30DBC – Dag 16: Mijn favoriete boek als kind

12

Weet je, dit is voor mij denk ik de leukste dag uit de 30 Dagen Blog Challenge: mijn favoriete boek als klein meisje. Vanaf het moment dat ik leerde lezen in groep 3, ben ik gek geweest op boeken. Ik las liever dan dat ik met vriendinnen afsprak. En als mijn ouders ’s avonds laat kwamen kijken, lag ik nog te lezen onder mijn dekbed met een zaklampje. Toen ik in groep 5 zat begon ik met het lezen van volwassen boeken. Stiekem, want ik dacht dat kinderen dat niet mochten. Daarom haalde ik ze bij de bibliotheek en smokkelde ze naar mijn kamer.

Meneer Peter van groep 5

In diezelfde groep 5 ontdekte ik ook mijn favoriete kinderboeken, ‘De Tranen van Banjir’ en ‘Vergif in het Bos’. Beide van de schrijven Peter Vervloed. En dat was niet geheel toevallig, want ik sprak deze schrijver in groep 5 aan met ‘Meneer Peter’. Inderdaad, Peter Vervloed was mijn leraar in groep 5! En ik vond niet alleen zijn boeken geweldig, maar deze meneer was eigenlijk vooral mijn grote voorbeeld qua schrijven. Ik schreef zelf als achtjarig meisje al schriften vol met verhaaltjes over de meest uiteenlopende onderwerpen (wel altijd met mezelf in de hoofdrol) en ik wist toen denk ik al dat ik daar echt iets mee wilde gaan doen. Later als ik groot ben.

favokinderboek01 - 30DBC - Dag 16: Mijn favoriete boek als kind

Echt gepubliceerd schrijfster ben ik helaas (nog?) niet geworden, al schrijf ik nog steeds graag verhaaltjes. Maar met een verleden als hoofdredactrice/columniste/journaliste en momenteel blogger heb ik toch mijn dromen wel redelijk waargemaakt, dacht ik zo. Ik volg in ieder geval mijn hart en doe wat ik het allerliefste doe. Misschien was ik ook wel gaan schrijven als ik nooit een schrijver als leraar had gehad. Maar het feit dat ik iemand kende die schrijver was, iemand die daar in de klas ook regelmatig over vertelde, maakte het schrijven wel veel tastbaarder. Het voelde als een mogelijkheid in plaats van iets ongrijpbaars op die leeftijd.

Ik was op de basisschool (achteraf gezien) al introvert en daarnaast ook nog eens heel verlegen, ik heb Meneer Peter dus nooit durven vertellen dat ik later ook wilde gaan schrijven. En ook niet dat hij mijn voorbeeld was, want het is natuurlijk ook helemaal niet cool om dat over je leraar te zeggen. Maar dat had ik hem toch graag nog eens verteld, al zal hij me nu waarschijnlijk niet eens meer kennen. Ik vind het ook heel jammer dat hij een aantal jaar geleden is gestopt met lesgeven op De Wichelroede, want ik had het echt heel leuk gevonden als Dex of Odin ook les van hem zouden krijgen.

Mijn favoriete boek

Maar goed, ik dwaal inmiddels wel heel ver af van het vertellen over mijn favoriete boek van vroeger. Laat ik van twee bovengenoemde boeken iets vertellen over De Tranen van Banjir. Dit boek speelt zich af in Indonesië en gaat over Banjir, de vorst van de regen en de wind, die stapelverliefd is op Melati, een beeldschone maar onbereikbare prinses die aan de andere kant van de rivier in een schitterend kasteel woont. Ik wil er niet teveel over verklappen, maar De Tranen van Banjir is zo mooi en meeslepend geschreven dat je hem als kind het liefste in één ruk uitleest. Dat heb ik destijds dan ook gedaan. Tien keer. Minstens.

favokinderboek02 - 30DBC - Dag 16: Mijn favoriete boek als kind

Mocht je dit boek (of een ander boek van Peter Vervloed) toevallig ergens tegenkomen, dan kan ik je echt aanraden het te kopen voor de kids. De Tranen van Banjir en andere wat oudere boeken kom je nog wel eens tegen bij kringloopwinkels. Misschien grappig om hierbij te vermelden dat als ik een boek van Peter Vervloed in een kringloopwinkel tegenkom (en dat is al een aantal keer gebeurd) ik die nooit zal laten liggen. Zo heb ik inclusief mijn eigen exemplaar inmiddels drie of vier De Tranen van Banjir-boeken en een aantal andere titels. Pas kwam ik het boek De Weg Terug nog tegen bij een kringloop, met daarin een stempel van de winkel waar hij destijds blijkbaar verkocht werd: ‘IKEA B.V. Family Shop’.

Tot zover mijn lievelingsboek als kind, voordat ik weer af ga dwalen ;). Jij hebt waarschijnlijk ook wel een boek dat je altijd bij is gebleven, dus laat maar horen wat jouw favoriete boek als kind is!

30 Dagen Blog Challenge:

Kom nog meer over mij te weten! Op de vijftiende dag van deze challenge vertelde ik waar ik spijt van heb en op de zeventiende dag doe ik een boekje open over mijn verzamelingen en obsessies.
30dagenblogchallenge2 - 30DBC - Dag 16: Mijn favoriete boek als kind

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

12 reacties

  1. ah heel leuk om te lezen, ik had achtste groepers huilen niet. Een heel zielig boek maar wel heel mooi en heeft me veel geleerd.

    • Titel klinkt me zo bekend. Misschien heb ik die ook wel gelezen. Ga hem morgen eens opzoeken

  2. Wat een leuk verhaal om een lezen en wat een mooie herinnering! Bijzonder dat hij ook jouw leraar was en dat hij onbewust een inspiratie is geweest. Hij zou zeker trots op je zijn geweest als hij je mooie blogposts leest.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: