Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk

30

Het eerste uitstapje van onze drie-weken-vol-leuke-uitstapjes-vakantie zit er op. We hebben met deze een beetje valsgespeeld, want Edwin heeft eigenlijk volgende week pas vakantie. Maar afgelopen vrijdag was toevallig voor ons ook een vrije dag. En de jongens keken zo uit naar hun beloofde dagje op het platteland, dat we in de auto zijn gestapt en met Boer Dex en Boer Odin naar Zuid-Holland zijn gereden, naar Avonturenboerderij Molenwaard!

Boerenkartheater

We werden bij aankomst leuk ontvangen door vriendelijk personeel, gekleed volgens het boerenthema van Fien en Teun (voorheen werd de gelijknamige kinderserie nooit gekeken, inmiddels is dat wel anders). Dex en Odin kregen allebei een boekje met simpele vragen en activiteiten die afgevinkt konden worden, waarmee ze aan het einde van hun boerenavontuur een heus boerendiploma konden verdienen. Enthousiast begonnen we vervolgens aan onze ontdekkingstocht op de boerderij, die tot onze verbazing een heel stuk groter was dan we hadden verwacht. Niet alleen de jongens, maar ook wij keken onze ogen uit en genoten van de ontspannen sfeer die er hing. Dat het heerlijk, zonnige weer was hielp hier natuurlijk ook aan mee.

molenwaard01 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk molenwaard11 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk
molenwaard05 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk molenwaard06 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk

Er was zoveel te zien, maar vooral te doen en te beleven dat Dex en Odin zich geen moment hebben verveeld. Dex is de afgelopen tijd behoorlijk gefascineerd door bijtjes en toevallig liepen we daar het eerste bij uit. Je kon een honingraat vol bijen in een glazen kast van dichtbij bekijken. En er werd door middel van een soort van kleine één-mans theatershow zingend en interactief uitleg gegeven over welke bijen er zijn en hoe bijen honing maken. Deze boerenkartheaters kon je ook bekijken met als thema ‘hoe wordt kaas gemaakt’ en ‘hoe werkt een molen’. We hebben ze alle drie gedaan en Dex en Odin vonden ze stuk voor stuk geweldig! Naast deze leerzame mini-theatershowtjes stonden er ook overal borden met informatie en alles wat er maar te leren valt over het leven en de werkzaamheden op het platteland.

Knuffelen met brutale geitjes

Op een boerderij vind je natuurlijk ook verschillende dieren, op Avonturenboerderij Molenwaard waren praktisch alle boerderijdieren vertegenwoordigd. We hebben met geiten en schaapjes geknuffeld in de knuffelweide en ze gevoerd met speciaal voer dat we bij de kassa alvast gekocht hadden. Je kon zien dat de beesten dat gewend zijn, want we moesten goed opletten dat de zakjes niet bij Dex en Odin uit de handen getrokken werden, zo brutaal waren ze. Er was een manege waar je paardje kon rijden (zijn we helaas vergeten) en veulentjes kon zien. Er waren varkens, koeien, ezels, (baby)cavia’s en konijntjes en er liepen eenden en kippen met kuikentjes los over het erf. Ook zaten er ooievaars hoog in hun nest en was en een karper vijver waar je ook voer voor kon kopen.

molenwaard15 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk molenwaard10 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk
molenwaard12 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk molenwaard13 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk

Over voer gesproken, het boerenleven is hard werken en daar krijg je natuurlijk honger van! Bij het restaurant kon je naast gewoon broodjes of frietjes van de kaart, ook een goedgevulde picknickmand bestellen. Behalve dikke boerenboterhammen, krentenbollen, ontbijtkoek, roomboter, boerenkaas en -ham, jam, hagelslag, appels, yoghurt en flesjes drinken, zat hier ook een picknickdeken in en kartonnen servies en bestek, om lekker ergens in de schaduw of aan het water samen te picknicken. Daar hoefden we niet lang over na te denken en niet veel later zaten we heerlijk aan het water op een kleedje te genieten van een smakelijke boerenlunch. Het kleed, in Fien en Teun-thema mocht je overigens houden. De picknickmand ook als je de borg daarvoor niet terug hoefde.

Zoveel te doen op Avonturenboerderij Molenwaard

De boerderij beschikt ook over een flinke moestuin waar kleine boertjes en boerinnetjes mee mogen helpen met het verzorgen van de gewassen. Dex en Odin mochten de komkommer- en tomatenplanten water geven, waarbij Dex ons er nog op wist te wijzen dat deze tomaten een heel stuk groter zijn dan die van onszelf en van oma. Dat klopt jongen, mama heeft ook niet zo’n groene vingers. Verder hebben we ook nog een kijkje mogen nemen in een echte molen, hebben de jongens tractor gereden op een tractorbaan, gespeeld in de speeltuin, is Odin op de foto geweest met Fien en Teun en hebben we het wilgendoolhof getrotseerd. Vergeet ik bijna het koeien melken dat ze beide zowel leuk en hilarisch vonden (want: aan de nippels van de koe trekken).

molenwaard02 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk molenwaard04 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk
molenwaard09 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk molenwaard17 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk
molenwaard03 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk molenwaard16 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk

Avonturenboerderij Molenwaard heeft ook maandelijks een ander thema en deze maand was dat, tot grote vreugde van Dex en Odin, Paw Patrol! In het openluchttheater was er daarom een Paw Patrol veiligheidsquiz met niemand minder dan Chase. We waren al op tijd bij het theaterplein waardoor de jongens lekker vooraan konden zitten, vlakbij hun grote viervoeter-held. De quiz was erg leuk opgezet voor de jonge doelgroep en naderhand mochten alle kinderen nog met Chase op de foto.

Een échte boer

Na een lange, leerzame, maar vooral superleuke dag was het tijd om weer naar huis te gaan. Maar niet voordat we nog een bezoekje hadden gebracht aan het cadeauwinkeltje, waar Dex en Odin allebei een klein ooievaarsknuffeltje uitkozen en hun boerendiploma in ontvangst namen. Moe maar vooral heel trots op hun boerendiploma, vertelde onze twee boertjes op de terugweg in de auto enthousiast wat ze allemaal gedaan en geleerd hebben. We hebben Dex overigens wel een aantal keer moeten vertellen dat hij nu later niet écht een boer hoefde te worden als hij dat niet wilde. Want daar maakte hij zich wel een beetje druk om, vanwege het diploma waar immers op staat dat hij nu een échte boer is.

molenwaard08 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk molenwaard07 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk
molenwaard18 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk molenwaard19 - Avonturenboerderij Molenwaard: leerzaam en leuk

Wat een geweldig uitstapje is Avonturenboerderij Molenwaard. Als het aan mij ligt, gaan we zeker nog eens terug! Ook omdat we niet eens alles hebben gezien en gedaan. Ben jij nog op zoek naar een leuk dagje uit met de kinderen? Dan kan ik je deze avontuurlijke boerderij van harte aanraden. Het is zo’n origineel concept en er is zoveel te doen en te beleven, dat je je er geen seconde hoeft te vervelen.

Nog meer dagjes uit

Op zoek naar nog meer inspiratie voor leuke uitstapjes met de kinderen? Neem dan een kijkje bij de uitjes die wij op de planning hebben staan, of misschien is fossielen zoeken wel iets voor jullie?

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, former gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Mulan en ratjes Oscar & Sonic.

30 reacties

  1. Superleuk! We zijn wel naar de opening van de Avonturenboerderij gegaan maar toen regende het. Wil heel graag nog eens terug. Vooral het concept van de picknickmand vind ik erg leuk.

    • Ja die picknickmand… daar waren de kids hier ook helemaal weg van. Wijzelf overigens ook!

  2. Dit ziet er wel heel erg gezellig uit zeg, ik vind de picknickmand ook wel erg leuk en veel gezonder dan alle frietkraams die meestal op attractieparken staan

    • Dat sowieso inderdaad! Dit was heel verantwoord en toch lekker. De kids vonden zelfs de appels die erbij zaten een feest haha

    • Ik kon toen de kinderen jonger waren ook niet wachten op dit soort dingen, uitjes, trakteren op school etc etc. VOor je het weet is het zover!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: