De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt

40

November vorig jaar kregen we als tip om de Millinger Theetuin te bezoeken, een exotische theetuin die 2,5 kilometer diep in het natuurgebied Millingerwaard verscholen gaat. Helaas voor ons, was het toen winter, was de theetuin alleen op zondag open en stond natuurlijk niet volop in bloei. Toch hebben we de wandeling van 2,5 kilometer erheen gemaakt en was ik op slag verliefd op deze plek. In april zijn we nog een keer met mijn ouders en de kinderen geweest, toen hij wel dagelijks open was. En tijdens onze minivakantie bij de bed and breakfast van vrienden bezochten we deze betoverende plek opnieuw.

Alleen lopend of fietsend

Om bij de Millinger Theetuin te komen, kun je je auto parkeren bij het Kerkje van Kekerdom (altijd als ik deze plaatsnaam hoor of lees denk ik bij mezelf: wie keek er dom?) en vanaf daar is het een wandeling of fietstocht van 2,5 kilometer door een schitterend natuurgebied. De theetuin ligt middenin natuurgebied Millingerwaard en is dus ook echt alleen maar lopend of fietsend te bereiken. Dit is overigens geen straf, want het is een heerlijke wandeling en de kans is groot dat je onderweg wilde Konikpaarden of Schotse Galloway runderen tegenkomt. Toen we in april richting de theetuin wandelden, konden we de paarden zelfs aaien zo dichtbij kwamen ze.

millingertheetuin01 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt millingertheetuin02 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt
millingertheetuin14 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt millingertheetuin04 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt

Oosterse sfeer

We hadden de hitte overigens wel een beetje onderschat, want ondanks dat het nog ochtend was, was het echt bloedheet en had je lang niet overal schaduw onderweg. Achteraf bleek dit ook één van de heetste dagen sinds jaren te zijn, dus heel handig hadden we dit bezoekje niet gepland. Aan de andere kant was het vanwege de hitte wel een stuk rustiger dan normaal in de Millinger Theetuin, dus dat was dan wel weer een voordeel. Toen we aankwamen waren er ook echt nog maar een paar mensen en mijn favoriete plekje om te zitten, een overkapte zit in Oosterse stijl, was zelf nog helemaal leeg. We konden dus heerlijk neerstrijken op de lange bank vol zachte kussen en een fraai uitzicht.

Maar niet voordat we wat te drinken en iets lekkers besteld hadden. Normaal gesproken zou ik voor de thee gaan (we gaan niet voor niks naar een theetuin natuurlijk) die je zelf samen mag stellen bij een tafel vol verschillende soorten losse thee, theezakjes om te vullen, gember, citroen en muntbladeren. Vandaag besloot ik voor iets koelers te gaan, Cola Light, terwijl Edwin en de jongens biologische perensap kozen. Naast verschillende belegde broodjes, soepen en salades, hebben ze ook heerlijke taart. Ik pak in de theetuin eigenlijk altijd hetzelfde, de walnoten-honingtaart, die echt hemels is.

millingertheetuin05 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt millingertheetuin06 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt
millingertheetuin07 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt millingertheetuin08 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt

Geschiedenis van de Millinger Theetuin

Een leuk detail aan de theetuin is dat deze eigenlijk per toeval is ontstaan. Coen van den Boogaard en zijn levenspartner, de kunstenaar Floor Oskam zagen de schoonheid in een destijds nog verwaarloosd en overwoekerd stuk grond en hadden er hun levenswerk van hadden gemaakt om dit om te toveren tot een waar exotisch paradijs. In eerste instantie gewoon voor zichzelf, Maar toen langzaam maar zeker bekend werd hoe mooi en sprookjesachtig deze tuin middenin de Millingerwaard geworden was door toedoen van deze twee mannen, kregen ze steeds vaker de vraag of mensen de tuin mochten komen bewonderen. Die mensen willen natuurlijk ook wat drinken, misschien iets lekkers erbij… En zo ontstond het idee om de theetuin open te stellen voor publiek en er een horeca gelegenheid van te maken.

Coen en Floor waren ook gek op reizen en kochten een huis in Spanje om daar de winters door te brengen. Uiteindelijk was het plan van de heren om definitief in Spanje te gaan wonen, maar helaas werd Floor ziek en voordat ze deze Spaanse droom waar hebben kunnen maken, overleed hij. Coen wilde deze gezamenlijke droom toch doorzetten en is zelf een paar jaar geleden voorgoed naar Spanje vertrokken. De Millinger Theetuin is hierdoor overgenomen door Rob Frowijn, een goede vriend van het tweetal die hun levenswerk met succes voortzet.

millingertheetuin11 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt millingertheetuin12 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt
millingertheetuin09 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt millingertheetuin10 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt

Vanalles te doen

De theetuin heeft ook regelmatig exposities van verschillende kunstenaars, je kunt er workshops en excursies volgen of genieten van een heerlijke high tea of lunch. Dit moet je wel van te voren reserveren. Zelf hebben we hier nog nooit gebruik van gemaakt, maar gewoon daar zitten met wat te drinken of rondwandelen in de schitterend aangelegde tuin is al super. Dit is dan ook niet voor niets één van mijn favoriete plekken, waar we zeker nog vaker naar terug zullen keren. Alleen dan bij voorkeur wel bij iets minder warm weer dan het dit keer was, want vooral de terugweg was het op schaduwloze stukken bijna niet te doen. Gelukkig hadden we flesjes water bij, die volgens Odin ook heel goed helpen als je ze over je hoofd giet.

De Millinger Theetuin is in de zomermaanden, van 1 april tot 31 oktober dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur en buiten het seizoen alleen op zondag van 10:00 tot 18:00. Voor volwassenen betaal je 5,00 euro per persoon entree inclusief één consumptie en voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar betaal je 3,50 inclusief consumptie. Kijk voor meer informatie even op de website van deze betoverende theetuin.

millingertheetuin15 - De Millinger Theetuin, alsof je een sprookje binnenstapt

In de buurt overnachten

Voor ons is de Millinger Theetuin niet echt om de hoek. We komen er dus alleen als we in de buurt zijn en dat is meestal als we overnachten in de bed and breakfast van vrienden. Die overigens echt een aanrader is voor als je ook een slaapplek zoekt daar in de omgeving.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, former gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Mulan en ratjes Oscar & Sonic.

40 reacties

  1. wauw wat is deze thee tuin mooi en bijzonder. Het lijkt wel of je in Marrakech bent. Ik wil deze hotspot zeker wel eens bezoeken! Op vakantie in Nederland 😉

  2. Wat ontzettend leuk zeg! Daar zou ik ook zeker naar toe gaan als ik eens in de buurt ben.
    Misschien is er wel een leuke camping in de buurt. Ik ga je artikel pinnen voor later 🙂

  3. Wat een oase van rust zo daar! Heel fijn. Het was mij niet helemaal duidelijk dat deze plek gewoon in Nederland ligt (moet ik me schamen dat ik Millingen niet ken?), maar nadat ik het heb gegoogled gaat hij ook op mijn lijstje!

  4. Thank you for sharing your adventures and allowing us to be with you and your family at the tea gardens… a lovely place, could almost become ones “secret garden”… 🙂

    “If you love a flower, don’t pick it up. Because if you pick it up it dies and it ceases to be what you love. So if you love a flower, let it be. Love is not about possession. Love is about appreciation.” – Osho

  5. Ziet er echt geweldig uit ik snap dat je er nog eens heen ging. Prachtige omgeving. Triest verhaal trouwens, zonde dat hij het vertrek naar Spanje niet meer heeft kunnen meemaken.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: