Zelf een (zonne)brilzakje maken – Crea-Hop

31

Echt letterlijk op de dag van de deadline ontdekte ik de Crea-Hop en vond het concept zo leuk dat ik, ondanks de tijdsdruk, toch nog dolgraag mee wou doen. Wat Crea-Hop dan is? Een soort van kettingbrief onder (creatieve) bloggers. Elke blogger maakt iets creatiefs en geeft dat (of een diy-setje ervan) weg door middel van een winactie. Ook word jij als lezer op elke blog doorgestuurd naar een andere blog die meedoet aan de Crea-Hop, Je hopt dus eigenlijk van blog naar blog, totdat je heel het kringetje rond bent.

creahopvakantie01 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Crea-Hop Vakantie

Het thema van deze Crea-Hop is ‘vakantie’ en als jij niet rechtstreeks op deze blog terecht bent gekomen, dan ben je doorgestuurd door Anne Kervel van Simple Thoughts, degene bij wie het idee van Crea-Hop begonnen is. Anne heeft deze Crea-Hop zelf hele leuke kaarsenhouders in zomers thema gemaakt voor als je de vakantie lekker thuis doorbrengt. Ideaal, aangezien wij dit jaar ook geen plannen hebben om echt op vakantie te gaan. Maar ga haar blog vooral even lezen en vergeet niet mee te doen aan de winactie!

Voor alle ‘nieuwe’ bezoekers zal ik mezelf ook nog even kort voorstellen. Mijn naam is Danielle, mama van Dex en Odin, creatief met een passie voor naaien. Ik ben dan ook een eigen bedrijfje begonnen in het maken van kinderkleding/speelgoed/accessoires en houd sinds kort daarnaast deze blog bij. Voor de Crea-Hop heb ik een (zonne)brilzakje gemaakt, met een eenvoudige en (hopelijk) duidelijke beschrijving, zodat je ook zelf een leuk zakje kunt maken voor je zonnebril.

Zonnebrilzakje (ook voor gewone brillen)

 • 1 lapje stof van 23 x 20 cm voor de buitenkant
 • 1 lapje stof van 23 x 20 cm voor de binnenkant
 • 1 stukje volumevlies van 23 x 20 cm als tussenvoering
 • 2 stukjes stof van 11 x 5 cm voor de tunnels
 • 1 stukje stof van 7 x 5 cm voor het lusje
 • 2 stukken koord/veter van 40 cm
 • 1 sleutelhangerring
 • 1 musketonhaakje (optioneel)
diybrilzakje01 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Werkbeschrijving

Knip eerst alle stofjes op het juiste formaat uit. Je kunt hierbij voor één of twee verschillende prints gaan, maar ook voor elk lapje een ander stofje voor een lekker speels resultaan.

diybrilzakje02 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Neem eerst de stofjes van 11 bij 5 centimeter en vouw de lange kanten twee keer een halve centimeter naar binnen en naai dat vervolgens dicht bij de rand vast. Ze moeten hierna nog 9 centimeter lang zijn.

diybrilzakje03 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Vouw nu het lapje van 7 bij 5 centimter over de lengte door midden, vouw hem weer open en vouw de twee randen naar het midden toe. Daarna vouw je hem weer opnieuw dubbel en stik je er helemaal rondom overheen. Weer dicht bij de rand.

diybrilzakje04 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Leg nu de volumevlies en de stof voor de buitenkant netjes op elkaar, met de goede kant van de stof aan de buitenkant. Op de foto is het helaas praktisch niet te zien, maar de volumevlies ligt hier dus onder het aardbeienstofje.

diybrilzakje05 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Speld de stof en de volumevlies met de lange bovenzijde aan elkaar en markeer met een rechtopstaande speld het midden.

diybrilzakje06 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Vouw de twee stofjes van (inmiddels) 9 bij 5 centimeter over de lengte dubbel Leg ze naast elkaar met de open kant naar boven op de lange bovenzijde die je net gespeld hebt. Er moet hierbij 1,5 centimeter tussen de twee tunneltjes zitten met het gemarkeerde midden er precies tussenin.

diybrilzakje007 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Leg de stof voor de binnenkant van het brilzakje op de stof van de buitenkant. Hierbij moeten de goede kanten op elkaar komen te liggen. Speld deze ook weer vast. Naai nu over de aangegeven turquoise lijn, de naadwaarde hiervoor is 1 centimeter.

diybrilzakje08 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Vouw het geheel open met de volumevlies en de buitenkant van het brilzakje nog tegen elkaar. Je ziet nu dat de tunnels netjes tussen de buiten- en binnenkant zitten.

diybrilzakje09 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Speld het lusje dat je op het begin hebt gemaakt dubbelgevouwen op de stof voor de buitenkant, zoals aangegeven op bovenstaande foto. Wil je er ook graag een label van jezelf in genaaid hebben, dan kun je die hier net een centimeter onder op dezelfde manier tussen spelden.

diybrilzakje010 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

De volgende stap is het dubbelvouwen van het brilzakje over de lengte, met de goede kant van de stof aan de binnenkant. Speld helemaal rondom vast en naai daar overheen met een naadwaarde van 1 centimeter. Houd hierbij een paar centimeter open om het zakje te kunnen keren. Zie wederom de turquoise lijnen.

diybrilzakje12 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Knip de hoekjes van de stof af, maar let er op dat je niet te dicht bij het gestikte knipt. Keer het zakje nu door de opening met de goede kant naar buiten. Duw de punten, met bijvoorbeeld een breinaald, goed aan zodat die niet deels ingedeukt blijven.

diybrilzakje18 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

De opening aan de binnenkant van het zakje naai je dicht door er zo dicht mogelijk bij de rand overheen te stikken.

diybrilzakje13 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Duw het binnenzakje nu helemaal naar binnen en zorg ervoor dat ook hier de stof netjes in de hoekjes geduwd zit.

diybrilzakje15 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Neem nu de twee koorden. Rijg eerst het ene koord door de tunnels, waarbij je aan de rechterkant begint en ook weer aan de rechterkant uitkomt en knoop de uiteinden stevig aan elkaar. Daarna doe je hetzelfde met het tweede koord, maar dan vanaf links. Knip nu het overtollig koord weg (de lengte is een beetje ruim berekend, dus waarschijnlijk had je aan beide kanten wel een stukje touw over). Houd kort een aansteker bij de knopen zodat deze smelten en hierdoor niet meer rafelen of losgaan.

diybrilzakje16 - Zelf een (zonne)brilzakje maken - Crea-Hop

Maak nu de sleutelhangerring en eventueel de musketonhaak aan het lusje vast. TADAAAAAA, je brilzakje is helemaal klaar voor gebruik!

Zelf niet creatief?

Toch niet zo creatief, te druk, of beschik je niet over een naaimachine? Geen nood, want ik ga dit schattige brilzakje met aardbeitjes erop weggeven! Dus zoekt jouw zonnebril nog een zacht en veilig huisje voor als de zon even wat minder schijnt, dan moet je het volgende doen:

Winnen (Winactie afgelopen)

 • Laat onder dit artikel een berichtje achter met waarom jij dit brilzakje graag wilt winnen
 • Volg Mama van Dex en Odin op Facebook (delen is ook heel lief, maar niet verplicht)
 • De winnaar van de prijsvraag wordt 28 juni bekend gemaakt

Hop naar de volgende

Dan is het nu tijd om het digitale stokje door te geven aan Yolanda van Annekoendigitaal. Yolanda maakt echt heel erg leuke printbare producten voor traktaties, feestjes en kalenders, in veel verschillende thema’s. Ik baal dat ik dat niet eerder wist, want dat was ideaal geweest voor de verjaardagen van Dex en Odin. Onthouden voor volgend jaar dus! Voor de Crea-Hop maakte Yolanda een leuke aftelkalender die je gratis uit kunt printen, dus hop hop hop naar haar blog!

Maak er een cadeautje van

Wil je het brilzakje graag cadeau geven? Bijvoorbeeld als afscheidscadeautje voor de juf, zoals wij deden? Dan vind je in het bericht over ons juffencadeau een template voor een leuke bijpassende zonnebril van karton om zelf te knutselen en te kleuren.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

31 reacties

 1. Prachtig! Wat een schatje en heel uitgebreid uitgelegd. Ja, die zou ik graag winnen voor mijn nieuwe zonnebril. Die heeft namelijk nog geen mooi hoesje. En leuk om je blog te leren kennen via de crea hop. groetjes Ceciel.

 2. Wat een schattig hoesje. Dat zou hier heel goed van pas komen omdat ik mijn zonnebril iedere dag uit de auto mee sleep naar huis en weer terug.

  • Gewoon aan beginnen! Dit is overigens een heel eenvoudig patroontje, dus misschien een mooie gelegenheid om te oefenen? 😉

 3. Wat een schatje, en wat goed uitgelegd! Ik zou hem graag winnen voor mijn nieuwe bril, die heeft nog geen hoesje :).

 4. Wow, wat netjes afgewerkt zeg! Ik naai zelf ook wel eens wat, maar ben eigenlijk nooit helemaal tevreden… 😉
  Ik doe graag mee om dit handig hoesje te winnen, voor één van mijn vele-want-altijd-kwijt zonnebrillen in te bewaren!

  • Ik heb je genoteerd voor de winactie! Dat afwerken is vooral een kwestie van veel oefenen denk ik haha 🙂

 5. Wat een gaaf kokertje…. deze zou ik zeker gebruiken !! Daarnaast eentje maken voor mijn puber, die is altijd zijn zonnebril kwijt… wel een stoer stofje zoeken hihi…. bedankt voor het delen!!

  • Heel graag gedaan! Ben benieuwd naar het resultaat als je er zelf één gaat maken! 🙂

 6. Ook alweer zo leuk. ik word echt enorm vrolijk van die zomerse printjes. Ik draag zelf geen bril, maar lenzen dus gun iedereen alle succes tot winnen!

 7. Wat leuk! Ik heb Mn bril altijd overal en nergens liggen dit zou een mooie oplossing zijn!!

  • Thanks! Dit is op zich wel een eenvoudig patroontje hoor, dus als je ooit wilt beginnen aan naaien is dit een redelijk eenvoudig beginnersproject 🙂

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: