Mijn jaar als klassenouder bij de kleuters

24

Afgelopen schooljaar was Dex zijn eerste jaar op de basisschool. Hij is in het jaar daarvoor zeven weken voor de zomervakantie op school begonnen, maar dit schooljaar begon dus eigenlijk zijn jaar in groep 1 officieel. Ik heb altijd heel hard geroepen dat ik het belangrijk vind om betrokken te zijn bij de school van mijn kinderen, en dit jaar was dan ook mijn kans om daad bij het woord te voegen. Dus op de lijst met contactgegevens heb ik toen het vakje ‘Ja’ aangevinkt bij de vraag of ik dat jaar klassenouder zou willen zijn.

Klassenouder van Dex zijn klas

Een paar weken later werd ik gebeld door één van de juffen van Dex met de vraag of ik het nog steeds leuk zou vinden om klassenouder te worden. Als dat niet het geval was, had ik me om te beginnen natuurlijk nooit opgegeven, dus inderdaad leek dat me nog steeds leuk. Tot mijn verbazing bleek ik de enige die zich als klassenouder had aangemeld, maar Dex zijn juf had gelukkig nog wel een tweede moeder weten te strikken. En zo ben ik afgelopen jaar dus klassenouder geweest van Dex zijn klas.

klassenouder04 - Mijn jaar als klassenouder bij de kleuters

Ik had wel ongeveer een idee wat er precies verwacht wordt van een klassenouder en wat zo’n beetje je taken zijn. Voordat ik mezelf opgaf had ik dat namelijk al een beetje uitgevraagd bij de overbuurvrouw die in voorgaande jaren al klassenouder is geweest. En voor de rest zou ik het maar gewoon op me af laten komen. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat die go-with-the-flow mentaliteit niet zo mijn ding is. Ik ben een control freak en ik weet het liefst precies waar ik aan toe ben, bij voorkeur een halfjaar van te voren. Maar ik heb mezelf aan het begin van de zomervakantie van vorig jaar een doel gesteld: vaker uit mijn comfortzone treden en dingen aangaan die ik normaal liever ontwijk. Dit om mijn introvertie iets terug te dringen en mijn wereld te verbreden.

Leuke knutsels en uitstapjes

Door klassenouder te worden, was ik dus niet alleen meer betrokken bij Dex zijn school, maar creëerde ik ook een heel schooljaar lang situaties voor mezelf die de introverte control freak in mij uit de weg zou gaan. En ik ben ze (bijna) allemaal aangegaan en heb geen moment vervelend gevonden. Het was juist heel erg leuk, de knutselprojecten met de kinderen, het verzinnen van cadeautjes voor de juffendag, verschillende uitstapjes en activiteiten op school met de kids, het contact met de ouders en juffen, kinderen schminken… Ik ben zelfs verkleed in een vissenpak met de carnavalsoptocht van school meegelopen! Nu zal carnaval nooit mijn ding worden, maar door het enthousiasme van de kinderen was ook dat leuk.

klassenouder01 - Mijn jaar als klassenouder bij de kleuters klassenouder03 - Mijn jaar als klassenouder bij de kleuters

Ik had overigens wel het geluk dat het erg goed klikte met de andere klassenmoeder. We zijn beide erg creatief, zowel in het bedenken als uitvoeren van projecten en zaten met alles wel op één lijn. Ook de takenverdeling verliep eigenlijk soepel en als vanzelf. Daarnaast was het gewoon echt een hele leuke klas en waren de andere ouders ook erg betrokken. Hierdoor kregen we knutselouders en ouders voor uitjes/vervoer redelijk vlot en makkelijk geregeld. We maakten naast de maillijst vooral gebruik van onze Whatsapp groep ‘Ouder-app Groep 1/2a’, wat helemaal ideaal was. Ook voor het rondsturen van foto’s die hulpouders tijdens activiteiten maakten.

Lief bedankje

Voor de laatste dag van school hebben we last-minute nog een mooi afscheid in elkaar gezet voor één van de juffen die met pensioen zou gaan en mochten we aanwezig zijn bij het afscheid op de laatste dag. Bij binnenkomst in de klas mochten wij als klassenouders op de stoelen van de juffen gaan zitten en werden we bedankt voor onze hulp van het afgelopen jaar. De kinderen zongen een liedje en we kregen zelfs nog een cadeautje. Een groot vel met de handafdrukken en namen van alle kindjes erop met daarboven: ‘bedankt voor de helpende handen’, samen met een setje handcrème in een leuke verpakking. Zo superlief!

klassenouder02 - Mijn jaar als klassenouder bij de kleuters

En zo liep Dex zijn eerste hele schooljaar en mijn jaar als klassenouder tot een einde. Een mooi jaar, een leuk jaar en (ook voor mij) een leerzaam jaar. Ik geef me voor komend schooljaar in ieder geval opnieuw op, dus wie weet ben ik straks nog een jaar klassenouder. Ben jij ooit klassenouder geweest en hoe heb jij dat ervaren? Of zou jij jezelf daar (opnieuw) voor op geven?

Cadeautjes voor de juf

Ook de juffen van Dex (en Odin) werden natuurlijk bedankt voor hun goede zorgen het afgelopen schooljaar, speciaal daarvoor knutselden wij een zonnebrilzakje met ingekleurde zonnebril!

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, former gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Mulan en ratjes Oscar & Sonic.

24 reacties

 1. Goed van jou! Later zal hij er heel erg blij mee zijn dat jij als moeder zoveel in de klas hebt geholpen. Ik ben zelf geen klassenmoeder geweest maar ik was wel heel blij met de moeders die het wel waren.

  • Thanks! Naast mij waren ook veel andere ouders wel heel betrokken hoor, we hadden altijd meer dan voldoende hulp bij knutselen enzo 🙂

 2. Wat leuk dat je dit gedaan hebt! Volgens mij mag jouw school echt heel blij met je zijn.

  Ik sta zelf voor de klas, en zal me daarom niet snel als klassenouder voor mijn kindje opgegeven. Dat mag de papa over een paar jaar doen 😉

  • Toevallig staat de andere klassenouder ook zelf voor de klas, op een andere school dan, dus het kan wel 😉 maar idd, papas kunnen dat ook!

 3. Wat leuk en ook fijn dat je je als doel hebt gesteld om uit jouw comfortzone te treden en dat hebt gedaan! Ikzelf heb nooit de ambitie gehad om dat te doen maar waardeer het enorm van de ouders die dat wel doen! Ik vind het wel leuk om een aantal keren per jaar deel te nemen aan de uitstapjes of activiteiten! Wens jullie een fijne vakantie na een leuk schooljaar!

 4. Ik ben ook klassenouder!! Ik vond het ook zo leuk om te doen! Toevallig zat Lieke ook in een groep 1/2a en heb ik het 2 jaar mogen doen. In het eerste jaar word je een soort van ingewerkt, door de klassenouder van groep 2 en nu was ik de groep 2 moeder en kwam er een leuke groep 1 moeder bij.

  • Haha grappig dat elke school dat toch anders invult! Hier is het gewoon per jaar, zowel ik als de andere mama waren voor het eerst klassenouder en volgend jaar kan je je weer opnieuw opgeven, maar ze kiezen eerst ouders die het nog nooit geweest zijn, dus tenzij ik weer de enige ben, is het niet zeker of ik het volgend jaar weer kan zijn

 5. Leuk dat ze ook aan jou hebben gedacht met aan cadeau. Dat vind ik best speciaal. Leuk ook dat je je zo hebt ingezet dit schooljaar!

  • Leuk! Wij kunnen ons daar begin komend schooljaar pas weer voor opgeven, dus geen idee of ik dit jaar weer klassenouder kan zijn.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: