Ons sponsorkindje via Stichting Gambia Geven met Liefde

26

Vroeger deed ik regelmatig geld in een collectebus, als er een collectant aan de deur stond. Tegenwoordig werkt dat allemaal via automatische afschrijving en moet je dus al je gegevens inclusief bankrekening doorgeven aan zo iemand. Natuurlijk kun je er elk moment weer onderuit en is het maar een paar euro per maand. Maar toch hebben wij besloten dat we geen bankrekeningnummers verstrekken voor het steunen van goede doelen.

Onze eigen goede doelen uitkiezen

Zeker bij de grotere goede doelen, gaat er soms nog niet eens de helft daadwerkelijk naar dat goede doel. Of dat al dan niet reëel is of anders zou kunnen, laten we even in het midden, maar dit is één van de redenen waarom wij onze doelen zelf uitkiezen. Want ik vind het absoluut belangrijk om iets bij te dragen waar het hard nodig is, maar ik wil wel zeker weten dat het daar dan ook terecht komt. Zo kwam ik ruim een jaar geleden in contact met Monique en Fred van de Stichting Gambia Geven met Liefde. Ik was op zoek naar een bestemming voor een aantal babymutsjes van Rainbows & Buttons en deze stichting zou die uitdelen in Gambiaanse ziekenhuizen en kraamklinieken.

sponsorkindje01 - Ons sponsorkindje via Stichting Gambia Geven met Liefde sponsorkindje02 - Ons sponsorkindje via Stichting Gambia Geven met Liefde

Nadat ik de mutsjes opgestuurd had, ben ik gaan lezen over de verdere bezigheden van Stichting Gambia Geven met Liefde. Ik kwam erachter dat ze onder andere kinderen in Gambia, die met hun familie onder slechte omstandigheden op een vuilnisbelt wonen, een kans geven op een betere toekomst. Dit doen ze door middel van sponsorouders die voor 60 euro per jaar een kindje naar school kunnen laten gaan. Daarnaast kun je als sponsorouder zakken rijst doneren en voor 7,50 euro per bananendoos dingen als speelgoed, kleding, houdbaar voedsel et cetera opsturen. Ik vond het zo’n mooi project en was zo onder de indruk van hoe ze dat aanpakken en hoe transparant ze richting sponsorouders zijn, dat ik ons meteen aangemeld heb om ook een sponsorkindje te helpen.

Ons sponsorkindje Fatou

Niet heel lang na mijn aanmelding kreeg ik een berichtje van Monique dat we Fatou mochten sponsoren. Fatou is in februari 5 jaar geworden en dus net een paar maanden ouder dan Dex. Ze woont samen met haar vader, moeder en twee jongere broertjes in een huisje bij de vuilnisbelt. Haar vader was brandweerman, maar heeft na zijn ontslag geen werk meer kunnen vinden, waardoor ze in erge armoede leven. Door haar school voor haar te betalen en regelmatig spulletjes op te sturen, hoop ik haar een kans op een betere toekomst te geven en hun leven daar net wat makkelijker te maken. We hebben nu al drie keer bananendozen daarheen gestuurd voor haar en haar gezin. Ook hebben we een aantal keer een zak rijst van 50 kilo daar af laten leveren en een keer een grote hoeveelheid zeep, olie en uien.

sponsorkindje03 - Ons sponsorkindje via Stichting Gambia Geven met Liefde sponsorkindje04 - Ons sponsorkindje via Stichting Gambia Geven met Liefde

Elke keer als er iets bij haar afgegeven wordt, krijgen we daar foto’s van, zodat we zeker weten dat ze het heeft ontvangen. En een tijdje terug hebben we zelfs als bedankje een Afrikaans shirt en een zand-schilderijtje van het gezin gehad, via de stichting. Fred en Monique gaan zelf regelmatig naar Gambia om de sponsorkindjes te bezoeken en persoonlijk de dozen en andere spullen uit te delen. Verder doet Buba dat, de directeur van de Burbage Nursery School waar Fatou zit. Deze directeur is via Facebook ook te benaderen voor vragen over de schoolresultaten van je sponsorkindje en staat in nauw contact met Fred en Monique.

Hart voor de stichting

Ik krijg regelmatig te horen dat soortgelijke goede doelen niet altijd helemaal eerlijk zijn over wat er met het geld gebeurt en dat je niet weet of de verstuurde goederen wel echt bij jouw sponsorgezin terecht komen. Nu zitten overal rotte appels tussen en ken ik helaas ook verhalen waar het inderdaad heel anders gaat. Maar door de openheid van Stichting Gambia Geven met Liefde en de vele foto’s en filmpjes die op de Facebook-pagina gedeeld worden, ben ik er 100 procent zeker van dat ons geld en de verstuurde goederen bij Fatou terecht komen. Zelf ben ik nog nooit in Gambia geweest, maar verschillende andere sponsorouders hebben hun sponsorkindjes al eens bezocht in Gambia. Zij kunnen bevestigen dat Monique en Fred, zoals de naam van hun stichting al zegt, alles puur uit liefde voor de Gambiaanse kinderen en gezinnen doen.

sponsorkindje05 - Ons sponsorkindje via Stichting Gambia Geven met Liefde sponsorkindje07 - Ons sponsorkindje via Stichting Gambia Geven met Liefde

Een steentje bijdragen

Als je zelf ook graag een steentje bijdraagt aan dit schitterende project, dan kun je Stichting Gambia Geven met Liefde altijd een berichtje sturen via hun Facebook-pagina. Hier wordt altijd heel vlot op gereageerd. Om een kindje naar school te laten gaan, betaal je 60 euro per jaar aan de stichting. Daarvoor kunnen de kinderen een heel jaar naar school en krijgen daar dagelijks een maaltijd.

Daarnaast kun je (optioneel) jouw sponsorkindje ook op andere manieren helpen, zoals bijvoorbeeld het betalen van een zak rijst (25 euro voor 50 kilo). Deze zak wordt in Gambia bij een lokale boer gekocht en door Buba bij het gezin afgeleverd. Via een andere stichting, Stichting Goods for Gambia, vertrekt er regelmatig een groot containerschip vanuit Nederland naar Gambia. Daarmee kun je voor 7,50 euro een volle bananendoos verzenden. Ook deze wordt netjes bij jouw sponsorkindje afgeleverd door de directeur van de Burbage Nursery School (of door Monique en Fred als ze toevallig in Gambia zijn). En er wordt altijd een foto gemaakt van zo’n afgiftemoment.

sponsorkindje08 - Ons sponsorkindje via Stichting Gambia Geven met Liefde

Spullen opsturen naar Gambia

Op de Facebook-pagina van Stichting Gambia Geven met Liefde vind je ook een overzicht van dingen die je onder andere in zo’n doos kunt verzenden. Zo zijn ze daar heel erg blij met schoolspulletjes, speelgoed, kleding (sokken en ondergoed), verschillende houdbare voedingsmiddelen (ikzelf stuur altijd een paar zakken spaghetti en macaroni mee, en blikjes groente). Verzorgingsproducten zoals douchegel, shampoo, tandenborsteis en tandpasta kunnen ze daar goed gebruiken. Toevallig heb ik dat tijdens ons dagje Duitsland flink ingeslagen.

Andere tips zijn lekkere snoepjes en koekjes (geen drop of chocolade), puzzels, spelletjes, limonadesiroop, paracetamol en handdoeken. Speelgoed hoeft overigens niet nieuw te zijn, ook met tweedehands speelgoed zijn ze daar dolgelukkig, evenals met tweedehands kleding. Omdat ik zelf geen meiden heb, shop ik altijd wat leuke kleertjes bij kringloopwinkels. Ik prop zo’n doos zelf altijd zo vol mogelijk en voeg er een foto of kaart met een Engelse boodschap voor Fatou en haar gezin erop. Soms stop ik daar ook nog een briefje van 10 euro bij, die kunnen ze daar makkelijk omwisselen en is voor hun een hele week salaris.

sponsorkindje09 - Ons sponsorkindje via Stichting Gambia Geven met Liefde

Dex en Odin zoeken ook altijd nog wat van hun eigen speelgoed uit om mee te sturen en weten ook waarom we Fatou sponsoren. Ik vind het belangrijk dat de jongens zich heel goed realiseren dat niet iedereen het financieel zo goed heeft als hier. En dat het fijn is om mensen te helpen zonder daar dingen voor terug te verwachten. Momenteel zijn er twee (volgepropte) bananendozen onderweg naar ons sponsorkindje Fatou in Gambia. Deze zullen ergens in september daar aankomen, hopelijk net voordat de school daar weer van start gaat.

Druppel op een gloeiende plaat

Natuurlijk is dit een heel ‘kleinschalig’ goed doel, omdat wij in principe maar één kindje een goede toekomst geven. De spreekwoordelijke druppel op een gloeiende plaat voor veel mensen. Maar voor Fatou en de ruim honderd andere gesponsorde kinderen (en hun gezinnen) betekent naar school kunnen gaan het verschil tussen wel of geen toekomst hebben. En als wij dat verschil kunnen maken, ook al is het maar voor één meisje, dan doen wij dat met heel veel liefde. En ik hoop dat nog veel meer mensen dit voorbeeld volgen.

Naast de Stichting Gambia Geven met Liefde zijn er natuurlijk héél veel soortgelijke stichtingen die zich kleinschalig inzetten voor anderen. Geef jij aan (kleinere of grotere) goede doelen, heb je ook een sponsorkindje of draag je op een andere manier iets bij? En hoe heb jij die doelen geselecteerd?

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

26 reacties

 1. Wat goed dat je een stichting hebt gebonden waarbij je zeker weet dat er goed werk wordt gedaan! Ik ga me hier eens in verdiepen!

  • Succes! Er zijn heel veel van dit soort stichtingen, het is maar net waar je zelf een goed gevoel bij hebt πŸ™‚

 2. Dit vind ik heel erg mooi. Ik ben ook geschrokken van alle verhalen de laatste jaren en ik geef ook liever iets rechtsreeks aan iemand dan geld wat nooit bij de juiste mensen aankomt.

 3. Wat een goed initiatief. Leuke blogartikel. Ik geef ook altijd persoonlijk geld aan goede doelen of via familie of kennissen die het naar de arme mensen brengen.dat vind ik veel veilger en fijner.
  Ik deed het vroeger wel mijn bankrekeningnr geven

 4. Dat klinkt als een goede e fijne stichting. Zeker ook omdat ze foto’s maken zodat jexweet dat jouw spullen op de juiste plek komen. Dat geeft vertrouwen

 5. Ik ben ook groot voorstander van dit soort goede doelen. Zolang hoge directeuren bonussen blijven ontvangen op hun toch al belachelijke salaris geef ik niks aan goede doelen. Toen ik naar Rwanda ging heb ik geld ingezameld en dat bij een school achtergelaten. Daar weet je inderdaad nog niet precies wat ermee gedaan wordt maar ik geloof veel meer dat het daar goed terecht komt πŸ™‚

  • Het komt dan in ieder geval bij mensen of instanties die zelf heel weinig hebben inderdaad! Mooi vind ik dat soort dingen

 6. Wat goed om dat te doen. Vroeger deed ik ook altijd mee aan schoenendoos actie je de dan vulde met tandenborstels, speelgoed kleding etc

 7. Ik vind dit een ontzettend mooi gebaar en goed doel. Ik kan me herinneren dat we ooit op de basisschool een schoenendoos vulde met schoolspullen en dergelijke voor kindjes in Afrika.

 8. Wat een mooie stichting! Ik had voorheen ook een gesponsord kind in Afrika maar na de scheiding zijn we daarmee gestopt. Ik had helaas andere dingen aan mijn hoofd. Ik ga hier zeker naar kijken want zo te zien is het een mooi initiatief.

  • Soms komen er inderdaad dingen op je pad waardoor je eerst voor jezelf moeten kiezen en dat is ook helemaal prima toch. Wat goed dat je er wel weer eens naar gaat kijken!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: