste omdat ik het niet netjes vind om je visite mee op te laten ruimen. En daarnaast gaat het over het algemeen het snelst als ik het gewoon zelf doe, omdat ik weet waar alles hoort. Kinderen die hier gespeeld hebben, hoeven ook het speelgoed niet mee op te ruimen. Tenzij de ouders daar zelf op staan.  Als wij ergens op bezoek gaan met de kinderen dan verwacht ik overigens wel dat ze hetgeen ze mee gespeeld hebben ook mee opruimen. Een beetje meten met twee maten in dit geval dus.

Wat doe je bij bezoek dat te lang blijft hangen?

Daar zal ik nooit iets van zeggen, tenzij het echt belachelijk laat wordt of ze van te voren wisten dat we maar tot een bepaalde tijd thuis zouden zijn. Over het algemeen vind ik ook niet dat visite te lang blijft hangen, want als het gezellig is dan maakt dat niet uit en voelt het ook niet als ‘te lang’. En wanneer de sfeer minder gezellig is dan blijven mensen vanzelf ook minder lang hangen.

Jij en visite

Hoe ga jij om met onverwachte visite? Ontvang je die altijd met open armen of had je stiekem liever gezien dat ze van te voren even gebeld hadden? Dan is het nu mijn beurt om het stokje door te geven aan de volgende blogger en dat is Patricia van Patries.nu, die ik inmiddels al jaren ken als mede-gamergirl/mama.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

30 reacties

 1. Ik kom uit Brabant en ze zeggen van ons dat we altijd erg gastvrij zijn! Zo leuk! Het is ook waar je mee bent opgevoed/opgegroeid.. leuke blog!

  • Ik kom zelf ook uit Brabant inderdaad en ik vind ze hier ook daadwerkelijk vriendelijker naar elkaar. Ik weet nog dat ik een keer in Amsterdam uit de bus stapte, voor het eerst, en ik hier altijd de buschauffeur gedag zei bij het uitstappen, dus dat deed ik daar ook en iedereen keek me aan alsof ik gek was haha.

 2. Wat een leuke blogpost! Dat van de Wc is zo herkenbaar haha. Je bent super gast vrij volgens mij! Door zo’n bloggers tag leer je iemand op een andere manier kennen.
  Liefs,
  Yousra Yasmine

  • Ja toch, ik deel mijn dag in mijn hoofd altijd al een beetje in en vind het dan handig dat ik weet waar ik aan toe ben.

 3. Wat een leuke tag! Bij mij mogen ze zeker onaangekondigd komen. Geen probleem. Ook al is mijn huis vaak niet visite proef. Maar zo is het nu eenmaal en ik ga niet mijn huis spik en span maken omdat er even iemand langskomt. Er word ook geleefd in dit huis en dat zien je.

  • Dat is ook geen probleem inderdaad, hier is het ook nooit helemaal netjes haha. Maar de controlfreak in mij weet het graag wanneer er visite komt πŸ˜‰

 4. wat grappig om wat dit aangaat een kijkj ein de keuken bij een ander te nemen! vroeger wist ik het ook graag van te voren, nu vind ik het allemaal pima en gezellig! Kom maar lekker binnen vallen

  • Misschien verander ik daar ook nog wel eens in. Met twee heel jonge kinderen is het sowieso lastiger qua planning dan als ze zichzelf kunnen redden

 5. Ik hou niet van onverwachts bezoek, en haha als ze willen blijven slapen nemen ze buiten maar het konijnenhok! Niet hier hoor. En een hond moeten ze al helemaal niet binnenbrengen, want onze hond is baas πŸ™‚

  • Haha, en dan maar hopen dat de konijnen daar wel op zitten te wachten πŸ˜‰
   Als wij weer een hond hebben dan zijn we ook wel weer terughoudender naar andere honden idd

 6. Lipstickencupcakes on

  Wat leuk zo’n tag. Ik vind het zelf ook fijn om te weten dat er iemand komt. Ik vind het wel vervelend als ik me verheugd had op een avondje voor mezelf en er komt zomaar iemand langs.

 7. Anne - Travelgoodies.nl on

  Hahah leuk dit! Ik hou juist van spontane bezoekjes, heb er een hekel aan om afspraken ver vooruit te plannen.

  • Zo zie je maar dat we niet allemaal hetzelfde zijn. Ik hoef het ook niet weken van te voren te weten, maar iets van te voren vind ik wel handig πŸ™‚

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: