Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp

14

Het PreHistorisch Dorp in Eindhoven stond al een tijdje op de planning om eens met de kinderen te bezoeken. We wisten alleen nog niet precies wanneer, totdat ik op zaterdagavond op Facebook voorbij zag komen dat het datzelfde weekend Ridderfestijn was. Laten Dex en Odin nou toevallig gek zijn op ridders en laten we nou ook nog eens geen concrete plannen hebben gehad voor die zondag. Zonder aarzelen bestelden we zaterdag om 23.56 nog kaartjes voor dit veelbelovende evenement bij het PreHistorisch Dorp en wisten de jongens de volgende ochtend te verrassen met een leuk uitstapje.

Ridderfeestje in de Middeleeuwen

Dit Middeleeuws Ridderfestijn neemt je mee terug in de tijd, naar 1385 om precies te zijn, en werd gehouden ter ere van de huldiging van de nieuwe Vrouwe van Endehoven, Elisabeth van Sevenborn en Cranendonck. Twee dagen lang kon je in het PreHistorisch Dorp kennis maken met het leven tijdens de Middeleeuwen. Van boogschieten, tot de persoonlijke verzorging. Van de spelletjes die de kinderen in die tijd speelden, tot het werk van een Middeleeuwse chirurgijn. En van riddertoernooien tot het maken van vuur. Alles kwam aan bod tijdens dit ridderweekend.

prehistorischdorp01 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp prehistorischdorp02 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp

Ridders op jacht

Onderweg naar Eindhoven waren Dex en Odin al enthousiast, want ja… ridders. Bij aankomst was het al aardig druk met parkeren, maar hadden we gelukkig snel een plekje gevonden. Op de Facebook-pagina van het PreHistorisch dorp had ik al gelezen dat er om half 12 een jachtdemonstratie van ridders te paard zou beginnen, waarvoor we precies op tijd waren. De jongens keken hun ogen uit, terwijl de ridders Jan van den Berghen en Gerard van Berkel op hun paard een hert en twee zwijnen wisten te overmeesteren. Onze wijsneus Dex vertelde thuis nog wel even dat het geen échte dieren waren, en dat één zwijn gewoon een groot kussen met oortjes was dat aan een touw zat.

Na de jachtdemonstratie zijn we eerst een rondje gaan lopen om te kijken wat er overal te doen was. Vanwege het Ridderfestijn waren de Middeleeuwen goed vertegenwoordigd. Zo kon je haren laten verzorgen zoals de dames dat tijdens de Middeleeuwen deden, met rozenwater en een soort van droogshampoo gemaakt van kruiden. Het rook lekker, maar ik ben niet zo fan van aanrakingen door vreemden en houd nog minder van gefriemel aan mijn haar, dus heb van een afstandje toegekeken hoe het haar van een andere jonkvrouw voorzien werd van Middeleeuwse shampoo en een mooie vlecht. Wat wel meer mijn interesse had, was hoe ze in dat tijdperk kleding maakte. Als je die schitterende jurken ziet waarin de vrouwen vroeger liepen zul je het niet geloven, maar een naaimachine bestond nog niet, dus alles werd met de hand gedaan.

prehistorischdorp05 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp prehistorischdorp06 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp
prehistorischdorp03 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp prehistorischdorp04 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp

Eten bij Herberg Den Bonten Os

Naast zwaarden en lansen werd in de Middeleeuwen ook veel gebruikt gemaakt van pijl en boog. Voor dit ridderfeest was er dan ook een Engelse boogschieter aanwezig die ons uitleg en een demonstratie gaf over de Engelse longbow. Een boog die destijds ingezet werd tijdens gevechten en echt gemaakt is om te doden. Daarvoor waren verschillende pijlen nodig, want pijlen met een bredere punt gaan niet door een maliënkolder heen en dunnere pijlen niet door een harnas. Je hebt ook pijlen waar je net achter de punt een smeulend kooltje kon stoppen die door de wind aangewakkerd werd om te gaan branden en zo bijvoorbeeld rieten daken in lichterlaaie te zetten. Je moest wel behoorlijk veel kracht hebben voor zo’n longbow en ook een bepaalde houding (stick your bum out) aannemen om hem voldoende te kunnen spannen, maar dan had zo’n pijl ook wel het bereik van 300 meter.

Al die informatie maakt hongerig, dus tussendoor hebben we lekker een broodje gegeten bij Herberg Den Bonten Os. Deze sfeervolle herberg is helemaal in de juiste stijl, met grove houten tafels en banken (inclusief kussentjes om lekker zacht te zitten) met daarboven eenvoudige houten lampen. Er is ook rekening gehouden met kinderen die niet zo lang stil kunnen zitten, zo lag er een hele grote versie van Mikado op de tafel waar wij aten en stond er op een andere tafel een leuk houten ridderkasteel waar de kids mee konden spelen. Dus terwijl Edwin in de rij om te bestellen stond, speelden Dex en Odin samen Mikado, terwijl ik erop toe zag dat de stokjes niet voor andere doeleinden gebruikt werden (inspiratie genoeg aangezien de pijlen en zwaarden je figuurlijk om de oren vlogen).

prehistorischdorp10 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp prehistorischdorp07 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp

Middeleeuws kampement

De volgende stop was een Middeleeuws kampement waar we uitleg kregen over verschillende wapens. Zo leerden we dat een ‘goedendag’ eigenlijk helemaal niet zo’n knots met een bal eraan is, maar een soort van barbaars wapen om de paarden van ridders uit te schakelen. Ook werd gedemonstreerd hoe een maliënkolder gemaakt werd, zo’n vest gemaakt van ringetjes dat ridders droegen ter bescherming voor steekwonden, en kon je je naam in kalligrafie laten schrijven met een ouderwetse schrijfveer en inkt.

Mijn aandacht werd vooral getrokken door een chirurgijn die verschillende medische gereedschappen liet zien en daarbij uitleg gaf. Ikzelf zou met mijn Diabetes Type 1 geen overlevingskans hebben in dit tijdperk. Maar ik vind het machtig interessant om te horen hoe de overlevingskansen waren bij een amputatie of de wond van een pijl. Of hoe ze bijvoorbeeld in die periode bloed afnamen en waarom zelfs bij een amputatie vaak geen pijnbestrijding werd gebruikt. Niet voor de bestwil van de patiënt, maar voor die van de chirurgijn zelf. Want mocht een patiënt zo’n amputatie of andere ingreep niet overleven (en laten we eerlijk zijn, die kans was heel groot) en er zijn verdovende middelen gebruikt, dan wordt dat gezien als opzettelijke overdosis en wordt de chirurgijn opgehangen. Dan zou ik het gekrijs van een patiënt in helse pijn ook voor lief nemen inderdaad.

prehistorischdorp08 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp prehistorischdorp09 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp

Zwaardgevechten en ijsjes

Om half drie begon het riddertoernooi, waar Dex de hele dag al naar uit keek. Zo’n tien minuten van te voren stonden we paraat bij de Arena, waar dit schouwspel plaats zou vinden. We hadden niet veel later moeten zijn, want het was er toen al zo druk dat we nog net vooraan konden staan. De jongens genoten volop van dezelfde ridders die eerder de jachtdemonstratie gaven en de commentator die de show met de nodige humor aan elkaar praatte. De ridders lieten eerst zien wat ze konden en gingen elkaar daarna te paard met zwaarden en lansen te lijf. Na dit indrukwekkende toernooi konden de kinderen nog een lesje zwaardvechten krijgen, waarbij ze dolenthousiast op papa in konden slaan (met zachte buizen, geen echte zwaarden natuurlijk).

We sloten deze spannende, leuke en leerzame dag af met een lekker ijsje en het spelen van een Middeleeuws spelletje. En Dex en Odin kregen van ons ieder nog een houten zwaardje om thuis hun zwaardvechtervaring nog eens (voorzichtig) in praktijk te brengen. Dit was ons eerste bezoek aan het PreHistorisch dorp in Eindhoven (terwijl het eigenlijk vlakbij is) en we waren alle vier enthousiast. Het is leerzaam, heel interactief en ze hebben een wisselend programma qua thema’s. We gaan daarom ook zeker eens terug tijdens andere speciale thema-dagen, want niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen is dit gewoon erg interessant.

prehistorischdorp11 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp prehistorischdorp13 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp
prehistorischdorp14 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp prehistorischdorp15 - Beleef de Middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp

Ook naar het PreHistorisch Dorp?

Ben jij wel een bij het PreHistorisch Dorp in Eindhoven geweest? Of ben je van plan er nog eens heen te gaan? Op de website van dit leuke, interactieve museum vind je alle informatie, inclusief een agenda met geplande activiteiten. Zo kun je er in september zelfs een weekend overnachten. Wil je nog verder terug in de tijd, dan kun je tot 2 september nog terecht bij World of Dinos in Utrecht.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

14 reacties

 1. Dit lijkt me enorm leuk. Ook voor een schoolreisje. Als kinderen tijdens geschiedenis leren over de middeleeuwen lijkt dit park me een mooie aanvulling bijvoorbeeld.

  • Ja inderdaad! Volgens mij geven ze ook workshops en excursies voor scholen daar. Mijn nichtje vertelde me nadat we geweest waren dat ze daar vroeger met school heen is gegaan.

  • Thanks! Mijn theme lijkt de like-functie niet te ondersteunen, daar ben ik al wel mee bezig geweest. Moet er nog een op mijn gemak naar kijken inderdaad, want zou wel handig zijn.

 2. claudia struijck on

  Oh wat een gaaf uitstapje zeg! Ideaal om te doen tijdens de vakantie! Ik geef deze tip door aan mijn neef!

 3. Such a fun place to visit with kids! We have Renaissance Fairs here once a year, and the crowds are enourmous, since it only lasts for a few days. So great to have a village that is always there to visit!

  • I would love to visit fairs like that, I don’t think they have them here. Not that I know of at least. But yeah, we can visit this more often!

 4. Dit lijkt me echt leuk, ik ben hier in de buurt al wel eens naar zo een middeleeuws “ding” (ik weet even niet hoe het te noemen) geweest en dat was wel heel leuk! πŸ™‚ (Wel grappig, hier in de buurt heb je een restaurant dat ook “den bonten os” heet! πŸ˜‰ )

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: