Zelf speelklei maken

2

Onze kinderen zijn gek op kleien, van kleine hartjes tot hele monsters waar minimaal vier kleuren klei in verwerkt zitten. Regelmatig kocht ik verschillende potjes Playdoh speelklei, want in tegenstelling tot veel andere merken speelklei plakt deze niet zo erg aan de handen. Maar meestal gooide ik die dan ook weer weg na één of twee keer spelen. Omdat het uitgedroogd was, of vermengd tot een ondefinieerbare bruine klont. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de chemische lucht die er aan de klei hangt.

Speelklei voor school

Ik had ook nog nooit over nagedacht dat het misschien wel veel leuker en goedkoper zou zijn om het zelf te gaan maken. Totdat de juf van Dex een heel eenvoudig recept voor speelklei mailde om voor in de klas te maken. Sindsdien maak ik hem niet alleen voor Dex zijn klas, maar ook regelmatig voor thuis. Wel met een iets aangepast recept omdat het origineel bij mij steeds veel te nat bleef.

kleimaken01 1024x683 - Zelf speelklei maken

Ingrediënten speelklei

  • 400 gram bloem
  • 200 gram zout
  • 3 eetlepels babyolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 350 ml kokend water
  • Voedingskleurstof
  • Eventueel glittertjes/etherische olie

Werkwijze speelklei maken

kleimaken02 1024x683 - Zelf speelklei maken

Doe de bloem, zout, olie en citroensap allemaal in één mengkom en roer het goed door elkaar. In plaats van babyolie kun je ook olijfolie gebruiken, maar persoonlijk vind ik dat de klei wat ‘zachter’ aanvoelt met babyolie en ook fijner ruikt. Mocht je er voor de geur wat etherische olie aan toe willen voegen, doe dit dan tegelijkertijd met de babyolie. Zorg dat de hoeveelheid olie bij elkaar gelijk blijft aan de 45 ml, zo voorkom je dat er teveel olie in zit.

kleimaken03 1024x683 - Zelf speelklei maken

Kook het water en gooi er naar wens wat voedingskleurstof in. Ik gebruik die van Wilton, omdat die heel erg geconcentreerd is en mooie, heldere kleuren geeft. Houd er wel rekening mee dat de kleur van de klei altijd een heel stuk lichter uitpakt dan in het water. Op de foto is ook te zien dat het water bijna zwart lijkt, terwijl de klei alsnog een redelijk lichte kleur heeft.

kleimaken04 1024x683 - Zelf speelklei maken

Giet het nog kokende, gekleurde water beetje voor beetje door het mengsel en roer tussendoor steeds goed door. Langzaam maar zeker zal de klei een vastere vorm aannemen. Merk je dat de klei te nat begint te worden, giet dan niet al het water erdoor. Wanneer de klei aan elkaar begint te plakken dan kun je met je handen gaan kneden, totdat deze mooi egaal van kleur en substantie is.

kleimaken06 1024x683 - Zelf speelklei maken

Blijft de klei te droog, dan kun je er steeds een heel klein beetje water aan toevoegen (soms is zelf even je handen goed nat maken al voldoende). Is hij te nat of the plakkerig, voeg er dan wat extra bloem aan toe. Hier is niet echt een vaste regel voor, je merkt het vanzelf als de klei gewoon lekker kneedbaar is en niet te zacht.

kleimaken07 1024x683 - Zelf speelklei maken

Tot slot kun je er nog glittertjes doorheen kneden. Iets wat de meeste kinderen geweldig vinden en wat ook leuk kan zijn voor bepaalde thema’s op school. Qua thema’s kun je er ook voor kiezen om met Sinterklaas speculaaskruiden door de klei te kneden. Of de kleurstoffen vervangen voor cacaopoeder, zodat het niet alleen naar chocolade ruikt, maar er ook zo uitziet. En voor Dex zijn klas maakte ik al eens blauwe klei voor het water-thema en groene klei voor het dino-thema.

kleimaken08 1024x683 - Zelf speelklei maken

En dan kan er gespeeld worden! Dit is ongeveer de helft van de speelklei die je kunt maken als je bovenstaande hoeveelheden aanhoudt. De klei blijft in een goed afgesloten bak ongeveer zes weken goed. Als je voor de ingrediënten een beetje de goedkoopste producten neemt (wat helemaal prima is) dan ben je omgerekend ongeveer 60 cent kwijt voor bijna een kilo zachte, niet plakkende en fijn ruikende klei. Playdoh, eat your heart out!

Meer Do-It-Yourself

Mama van Dex en Odin plaatst regelmatig leuke tutorials en doe-het-zelf-projecten online, zo kun je hier ook leren hoe je zelf een (zonne)brilzakje maakt.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

2 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: