Knaagspeeltjes voor ratjes (of andere knaagdieren) maken

14

Sinds kort is ons gezin uitgebreid met twee nieuwe huisdieren, onze twee tamme ratjes Sonic en Oscar. De kooi van deze beesten is nog van de tijd dat ik vroeger bij mijn ouders zelf meerdere ratten had en dus behoorlijk ruim voor slechts twee van deze schattige knaagdieren (er is nog ruimte voor groei dus 😉). Naast een zee van ruimte zijn Oscar en Sonic ook voorzien van een compleet ratten-indoor-speelparadijs inclusief hangmatten, klimgerei en knaagspeeltjes.

Knutselen voor je knaagdier

Een hoop daarvan heb ik zelf in elkaar geknutseld. Zo heb ik vandaag samen met Odin leuke knaagspeeltjes gemaakt van houten kralen en plantaardig kauwmateriaal voor honden. De houten kralen komen van de Action, zijn geverfd met niet-giftige verf en daarom kunnen ratten daar veilig aan knagen. Het kauwmateriaal zijn kleine cerea botjes in de vorm van tandenborstels en bevatten (in tegenstelling tot veel andere kauwbotjes) weinig zout, waardoor ook deze voor ratten gebruikt mogen worden.

Hier zijn ze er in ieder geval gek op en het ziet er lekker vrolijk uit in de kooi. Wil jij zelf ook aan de slag voor je ratten (of andere knaagdieren)? Hieronder vind je de werkbeschrijving voor deze leuke en eenvoudige knaagspeeltjes.

Knaagspeeltjes

 • Houten kralen
 • Cerea botjes/tandenborsteltjes voor de hond
 • IJzerdraad
 • Musketonhaakjes of andere kleine haakjes
 • Kleine sleutelhangerringetjes
rattenkauwspeeltje02 - Knaagspeeltjes voor ratjes (of andere knaagdieren) maken

Werkbeschrijving Hangers

Houten kralen komen van de Action, maar alle houten kralen die geschikt zijn voor kinderen zijn ook geschikt voor knaagdieren omdat daar geen giftige verf voor wordt gebruikt. De Cerea botjes van het merk Antos zijn geschikt, maar ook Whimzees kunnen gebruikt worden voor ratjes.

rattenkauwspeeltje03 - Knaagspeeltjes voor ratjes (of andere knaagdieren) maken

Begin met het maken van gaatjes in de kauwbotjes. Ik heb dat hier gedaan met een oogje met schroefdraad die ik toevallig had liggen, maar je kunt er ook een klein boortje, schroefje of een hete spijker voor gebruiken (dan smelt je er als het ware doorheen).

rattenkauwspeeltje04 - Knaagspeeltjes voor ratjes (of andere knaagdieren) maken

Voor de hangertjes haal je een stuk ijzerdraad door het gaatje van het botje, vouw je de draad dubbel en draait deze een aantal keer om elkaar heen zodat het één geheel is. De lengte van de ijzerdraad is afhankelijk van hoe lang je de hanger wilt hebben. Omdat je hem dubbel vouwt, moet je de ijzerdraad uiteraard ook dubbel zo lang afknippen.

rattenkauwspeeltje05 - Knaagspeeltjes voor ratjes (of andere knaagdieren) maken rattenkauwspeeltje06 - Knaagspeeltjes voor ratjes (of andere knaagdieren) maken

Vervolgens rijg je de kralen aan de ijzerdraad. Dit is ook prima met jonge kinderen te doen en die vinden dat nog erg leuk ook. Let wel op met de uiteinden van het ijzerdraad, want dat is redelijk scherp. Zorg dat je nog een paar centimeter van de draad vrij houdt om het haakje aan te maken.

rattenkauwspeeltje07 - Knaagspeeltjes voor ratjes (of andere knaagdieren) maken

Haal nu de ijzerdraad door het haakje en vouw deze dubbel. Draai hem daarna een paar keer om elkaar heen en knip eventueel overtollig ijzerdraad weg, zodat er geen scherpe puntjes meer aan zitten. Voor zowel het om elkaar heen draaien als het afknippen van scherpe puntjes kun je het beste een tangetje gebruiken.

rattenkauwspeeltje08 - Knaagspeeltjes voor ratjes (of andere knaagdieren) maken rattenkauwspeeltje10 - Knaagspeeltjes voor ratjes (of andere knaagdieren) maken

Werkbeschrijving Ketting

Voor de ketting neem je weer een stuk ijzerdraad met de juiste lengte. Deze draad vouw je niet dubbel dus je kunt gewoon één maal de lengte van de ketting nemen, plus een paar centimeter voor bevestiging aan de haakjes. Vouw het uiteinde van de ijzerdraad om het haakje, vouw dubbel en draai de draad om elkaar heen. Haal nu kleine sleutelhanger ringetjes door de gaten in de kauwbotjes. Dit is even een gefriemel maar wel goed te doen.

rattenkauwspeeltje09 - Knaagspeeltjes voor ratjes (of andere knaagdieren) maken

En dan is het wederom een kwestie van kraaltjes rijgen, met om de zoveel kraaltjes een sleutelhanger ringetje met een kauwbotje eraan. Maak de ketting zo lang als je wilt, of meet even de lengte die hij in de kooi moet overbruggen. Dit laatste had ik niet gedaan, waardoor ik hem uiteindelijk met kleine kettinglinkjes heb moeten verlengen in de kooi.

rattenkauwspeeltje11 - Knaagspeeltjes voor ratjes (of andere knaagdieren) maken

Werk de ketting af door aan het einde weer een haakje te draaien, op dezelfde manier als je op het begin hebt gedaan. Zorg ervoor dat je scherpe puntjes nog even goed wegdraait of afknipt met een tangetje. En dan is ook de ketting klaar voor je kleine knagertjes. Veel plezier met de nieuwe knaagspeeltjes!

Nog een TIP

De houten kralen van de Action (een silo voor 3,99 euro) worden helaas regelmatig tijdelijk uit het assortiment gehaald en soortgelijke kralen bij andere winkels zijn redelijk prijzig. Ikzelf kijk daarom ook altijd in kringloopwinkels en op rommel- en kindermarkten naar houten kralen. Daar kom je ze ook regelmatig tegen en nog een stuk goedkoper ook!

rattenkauwspeeltje15 - Knaagspeeltjes voor ratjes (of andere knaagdieren) maken

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, former gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Mulan en ratjes Oscar & Sonic.

14 reacties

 1. dresses and daisies on

  Oh wat leuk! Zelf heb ik altijd een kauwhoutje liggen in de kooi van mijn hamster.

  • Dit is eigenlijk ook gewoon een soort kauwhoutje 2.0 haha ๐Ÿ˜‰ denk niet dat het de beestjes veel uitmaakt hoe het eruit ziet, maar vind het er zelf wel vrolijk uitzien

  • De botjes vinden ze heerlijk dus daar doen ze wel moeite voor. Ik denk niet dat het ze echt uitmaakt hoe het eruit ziet verder, maar ach, het is ook gewoon leuk om te maken en staat zo gezellig in de kooi he ๐Ÿ˜‰

 2. Ja geweldig om te doen. Het ziet er niet alleen kleurrijk en leuk uit maar voor de diertjes ook een leuke afwisseling aan speelgoed.
  Wij maken voor onze vogel ook vaak zelf knaag en sloopspeelgoed. Wanneer je het in de winkel koopt ben je vaak erg veel geld kwijt. Ook leuk om met de kids te knutselen.

  • Ja precies! In de winkel betaal je echt zoveel voor iets dat met een beetje pech ook in drie dagen kapot geknaagd is. En dit is ook nog leuk voor jezelf en de kinderen als knutselproject.

  • Nee het zijn kralen voor jonge kinderen dus daar gebruiken ze kindveilige verf voor die ook voor knaagdieren geen kwaad kan ๐Ÿ™‚

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: