Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept

59

Nederlands, Engels, thrillers, fantasy, young adult, informatieve boeken, literatuur, blogs, bepaalde tijdschriften en heel af en toe een chicklit. En laten we ook de kinderboeken niet vergeten die ik samen met Dex en Odin lees (sommige daarvan zijn stiekem ook erg leuk). Kortom, ik ben gek op lezen en mijn smaak qua boeken is behoorlijk breed. Maar zoals iedereen die ook regelmatig een boekje leest weet, zijn boeken over het algemeen niet goedkoop. En een beetje leuk boek heb ik in een avondje uit. Dure hobby.

Boekenhoppers

Nu zul je zeggen dat een abonnement van de bibliotheek niet zo heel erg veel kost. En dat klopt, een abonnement kost hier in het dorp ongeveer 60 euro per jaar en daarvoor kun je onbeperkt boeken lenen. Maar daar gaat het met mijn chaotische karakter dus vaak mis. Bibliotheken en ik zijn niet voor elkaar gemaakt. Altijd als ik boeken leen, vergeet ik ze terug te brengen, waardoor de boetes aan het einde van de rit duurder zijn dan het abonnement. Dus om de kosten te drukken, snuffel ik regelmatig tussen de boeken in kringloopwinkels, waar je voor 0,10 tot 1,00 euro de mooiste exemplaren tegenkomt. Voor zowel mij als de kinderen, zowel ficties als informatief. Een prima oplossing dus, met als enige nadeel dat deze boeken na het uitlezen ergens in huis blijven rondslingeren.

boekenhopper01 - Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept boekenhopper02 - Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept

Maar een tijdje terug ontdekten mijn moeder en ik tijdens onze dagelijkse wandelingen een heel leuk initiatief. Nou ja, we kenden het concept al wel, maar liepen er vaak langs zonder er echt aandacht aan te besteden. Tot we een aantal maanden geleden besloten toch eens een kijkje te nemen in zo’n ‘Boekenhopper’. Een Boekenhopper (ook wel boekenhuisje genoemd) is een soort van afgesloten kastje met glazen deurtjes waar je gratis een boek uit kunt halen en deze, of een andere, weer terug kunt stoppen als je hem gelezen hebt. De Boekenhoppers hier in de omgeving zijn een initiatief van Stichting Oisterwijk Centraal, die momenteel maar liefst 27 boekenhuisjes verspreid heeft over Oisterwijk, Udenhout, Biezenmortel, Haaren en Moergestel. Vijf daarvan zijn te vinden in Udenhout.

boekenhopper03 - Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept boekenhopper04 - Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept

Mooie vondsten

Sinds onze ‘ontdekking’ gaan we regelmatig even kijken in één van de Boekenhoppers die op onze wandelroute ligt en nemen we soms een kleine omweg voor een ander boekenhuisje. Er liggen regelmatig hele leuke, soms nog splinternieuwe, boeken in en het aanbod wisselt zowat dagelijks. Dat laatste verbaast me stiekem wel, hoe vaak de boeken in die huisjes van eigenaar wisselen. Blijkbaar zijn er dagelijks mensen die er even langslopen en boeken ruilen, meenemen of droppen. Zelf nemen we af en toe ook een boek mee dat ons aanspreekt, zo heb ik onlangs een redelijk recent boek van Karin Slaughter meegenomen en trof ik een paar dagen geleden een grappig boek over vreemde gewoonten van dieren.

Omdat het zo laagdrempelig is, kun je ook makkelijk eens een onbekende titel meenemen. Wie weet ontdek je een nieuwe favoriete schrijver. En is het toch niet wat je er van verwachtte, dan leg je het gewoon weer terug. Ik kan daar ook zo blij en enthousiast van worden, als ik een tof boek uit één van de Boekenhoppers meeneem. Het is toch altijd weer een verrassing wat er vandaag in ligt. Net zoals bij een kringloopwinkel, misschien hebben ze helemaal niks, maar het kan zomaar zijn dat je thuiskomt met je nieuwe lievelingsjas (true story) of geweldig speelgoed waar de kinderen wekenlang zoet mee zijn. Een beetje dat gevoel.

boekenhopper05 - Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept boekenhopper06 - Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept
boekenhopper07 - Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept boekenhopper08 - Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept

Briefje voorin?

Overigens vind ik het ook heel leuk om er zelf boeken in terug te leggen, wat zowel mijn moeder als ik dan ook regelmatig doen. Het is toch geweldig dat je iemand de mogelijkheid geeft een boek te lezen waar je zelf zo enthousiast over bent. Of iemand blij kunt maken met een boek dat toch niet helemaal jouw genre was, maar daardoor niet minder goed hoeft te zijn. Het enige dat hierbij jammer is, is dat het anoniem is. Aan de ene kant is dat ook wel weer een beetje de charme van zo’n Boekenhopper, maar aan de andere kant lijkt het me ook leuk om te horen wat iemand anders van mijn achtergelaten boeken vindt. Misschien in het vervolg een briefje met een link naar deze blog voorin stoppen?

Een grappig experiment

Gisteren heb ik zelf trouwens weer een stapeltje boeken in zo’n Boekenhopper gelegd. Zeven stuks. En omdat ik er toch bijna dagelijks langs wandel, leek het me een grappig experiment om eens te kijken hoe lang het duurt voordat die boeken weg zijn. Een beetje de doorloopsnelheid onderzoeken. Wat het nog leuker en interessanter (okay, vooral grappiger) maakt, is dat ik er twee ‘pikantere’ boeken tussen heb gestopt. Hard en Teder, een boek met erotische verhalen (zelf niet gelezen overigens) die ik voor 10 cent bij de kringloop vond. En ‘Het Schaamhaar Boek’, dat ik eens gewonnen heb tijdens de jaarlijkse vrouwenavond met familie.

boekenhopper09 - Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept boekenhopper10 - Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept

Geen literatuur die ik per se in de collectie wilde houden, dus beide boeken wachten nu tussen de andere boeken in het huisje op een nieuwe eigenaar. Ik ben heel benieuwd of die meegenomen gaan worden en hoe lang dat duurt. Toen ik er vandaag langs liep, was er al één van de zeven titels weg, maar de ‘sexy’ boeken lagen er beide nog. Daar komt iemand misschien ‘s nachts voor terug, want niemand wil natuurlijk open en bloot met een boek waar groot ‘SCHAAMHAAR’ op staat over straat. Behalve ik, toen ik hem erheen ging brengen. Nah, toen zat hij natuurlijk discreet in een tas. Maar het is serieus best een hilarisch boek om iemand voor de grap cadeau te geven.

boekenhopper11 - Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept boekenhopper12 - Boekenhoppers (boekenhuisjes) een geweldig concept

Kende jij dit al?

Ben jij bekend met het concept van de Boekenhoppers of boekenhuisjes, of hebben ze die misschien in jouw woonplaats ook? Neem je daar wel eens boeken uit mee of zou je dat doen als je de mogelijkheid had? En mocht je uit de buurt komen, check dan zeker een keer één van deze Boekenhoppers (wie weet ligt Het Schaamhaar Boek er nog).

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

59 reacties

 1. Wat ontzettend leuk! Zoiets maakt de wereld toch weer een stukje mooier en bovendien voorkomt t verspilling. Zou zoiets ook wel willen – alleen al omdat ik nog een stapel heb liggen die erin kan haha. Krijg ik weer ruimte voor nieuwe boeken.

  • Haha ja ik zoek nu ook heel fanatiek boeken uit die ik al gelezen heb of die maar liggen te liggen zonder dat ik ze waarschijnlijk nog ga lezen. πŸ™‚

  • De naam minibieb kende ik niet, maar zo zal elke gemeente er zijn eigen naam aan geven denk ik. En leuk om nieuwe schrijvers te ontdekken en je boeken een tweede leven te geven.

 2. Wat een super leuk concept. Ik denk dat je op deze manier best wat kinderen weer aan het lezen krijgt en je kunt ook nog eens boeken delen met anderen en nieuw boeken ontdekken. Erg leuk!

 3. Heel leuk is dat vroeger maakte ik daar ook gebruik van maar waar ik nu woon hebben ze het helaas niet

 4. Ik weet van mijn moeder dat ze dit in de straat ook hebben en ik vind het concept echt heel erg leuk. En wat je zegt, ik zou er denk ik ook een briefje in stoppen om het zo iets minder anoniem te maken.

 5. Dit kennen ze alleen in Nederland en daar zie je ze meer en meer naar boven komen.
  Eigenlijk gek dat het boek blijft liggen hebben bepaalde dan weer die angst wat anderen zouden denken als ze deze meenemen. Als een boek mij aanstaat dan neem ik die gewoon gelijk wat voor titel het ook is. Zo is dus deze ook te vinden in mijn kast vol boeken πŸ˜‰

  Aum Shanthi

  • Inderdaad, boeken die je gelezen hebt, lees je over het algemeen toch geen tweede keer. Op een uitzondering na

 6. Zo af en toe kom ik weleens van dit soort huisjes tegen, maar ik moet zeggen dat ik er zelf nooit eerder gebruik van heb gemaakt. Leuk dat je het op deze manier uitlegt, nu zullen vast meer mensen (net als ik) eens een keer op de boeken in zo’n huisje letten πŸ™‚

 7. Ik vin dit zo’n leuk concept! Op vakantie op de Azoren zag ik een oude telefooncel die omgetoverd was tot mini bibliotheek en dat zag er zo leuk uit!

  • Wie weet dat ze dat ook ooit nog krijgen. Zover ik weet komen er op steeds meer plaatsen van dit soort huisjes.

 8. Ik vind het een super leuk concept maar volgens mij zijn deze er bij mij in de wijk nog niet. Ik kan me wel herinneren in de tijden dat ik nog met de bus ging, dat er vaak boeken werden achtergelaten die de volgende passage dan weer vond en ook weer terug gelegd in de bus. Je schreef je dan je naam in zodat iedereen wist dat jij hem had gelezen. Super leuk

  • Dat is ook een leuk idee idd, je naam erin schrijven. Hier heb ik dat nog niet gezien. Misschien moet ik er zelf gewoon mee beginnen haha

 9. Wat een leuk initiatief! Ik hoorde wel al op het nieuws dat men hier in BelgiΓ« op bepaalde plaatsen boeken zeg maar verstopt en wie hem dan vindt mag hem ook houden en eventueel een andere leggen. Heel leuk voor de kinderen om te doen vind ik.

  -xo- Daisy

 10. Lipstickencupcakes on

  Super leuk! Ik ben niet zo’n held in boeken lezen, maar in Leeuwarden staat er een in het bos met allemaal kinderboeken.

  • Hier staat ook één boekenhuisje met ook kinderboeken, leuk dat ze daar ook aan denken dan he

 11. Wat leuk! Wij hebben hier en daar ook wat ‘zwerfboekenstations’, bij onder andere de albert heijn en in het winkelcentrum. Superleuk vind ik dat! Ik denk dat ik binnenkort ook een stapeltje boeken hierheen breng πŸ™‚

 12. wat leuk dat bij jullie de boeken wel regelmatig van eigenaar wisselen, het boekhuisje waar ik langs loop heeft lang dezelfde inhoud. Maar dat ligt nogal afgelegen

  • Degene die hier heel afgelegen ligt ben ik ook nog nooit geweest om die reden, dus dat zal voor die ook wel gelden gok ik.

  • Ah thanks! πŸ™‚ Hier liggen er ook nog meer dan genoeg, maar vind het wel handig dat ik nu een plek heb om ze heen te brengen, zodat ze niet blijven liggen na het lezen.

 13. Ik ben dol op de bib! πŸ™‚ Wekelijks ben ik er te vinden…
  Het concept vind je hier in BelgiΓ« niet zo heel vaak, maar ik had er wel al kennis mee gemaakt.
  Ik vind het een geweldig initiatief!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: