Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout

33

Wij rijden zonder problemen half Nederland door voor een leuk en bij voorkeur leerzaam uitstapje met de kinderen. Zo reisden we deze vakantie al af naar Leiden voor Naturalis en bezochten we World of Dinos in de Jaarbeurs in Utrecht. We zouden bijna over het hoofd zien dat er dichterbij ook van alles te doen is en we daar soms niet eens het dorp voor uit hoeven. Op een zonnige zaterdagmiddag bezochten we daarom samen met oma, op slechts 5 minuten rijden van huis, Pluktuin Sprankenhof.

Pluktuin Sprankenhof in Udenhout

Dit was overigens de eerste keer dat we erheen gingen. De jongens mochten kiezen of ze naar de pluktuin wilden, of naar het maisdoolhof (ook in ons eigen dorp, ook nog nooit geweest). Dex stond erop dat we naar de pluktuin gingen, want in een doolhof kun je verdwalen en dan kom je nooooit meer thuis. Daar gaan we binnenkort dus ook eens naartoe om te laten zien dat, zelfs als je verdwaalt in zo’n doolhof, je niet tot in de eeuwigheid daar vastzit. Maar goed, dit keer stond Pluktuin Sprankenhof op de agenda.

pluktuinsprankenhof02 - Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout pluktuinsprankenhof07 - Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout

Bij aankomst moesten we ons eerst melden bij het boerderijwinkeltje. Daar kregen we een plattegrond, een plukmandje en bakjes om je geplukte groente en fruit in te stoppen. Ook konden we daar lezen welke groente- en fruitsoorten die dag geoogst mochten worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het seizoen en het weer van de afgelopen tijd. Alle groente en fruit (en de eieren die ook geraapt mogen worden) zijn biologisch en je betaald enkel voor hetgeen je geoogst hebt. Dit wordt bij het boerderijwinkeltje netjes afgewogen en afgerekend.

Bramen plukken

Bewapend met een schattig plukmandje en onze plattegrond, want er staat zoveel dat je anders geen idee hebt wat waar groeit, begaven we ons tussen de bomen en gewassen. We begonnen bij de bramen, volgens de pluklijst in het winkeltje waren die er volop en toevallig zijn Dex en Odin daar ook dol op. Rijpe bramen horen zwart te zijn en bij het vastpakken al van het steeltje te vallen. Zijn ze nog rood of zitten ze echt stevig vast, dan zijn ze nog niet rijp genoeg en ook te zuur om op te eten. Omdat we iets later waren, was een groot deel van de rijpe bramen al geplukt en moesten we dus net wat beter zoeken naar mooie exemplaren.

pluktuinsprankenhof09 - Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout pluktuinsprankenhof3 - Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout
pluktuinsprankenhof06 - Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout pluktuinsprankenhof04 - Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout

Ik denk dat ook de hittegolven van de afgelopen weken ervoor gezorgd hebben dat sommige groente- en fruitsoorten minder royaal aan de gewassen hingen. Een deel van de zwarte bramen zag er namelijk ook al een beetje droog uit. Maar dat mocht zeker de pret niet drukken, want de kinderen hadden het geweldig naar hun zin tijdens het plukken er waren zo enthousiast. Ook wij vonden het overigens erg leuk om te doen, lekker in de frisse buitenlucht een beetje van het boerenleven proeven. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn overigens op een boerderij opgegroeid, dus helemaal vreemd is het boerengevoel niet voor ons. Maar des te leuker dat de kinderen er ook mee in aanraking komen.

Plukrijpe groente en fruit

Nadat we de rijen met bramen doorlopen hadden en we een mooi gevuld bakje hadden, zijn we een rondje gaan lopen om te kijken wat er allemaal nog meer te plukken viel. Er zouden onder andere boterboontjes, pompoenen, (truffel)aardappelen, pruimen en tomanten plukrijp zijn. Zelf had ik graag nog wat lekkere boterboontjes voor ‘s avonds geplukt, maar helaas waren de bonenstaken al ver leeg geplukt. Wel plukten we nog een aantal lekkere, zoete pruimen van de pruimenbomen en brachten daarna een bezoekje aan de kas. Daar hingen de tomaten, komkommers en augurken, in de hitte, klaar om geoogst te worden.

pluktuinsprankenhof05 - Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout pluktuinsprankenhof08 - Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout

Terug bij het boerderijwinkeltje lieten we onze oogst, een doosje bramen en een paar pruimen, afwegen. Naast zelf geplukte producten, kun je in het boerderijwinkeltje van Pluktuin Sprankenhof ook terecht voor heerlijke boerenkaas in verschillende smaken, zelfgemaakte honing, jam, groente en fruit die al geoogst is en diverse andere biologische producten. Wij bestelden er wat te drinken met een plakje verse boerencake, om op het terras tussen de appelbomen nog even te genieten van de buitenlucht en het lekkere weer.

Leuk en leerzaam

Pluktuin Sprankenhof is geweldig voor zowel (jongere) kinderen als volwassenen. Dex en Odin (5 en 3 jaar) vonden het geweldig om zelf bramen te mogen plukken, daar rond te lopen en te zien hoe groente en fruit groeit. Ik vind het ook erg belangrijk dat kinderen zich realiseren waar het eten dat op hun bord ligt vandaan komt. Dat appels aan bomen groeien en dat aardappels eerst uit de grond gehaald moeten worden, voordat ze in de winkels liggen. Die bewustwording kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, als je het mij vraagt. En dat dat op zo’n leuke speelse manier kan, is natuurlijk alleen maar fijn.

pluktuinsprankenhof10 - Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout pluktuinsprankenhof11 - Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout
pluktuinsprankenhof12 - Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout pluktuinsprankenhof13 - Zelf plukken bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout

Ook zelf plukken

Mocht je zelf ook graag eens groente en fruit gaan oogsten bij Pluktuin Sprankenhof, check dan eerst even de website van deze biologische boerderij voor de openingstijden en de plukrijpe producten van die dag. Ik wil je ook graag het advies geven om er rond openingstijd (11.00 uur) te zijn, want op drukkere dagen kun je anders nog wel eens misplukken.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, former gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Mulan en ratjes Oscar & Sonic.

33 reacties

  • Ja is heel erg leuk, en elke keer hebben ze andere groente en fruit dus steeds is het weer anders.

  • Dat vind ik hier ook wel een groot voordeel van, dat ze inderdaad ook wat meer feeling met de natuur krijgen. Al zijn ze daar wat dat betreft al wel veel mee bezig hoor 🙂

 1. wat enorm leuk om te doen! Mijn oestuin is mijn grote hobby: niks zo leuk als je eten plukken !! ( en inderdaad veel fruit heeft echt te lijden gehad van de droogte en de hitte )

  • Ja zonde is dat he, met die hitte van de afgelopen tijd. Jij hoeft niet eens naar een pluktuin dan, je hebt je eigen pluktuin 😉

 2. Wat leuk voor jullie naar een pluktuin te gaan. Wij hebben hier ook veel avontuurlijk pluktuinen. In het herfst gaan mensen om appelen te plukken.
  Thanks for following nu blog.

 3. super leuk dit. bij ons in de buurt kun je ook aardbeien en ander fruit plukken. zo leuk en lekker! en daarna spelen in de speeltuin en wij op het terras

  • Echt een speeltuin hebben ze hier dan niet, wel een trampoline, maar de kids vinden daar rondlopen ook al heel leuk hihi

 4. Ik vind pluktuinen zo tof. Leerzaam en gezond en natuurlijk erg gezellig. Voor kinderen vaak een heel avontuur en ze leren waar eten vandaan komen. Tof.

 5. Wat een goed idee om met kinderen naar een pluktuin te gaan, zodat ze leren dat gezond voedsel in de grond groeit en niet vanzelf in de supermarkt belandt. Bramen plukken blijft altijd een uitdaging met dat prikgevaar… 😉

  • Haha inderdaad! Nu hadden we het geluk dat dit tamme bramen waren en die hebben dus blijkbaar geen stekels aan de planten. Wist ik ook pas sinds die dag hoor 😉

 6. Wat gezellig! Wij hebben een aardbeienboerderij op een half uurtje rijden en daar wil ik ook nog steeds een keer heen met de kinderen. Zelf plukken is veel leuker dan in de winkel kopen. Weten ze tenminste waar het vandaan komt.

  • Hier vonden ze het ook echt een heel avontuur, langs die bramenstruiken struinen en helemaal trots als ze ‘een hele grote!’ gevonden hadden haha

 7. Wat een onwijs leuk en leerzaam uitje! Stiekem zou ik dat als volwassenen ook heel tof vinden haha! Klinkt als een onwijs gezellige dag zo met z’n allen.

  • Wij bezoeken om eerlijk te zijn ook niet heel veel pretparken, liever zoiets inderdaad of een leuk, interactief museum voor de kids

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: