Het bordspel Patchwork (recensie)

6

Op onze eerste heringevoerde wekelijkse gamenight besloten Edwin en ik één van onze nieuwe aanwinsten uit te proberen: Patchwork van 999 Games. Een spel dat ik zelf al langer op het oog had. Niet alleen vanwege het thema, dat natuurlijk perfect aansluit op mijn werk en passie, naaien  (we laten de seksistische grappen maar even achterwege). Maar eigenlijk vooral omdat het een bordspel is dat speciaal ontwikkeld is voor twee personen. Dus niet dat het met iets aangepaste regels ook geschikt is voor twee spelers, maar echt puur een spel voor twee spelers. Want laten we eerlijk zijn, als de kids ’s avonds eenmaal in bed liggen na een lange (vaak vermoeiende) dag, dan zijn we al blij dat we überhaupt de tijd en energie hebben om nog gezellig een spelletje te doen. Laat staan dat we dan ook nog ergens wat medespelers vandaan moeten toveren.

patchwork02 - Het bordspel Patchwork (recensie)

Tetrissen met een lappendeken

Maar goed, Patchwork dus. Voor twee personen. Je begint dit spel ieder met een dekentableau, oftewel speelveld van 9 bij 9 vakjes. Het doel is om deze zo ver mogelijk opgevuld te krijgen met ‘lapjes stof’ in verschillende vormen. Je creëert dus als het ware een patchwork in Tetris-stijl. Levert jouw lappendeken aan het einde van het spel het meeste op, dan heb je gewonnen. Hiervoor is het belangrijk dat de lapjes in jouw deken zo veel mogelijk knopen bevatten en er zo min mogelijk gaten in je deken zitten.

Tussen jouw en je tegenspeler ligt een speelbord in de vorm van een ‘tijdspoor’, met daar omheen alle lapjes-tegels en een grote houten pion. Deze pion geeft aan uit welke lapjes je kunt kiezen tijdens je beurt; de drie die er direct voor liggen. Elk lapje kost je een bepaald aantal knopen (de munteenheid in Patchwork) en een aantal stappen vooruit op het tijdspoor. Daarnaast staan op sommige lapjes één, twee of drie knopen afgebeeld, waarmee je weer knopen terug kunt verdienen wanneer je op het speelbord over een uitbetaal-vakje gaat. Je krijgt dan net zoveel knopen als er op je patchwork afgebeeld staan.

patchwork03 - Het bordspel Patchwork (recensie)

Tactisch spelen met Patchwork

Het speelbord bevat ook een vijftal lederen lapjes van 1 bij 1, waarmee je kleine gaten in je patchwork op kunt vullen. Deze lapjes krijg je alleen wanneer je als eerste dat vakje passeert. Waar het dus aan de ene kant handig is om zo langzaam mogelijk over het tijdspoor voort te bewegen, is het aan de andere kant ook een overweging om wél als eerste over de leder-vakjes te gaan. Ook het snel opvullen van je lappendeken kan een tactische zet zijn. Wanneer je als eerste een vlak van 7 bij 7 weet te vullen, ontvang je de ‘perfecte deken’-kaart die bij de eindscore zeven knopen extra oplevert.

Naast het kopen van lapjes, kun je er ook voor kiezen om tijdens je beurt knopen te cashen. Je verplaatst jouw ‘tijdsteen’ dan één vakje voorbij de steen van je medespeler en ontvangt een knoop per vakje dat je afgelegd hebt. Degene die achter staat op het tijdspoor is altijd aan de beurt, dit kun je slim gebruiken door een lapjes-tegel te kopen die weinig tijd kost waardoor je misschien wel twee of drie beurten achter elkaar kan spelen. Of je gaat voor de iets duurdere tegels met meerdere knopen erop afgebeeld, zodat je op de uitbetaal-vakjes meer knopen ontvangt.

patchwork05 - Het bordspel Patchwork (recensie)

Eenvoud èn diepgang

In eerste instantie lijkt Patchwork een redelijk eenvoudig spel. En in zekere zin is dat ook zo, je pikt de spelregels makkelijk op, waardoor dit bordspel ook erg toegankelijk is voor beginnende spelers, zoals wij. Maar al na een paar potjes merkten we dat er onder het simpele basisprincipe een heleboel tactische aspecten schuilgaan. Zo is het soms beter om niet de tegel te pakken die voor jou het beste is, omdat daarmee een nog betere tegel binnen het bereik van je tegenstander komt. Of je pakt juist de tegel die tegenspeler nodig heeft om de ‘perfecte deken’-kaart te bemachtigen.

Wanneer beide spelers uiteindelijk aan het einde van het tijdspoor staan, is het spel afgelopen en ga je de knopen tellen voor de eindscore. Elke knoop is 1 punt waard, de ‘perfecte deken’-kaart levert 7 punten op en elk leeg vakje in je lapjesdeken kost je 2 punten. En uiteraard wint degene met de meeste punten. Een potje Patchworken duurt ongeveer een half uur, wat ik een ideale lengte vind. Je pakt het daardoor makkelijk voor een potje tussendoor, of maakt er zoals ons een gamenight van en maakt je tegenstander meerdere keren in speelt meerdere potjes achter elkaar.

patchwork04 - Het bordspel Patchwork (recensie)

Op zoek naar games voor twee spelers

Benieuwd waar en waarom wij deze en andere spellen kochten?
Een kijkje bij de Open Magazijnavond van Goedkopegezelschapsspellen

90%
90%
Super!

Patchwork van 999 Games is zowel een laagdrempelig als diepgaand tweepersoons bordspel. Met zijn speelduur van gemiddeld een half uur is het een ideaal spel voor 'even tussendoor', maar het blijft ook na meerdere potjes erg leuk. Het thema lijkt voor sommigen misschien een beetje oubollig (al ben ik er gek op) het spel zelf is dat allerminst. Ben je net als ons op zoek naar een leuk, tactisch tweepersoons bordspel, dan voel je je met Patchwork zeker niet eh... genaaid!

  About Author

  Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

  6 reacties

  1. Leuk deze post. We hebben het ook en hebben er 1 keer mee gespeeld. Ik was er niet echt wild van maar waarschijnlijk hadden we het niet juist gespeeld. Je artikel heeft me op het idee gebracht het nog eens te proberen.

   • Leuk om te horen dat je het nog een herkansing gaat geven! Ben benieuwd of een tweede poging meer succes heeft 🙂

  Leave A Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: