Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte

23

Dex keek er al weken naar uit, en stiekem ik en mijn moeder ook, maar zondag was het dan eindelijk zover: we gingen op fossielenexpeditie. Samen met Walter Langendoen, een expert op het gebied van fossielenspeuren en een bus vol andere mensen die waarschijnlijk net zo enthousiast waren als wij, gingen we op de Tweede Maasvlakte op zoek naar fossielen! Doordat de Tweede Maasvlakte uit opgespoten land bestaat, en het zand daarvoor uit ‘de juiste’ lagen gezogen wordt, zijn er heel veel fossielen uit de tijd van o.a. Neanderthalers en mammoeten aan de oppervlakte gekomen. En die spoelen nu nog steeds dagelijks aan. Klaar om gevonden te worden. Door ons bij voorkeur.

Chagrijnig zoeken

We begonnen ons avontuur bij FutureLand, het informatiecentrum van de Tweede Maasvlakte. Hiervandaan worden verschillende excursies en rondvaarten georganiseerd en zondag was er ook een speciale Vaderdagactiviteit in samenwerking met de brandweer. Voordat we moesten verzamelen in de filmzaal van FutureLand voor een inleidend praatje van Walter, namen we nog even een kort een kijkje bij een deel van zijn verzameling die daar tentoongesteld werd. Zouden wij ook zo’n mooie vondsten gaan doen?

fossielenexpeditie01 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte fossielenexpeditie02 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte
fossielenexpeditie03 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte fossielenexpeditie04 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte

In de filmzaal vertelde Walter ons dat we chagrijnig moesten zoeken. Niet letterlijk chagrijnig, maar wel in een chagrijnige houding, dus voorover gebogen met je neus naar de grond. Zo zoeken wij in Domburg ook naar schelpjes, dus dat moet wel lukken. Verder kregen we nog wat tips en uitleg waarna een grote bus, de FutureLand Express, ons naar het strand bracht. Daar konden we alles wat we geleerd hadden in de praktijk gaan brengen en kon het chagrijnig zoeken beginnen.

Oude oesters op de Tweede Maasvlakte

Als je iets vond waarvan je dacht (hoopte) dat het een fossiel was, dan kon je dat aan Walter laten zien. Hij vertelde dan wat het kon zijn. Ik dacht al snel dat ik een hyenakeutel gevonden had, maar dat bleek helaas een stuk limoniet (versteende ijzerhoudende klei) te zijn. En zo had ik nog een aantal dingen die eigenlijk niet zo bijzonder waren als dat ik hoopte toen ik ze opraapte. Edwin, mijn moeder en de kids leken niet veel meer geluk te hebben in hun vondsten. Al waren de kinderen ook heel blij met elke mooie steen en schelp die ze opraapten. Dex had een paar versteende oesters gevonden (dus ook fossielen) die hij consequent ‘oude oesters’ noemt. Gelukkig dat het dan oesters waren en geen mosselen, dat klinkt meteen zo raar he.

fossielenexpeditie06 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte fossielenexpeditie15 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte
fossielenexpeditie09 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte fossielenexpeditie07 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte

Dex en zijn grote fossiel

Stiekem keek ik vanaf een afstandje naar de zoektechniek van Walter en op welke plekken hij kijkt. Wat is er immers beter dan leren van de beste? Vlakbij mij werd door iemand anders een redelijk groot fossiel bot gevonden en ook een stuk mammoetkies had ik al voorbij horen komen. We waren inmiddels alweer op de terugweg over het strand aan het lopen, toen Dex op me af kwam met iets groots in zijn hand. ‘Een echt bot, mama, een echt bot!’ Volgens mij is het een stuk hout, schat, maar goed gevonden hoor! Maar nee hoor, het was toch écht een fossiel, een stuk van een behoorlijk groot bot, vertelde Walter. Waarschijnlijk een mammoet.

Niet lang daarna kwam mijn moeder met een stuk van een fossielen tand, wat van een nijlpaard zou kunnen zijn. En vervolgens vond Edwin nog een groot stuk ruggenwervel. Odin en ik vonden nog steeds alleen maar schelpen, (vuur)stenen en limoniet. Wel had ik nog een heel groot stuk graniet gevonden, die ik ook meegenomen heb voor Dex’ zijn stenencollectie. Voor ons gevoel veel te snel zat de excursie er daarna al weer op en stapten we de bus weer in, terug naar FutureLand. In de bus hoorden we verschillende mensen zeggen: dat is dat jongetje van dat grote stuk bot. Dex natuurlijk nog veel trotser dan hij al was op zijn fossiel! Hij wou ook nog zeker een keer terug om nog een keer fossielen te gaan zoeken met Walter. En wij mochten dan ook wel weer mee van hem.

fossielenexpeditie08 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte fossielenexpeditie10 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte
fossielenexpeditie16 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte fossielenexpeditie17 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte

Educatief en leuk voor kids

Terug bij FutureLand hebben we wat gedronken en gegeten in het restaurant (dat heel grappig New Fork heet) en hebben we binnen nog even rondgekeken. Daarna zijn we nog naar een ander stuk strand van de Tweede Maasvlakte gereden om op eigen houtje nog even te zoeken. Helaas geen fossielen meer gevonden, maar wel een heleboel mooie schelpen en stenen die we nog een keer leuk kunnen beschilderen. Moe maar voldaan was het daarna tijd om weer richting Udenhout te rijden, met onderweg nog een korte stop bij de Burger King. Want zo’n geweldige dag hoor je natuurlijk af te sluiten als een koning!

Mocht je zelf ook graag eens op fossielenjacht willen met Walter Langendoen, dan kun je je via FutureLand hiervoor aanmelden. Er staat in de beschrijving dat het voor heel jonge kinderen eigenlijk niet geschikt is, het advies is kinderen van de bovenbouw basisschool. Maar Dex was zeker zo geïnteresseerd, fanatiek en enthousiast als de oudere kinderen en zelfs volwassenen. Nu is dit ook wel echt zijn ding, weten we na de workshops bij Curiosityworld. Maar ook Odin wist zich uitstekend te vermaken en is geen moment vervelend geweest. Dus ook met jongere kinderen (Dex is net 5, Odin is net 3) die geïnteresseerd zijn in fossielen/stenen/schelpen is dit een superleuk, educatief en bijzonder uitstapje.

fossielenexpeditie11 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte fossielenexpeditie12 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte
fossielenexpeditie14 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte fossielenexpeditie13 - Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte

Nog meer fossielen

De dag voordat we met Walter Langendoen op zoek gingen naar fossielen, volgde Dex een Dino’s en Fossielen workshop bij Curiosityworld. Ook daar kwam hij met fossielen thuis (al had hij die niet zelf gevonden).

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, former gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Mulan en ratjes Oscar & Sonic.

23 reacties

 1. Wat een te gek uitje zeg! Super leuk, maar inderdaad ook heel leerzaam. Echt een aanrader zo te lezen en te zien!

  • Dex voelt zichzelf nu ook heel slim, want hij weet precies te vertellen hoe je kan zien of een schelp een fossiel is of niet haha 🙂

 2. Wat een superleuk uitje, zo maak je geschiedenis springlevend! Hopelijk is er nog wat te vinden over een paar jaar 😉 Lijkt me namelijk geweldig om met mijn zoon te doen over een paar jaar.

  • Ze doen dit al vijf jaar en schijnbaar spoelt er nog dagelijks aan, dus misschien kun je er over een paar jaar nog steeds terecht voor fossielen 🙂

 3. Prachtig artikel, ik vind fossielen nog steeds machtig interessant. leuke naam heeft je andere zoon, die zal vast geïnteresseerd zijn/worden in Noorse mythologie…. 😉

  • Ja of in superhelden haha!
   Wij zijn ook erg geïnteresseerd in fossielen/stenen etc. dus we weten wel van wie hij het heeft 😉

 4. Wat superleuk om te doen met kinderen. En voor jezelf ook. Heel levendig geschreven, ik leefde gelijk mee of jullie nog een schat vonden!

  • Leuk om te horen! Het was ook echt heel spannend, alsof je aan het schatzoeken bent ofzo haha

  • Haha, hier was het echt iets voor mijzelf ook, mijn man vond het wel leuk, maar het is niet echt zijn ding, vertelde hij me naderhand 😉

 5. Heel erg leuk! Mijn zoontje is hier nog iets te klein voor, maar dit wil ik later sowieso eens met hem doen. Mijn jongste broertje was vroeger ook gek van fossielen. Volgens mij had je op een aantal RCN campings ook zo`n soort veldje. Ik weet alleen niet of dit nu nog zo is.

  • Leuk! Dat weet ik ook niet, heb daar ook nog nooit van gehoord op campings. Ik zal eens kijken of ik daar iets over kan vinden online 🙂

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: