30DBC – Dag 24: Iets waar ik me voor schaam

26

Iets waar ik me voor schaam, ook weer zo’n leuke vraag. Je hebt verschillende soorten schaamte. Ik heb regelmatig plaatsvervangende schaamte. Bijvoorbeeld als ik naar een tv-programma als Naked Attraction kijk. Lekker met je blote pielemuis of poezemoes op de buis, al dan niet voorzien van een weelderige vacht tot aan je navel. Ondertussen geeft iemand daar dan zijn of haar ongezouten mening over en mag je hopen dat het er daaronder niet te onverzorgd/uitgezakt/klein/gelubberd (doorhalen wat niet van toepassing is) uitziet, zodat je door mag naar de volgende ronde. Waar je dan vervolgens je pens en hangtieten tentoon mag stellen. Te. Genant. Eén grote plaatsvervangende schaamte-show. Maar dat is dan wel weer de reden waarom ik het kijk. En voor de bevestiging dat het bij mij allemaal nog wel meevalt.

Schaamtevolle situaties ontwijken

Maar dat is waarschijnlijk niet de schaamte die hier bedoeld wordt, ik denk dat het de bedoeling is dat ik zelf met de (spreekwoordelijke) billen bloot ga. Al kan ik zo snel niet echt iets bedenken waar ik me echt echt echt voor schaam. Of ja, ik kan genoeg dingen bedenken waar ik me voor zou schamen als ik ze deed of als ze gebeurde, maar dat soort situaties probeer ik altijd heel zorgvuldig te vermijden.

Zo schaam ik me al als ik in het openbaar voor een grotere groep zou moeten spreken. Of erger nog: zingen in het openbaar. Ik schaam me als ik keihard onderuit ga in het bijzijn van anderen en als mensen het horen als ik per ongeluk een scheet laat. Eigenlijk schaam ik me sowieso als ik ‘opval’ in het openbaar, ik ben het liefst een beetje op de achtergrond. Onopvallend. Zo vind ik het af en toe ook heel vervelend dat Edwin daar dan weer totaal geen last van heeft.

Schaamte of onzekerheid

Waar ik me wel voor schaam is trouwens mijn lichaam. Misschien is schamen niet helemaal het juiste woord, maar ik ben daar wel dermate onzeker over dat ik bijvoorbeeld niet graag in een badpak ga, laat staan in een bikini. Daarnaast draag ik eigenlijk ook zelden een korte broek. Meestal gewoon een lange broek en soms een driekwart. Ik heb zoveel leuke jurkjes in mijn kast hangen, maar ook die doe ik zelden aan, zeker nu het zomer is vind ik dat lastig omdat ik er dan ook geen dikke panty of maillot onder kan doen (dit vooral vanwege mijn extréém witte benen).

schaamte02 - 30DBC - Dag 24: Iets waar ik me voor schaam

Toch wil ik me daar wel echt overheen zetten, want ik vind jurkjes er wel altijd heel leuk uitzien. Met de eigenaresse van onze favo kringloopwinkel had ik de afspraak gemaakt dat ik de eerstvolgende keer dat ik langskwam een jurkje aan zou doen. Dat is ongeveer zes winkelbezoekjes geleden en nog niet gebeurd. Dus misschien moet ik de volgende keer dat we er heen gaan gewoon de stoute schoenen een jurkje aantrekken en die rocken. Alsof ik nooit anders draag. Zo ongeveer.

Jouw schaamte

Ben jij wel totaal schaamteloos, of zijn er ook dingen waar jij je voor schaamt? Of die je vermijd om schaamte te voorkomen? En waar krijg jij nu echt een aanval van plaatsvervangende schaamte door? Ik ben weer heel benieuwd.

30 Dagen Blog Challenge:

Kom nog meer over mij te weten! Op de drieëntwintigste dag van deze challenge vertelde ik van welke drie dingen ik nu echt verdrietig kan worden en op de vijfentwintigste dag kun je lezen wat ik lekker vind.
30dagenblogchallenge2 - 30DBC - Dag 24: Iets waar ik me voor schaam

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, former gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Mulan en ratjes Oscar & Sonic.

26 reacties

 1. Nee, ik schaam me zeker ook voor dingen. Bijvoorbeeld voor iets onhandigs wat ik heb gezegd. Daar kan ik weken later nog van ineenkrimpen.

  Doe je ook een foto als je een jurkje aan hebt? Of is dat misschien te veel?

 2. Heel herkenbaar. Nu ik iets ouder word, verdwijnt t wel meer naar de achtergrond. Maar een kort broekje? Nee, mij niet gezien. Maxidresses zijn een uitkomst wel zomers maar niet te kort.

  • Een heel korte broek gaat het hier ook niet worden nee. Maxidress is wel een goed alternatief eigenlijk… nog niet eens aan gedacht haha

 3. Af en toe schaam ik mij voor iets wat er opeens uitfloept. Iets waar ik wat langer over na had moeten denken. Maar ja, zo ben. en veel mensen kennen mij zo ook. Dus eigenlijkschaam ik me hier niet voor.

  • Haha ik zeg ook wel eens dingen die ik beter niet kan zeggen, maar daar schaam ik me dan wel degelijk voor hoor πŸ˜‰ Lijkt me fijn als je dat niet hebt

 4. Krystle/Batboy on

  Ja heel herkenbaar hoor! Spreken in het openbaar of dat je bij de tandarts zit en je maag begint te knorren!

 5. Heel herkenbaar, dit had ik vroeger ook. Nu ik wat ouder ben en een lieve man heb, die van me houdt zoals ik ben is dat een stuk minder geworden. Vroeger droeg ik ook alleen maar zwarte kleding, inmiddels vind je bijna alleen maar kleur in mijn kledingkast. Volgens mij zit het hem erin, dat jij van jezelf moet houden zoals je bent. Want hoe jij bent, dat is prima. Niks om je voor te schamen dus.

  • Mooi gezegd! En ik ben daar ook mee bezig en merk wel dat het steeds beter gaat. Maar ben er nog lang niet wat dat betreft hoor πŸ™‚ Maar goed, zolang er vooruitgang in zit toch πŸ™‚

 6. Ik schaam me niet zo snel, daar heb ik mezelf een beetje overheen gezet. Lekker zijn wie je bent. Dat jurkje moet je echt aan gaan doen hoor! Nu met dit mooie weer worden die witte benen zo bruin πŸ™‚

  • Ja dat merk ik hier ook wel dat het iets minder wordt, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering wat dat betreft haha

 7. Ik hoop zo voor jou dat je het aan gaat durven om nu in een jurkje naar buiten te gaan, het weer is hier perfect voor en ik weet zeker dat het je goed zal staan!

 8. Herkenbaar! Ik schaam me ook voor mijn lichaam enkel als ik merk dat mensen op het strand of zwembad naar mij staren. Ik ben momenteel goed in mijn vel maar als er dan iemand zit te staren naar mijn buik ofzo schaam ik mij meteen, terwijl ik dat niet mag doen. Hopelijk komt er een dag dat ik niet meer op die blikken zal letten!

  • Dat doe ik ook hoor, omdat ik me zo bewust ben van mezelf als ik bijvoorbeeld op het strand of zwembad loop

  • Dat maakt het wel iets makkelijker ja. Sinds ik redelijk afgevallen ben koop ik ook weer regelmatig nieuwe kleren wat ik jaren niet gedaan had

 9. Mooi geschreven. Over die schaamte over witte benen kon ik voorheen meepraten, inmiddels (en vooral met dit weer!) denk ik; ik moet ze toch echt laten zien, vooral als ik ooit een andere kleur benen wil krijgen dan spierwit! Ga die jurk rocken, hij staat je vast beeldig! πŸ˜‰

  • Thanks, ga ik zeker doen! En idd worden ze niet minder wit als ik ze blijf bedekken haha

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: