Odin’s zindelijkheidstraining, een update

12

Ruim een maand geleden begonnen we aan Odin’s zindelijkheidsavontuur. Odin is in maart drie jaar geworden maar heeft tot een maand geleden nooit interesse getoond in het potje of überhaupt zijn zindelijkheid. Omdat bij Dex het zelf aan laten geven wanneer hij er aan toe is zo goed werkte, besloten we zo ook met Odin’s zindelijkheidstraining om te gaan. En het was dus halverwege vorige maand dat hij ineens enthousiast werd van de stickertjes die hij bij de peuterspeelzaal kreeg als hij op de wc plaste en dat thuis ook wilde. Hoog tijd voor een update, want hoe gaat het nu?

Heel soms een ongelukje

In de vorige blog over de zindelijkheid van Odin kon je al lezen dat we voor de gelegenheid een schattige dinosaurus beloningskaart hadden gemaakt met ruimte voor 12 stickertjes. Die kaart heeft hij inmiddels al meerdere keren vol gekregen en hij heeft dus ook al meerdere keren een leuk cadeautje uit mogen kiezen. De volgende kaarten zullen iets meer vakjes gaan bevatten, want hij heeft de smaak nu goed te pakken en er hoeven ook niet dagelijks cadeaus uitgedeeld te worden. Maar hij doet het echt zo goed en we zijn heel trots op hem.

zindelijk02 - Odin's zindelijkheidstraining, een update

Natuurlijk heeft hij heel af en toe nog wel ongelukjes. Toen hij voor het eerst bijna twee dagen helemaal droog was (ook ’s nachts) gingen we met mijn moeder naar onze favoriete kringloopwinkel en daar werd het toch allemaal net even te spannend denk ik. Want toen begon hij ineens te huilen dat hij aan het plassen was. En inderdaad, het liep langs zijn beentjes zo op de grond. De keren daarna wilde hij wel een luierbroekje aan als we ergens heen gingen, maar negen van de tien keer houdt hij hem dan keurig droog. En toen we het een keer vergeten waren toen we naar de garage reden om onze andere auto op te halen, gaf hij zelf op tijd aan dat hij moest plassen en hebben we een tussenstop gemaakt bij een tante om daar te plassen.

Poepen op het potje

Alleen poepen deed hij nog niet op het potje, maar ook hierbij houden we ons aan het principe dat het niet nodig is om dat te pushen en dat hij het zelf wel aangeeft als hij daar aan toe is. Anderhalve week geleden poepte hij ‘per ongeluk’ op het potje en had hij door hoe het moest. Sindsdien doet hij ook dat elke keer perfect op het potje of op de ‘grote mensen wc’, al moeten we hem dan uiteraard nog wel vasthouden omdat hij er anders inzakt. Met poepen heeft hij sinds hij ‘ontdekt’ heeft hoe je dat op het potje doet nog maar één keer een ongelukje gehad en dat was ’s nachts.

’s Nachts krijgt hij sowieso nog een luierbroekje aan, niet omdat we denken dat hij het niet zonder zou kunnen, maar hij geeft zelf aan dat hij dat fijner vind omdat hij dan slaapt en misschien niet merkt dat hij moet plassen. Er staat wel een potje op zijn kamer, dus als hij ’s nachts moet plassen kan hij dat gewoon zelf doen en hoeft niet te wachten tot wij er zijn om hem te helpen. Ook dat doet hij al heel goed, soms is zijn broekje ’s morgens een heel klein beetje vochtig, maar meestal blijft hij droog.

zindelijk01 - Odin's zindelijkheidstraining, een update

Later dan gemiddeld

Als hij echt helemaal zindelijk is, hebben we hem een groter cadeau beloofd. De Kidizoom Camera van VTech. Dex heeft die voor zijn vijfde verjaardag van opa en oma gekregen en ook Odin is helemaal gek op dat ding en speelt er altijd (stiekem) mee als Dex op school is. Dus ik denk dat we die binnenkort aan kunnen gaan schaffen, want ik verwacht dat het niet heel lang meer duurt voordat hij helemaal zonder luiers kan. Weer een fase die we dan af kunnen sluiten, geen kids meer in de luiers hier. Ik kan niet wachten!

Over het algemeen zijn kinderen wel een stuk eerder zindelijk. Het gemiddelde voor het starten met zindelijkheidstraining ligt rond de twee jaar en het gemiddelde voor zindelijk zijn ligt iets voor de drie jaar. Maar dan ben je in principe wel ruim acht maanden tot een jaar bezig met het zindelijk maken. Persoonlijk vraag ik me dan af of er niet te snel mee begonnen wordt. Zowel Dex als Odin hebben na hun derde jaar interesse gekregen in het potje en alles daar omheen. Dex was eigenlijk vanaf het moment dat hij (uit het niets) aangaf geen luier meer te willen, droog zonder ongelukjes. Met Odin zijn we nu iets meer dan een maand bezig en ook hij is zo goed al droog.

zindelijk03 - Odin's zindelijkheidstraining, een update

Effectieve aanpak

Fijn om te zien dat de aanpak die we bij Dex eigenlijk een beetje per ongeluk hebben toegepast, ook bij Odin zo effectief blijkt te zijn. Al hebben we er bij Odin nu wel bewust voor gekozen om het zo te doen en niet vanaf de standaard leeftijd van twee jaar al met potjes achter hem aan te hobbelen. We hebben hem qua zindelijkheidstraining alles helemaal zelf laten bepalen, of hij wil beginnen met plassen op het potje, of hij een beloningskaart wil om er stickers mee te verdienen, of hij wel of geen luier of liever een luierbroekje aan wil, of hij ’s nachts het potje op zijn kamer wil.

Ik zeg niet dat deze manier bij ieder kind zo fijn en (bijna letterlijk) vlekkeloos verloopt, maar als wij een derde zouden krijgen (wat niet gaat gebeuren overigens hoor) dan zouden we het zindelijk maken weer hetzelfde aanpakken. Als ze maar zindelijk zijn voor ze vier zijn en naar school moeten toch? Ik ben wel benieuwd hoe jij de zindelijkheidstraining van je kindje hebt aangepakt en of je misschien nog goede tips hebt?

Meer zindelijkheidstraining

Benieuwd hoe Odin zijn zindelijkheidstraining begonnen is? Daar schreef ik vorige maand een blog over: Odin op het potje. Daar vind je ook gratis printbare beloningskaarten voor zowel jongens als meisjes.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

12 reacties

  1. Wat leuk om te lezen! Ons dochtertje is in april 3 jaar geworden en had er eigenlijk ook niet zoveel belang bij. We hebben nu een brilverkleiner voor de toilet en zijn nu ook druk aan het oefenen 😀

  2. ik ben zo blij dat we die tijd achter de rug hebben. gene luiers meer. maar soms wel even de meiden er aan helpen herinneren dat ze op tijd naar de wc moeten gaan zeker als je ergens naar toe gaat

  3. Mijn dochter is bijna 3 en nog niet zindelijk… ze heeft er totaal ook geen interesse in… we dan heeft pushen ook geen zin naar mijn idee. Het komt wanneer het komt!

    • Ja precies! Als ze eraan toe zijn gaat het ook veel sneller omdat ze dan zelf ook willen he

    • Oh dat is wel heel vroeg zeg! Hier gaat ze sowieso pas met 4 jaar naar school en met 2 jaar mogen ze naar de peuterspeelzaal maar dat is niet verplicht en dan hoeven ze ook nog niet zindelijk te zijn

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: